Dodaj do ulubionych

Pierwsze dziecko cesarka a co dalej??

26.11.04, 21:25
Zastanawiam się jak to jest. Czy po cesarskim cięciu, druga ciążę kończy się
również cesarką czy można urodzić naturalnie? Czekam na wypowiedzi mam, które
maja dwójkę, trójkę dzieciaczków. Jak to było u Was. I jeszce jedno pytanko.
Ile mozna mieć cesarek jesli nie uda się poród naturalny? Czy trzecia cesarka
jest niebezpieczna? Dziękuje za odpowiedzi?

A to Sebuś smile
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17821869
Obserwuj wątek
    • werta1809 Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 26.11.04, 21:59
      mialam cesarke przy drugim dziecku i niestety rowniez przy trzecim albowiem w
      przypadku kiedy byla juz cesarka pojawia sie problem ze skurczami pojawiaja sie
      niby skurcze do porodu ale sa albo zanikajace albo nie regularny tak wiec
      zachodzi zagrorzenie dal kobiety jak i dla dziecka zdazaja sie przypadki ze
      kobiety przy kolejnym porodzie rodza naturalnie ale to znikome liczby no coz
      mam porownanie bo rodzilam tak itak i stwierdzam ze jednak cesarka jest mniej
      meczaca dla matki i dla dzidziusia
    • kasiaj51 Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 26.11.04, 22:02
      Ja jestem mamą dwójki dzieci. Obie ciąże przechodziłam wspaniale. Pierwsze
      dziecko - poród zakończony cesarskim cięciem- zamartwica zagrażająca. Druga
      ciąża - na wstępie teściowa powiedziała: "jak pierwsze cesarka, to drugie już
      napewno cesarka". Myślę sobie zobaczymy. Na początek zmieniłam lekarza, bo
      podświadomie czułam, że to był jego błąd, on poprostu stwierdził,że dzisiaj to
      ja muszę urodzić. Po drugie umówiłam się z położną na poród, dzięki temu nie
      byłam przykuta do łóżka i miałam jakieś tam oparcie w kimś, kto się na tym zna.
      Po trzecie mój mąż był ze mną przy porodzie. Wynik jak dla mnie suuuper- poród
      naturalny 2godzinny, dziecko 10pkt. w skali Apgar. Od razu po porodzie
      nadawałam się do życia, miałam silną więź emocjonalną z dzieckiem...
      A po cesarce jak szanowny pan doktor obudził z narkozy i zapytał czy się
      cieszę, to ja wogóle nie wiedziałam o co mu chodzi...

To czy będziesz miała cesarkę czy nie zależy od tego z jakich powodów miałaś
      poprzednią cesarkę. Jeżeli były to wskazania nie do przeskoczenia, np. twoja
      wada serca, wzroku, budowy, taka która uniemożliwia Ci poród naturalny, to
      wiadomo. Ale jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, mama ok, dzidzia ok, to
      dlaczego od razu cesarka?
      • penelina Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 26.11.04, 22:28
        Kasiaj ma racjęsmile

pzdr,
        penel.
    • styka76 Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 00:10
      Ja miałam pierwszą cesarkę ze względu na brak postępu porodu. Po 16 miesiącach
      urodziłam drugie dziecko siłami natury. (Przed drugą ciążą konsultowałam się z
      lekarzem i powiedział, że taka odległość czasowa między porodami wystarczy.)
      Lekarz prowadzący powiedział, że na pewno nie pójdę od razu na stół. Najpierw
      będę próbować rodzić naturalnie. I tak też było. Miałam tylko zaznaczone w
      karcie, że jestem po cięciu cesarskim.
      A jeśli chodzi o porównanie to ja stawiam na poród siłami natury.
      • wegatka Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 01:32
        Pierwszą córkę rodziłam przez cc też ze względu na brak postępu porodu. Drugą
        miałam rodzić naturalnie, ale okazało się, że jest za duża - na USG wyszło
        4700g. Lekarz powiedział, że przy dziecku powyżej 4 kg nie zaleca się po
        pierwszym cc porodu naturalnego, gdyż grozi to pęknięciem macicy, więc drugi
        raz też rodziłam przez cięcie. A potem się okazało, że mała była trochę
        mniejsza, miała 4150g.
        • mamaolenka Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 09:24
          Po pierwszej cesarce (powód: brak postępu porodu przez 12 godz.) bardzo chciałam
          drugie dziecko urodzić siłami natury. Nawet, po terminie porodu, zaczęła się
          akcja porodowa, dostałam skurcze, ale jak to oceniło konsylium lekarzy,
          niewystarczające bym sama urodziła bardzo duże dziecko. Drugie dziecko też
          przyszło więc na świat przez cc, ale nie żałuję, bo mała ważyła 4553...a planuję
          jeszcze tylko jedno dziecko, następnym razem na 100% będzie cc. Pozdrawiam - Alex
    • karolina_244 Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 09:35
      czesc z tego co wiem juz nie bedziesz miec porodu naturalnego nie umiem ci tego
      wytłumaczyc macica nie jest przygotowana po 1 ciazy do nturalnego porodu
      wszystkie kobiety co znam ze szpitala po cesarce mowiły mi ze nastepna ciaza
      to tez cesarka pozdrawiam
      • black_currant Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 09:46
        Co prawda nie z własnych doświadczeń (bo najpierw rodziłam naturalnie, a potem
        przez cc), ale z praktyki mojego lekarza - jesli przyczyna pierwszego cc nie
        powtarza się w drugiej ciąży (czyli nie jest to wada serca, czy wzroku matki,
        jej nieprawidłowa budowa itp.) i pomiędzy porodami upłynęło wystarczająco dużo
        czasu można rodzić naturalnie, choć oczywiście nie ma gwarancji, że się uda
        (ale takiej gwarancji tak naprawdę nie ma nigdy). Istnieje ryzyko rozejścia się
        szwu, ale jest ono bardzo niewielkie w wypadku, gdy cięcie było wykonanie
        poziomo na linii spojenia łonowego (a tak się to teraz robi).
        ---------------------------------------
        Ania - podwójna mama październikowa smile
        Emilka (1.10.2001)
        Grześ (18.10.2004)
    • dorotaww Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 10:49
      Witam
      Moja pierwsza ciąża zakończyła się cesarka z powodu zatrucia ciążowego, było
      to prawie 8 lat temu, druga ciąża zakończyła się również cesarką, mój bobas
      liczył sobie 4200kg.
      Ile może być cesarek to zalezy od organizmu kobiety, podobno lekarz który mnie
      prowadził- robił 4-tą.
      Czy można urodzić normalnie, to zależy z jakiej przyczyny była pierwsza
      cesarka, jeśli nie będzie przeciwskazań do porodu naturalnego, to jest taki
      możliwy
      pozdrawiam,
      • honi_29 Re: Pierwsze dziecko cesarka a co dalej?? 27.11.04, 21:20
        Moja ciąża zakończyła się cc z 3 powodów:brak postępu porodu,zagrażająca
        infekcja wewnątrzmaciczna i stan przedrzucawkowy.Brrr,makabra.Myślę,że kolejna
        ciąża zakończy się( o ile zdecydujemy się na kolejne dziecko,w co raczej
        wątpię winkcc.Przez 9 godz.po odejściu wód próbowałam urodzić,ale fenoterol,który
        brałam od 26 t.c spowodował,że ujście nie otwierało się nawet po
        oksytocynach.Miałam dość i bardzo ucieszyłam się kiedy wreszcie lekarze
        zadecydowali o cc.Teraz mój Piotruś ma 5 miesięcy smile.Pozdrawiam.Honi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka