Dodaj do ulubionych

przepuklina-pytanie

01.11.04, 09:40
Witam cieplutko wszystkie Mamusie!
W szóstym miesiącu pojawiła się u mnie przepuklina (pachwinowa). Okropność!!!
Na razie lekarz kazał mi się tylko oszczędzać, bo w ciąży operacji jej
usunięcia się nie wykonuje.
Mam pytanie, czy u kogoś jescze pojawiła się przepuklina w ciąży? Jak to
wygląda potem, czy jest szansa, że się to cofnie samo po porodzie? A jeżeli
nie, jak długo leży się w szpitalu po takiej operacji (mam już 2,5 letnią
córeczkę i aż mnie skręca, że ją i Maleństwo będę musiała zostawić)?
Będę wdzięczna za jakieś odpowiedzi, może być też na priv:
malwi4@gazeta.pl ...
pozdrawiam
malwina
Obserwuj wątek
    • bobofrutt Re: przepuklina-pytanie 01.11.04, 13:16
      ja tez mam przepukline pachwinowa, mialam ja operowana kiedy skonczylam 5 lat,
      teraz wrocila. kiedy bylam w szpitalu lekarz obejrzal i stwierdzil ze na pewno
      sie cofnie, kiedy moj maluszek bedzie juz na swiecie. niestety, jest bolaca i
      niesympatyczna, na pewno odezwe sie do Ciebie po moim porodzie i napisze ci czy
      sie cofnela czy nie - rozwiazanie za jakies dwa tygodnie. pozdrawiam i nie
      przejmuj sie nia.
      • malwi4 Re: przepuklina-pytanie 02.11.04, 09:37
        dzięki za odzew, będę czekać.
        poszukałam trochę i wyczytałam, że przepuklina która raz się pojawiła, sama
        zupełnie się nie cofnie, mogą się jedynie zmniejszyć dolegliwqości. Kiedyś
        trzeba będzie ją zoperować. Ale to były artykuły o klasycznej przepuklinie, a
        nie ciążowej. Ja się łudzę, że jak w brzuchu nie będzie takiego ucisku, to
        wszystko wróci na swoje miejsce.
        u mnie to chyba skutek poprzedniej cesarki, bo nigdy nie miałam takich
        problemów.
        Niech Twój maluszek urodzi się zdrowy i bez problemów, trzymam kciuki
        pozdrawiam
        malwina
        • bobofrutt Re: przepuklina-pytanie 02.11.04, 11:13
          nie cofnie się? kurczę, myślałam, że to będzie taka prosta sprawa - teraz
          poboli, poboli i przestanie. dziś byłam u lekarza i za jakieś trzy tygodnie
          moja córcia będzie na świecie przez cesarskie cięcie, wspominałam o
          przepuklinie, ale lekarka się tym wcale nie przejęła, więc ja też chyba nie
          powinnam. miałaś już cc...ja dopiero mam to przed sobą, ale denerwuję się, bo
          naczytałam się strasznych rzeczy o tym, jak to bardzo długo kobieta dochodzi do
          siebie, a właściwie niektóre nigdy nie odzyskują takiej sprawności jak przed
          cc. oczywiście, ja to wszystko dzielę przez dwa, ale i tak się denerwuję. moja
          córcia jest ułożona miednicowo i dziś (35 tc) nie dają mi raczej szans na to,
          żeby położenie zmieniła. jeżeli możesz napisać mi coś o Twoim cc, to byłabym
          wdzięczna. pozdrawiam serdecznie Ciebie, Twoje dzieci, to w brzuszku i to poza
          nim. Ilona
          • malwi4 Re: przepuklina-pytanie 03.11.04, 10:47
            Co do cc, to śpieszę Cię pocieszyć - u mnie było rewelacyjnie. Kilka godzin po
            już dostałam do karmienia córcię. Wstałam na drugi dzień i poszłam pod
            prysznic. Było mi słabo, ale jakoś mi się udało. Na trzeci dzień już delikatnie
            podnosiłam Malutką. Wydaje mi się, że byłam nawet w lepszej kondycji niż
            koleżanki po porodzie naturalnym - dokuczała mi na początku słabość - na
            szpitalne dystanse było ok, ale jak miałam dojść ze szpitala do samochodu, to
            miałam duuży problem. Powiem Ci, że bardziej niż blizna bolało mnie karmienie -
            po 3 dniach miałam same strupy. Najważniejsze to szybko wstać i nie garbić
            się. Trudno się wyprostować, ale naprawdę tak jest wygodniej chodzić.
            Teraz też będę miała cesarkę. Miałam nadzieję, że może uda się załatwić w tym
            czasie też przepuklinę - tak za jednym znieczuleniem i pobytem w szpitalu. Ale
            mój lekarz stwierdził, że raczej się tego nie robi. Szkoda sad.
            Jakbyś chciała pogadać, to pisz na priv. Internet mam przez modem i wchodzę
            mniej więcej raz na dzień, jak córcia śpi. łatwiej mi sprawdzić pocztę, niż
            szukać wątku smile.
            trzymaj się ciepło
            malwina
    • ullaaa1 Re: przepuklina-pytanie 02.11.04, 12:51
      Witam serdecznie,
      Jestem obecnie w 23tc i również moja pani ginekolog stwierdziła u mnie przepuklinę pachwinową. Brdzo boli mnie w lewej pachwinie, nie moge swobodnie chodzić, spać i wykonywać podstawowych czynności. Proszę powiedzcie do jakiego lekarza powinnam zgłosić się z tymi dolegliwościami, moja pani ginegolog wykluczyła poprzez USG że to może dzidzia uciska na nerwy, to jest przepuklina. Dziękuję za odpowiedź.
      Ula i chyba Natalka smile))
      • ullaaa1 Re: przepuklina-pytanie 03.11.04, 10:43
        Witam serdecznie,
        Jestem obecnie w 23tc i również moja pani ginekolog stwierdziła u mnie przepuklinę pachwinową. Brdzo boli mnie w lewej pachwinie,
        nie moge swobodnie chodzić, spać i wykonywać podstawowych czynności. Proszę powiedzcie do jakiego lekarza powinnam zgłosić się z
        tymi dolegliwościami, moja pani ginegolog wykluczyła poprzez USG że to może dzidzia uciska na nerwy, to jest przepuklina. Dziękuję
        za odpowiedź.
        Ula i chyba Natalka smile))
        • malwi4 Re: przepuklina-pytanie 03.11.04, 10:52
          cześć, w przychodni w czasie wizyty u ginekologa, on zawołał na konsultację
          chirurga. Więc może u lekarza popytaj czy jest taka możliwość, albo żeby dała
          Ci skierowanie (wydaje mi się, że do chirurga trzeba mieć skierowanie od
          lekarza pierwszego kontaktu albo innego).
          pozdrawiam Ciebie i Natalkę
          malwina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka