Dodaj do ulubionych

mamusie -czerwiec 2005

19.10.04, 19:24
Czy sa juz tutaj takie mamusie? Ja jestem w 5 tygodniu ,czuje sie narazie
swietnie,wlasciwie zadnych dolegliwosci.Termin ,obliczony na Noworodku to ok
20-25 czerwca , I wizyte u lekarza mialam tydzien temu pani doktor , kazala
zrobic test z krwi i przyjsc za tydzien ,no i w sobote ide na wizyte.
Obserwuj wątek
    • olek141 Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 19:43
      Hej, nasza dzidzia ma dzisiaj 21 dni i dzisiaj właśnie zacznie się jej
      kształtować serdeuszko. Przewidywany termin porodu to właśnie II połowa czerwca
      (Warszawa)
      • lesia28 Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 19:50
        no moja bedzie miala serduszko ok czwartku , a termin tez mam na II polowe
        czerwca (łodź)
    • gepart_czester Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 19:49
      Hejsmile
      moj termin jest bardzo podobny, przypada gdzies w okolicach 20 czerwca.
      Sprawdzalas jaki to znak zodiaku bedzie???
      Moja dzidzia to taka prawdziwa kinder-niespodzanka, a jak u Ciebie?
      Ja na badania wybieram sie podobnie (poczatek listopada).
      Pozdrawiam
      • lesia28 Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 19:52
        jak sie pospieszy to bedzie Blizniak , a jak po 21(chyba) to Rak
        • gepart_czester Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 20:06
          ooo to mnie nie pocieszylas, jakos nie mam przekonania do blizniat (hihihi)
    • cruk Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 20:13
      tu jestesmy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=16013478
      • wiolka22 Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 21:20
        czesc..ja rowniez mam termin na czerwiec..a dokladniej 19 czerwiec..niestety
        radosc moja burzy wielkie zmartwienie ..od 2 tygodni jestem chora na grype..i w
        3 tygodniu bralam lekarstwa, ktore sa nie wskazane w tym okresie..musialam
        wziac antybiotyk..i tak nadal meczy mnie straszny kaszel..jestem
        zalamana..napiszcie prosze czy wiecie cos na temat powiklan..wiem,ze dzidzius
        moze sie urodzic z wrodzonymi wadami..moja pani ginekolog wczoraj
        powiedziala,ze jesli ciaza nie bedzie sie rozwijac bedzie trzeba wylyzeczkowac
        macice!!!bardzo pocieszajace...zazdroszcze wam,ze mozecie sie bez obaw cieszyć
        tym WIELKIM szczeciem...pozdrawiam..
        • aagulek Re: mamusie -czerwiec 2005 27.10.04, 22:02
          wiolka22 ja tez mysle ze gdzies w 2-3tc bralam antybiotyk, nie wiedzialam ze
          nam sie udalo, tymbardziej ze przed antybiotykiem robilam test i jeszcze nie
          bylo Malenstwa, wczoraj bylam u lekarza dal mi duphaston i nospe na bole
          brzuszka w dole ale one sa maluskie jak okres, jedne pisza ze to tak jest a on
          na wszelki wypadek dal lek, biore i szukam lekarza bo nic mnie nie badal, na
          usg w 10tc kazal przyjsc, a na wizyte za 2 tyg..boje sie jak cholera bo mam tez
          problem z nerkami, ale glowa do gory, podstawa to super dobre myslenie ze
          bedzie ok smile bo jak ma byc inaczej? pozdrawiam cieplutko Ciebie i Twoj
          brzuszek smile
    • rwierucki Re: mamusie -czerwiec 2005 19.10.04, 21:57
      My mamy małe obawy (termin ok 20 czerwca) a moją żonę boli brzuszek jak na
      okres. czy to są zdrowe objawy czy należy się z tym udać jak najszybciej do
      lekarza?? pomóżcie
      • gepart_czester Re: mamusie -czerwiec 2005 20.10.04, 11:02
        Bol brzucha u niektorych kobieta (taki jak w okresie) jest jak najbardziej
        normalny. Ja tak mam. Bylam u mojej pani gin, ktora powiedziala, ze nie mam sie
        czym martwic, poniewaz mam taka budowe ciala. Moge w zwiazku z tymodczuwac bol
        brzucha jak przy okresie i miec tzw uczucie pełnoscismile.
        Pozdrawiam
      • kkasia_lublin Re: mamusie -czerwiec 2005 22.10.04, 21:46
        hej dziewczynki!!
        troszke tu nie pasuje...ale chce pocieszyc że mnie tez bolał brzuszek w cioązy i to było normalne...raz w miesiący mialam bóle jak przed okresem...a 18 czerwca 2004 urodizłam zdrowiutką córcie...jest blizniakiem i jest cudownym,spokojnym,wesołym i kochanym dzieckiem
        życze Wam kochane mamy duuuzo zdrówka i dbajcie o siebie
        pozdrawiam
        kasia i kornelia
        a to moje szczescie
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16670520
    • pelczarka Re: mamusie -czerwiec 2005 20.10.04, 08:22
      A ja mam termin na 13 , ale nie ejstem wciaż pena czy to napewno ciąża. Kiedy
      isc do lekarza zeby sie upewnic, ostatni okres maialm 5 wrzesnia. Kiedy
      najwczesniej on pozna, ze jetsem w ciazy?
      • lesia28 Re: mamusie -czerwiec 2005 20.10.04, 10:06
        pelczarka napisała:

> A ja mam termin na 13 , ale nie ejstem wciaż pena czy to napewno ciąża. Kiedy
        > isc do lekarza zeby sie upewnic, ostatni okres maialm 5 wrzesnia. Kiedy
        > najwczesniej on pozna, ze jetsem w ciazy?
        No to rob szybko test ,jak wyjdzie ok to biegnij jeszcze zrobic test z krwii i
        szybciutko do lekarza na pierwsza wizyte. A masz jakies objawy?
    • fasolka31 Re: mamusie -czerwiec 2005 20.10.04, 14:26
      Lesia - to idziemy prawie ramię w ramię. Ja mam termin na 24-25 czerwca. Mam
      już trochę mdłości, brzuch czasem pobolewa....a pierwsza wizyta 4 listopada, bo
      wtedy chcę już mieć zrobione I USG i dowiedzieć się czy wszystko OK.
      • lesia28 Re: mamusie -czerwiec 2005 20.10.04, 18:00
        no to super bo mnie tez wypada na 24 czerwca, do lekarza ide 25 wrzesnia.
    • nonu Re: mamusie -czerwiec 2005 22.10.04, 18:34
      Ja też mam termin na 23 czerwca. Usg miałam robione 3 dni temu, widoczne było
      już jajo płodowe o wielkości 0,823 cm, ale zarodka jeszcze nie widziałam.
      To już moja druga ciąża, więc jak będę w stanie to chętnie odpowiem na
      wszystkie Wasze pytania.
      Pozdrowienia
      Agnieszka
    • trzydziestka1974 Re: mamusie -czerwiec 2005 22.10.04, 19:02
      Cześć,
      jestem w 7 tygodniu. Byłam we wtorek na pierwszym USG i widziałam dzidzusia i
      serduszko, mam nawet pierwsze zdjęcie do kolekcji.
      Dziewczyny, czy Wy też tak źle się czujecie? Tzn psychicznie czuję się
      świetnie, truskam energią i humorem, ale bardzo dokuczają mi nudności i
      wymioty. Często boli mnie brzuch, raz z jednej z raz z drugiej strony. Jak się
      czujecie mamusie?

pozdrawiam
      • lesia28 Re: mamusie -czerwiec 2005 23.10.04, 09:52
        Caly miniony tydzien (5 tydzien )- bez zupelnie zadnych dolegliwosci ,zupelnie
        nic,wczoraj zacza sie szosty i dalej nic , no moze piersi powiekszone , ale
        zeby bolaly to tez nie i oby tak dalej , straszniesie boje mdlosci ,bo ja
        zupelnie nie umiem wymiotowac(strasznie sie mecze), choc
        przyjaciolkastwierdzila ze w ciazy mozna sie szybko nauczyc
        • aetas Re: mamusie -czerwiec 2005 23.10.04, 21:19
          To my też się przywitamy:
          21 czerwca 2005 smile
          Pozdrawiamy
          • romilka Re: mamusie -czerwiec 2005 24.10.04, 09:05
            Dziewczynki,własnie zrobiła tes!! 2 krechy!!!!Hura!!Przypuszczam ze poczeta
            moja kruszynka została 1 pazdziernika wiec na kiedy bede miała termin??Bardzo
            bym chciała urodzic w czerwcu,ale chyba wypadni mi lipiec??jak myslicie!!??
            pomozcie to moja pierwsza ciaza i nic nie wiem oprocz gazetowych nowinek!!
            Napiszcie oile tyg chodzi sie dokładnie w ciazy??Sama urodziałm sie w czerwcu!!
            pozdrawiam i czekam na wiesci od was!!
            • lesia28 do romilka 24.10.04, 09:09
              a kiedy ostatnio mialas @ ,podaj date, albo sama sobie oblicz na
              www.noworodek.pl
            • lolo09 Re: mamusie -czerwiec 2005 24.10.04, 11:17
              gratulacje!!!!
              lekarz liczy tak
              do daty OM dodaj 9 miesięcy i 7 dni lub do daty owu dodaj 9 miesięcy i odejmij
              7 dni
              ciążą trwa 40 tyg od OM lub 38 tyg od owu

pozdrawiam

zapraszam na forum i wątek czerwiec 2005

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23762
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=16013478
      • patii8 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 14:16
        niestety też mam mdłości jak ty i to przez cały dzień i do tego cały czas chce
        mi się jeść. Jakiej wielkości był twój dzidziuś na USG. Mam termin na
        17.Pozdrowionka
    • idid Re: mamusie -czerwiec 2005 24.10.04, 10:05
      To ja też witam. Termin 21 czerwiec smile) Widzę, że tutaj przewaga jest podobnych
      dat smile
      • lolo09 Re: mamusie -czerwiec 2005 24.10.04, 11:19
        gratulacje!!!!!

więcej nas jest na forum (wątki podałam wyżej)jest nas już naprawdę dużosmile))

pozdrawiam i zapraszam
    • jaiza Re: mamusie -czerwiec 2005 28.10.04, 11:21
      Zapraszamy na bogaty wątek na forum "W oczekiwaniu" I.
    • tarach Re: mamusie -czerwiec 2005 28.10.04, 11:32
      Witam!
      termin: 26.06.2005
      Monia <GG3386463>
      • mama-in-spe Re: mamusie -czerwiec 2005 28.10.04, 11:38
        Kolejna się melduje: mam termin na 12 czerwca i jesteśmy przeszczęsliwi z
        mężem, że to będzie Bliźniaczeksmile))) Dziewczyny, to najfajniejszy znak, wiem,
        co mówię, bo sama jestem Bliźnię, hihismile))
        • romilka Re: mamusie -czerwiec 2005 28.10.04, 13:33
          Mam termin na 24 czerwca 2005!!Super!!Jestem z16 czerwca a slub brałam 19
          czerwca!!!!Szczesliwy czerwiec!!
          moj nr gg 1835153
          • andrzejowa Re: mamusie -czerwiec 2005 28.10.04, 14:01
            a my mamy termin na 27 czerwca smile
          • lesia28 do romilka 28.10.04, 18:11
            to zupelnie jak ja slub tez 19 czerwca a termin ok 20 czrwca
          • dorotaab Re: mamusie -czerwiec 2005 09.11.04, 19:07
            To zupełnie jak ja!!!!
            Jestes z Krakowa???
    • yo_oo Re: mamusie -czerwiec 2005 28.10.04, 18:30
      witam
      ja mam termin na 20czerwcasmile
      to juz moje drugie. Przy pierwszej coreczce brzuch mnie bolal paskudnie. Teraz
      jest lepiej boli raz moze 2 razy dziennie przez chwilke. Da sie wytrzymac. ale
      zupelnie inaczej sie czuje niz przy pierwszej ciazy. teraz zupelnie nie czuje
      ze mam malenstwo w brzuszkusmile
      pozdrawiam Was i sluże jesli ktos ma pyatnia. podziele sie doswiadczeniami z
      chceciąsmile
    • martucha1 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 10:30
      No to się dopisuję choć jeszcze z pewną nieśmiałością bo ten mój dzidzuś to
      jakiś nietypowy hi hi hi.
      NIe wiem co wpsać w terminie, bo OM 7.09 a maluszek wg USG jest dwa tygodnie
      młodszy. Wczoraj ledwo co udało się namierzyć serduszko. Na szczęśćie rośnie bo
      10 dni temu był jeszcz mniejszy i nie było serduszka. Lekarza zaniepokoiło
      również to, że zacytuję "obrys pęcherzyka miejscami niejednorody". We wtorek
      idę do mojej ginki a następne USG za dwa tygodnie.
      Marta
      • patii8 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 14:21
        to tak samo jak u mnie OM 02.09. a na usg wyszło że dzisiuś jest
        mniejszy.Miałam robione 20.10 usg i lekarz powiedział że to 5 tydzień , a poród
        wyznaczył na 17.06. Tylko wtedy ciąża by trwała 39 tygodni wg moich wyliczeń
        więc coś mi się nie zgadza bo wyczytałam że można liczyć albo 40tc albo 38tc.
        Muszę się na następnej wizycie dopytać gina.
    • patii8 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 14:11
      Ja mam termin na 17.06.2005r. byłam u gina 20 pażdziernika i mi powiedział że
      to był piaty tydzień wg rozmiarów zarodka 3,2 mm ale mni sie coś nie zgadza ten
      tc i data porodu jak myślicie? Pozdrowionka
      • lolo09 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 19:40
        w tak wczesnej ciąży liczy się kazdy mm, a więć jakość sprzetu i ustawienie
        kursorów. mi też wyszło trochę młodsze. tak naprawdę w 11-13 tyg jest
        dokładniej, bo potem to już kada dzidzia rozwija się indywidualnie. No i
        najważniejsze jest to aby równomiernie rosła. W 1 ciąży też było niby młodsze,
        a potem zrobiło się starsze bo było duże (synek urodził się 4320g)

