Dodaj do ulubionych

Czy robić posiew?

29.11.04, 10:51
No i mam zgryz. Na ostatniej wizycie mój lekarz zapytał mnie, czy potrzebuję
posiew z szyjki, bo niektóre szpitale (np. Żelazna) wymagają. Nie byłoby
problemu, gdyby nie to, że do lekarza chodzę prywatnie i przychodnia zażyczy
sobie za to dodatkową kaskę. Dużo to nie jest (30 zł), ale zastanawiam się,
czy ma sens, skoro ciąża przebiega bezproblemowo, żadnych objawów zakażenia
nie mam, na Żelaznej rodzić nie będę. Tymczasem pediatra na zajęciach ze
szkoły rodzenia powiedziała, że owszem, dla nich (pediatrów) im więcej badań
tym lepiej (na wypadek komplikacji), ale wszystko zależy od oceny ginekologa.
No i wracam do punktu wyjścia.

Pewnie skończy się tak, że na wszelki wypadek ten posiew zrobię. W końcu
zdrowie dziecka jest najważniejsze.
Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • madzia9916 Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 13:13
      Ja bym dała sobie spokój, tym bardziej, ze nic Ci nie dolega. Prywatnie
      chodziłam do gina tylko przez pierwsze 2 m-ce. Nie dość, ze drogo, wszystkie
      badania płatne, to jeszcze wysyłała mnie do zajomych by cos tam zbadać: a to
      tarczycę, a to echo serca itd. Zmieniłam gina i jest ok. Nie dajmy sie
      zwariować!!!!!Madzia i 39 tyg. Milka
    • klubiale1 Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 13:21
      Ciążę już przebyłam, dziecko urodziłam i nawet nie słyszałam o takim badaniu.
      Może to tylko metoda na wyciągnięcie z pacjentki pieniędzy? Teraz widzę,że
      pediatrzy też robią podobnie nie tylko ginekolodzy - zlecają masę badań z
      których nic nie wynika, oprócz męczenia dziecka.
      Pozdr
      • ciaczek Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 13:29
        Już na ten temat była parę razy mowa. Możesz poszukać wątków na forum. Ja
        zrobiłąm sobie posiew na własne życzenie. Posiew to badanie, w którym wychodzi,
        czy nie masz bakterii. A jeśli masz, to jakie. Bakterie natomiast mogą wywołać
        niebezpieczne dla twojej dzdzi infekcje. Niektóre infekcje nie dają objawów aż
        jest za późno. Ja wolałam wiedzieć. Jeżeli wykryjesz infekcję, to mozna ją
        leczyć. Wiele dziewcząt już pisało na forum,że przez infekcję straciło swoje
        dzieci.
        Nie uważam, żeby to było wyciąganie kasy.
        • batinka1 Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 13:52
          Zgadzam się z Ciaczkiem i dodam parę słów. Mój lekarz, chociaż chodzę do niego
          prywatnie, nie zlecił mi tego badania. Zrobiłam je, gdy tylko ten problem
          pojawił się na forum, gdyż wcześniej nie miałam o wymazie na posiew bladego
          pojęcia. Myślalam. że jak cytologia jest OK, to znaczy, że wszystko gra. Ale
          wzielam kasę (ok 25 zlotych) i nie czekajac na termin kolejnej wizyty poszlam
          do labolatorium. pani zdziwila się" jak to ? Jak lekarz nie kazał to po co ?".
          No i jednak wyszła mi bakteria Streptococcus, ktorą leczyłam antybiotykiem.
          Nie wiem czy wygrałam z nią czy nie - to się jeszcze okaże. Nie wiem, czy
          czasem nie lepiej byłoby żyć w błogiej nieświadomości i nie truć maleństwa
          antybiotykiem (15/16 tydzień)? Po prostu nie wiem.
          Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, że zrobienie posiewu przed porodem jest
          obowiązkowe - aby móc matce przy porodzie, a dzieciątku po, podać dożylnie
          antybiotyk. Dopytaj się.
        • alcantra Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 14:00
          Dzięki. Właśnie o taką informację mi chodziło.

A co do lekarza: mam do swojego wyjątkowe zaufanie, chodzę do niego kilka lat i
          zdecydowałam się na to, żeby mi prowadził ciążę mimo świadomości, że będę
          musiała płacić (głównie Centrum Medycznemu). Na niepotrzebne badania mnie nie
          wysyłał, do niczego mnie nie zmusza, ani nie zmuszał do tej pory, także do tego
          posiewu. To, że o nim w ogóle wspomniał, to raczej profilaktycznie - tak sądzę.

Chodziło mi tylko o to, czy brak jakichkolwiek objawów infekcji (tak jak u
          mnie) nie stawia pod znakiem zapytania sensu robienia posiewu. Wygląda jednak,
          że brak objawów o niczym nie świadczy i lepiej być przezornym, niż miałoby
          później dojść do tragedii.

Jeszcze raz dziękuję za rady. smile

Serdeczności.
          • kmyczek Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 14:24
            dziewczyny maja racje, ja tez nie mam zadnych problemow ciazowych (infekcji) a
            mimo to posiew kazano mi zrobic, bo wybralam Żelazna, a tam jest to
            obowiazkowe, a dlaczego bo faktycznie mozna czasem stracic przez to dziecko.
            Z posiewu mozna sie dowiedziec czy ma sie jakies bakterie, jesli tak a sa one
            nieszkodliwe dla dziecka to po porodzie dostaje sie antybiotyk. Slyszalam tez
            ze mozna miec bakterie szkodliwe dla dzidzi i wtedy lekarze decyduja sie na
            cesarke zeby nie zaszkodzic dziecku.
            pozdrawiam
            • sula_i_komary Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 15:02
              Oczywiście dziewczyny!Polecam zrobienie posiewu!Bakterie są bardzo groźne dla dziecka (zarówno podczas ciąży jak i przy porodzie bardzo zagrażają jego zdrowiu),szczególnie przy porodzie naturalnym, podczas którego te bakterie z pochwy mogą przejść na dziecko. Bardzo często się zdarza,że nie ma żadnych objawów i ginekolog nie zaleca badania (a bakterie są).Jednak czy nie milej jest mieć spokój i pewność,że dziecku nic nie grozi?
              Ja posiew robiłam około 20tc i o ile bym miała rodzić naturalnie zrobię go jeszcze raz.
              pozdrawiam
              sula i chłopaki-bliźniaki
              26t4d
    • aaala1 Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 15:14
      A co powiecie na taką sytuację???
      Na początku ciaży robiłam posiew było ok, teraz 27tc poprosiłam o posiew i
      wyszły takie france:

1. ENTERCO. FAECALIS D ( to niby jakaś kałowa małpa)
      2. STAPH. COAG. NEG.
      3. LACTOBACILLUS SP. ( ta niby jest ok nawet powinna byc)

Odbierając wyniki pani w bakteriologii powiedziała, ze nic niepokojącego nie
      wyrosło. Poszłam do lekarki, obejrzała i powiedziała że nie wymaga to leczenia.
      Sama nie wiem o co chodzi, mam jakieś bakterie i nie leczyć ich????
      Czy któraś miała taka sytuacje??? Może ich jest niewiele i dlatego. Lekarka
      zaleciła higienę dokładna, nic poza tym. O mycie itd dbam nadwrazliwie wiec juz
      samam nie wiem co o tym mysleć.

Mam zaufac lekarzowi????

• batinka1 Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 16:17
        Poczytaj sobie o tych okropnych bakteriach tutaj - podaję link:
        www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=pato9
        Naprawdę, nie wiem co o tym wszystkim mysleć.
      • anusiamamusia Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 18:05
        Witaj. ja mam tylko Enterococcus Faecalis i własnie leczę go furaginem. Lekarz
        powiedzia, że leczenie jest konieczne!
        Ty poza tym masz jeszcze jakiegos gronkowca - Staphylococcus coag.neg - a te
        france równiez kwalifikują sie do leczenia. A miałas zrobiony antybiogram? Tam
        sa podane leki, na które te bakterie sa wrażliwe i wystarczy kilka dni pobrać
        antybiotyk i miec sprawę z głowy.
        A bakterie mogą np inicjować skracanie się szyjki, rozwieranie, przedwczesny
        poród a także moga prowadzić do zakażenia wewnatrzmacicznego. Dlatego powinno
        się je leczyć.
        Pozdrawiam anuś
        • atkam_m Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 18:18
          Dziewczyny, mam pytanie. A czy posiew to to samo co czystość pochwy? Lekarz
          zalecił mi takie badanie a ja nie wiem co to?
          W pierwszej ciąży nie robiłam tego i dlatego zdziwiło mnie takie badanie.
          Jak to się wykonuje, czy jak cytologię?
          Pozdrawiam
          atka_m
          • kmyczek Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 18:31
            na czystość pochwy robi sie cytologie, wiec chyba bedziesz miała zrobioną
            cytologie
            pozdrawiam
            • atkam_m Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 19:40
              wiesz co, to nie jest cytologia, ponieważ cytologię zrobiła mi na pierwszej
              wizycie i od razu dała skierowanie na standardowe badania plus czystość pochwy.
              Powiedziała tylko że robi się to w centrum bakteriologicznym. Już sama nie wiem.
              atka_m
              • kmyczek Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 19:47
                a jak Ci wyszla cytologia?? Moze to dodatkowe badanie jest spowodowane jej
                wynikiem??
              • pocahontas_kw Re: Czy robić posiew? 01.12.04, 12:00
                Hej dziewczyny! Badanie czystości pochwy oznacza,że masz zrobioną nie tylko
                cytologię, ale,że wymaz został tez sprawdzony pod względem obecności bakterii,
                w necie znalazłam taką informację:
                "Badania cytologiczne i bakteriologiczne:
                Badanie cytologiczne polega na mikroskopowej ocenie wymazu z szyjki macicy pod
                kątem obecności komórek nowotworowych lub zmian mogących przerodzić się w
                nowotwór. Wymaz powinien być również oceniony pod względem bakteriologicznym.
                Wynik tego badania pozwala określić tak zwany stopień czystości pochwy. Oba
                rodzaje badań musisz zrobić na początku ciąży."

pozdrawiam wink

pocahontas
        • aaala1 Re: Czy robić posiew? 29.11.04, 18:33
          Jak lekarka pisała na materiale pobranym to wyraźnie napisął posiew +antybiogram
          Ale nie mam zadnego antybiogramu, tylko to co napisałąm tam widzę.
          Czyli mam sie domagać leczenia???
        • emka1974 Do Aniamamusia 29.11.04, 22:40
          Ja też to mam i też biorę furagin. Tylko u mnie to sam początek ciąży i nieco
          się martwie, czy nie zaszkodzi. Ale podobno gorsze jest nieleczenie.
          W którym tygodniu Ty jesteś?
          • aaala1 Re: Do Aniamamusia 29.11.04, 22:43
            Ja jestem już w końcu 28tygodnia i tez się zastanawiam ale czy nie zaszkodzi mi
            nieleczeniesad(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka