a2jan 12.10.04, 08:26 Podzielcie się Waszymi doświadczeniami w tym zakresie. Jakie kremy polecacie? Od kiedy najlepiej je stosować? Czy stosujecie osobno kremy na biust i osobno na ciało? Czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamago1 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 08:38 Używam dwóch na zmianę: drogiego i tańszego. Drogi, to Mustela 9 miesięcy - 90 zł, i Gerber - 23 zł. Oba bardzo dobre, a czy skuteczne, okaże się po ciąży. Ale tak naprawdę, to wszystko genetyczna sprawa... Pomimo to, myślę, że trzeba o skórę dbać. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
agata186 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 13.10.04, 16:09 polecam penaten sprawdziłam mi jest naprawde ok Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 08:54 Ja używałam Fissanu na brzuch i jakiegoś żelu do biustu z Avonu. Poza tym od początku ciąży spałam w bawełnianym staniku ( z tym, że miałam już przed ciążą biust 75D ). Rozstępów nie ma, natomiast piersi urosły o rozmiar Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re:Do Martaglowacka; 12.10.04, 11:48 a jaki powinien byc ten bawelniany stanik do spania?? czy ma znaczenie jego ksztalt? glebokosc misek?? na co zwracac uwage?? (ew. jakiej firmy Ty uzywalas?) bede wdzieczna za odpowiedz pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 09:01 Od początku ciąży używam zwykłej oliwki dla dzieci! Smaruję co dziennie brzuszek i piersi i puki co nie mam rozstępów a to już 38tc! Odpowiedz Link Zgłoś
gagga1 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 09:18 Przy pierwszym dziecku zrobiły mi się pojedyncze rozstępy na piersiach. Utworzyły się w okresie największego wzrostu piersi tj. 3-4 m-c, ale wtedy nic nie stosowałam. Po ciąży czerwone pasemka stały się ledwo widoczne, ale niestety, świadomość, że są, nie jest budująca dla kobiety. Tym razem więc stosuję intensywny masaż możliwie często ( kremy zabieram nawet do pracy ), jest teraz 24 tc i jeszcze nic się nie pojawiło. Znajomy dermatolog powiedział mi, że tak naprawę nie ma znaczenia rodzaj środków - chodzi przede wszystkim o nawilżenie i masowanie napiętych okolic. Podobno ważne jest, by unikać intensywnego masowania brzucha w ostatnim miesiącu ciąży, bo może to wywołać skurcze. Śpię w wygodnym staniku, który lekko unosi piersi, mam wrażenie, że to również pomaga. No i chyba, też ważne, by nie roztyć się za bardzo... gagga Odpowiedz Link Zgłoś
margot_s Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 10:04 Ja stosuję krem Gerbera i nie mam, ale moja mama też nie miała w obydwu ciążach, mimo, że przytyła b. dużo 27kg. Ja jestem w 38 tyg i przytyłam 16kg, czyli dużo. Słyszałam, że ten krem jest bardzo dobry. Ale nie jestem pewna, czy to jego zasługa. Wolę jednak smarować. Odpowiedz Link Zgłoś
animek18 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 13:22 ja również używam zwykłej oliwki dla dzieci- po prysznicu(na mokre ciało)smaruję się cała,a szczególnie brzuch,piersi,uda i pośladki-jestem w 34tc i jak narazie nie ma śladu rozstępów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adelle Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 13:51 gerber na brzuch,pośladki i uda (regularnie, czyli 2x dziennie praktycznie od 3 mca + mustela do biustu (1xdziennie do 5 mca,a potem 2xdziennie). Od początku 8 mca nakładam 1xdziennie na lekko wchłoniętą warstwę gerbera trochę kremu p/rozstępom penatena, bo tworzy delikatnie tlustą warstwę i czuję, że to właśnie robi dobrze mojej skórze. Do tej pory zero rozstępów - 35tc. Próbowałam też krem musteli,ale jest tak tłusty i lepiący, że można zwariować; może jednak kogoś to drażnić nie będzie, wtedy zachęcam do używania, bo chyba jest b.dobry (kolejny minus - b.drogi, a plus - że jest wydajny). pozdrawiam i zachęcam do dbania o skórkę, bo po co później wydawać setki zł na walkę z rozstępami; a że to może być sprawa genetyczna, to też już inna historia, po co jednak ryzykować. Skórze napewno źle nie zrobi takie regularne nawilżanie/natłuszczanie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jowa20 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 15:40 Ja polecam zwykła oliwke,dla mnie bardzo skuteczna.Zreszta jesli masz sklonnosco genetyczne,czyli np.mama i babcia czy siostra miay z tym problem,to nawet najdrozsze kremy ci nie pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś
mla Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 12.10.04, 15:51 Ja stosowałam zwykłe balsamy i po ciąży nie mam żadnych rozstępów. Moja lekarka powiedziała, że to wyłącznie - genetyka. Moim zdaniem duże znaczenie ma ile się przytyje. Ja właściwie do 5-go miesiąca chudłam i w sumie w całej ciąży przytyłam ok.11 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
akaka Cos dobrego 12.10.04, 21:52 Az poszlam do lazienki przyniesc sobie butelke co by nic nie pomylic. Nie kupowalam zadnych kosmetyków na rozstepy, wydaje mi sie, ze sa troche za silne i maja dziwne sklady, nie chce tego sobie pakowac w skóre, zwlaszcza ze po drugiej stronie Ktos sobie siedzi. Oliwka jest OK, tylko strasznie tlusta. Ale znalazlam cos innego - balsam do ciala Johnson's baby, "softlotion extracare" (butla 400 ml kosztuje okolo 20 zl), zwierajacy w skladzie oliwke. Normalnie mam bardzo sucha skore, a jak sie tym smaruje to nie mam ani rozstepów, ani nie mam napietej skóry (takiego uczucia napietosci, bo jasne, ze sie rozciaga), ani mnie nic nie swedzi. Tylko ten z oliwka w skladzie, bo jest jeszcze drugi (wyczuwa sie w nim przy smarowaniu te oliwke; mimo to nie jest tlusty, mozna sie normalnie ubrac i gdzies isc). I pamietajcie, zeby brzuszka za dlugo nie smarowac i nie masowac, tak raz dwa i juz! Macica to miesien i lepiej go nie pobudzac (w tym wypadku - do skurczów). Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 13.10.04, 09:16 ja używałam Musteli do brzucha i do biustu. Jak skończyłam opakowanie, kupiłam krem Aventu. Mustela zaczęła mi śmierdzieć. Generalnie też uważam, że najważniejsze jest w ogóle nawilżać i masować. Ja mam b. suchą skórę i niestety nawet oliwka na mnie nie działa, więc kupuję specjalistyczne kremy. Dobry jest też Vichy, już czeka w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
someone11 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 13.10.04, 10:28 Od 3-go mca stosuje krem na rozstepu Mustela, smaruje nim brzuch i piersi. Reszte ciala nawilzam balsamem ujedrniajacym, bardzo lubie firme Dove bo kosmetyki (krem pod prysznic i balsam) maja przyjemny zapach i pozostawiaja skore dobrze odzywiona. A od dzis to chyba jeszcze wlacze oliwke, bo to bardzo wygodne. Na mokre cialo po kapieli cala sie smaruje i masuje troche a potem zawijam sie w szlafroczek frotte i czekam az sie skora napije. Nie lubie sie wycierac Odpowiedz Link Zgłoś
abiedrzycka Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 13.10.04, 10:34 Ja stosuję krem Gerbera - od początku 4 miesiąca - na uda, pośladki, brzuch i piersi. W pierwszej ciąży też go stosowałam i nie mam ani jednego rozstępu - sukces, bo po pierwsze: brzuch mi wtedy urósł na tyle, że położna przy przyjęciu do porodu zapytała, czy to bliźniaki, po drugie: w genach chyba mam zapisane rozstępy, bo moja mama dostała PASKUDNYCH!!!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 13.10.04, 11:13 ...można poradzić sobie bez specjalnych kremów....mogą to być oliwki dla dzieci...albo balsamy- które są też przeznaczone dla dzieci...mleczka... najważniejsze- to tyć powoli...nie nagle..... to moja trzecia ciaża....pomiędzy ciażami długie odstępy..... nie mam rozstępów....trzeba tylko troszke pilnowac wagi....tzn- gdy w dzien zauwazamy- że dostarczyliśmy już maluszkowi odpowiednie podstawy- biłako...weglowodany...witaminki...otd...to przy napadach wilczego głodu- można dopychac się owocami...warzywami....to dobry sposób.... jak rozstepy powstaną- to trudno je zlikwidować- ale ....przecież to zadna tragedia- gdy są....to tylko taka niska cena- za ten skarb- który wydajemy na świat Bea i 33 tc Artuś Odpowiedz Link Zgłoś
kaarolayna Rozstępy da sięzlikwidować? 13.10.04, 23:08 Hej, ja używam oliwki bambino mimo tego ze jest tLusta na suche cialo i na brzuch oraz pępek (strasznie boli pępek -też tak macie?)a od niedawna gerbera ( od miesiąca).Na razie nie mam nic ( 34 tydz.)a mam sklonności bo w okresie dojrzewania jak mi sie biodra rozrosly o 20 cm w 3 miesiące dostałam takich , ktore mam do dziś na pośladkach i skórze na biodrach.Dermatolog powiedziała że tego się nie da zlikwidować a to jest jak pajęcza siatkaMoże wy znacie lub korzystałyście ze skutecznego zniwelowania-może być mechaniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
xin Re: Rozstępy da sięzlikwidować?do kaarolayna:))) 14.10.04, 08:23 HejJa jestem w 29 tygodniubędzie chłopiec,na razie rozstępów nie mam, stosuję różne kremy, ale celowane na rozstępy raczej nieregularnie,natomiast też tak jak Ty mam już jedne na udach i dole pośladków, od odchudzania drastycznego,w zasadzie już ich nie widać,i wydaje mi się, że jedyne co pomogło to dużo ćwiczeń, i nawilżanie oliwą z oliwek, a słyszałam tez o dobrym i skutecznym działaniu maści na blizny, zamierzam przetestować, ale po porodzie, jedna jest nawet tylko wyciągiem z cebuli,śmierdzi,ale działa, pozdrawiam Daria i Hubi Odpowiedz Link Zgłoś
kate33 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 14.10.04, 09:25 Ciąże mam już za sobą, ponieważ we wrześniu urodziłam synka. Od ok. 5 miesiąca ciąży używałam kremu Fissan. Jest niedrogi, a poza tym mi pomógł. Stosowałam go na pośladki, brzuch i piersi. Jedynie na jednej piersi zrobiły mi się małe rozstępy, chyba dlatego że początkowo smarowałam tylko brzuch. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewicz4 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 14.10.04, 14:38 Ja niestety korzystałam ze zwykłej oliwki dla dzieci (w żelu). Wydawała mi sie świetna, zreszta jak na razie, a jestem w 29 tc rozstepów nie mam (chociaż tendencje do ich powstawania niestety mam). I teraz mam koszmarnie wysuszoną skórę, zupełnie nie wiem, co z nią zrobic, oliwkę zarzuciłam już zupełnie, a smarowanie silnie nawilżającym kremem nawet trzy razy dziennie nie pomaga. Skóra wygląda żałośnie. Co z tego, że nie ma rozstępów (( Odpowiedz Link Zgłoś
joasia76 Re: CO POLECACIE ABY ZAPOBIEC ROZSTĘPOM 14.10.04, 14:55 Na początku ciąży miałam bardzo wysuszoną skórę, na brzuchu aż się łuszczyła, oliwki nie pomagały, wręcz przeciwnie. Mój lekarz powiedział, że skóry w ciąży nie trzeba natłuszczać tylko porządnie nawilżać.Dlatego metodą prób i błędów znalazłam coś, co mi bardzo odpowiada: Balsam do ciała Neutrogeny do skóry suchej i normalnej - w supermarkecie koszt ok 18 zł(jest też emulsja do skóry bardzo suchej). Mi ten balsam bardzo pomógł, po trzech dniach stosowania skóra przestała swędzieć i się łuszczyć. Rano stosuję więc balsam na całe ciało, a wieczorem Penaten przeciw rozstępom na brzuch, pośladki, piersi, uda (jestem w 24 tyg. ciąży). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś