Dodaj do ulubionych

Drogi moczowe

09.03.17, 10:55
Witam, odebrałam wyniki posiewu moczu. Wynik ujemny. Posiew ilościowy 1000 cfu/ml moczu - 10 000 cfu/ml moczu mieszana flora bakteryjna: Enterococcus sp.
Staphylococcus sp. pałeczka Gram (+) dyfteroidalna i uwaga: mieszana flora bakteryjna wskazuje na zanieczyszczenie próbki moczu florą cewki moczowej i przewodu pokarmowego. Co to oznacza. Czy jest zakażenie?? Dodam że objawy ze strony układu moczowego występują. Czystość pochwy bez zmian.
Obserwuj wątek
    • e_le_n_a Re: Drogi moczowe 09.03.17, 12:48
      Enterococcus występuje w układzie pokarmowym,więc najczęstsza droga zakażenia układu moczowego bierze się z sąsiedztwa z drugą dziurką smile Czasem wynik jest zaburzony przez bakterie z okolic cewki,czyli np nie podmyjesz się przed pobraniem lub weźmiesz tzw pierwszy strumień moczu i wszystko to spłynie do pojemniczka. Wpływ obecności bakterii zależy od organizmu,jednym zaszkodzi bardzo,innym mniej lub wcale,ja swego czasu miałam entera w szyjce + inne badziewia i urodziłam zdrowe dzieci bez komplikacji,oczywiście brałam antybiotyki na nie ale nie pomogły się pozbyć. Mój lekarz twierdzi,że wiele kobiet ma takie bakterie. Jak masz dokuczliwe,niepokojące objawy to dobrze się przeleczyć i zobaczysz co dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka