kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 19.05.16, 18:02 Olaleee miewam takie dni,ze dzidzia caly dzien sie nie odzywa a dopiero wieczorem jest aktywna. To normalne Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 24.05.16, 20:54 Dziewczyny a tak z innej beczki...duże macie brzuchole? Bo ja w 25 tc. mam dość duży, tak, że już znacznie mi utrudnia życie Wszyscy się pytają albo czy noszę bliźniaki albo myślą, że rozwiązanie na dniach i zaczęłam się trochę martwić... Odpowiedz Link Zgłoś
olalee Re: Toksoplazmoza-obsesja 31.05.16, 09:26 ja mam taki średni dzis 22+5 , pod obcisła bluzka widac piłeczkę nie masz się czym martwić bo kazda ma inny brzuch np. moja siostra miała większy w 5 miesiącu niz ja np. w 8. U mnie na 27.05 toxo ujemna ale oczywiście jadłam kiełbaske z grilla i na tym samym grillu smażono też mięso i lekka panika czy aby kiełbaska nie dotknęła mięsa albo widelcem nakłuto mięso surowe a później kielbase nie miałam jeszcze robionego posiewu i trochę się martwię bo mam częste bóle brzucha, twardnienia- szyjka na razie ok Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 08.07.16, 17:19 Ja miewam,np wczoraj miałam. Po nospie i godzinnym lezeniu przeszlo. Ostatnio gadalam z ginekologiem na temat toxo i mowil żeby nie nakręcać sie tylko dbać szczególnie o higienę i bedzie dobrze. Ja to dbam.az zbytnio co widac po moich rękach,ale smial sie,ze jak mnie to uspokaja to lepiej tak niz stres. Powiedzial zeby głównie uważa na surowe mieso i dokladnie myc wszystkie owoce i warzywa,nawet banany,które obieramy ze skorki Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 09.07.16, 07:08 To mnie troszkę uspokoiłaś. U mnie pojawiają się wieczorem, po całym dniu latania Co do toxo to ja miałam tragiczne ręce od częstego mycia. Staram się używać teraz częściej rękawiczek i zmieniłam mydło na dove, jest dużo lepiej. Higiene trzymam, ale nie nakręcam się już tak jak wcześniej. Banany też zaczęłam myć, ale ze względu na chemię. Gdybyśmy nawet teraz złapały to ryzyko dla dzidzi jest zdecydowanie mniejsze. Za 2 tyg. mam kolejne badanie Póki co kompletuje małej wyprawkę Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 12.08.16, 12:47 U mnie tez ujemne który u Ciebie tydzien? U mnie 35 i kolejna wizyta za 1,5 tyg i wg giną ostatnia o ile dotrwam. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 13.08.16, 12:47 u mnie 37 tydzień, robiłam toxo 2 tyg temu i nie wiem czy jeszcze robić przed porodem... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 15.08.16, 14:35 Meggan ja zrobie w 36 bo mam wtedy inne badania do powtorki wiec przy okazji tylko zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
rossi87 Re: Toksoplazmoza-obsesja 31.05.16, 10:23 Ja jestem w pierwszej ciąży. Z toxo styczności nie miałam nigdy. Sama mam kotkę w domu i akurat nią się najmniej martwię. Mam o tyle dobrze, że nie muszę sprzątać kuwety bo kotka załatwia się na kibelek, wiec wystarczy spuścić wodę. Bardziej martwią mnie owoce i warzywa. Myję je bardzo dokładnie pod gorąca wodą, czasami aż mnie paży w dłonie. Ogólnie bardzo często myje ręce i mam trochę obsesje na punkcie zarazków ale tak było od zawsze, nie tylko w ciąży. Myślę, że nie ma co się aż tak przejmować 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
susannna7 Re: Toksoplazmoza-obsesja 01.06.16, 01:47 W pierwszej ciazy unikalam wizyt u tesciow, ktorzy mieli kota (chociaz moze unikalam tesciowej, a kot dal mi wymowke). W drugiej ciazy temat olalam - jesli przez tyle lat w domu rodzinnym mialam koty, ktore pol dni biegaly bog wie gdzie po podworku, znosily do mieszkania martwe myszy i nie udalo mi sie zarazic toksoplazmoza, to nieumytym jablkiem tez sie raczej nie zaraze. W pierwszej ciazy nie chcialm tez latac samolotem w obawie przed promieniowanym kosmicznym i unikalam skupisk dzieci, zeby nie zarazic sie ospa Spoko, w ciazy wszystkie jestesmy lekko szurniete Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 06.07.16, 11:23 Hej dziewczyny. Co tam u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 06.07.16, 15:09 Hej u mnie ok. Toxo póki co ujemne. Chociaż trochę odpuściłam Teraz mam 31 tc. więc już ryzyko coraz mniejsze. Mały rośnie, ja się czuję super pomimo cukrzycy ciążowej albo dzięki właśnie diecie cukrzycowej a Ty jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 07.07.16, 01:03 U mnoe zbliza sie koniec 30tc niestety szyjka mi sie skraca wiec musze bardzoej ueazac na siebie. Toxo tez ujemne 2 tyg temu. Ja pewnie odpuszcze jak urodze tzn nie nakrecam sie brz powodu,ale rece nadal szoruje non stop. Wspolczuje cukrzycy ciazowej Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 08.07.16, 13:18 Dziewczyny a miewacie czasem bóle krzyża takie miesiączkowe? Takie lekkie pobolewanie... Odpowiedz Link Zgłoś
toksoschiza Re: Toksoplazmoza-obsesja 15.07.16, 17:06 Ja krzyżowych nie mam, ale miesiączkowe powoli tak, lekkie takie Odpowiedz Link Zgłoś
toksoschiza Re: Toksoplazmoza-obsesja 15.07.16, 17:05 Słuchajcie, potrzebuje wsparcia. Jestem w 37 tygodniu ciąży. 9 dni temu - odliczam juz do badania na tokso... Smazylam filety z kurczaka, z biedronki. Były dwa, pezekroilam je na pół, żeby trochę cieńsze były. Wrzuciłam na duży ogień, tłuszcz zakrywal filety do połowy. I tak smazylam Przez 5 minut na jednej stronie i 5 minut na drugiej. Myślałam,że wszystko ok. Jadłam i oczywiście analizowalam każdy fragment. I Patrze, a tam przy brzegu oprócz żyłki, parę niteczek przezroczystych. I się tak schizuje, że przez głupotę mogłam zrobić dziecku krzywdę. I zwariuje, zanim będę.mogla zrobić badanie. Na wszystko uważam, bo mam miana ujemne. Myślicie, że coś mogło się stać? Wiem, że smażyć powinnam chwile na dużym ogniu, a potem na małym myślicie, że jakieś cysty mogły przetrwać? pozdrawiam. I tak, mam fobie. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 15.07.16, 20:44 Po pierwsze podobno drób nie stanowi źródła zakażenia. Po drugie jesteś już w tak zaawansowanej ciąży, że pierwotniak z pewnością nie zdąży zaatakować maluszka. Ciesz się końcówką ciąży i tym, że lada moment zobaczysz dzieciątko Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: Toksoplazmoza-obsesja 14.09.16, 15:32 Jak dobrze, ze ja przestalam wchodzic na to forum w trakcie ciazy, bo przez takie wpisy chyba by mnie szlag jakis trafil. Naprawde najwiekszym Twoim zmartwieniem przed zblizajacym sie porodem sa jakies wyimaginowane cysty na filetach!? Sorry, ale naprawde to forum chyba powinno byc jakos moderowane, wlasnie po to, zeby osoby rozprzestrzeniajace jakies schizy byly przekierowywane gdzie indziej. Naprawde, ja bedac w ciazy poszukiwalam merytorycznych, konkretnych informacji, a uwierz, ze mialam takie problemy zdrowotne, ze wyimaginowana toxoplazmoza w ostatnim trymestrze ciazy to jest malutki pikus. Dlaczego nie doinformujesz sie merytorycznie na ten temat zamiast rozprzestrzeniac jakies miejskie legendy? Zreszta zapewne jestes doinformowana, wiesz ze w trzecim trymestrze nawet jakby pojawilo sie zakazenie toxoplazmoza, jest ono najmniej grozne dla dziecka (najgorzej jest w pierwszym trymestrze, ale ten masz juz dawno za soba!!). Dlatego nie rozumiem, po co rozprzestrzeniasz te schizy. Zreszta nie tylko do Ciebie sie to odnosi, ale do wiekszosci pan piszacych w tym watku. Ciesz sie ostatnimi tygodniami ciazy, przygotuj sie do porodu, ale daj juz spokoj tym nieszsczesnym obsesja filetami i cystami, to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra_098764 Re: Toksoplazmoza-obsesja 16.07.16, 16:36 Wiadomo, lepiej unikać - ale może z innej strony - w poprzedniej ciąży w 20tc wyszło, że mam toxo (wcześniej lekarka zapomniała zlecić badań!) - do końca ciązy brałam antybiotyk, młody urodził się idelanie zdrowy, miał po porodzie pełną diagnostykę pod kontem toksoplazmozy wrodzonej - jak teraz się śmieję przynajmniej od razu przebadali go kompleksowo zatem unikaj zagrożenia ale pamiętaj, że jak niedajboże się trafi to nie wyrok Odpowiedz Link Zgłoś
meggan83 Re: Toksoplazmoza-obsesja 03.08.16, 06:42 Co tam kobtki u Was? U mnie toxo ujemne, mam nadzieję, że tak zostanie. Ogólnie ok, powoli odliczam dni Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaw123 Re: Toksoplazmoza-obsesja 03.09.16, 15:08 Zagląda tu jeszcze ktos? Kurcze mam stresa podobnego do olaleee. Jestem w 38 tyg i zrobiłam badanie toxo igm i w luxmedzie zawsze byl wynik 3,0 do 6 wynik ujemny a dzis wyszlo 3,82. To nadal wynik ujemny,ale czemu wzrosl? Robilam toxo ugm w obu ciazach co 4 tyg i zawsze wynik 3,0. Co o tym myśleć dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_xs Re: Toksoplazmoza-obsesja 15.09.16, 00:18 Zwróć większą uwagę również na listeriozę. Tobie nie wyrządzi krzywdy a dziecku niestety tak.. Zapomnij o łososiu wędzonym. Czytałam sprawozdania sanepidu jak często znajdują to w łososiu, surowych matiasach (w occie lub oleju również), sałatkach śledziowych. Czasem jest w jogurtach. Na to uważaj. Listerioza jest bardzo niebezpieczna do konca ciąży, niebezpieczniejsza od toxo bo ta tylko w pierwszym trymestrze jest złym rokowaniem dla płodu Odpowiedz Link Zgłoś