just12 01.09.04, 15:48 Wybaczcie moją niewiedzę ale na czym dokładnie polega USG połówkowe?? Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franula Re: USG połówkowe 01.09.04, 15:51 to zwykle usg - tyle ze robione polowie ciąży. Przez brzuch. Co konkretnie na tym usg nalezy zbadac nie wiem ale jesli ufasz ekarzowi to sie tym nie martw. pozdr Fr Odpowiedz Link Zgłoś
jowa20 Re: USG połówkowe 01.09.04, 16:37 ja jutro ide na takie usg.jak dzidzia bedzie prawidlowo ulozona to juz powinno byc wiadomo plec,oprocz tego ogolne wymiary kosci i takie tam.jutro napisze dokladniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: USG połówkowe 02.09.04, 06:49 USG polowkowe mierzy rozne parametry takie CRL-dlugosc ciemieniowo-siedzeniowa BPD-wymiar dwuciemieniowy HC-obwód glowki AC-obwód brzuszka FL-dlugosc kosci udowej wylicza sredni wiek ciazy wg USG, przypuszczalna mase plodu, no i jest rozszerzone badanie w celu wykrycia wad plodu-glowa, mózg, twarzoczaszka, szyja, kregoslup, klatka piersiowa, przednia sciana brzucha, jama brzuszna, uklad moczowy, kosciec plodu bada lokalizacje plodu, ilosc plynu owodniowego, no i ocenia dlugosc szyjki macicy polecam interpretator USG www.noworodek.pl/modules.php?name=USG Odpowiedz Link Zgłoś
just12 Re: USG połówkowe 02.09.04, 13:07 Bardzo Wam dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi - szczególnie Dominice J. Odpowiedz Link Zgłoś