pozdrawiam
      • nonu Re: mamusie -czerwiec 2005 30.10.04, 17:38
        Ja mam termin na 16 czerwca, też byłam 20 paxdziernika u gina i tez
        powiedziala, ze to koniec piatego tygodnia wg usg (rozmiaru pecherzyka, zarodka
        jeszcze nie bylo widac), choc wg om to byl juz koniec 6 tygodnia. Teraz wg om
        mam skonczony 7 tydzien i za 1,5 tygodnia ide na kolejne usg obejrzec serducho.
        gg5198248
        pozdrawiam
        Agnieszka
      • nonu DO PATII8 30.10.04, 17:39
        Ja mam termin na 16 czerwca, też byłam 20 paxdziernika u gina i tez
        powiedziala, ze to koniec piatego tygodnia wg usg (rozmiaru pecherzyka, zarodka
        jeszcze nie bylo widac), choc wg om to byl juz koniec 6 tygodnia. Teraz wg om
        mam skonczony 7 tydzien i za 1,5 tygodnia ide na kolejne usg obejrzec serducho.
        gg5198248
        pozdrawiam
        Agnieszka
        • patii8 Re: DO PATII8 03.11.04, 11:37
          to tak jak ja . A jak ogólnie samopoczucie? Bo ja mam całe dnie mdłości i do
          tego całe dnie bym tylko jadła. Chyba przytyłam juz ze 2-3 kg. Choć przed ciążą
          ważyłam około 48 kg to biję się że nie dlugo będę wyglądać jak szafa
          trzydrzwiowa. Mój mąż mówi że i tak mnie bedzie kochał , ale jak to później
          zrzucić?Pozdrowionka
          • aliceparis Re: DO PATII8 09.11.04, 14:58
            O rany, ja też bym ciągle jadła. Jestem dopiero w 10 tygodniu (termin 13
            czerwca), a przytyłam już 2 kg. Ale nie martw się, na pewno wszystko pięknie
            zrzucimy po porodzie. Jestem tego pewna jak patrzę na moje koleżanki, które w
            kilka tygodni/miesięcy po porodzie wracają do swoich dawnych wymiarów.
    • onao2 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 19:49
      czesc dziewczyny!!! ja mam termin na 7 czerca,
      trzymajcie sie!
      • ewucha28 Re: mamusie -czerwiec 2005 29.10.04, 21:54
        CZeść dziewczynki ,ja mam juz corcie 5 latke,teraz druga ciąża,a rozwiązanie w
        czerwcu ,wg.moich obliczeń i doświadczeń OM.1 .09.,zapłodnienie ok 13-16,celuje
        w 15winkprzy cyklu 28 dniowym rozwiazanie 9.06,przy cyklu 30 dniowym ok
        7.06,bardzo bym chciała aby stało sie to w dniu moich urodzin tj.06.06.Czasami
        lekarze sie mylą,czasami sprzęt jest "niedoskonały" a czasami dzidzi chce
        dłuzej posiedzieć lub spieszy sie na świat,tak to juz bywawinkWszystkim mamom
        powodzenia zycze
      • moni1512 Re: mamusie -czerwiec 2005 30.10.04, 15:31
        Cześć Wszystkim Mamusiom,
        ja też mam termin na 7 czerwca i nie mogę się już doczekać smile)
        Pozdrowionka
        • muszelka04 Re: mamusie -czerwiec 2005 31.10.04, 14:03
          Witam Mamusie czerwcowe! Ja mam termin na 4 czerwca, więc będzie bliźniaczek
          tak jak mój mąż (02.06). Na pierwszym USG w 4tc widać było tylko kropeczke.
          Potem po kilku tygodniach serduszko, a kilka dni temu maluszek miał 2 cm.
          Niestety obok niego zrobił się krwiak i mam go wyleżeć, więc leżę, leżę i leżę
          z maluszkiem. Lekarz przepisał mi duphaston i zastrzyki (biogonadyl), no i
          oczywiście kwas foliowy. Mam nadzieje, że krwiak szybko ze mnie wypłynie albo
          się wchłonie, bo w końcu "nadzieja" rośnie we mnie. Trochę się boję, bo
          pierwszą ciążę poroniłam, ale staram się być dobrej myśli. Czy któraś z Was ma
          podobne obawy??
          pozdrawiamy
          szczęśliwi przyszli rodzice
          • muszelka04 Re: mamusie -czerwiec 2005 31.10.04, 14:13
            to ja jeszcze raz ... a jeśli chodzi o pierwsze objawy, to od razu zdradziły
            się piersi, bolały i bolą dalej "baloniki". Poza tym od początku bolały mnie
            jajniki, ale w końcu przestały i teraz od czasu do czasu mam kłócia w brzuchu,
            albo takie bóle jak miesiączkowe, na które lekarz zalecił mi no-spę. Mniej
            więcej od 7tc zaczęły mi się mdłości. Przed nimi jadłam wszystko i miałam
            apetyt za dwoje. Przy mdłościach i porannych spotkaniach z deską klozetową nie
            biorą mnie w ogóle słodycze, a za to uwielbiam jeść kwaśne. Mam nadzieję, że
            niedługo te dolegliwości mi przejdą, bo uwielbiam pojeść. Z innych objawów, to
            najbardziej dokucza mi zmęczenie i trochę gorzej śpię.
            jeszcze raz pozdrawiam
            trzymajmy się
            • lolo09 Re: mamusie -czerwiec 2005 01.11.04, 10:30
              hej

witam i gratuluję

mam nadzieję ze wszystko szybciutko wróci do normy

ja też mam termin na 4 czerwiec i moja fasolka kilka dni temu miala 16mm

pozdrawiam i zapraszam na forum i wątek czerwiec 2005

• romilka Re: mamusie -czerwiec 2005 01.11.04, 10:35
                Witam!!ja odczuwam kłucie w podbrzuszu i bole tak jakby jajnikow.Musze
                lezec,jestem w 6 tyg ciazy!!mam nadzieje ze dzidzia rosnie w brzuszku(bo dla
                mnie to juz jest dzidzia)
                • dziewczynka_bez_zapalek Re: mamusie -czerwiec 2005 01.11.04, 11:07
                  witam wink)) dolączam do Was wink
                  przewidywana data 15 czerwiec wink)) dzidziuś nieplanowany a ja też młodą mamą
                  zostanę (20letnia) ale cieszę się z tego!
                  za tydzień pierwsza wizyta u lekarza wink)))
                  piersi bolą mnie i są jakby twarde no i sutki przy dotyku są wrażliwe, ponadto
                  mam kłucia też pod brzuszkiem i w okolicach jajników poza tym czuję się
                  świetnieeeeeeeeee wink))
                  pozdrawiam
                  3majcie kciuki
                  • pw771 Re: mamusie -czerwiec 2005 03.11.04, 09:44
                    Ja również się melduję 7 tydzień termin 22 czerwca akurat to data naszej 5
                    rocznicy ślubu..!!! Mam tylko pytanko Czy powinnam się martwić niewielkimi
                    plamieniami o zabarwieniu lekko brązowym ? Wizytę miałam 29 pażdz. a następna
                    29 list. czy iść już teraz?
                    • muszelka04 Re: mamusie -czerwiec 2005 03.11.04, 14:24
                      Do pw771. Witaj. Z tego co czytałam to w pierwszym trymetrze ciąży zdarzają się
                      plamienia. U mnie było podobnie, pomyślałam sobie, że to taki akurat moment
                      kiedy dostałabym miesiączkę gdybym nie była w ciąży i tak sobie tłumaczyłam te
                      plamienia na brązowo. Akurat szłam na wizytę do lekarza i nawet nie zdąrzyłam
                      mu o tym powiedzieć, a on już coś podejrzewał, bo popatrzył na moje wyniki
                      moczu, które przyniosłam i powiedział, że wychodzi z nich, że mam jakieś
                      brudzenia, bo są ślady w moczu. Zrobił mi USG i okazało się, że obok dzidzi
                      zrobił się drugi pęcherzyk, ale wypełniony krwią, taki krwiaczek. Powiedział,
                      że mogą z niego właśnie być plamienia, a może się też wchłonąc, ale mam leżeć
                      przez 3 tygodnie.
                      Sama więc widzisz, czasem plamienia to nic złego i poprostu się zdarzają, a
                      czasem oznaczają coś innego. Ja bym na Twoim miejscu nie czekała do 29.11. Tym
                      bardziej jeśli chodzisz do pracy. Nie chcę Cię broń Boże straszyć, ale ja bym
                      to sprawdziła. Zawsze lepiej być spokojną niż się martwić przez tyle czasu, a
                      dzidzi to też czuje.
                      pozdrawiam i życzę zdrówka
    • dorotaab Re: mamusie -czerwiec 2005 03.11.04, 10:10
      Witam wszystkie mamusie!!!
      Ja też jestem w 7 tygodniu ciąży!Jestem przeszczęśliwa!Mam nudności(jednak nie
      wymiotuję), a do tego popołudniami pobolewa mnie głowa.Trochę się martwię, bo
      miałam kontakt z dzieckiem chorym na świnkę...Ale wierze, że wszystko będzie ok!
      Pozdrawiam serdecznie!
      • rosanna Re: mamusie -czerwiec 2005 03.11.04, 10:29
        Witam, 5 t. sie klaniasmile
    • kate781 Re: mamusie -czerwiec 2005 03.11.04, 14:20
      wczoraj lekarz potwierdził mi 6-ty tydzień smile termin wyznaczył wstępnie na
      22/06/2005... strasznie się cieszę big_grinDDD 3majcie się mocno.
      Kasia
    • loguj1 Re: mamusie -czerwiec 2005 09.11.04, 17:00
      czekalam na wszystkie badania i teraz z pelna swiadomoscia i radoscia moge
      dopisac sie do was. Jestem w 8 tygodniu - termin mniej wiecej na 23 czerwca.
      Samopoczucie - kiepawe - nudności, a jak nie uda mi się ich opanować, to
      również wymioty. Oprócz tego brzuch mam tak nadęty (mimo, że nie mam wzdęć i
      zaparć), jak bym byla co najmniej w 4 czy 5 miesiącu. Ale nie przeszkadza mi to
      wyjątkowo. Pozdrawiam wszystkie pozostale mamuski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka