megi-1 16.10.15, 13:25 Witam Wiecie może jakie warunki trzeba spełniać na badania prenatalne na NFZ?? I czy jest na to jakaś ustawa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa.biala Re: Badania prenatalne 16.10.15, 14:10 wiek 35+ wówczas są w ramach NFZ-tu Odpowiedz Link Zgłoś
evdokia Re: Badania prenatalne 16.10.15, 16:42 www.nfz-lodz.pl/index.php/dlapacjentow/profilaktyka/1637-badania-prenatalne Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Badania prenatalne 20.10.15, 13:33 Zadzwoń do swojego oddziału NFZ, mają obowiązek wskazać Ci gabinety, które świadczą usługi w ramach ubezpieczenia. Każda kobieta w ciąży objęta jest bezpłatną opieką lekarską. Odpowiedz Link Zgłoś
1klara79 Re: Badania prenatalne 20.10.15, 20:16 ale chyba nie dotyczy to badań prenatalnych - na nfz można zrobić tylko jak się spełnia określone warunki - wiek 35 +, nieprawidłowości w poprzednich ciążach, obciążenia genetyczne lub jakieś badanie wychodzą nieprawidłowo. "Na życzenie" nie zawsze można zrobić bezpłatnie Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Badania prenatalne 20.10.15, 20:39 Badania prenatalne to nie tylko amniopunkcja. To także USG w 11-13 t.c., USG w 20-22 t.c.i ostanie USG przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
evdokia Re: Badania prenatalne 20.10.15, 22:53 Jeśli już ściśle trzymać się terminologii: badania prenatalne, jak sama nazwa wskazuje, to także zwykłe badanie ginekologiczne, badanie moczu czy morfologia. Prowadzić ciążę można bezpłatnie na NFZ i nie trzeba spełniać żadnych dodatkowych warunków, nie trzeba nawet mieć ubezpieczenia zdrowotnego. Sądzę jednak, że autorka wątku pytała o program badań przesiewowych. Odpowiedz Link Zgłoś
aga8207 Re: Badania prenatalne 28.10.15, 18:45 To zależy od wskazań i lekarza. Ja mam 33 lata więc wiekowo się niby nie łapię ale mam poronienie za sobą (pusty pęcherz płodowy) i dostałam od mojej lekarki do której chodzę na NFZ skierowanie na tzw. Usg genetyczne także jak lekarz chce to morze dać w pewnych przypadkach na NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś