zone11 11.01.05, 09:09 Może trochę panikuję, ale czy jazda samochodem jest 100% bezpoieczna we wczesnej ciąży? zauważyałam, że kiedy droga jest wyboista i w samochodzie trzęsie, zaczya boleć mnie brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.zaspiewa Re: jazda samochodem 11.01.05, 09:13 też mnie pobolewa, ale mam wrażenie, że to niegroźne... --- <center><p style="background:white;"><font face="verdana,arial,sans-serif" size="1" color="black">maluszek</font><br /> src="lilypie.com/days/050914/1/0/1/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a></p></center> Odpowiedz Link Zgłoś
llea Re: jazda samochodem 11.01.05, 09:29 Jazda samochodem nie jest dobra w ciąży, ale w przypadku długich tras. Ja w 5 t.c. wybrałam się do Niemiec i jak wróciłam to się okazało, że mam ciążę obniżoną....musiałam więc do końca I trymestru brać duphaston. W przypadku przemieszczania się po mieście, myślę, że nie ma żadnych przeciwskazań. Przynajmniej ja po tej mojej wycieczce nie dostałam żadnego zakazu wsiadania do samochodu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zone11 Re: jazda samochodem 11.01.05, 10:30 mam nadzieję, że nic się nie stanie, choc przynam, że jak jadę wielkimi dziurami, czy po torach, to wysiadam i idę piechotą. Może to obsesja, ale moja mama poroniła po przejechaniu dłuższej trasy po kocich łbach.... Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: jazda samochodem 11.01.05, 10:34 mój gin kazał ograniczyć w I trymestrze jazdę samochodem, bo ciąża był zagrożona. potem wszystko sie uspokoiło i jeździłam sama do 9 miesiąca. mimo to wciaż miałam wrażenie, ze na wybojach zawartość brzuszka ze mnie wypadnie może lepiej uważajcie troszkę! byle bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
betelguese Re: jazda samochodem 11.01.05, 15:25 To wszystko sprawa indywidualna. Jednym z nas jazda samochodem szkodzi, inne to uwielbiaja. Trzeba sie sluchac swojego organizmu i kierowac instynktem: jesli cos mi szkodzi-unikam tego. Osobiscie nie mialam i nie mam nadal problemow z jazda samochodem ale rozumiem Twoje obawy. Moze to zabawnie zabrzmi ale dla mnie najbardziej dokuczliwe sa progi zwalniajace, moj maz o tym wie i po prostu zwalnia masymalnie jak tylko na horyzoncie widac takowe Uwazaj na siebie i trzymaj sie cieplo! Iga i Malenstwo(34tc) Odpowiedz Link Zgłoś
basiulka999 Re: jazda samochodem 11.01.05, 16:27 bo boli, i nie tylko w 1 trymestrze ciaży. powinnaś uniakć wyboistych dróg i zapinać pasy nawet w 9 miesiący ciaży. majac pasy możesz uratować nie tylko siebie ale i maluszka, a gadanie ze pasy cisna i można się nie zapinac sa zwykłym wygodnictwem. Pozdrawiam Basia z Maluszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
eva78 Re: jazda samochodem 11.01.05, 17:06 No to ja jestem w tym temacie dosyć beztroska, w porównaniu z innymi dziewczynami. W 2mc pojechaliśmy z mężem, samochodem z Torunia w Bieszczady Wysokie. Ok 11 godz jazdy. Ginka nie miała zadnych przeciwskazań. NA początku ciąży oprócz upiornej senności, nie miałam żadnych dolegliwości ciązowych. Większą część trasy przespałam na tylnym siedzeniu(oczywiście leżąc). Przez 10 dni biegaliśmy po gorach(oczywiście spokojnie-jak się zmęczyłam to odpoczywaliśmy), spaliśmy pod namiotem i wracaliśmy do domu samochodem. W drodze powrotnej raz wymiotowałam. W 3mc-a był to sierpien- jechałam cała noc pociągiem w Tatry, bo już wcześniej(zanim dowiedziałam się, że jestem w ciąży)zobowiązałam się, ze pojadę jako wychowawca kolonijny. 2 tygodnie na koloniach z chodzeniem po górach i powrót pociągiem. Muszę powiedzieć, ze bardziej męcząca była jazda pociągiem, bo nie mogłam się normalnie położyć i przespać jak w samochodzie. Do tej pory, a jestem w 34tc, byliśmy 3 razy u rodziców(250km). Nic się nie stało, nic mnie nie bolało. W 23tc, długość mojej szyjki wynosiła 4,87cm. Teraz nie wiem jaka jest bo następne usg mam w 36tc. Uważam, że ciąża to stan fizjologiczny a nie choroba. Jeśli dobrze się czujesz, nie masz ciąży zagrożonej i lekarz nie widzi przeciwskazań, to możesz robić wszystko(oczywiście do pierwszego zmęczenia). Ważne jest żebyś nie miała przyduszonego brzucha, mogła położyć się w przypadku dłuższej trasy i żebyście zatrzymywali się za każdym razem gdy masz ochotę wyjść z samochodu(mdłości, zmęczenie). Ale jeżeli czujesz, że coś jest nie tak, coś Cię boli to przedyskutuj to z lekarzem- każdy jest inny i inaczej ciążę znosi. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś