Dodaj do ulubionych

Hbs dodatni

11.01.05, 20:18
dziewczyny - zrobilam badania i okazalo sie ze mam hbs dodatni, jestem w 3
miesiacu ciazy. nigdy nie chorowalam na zotlaczke, lekarz nie wie skad te
przeciwciala. bardzo sie boje co to moze onzaczac dla plodu - moze ktoras z
Was slyszala o takim przypadku.
Obserwuj wątek
    • endd Re: Hbs dodatni 11.01.05, 21:12
      Przede wszystkim- nie martw się, dziecku nic nie grozi.
      Tyle tylko, że bedziesz musiała rodzic na oddziale septycznym, a dziecku po
      urodzeniu zstanie podana immunoglobulina, jesli nie przekreciłam nazwy??, ktora
      zabezpieczy go przed zarażeniem i pozwoli na karmienie go piersią.
      U mnie też wykryto hbs+ "nie wiadomo skąd"i nie miałam w związku z tym żadnych
      problemów w ciąży i urodziłam naturalną drogą wspaniałego zdrowego synka.
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
    • patyczako Re: Hbs dodatni 11.01.05, 21:19
      ale chwila czy ty nie mylisz pojec jesli jestes dodatnia to masz antygen Hbs
      dodatni a nie przeciwciala - obecnosc przeciwcial swiadczy o tym ze albo bylas
      szczepiona albo w przeszlosci przechodzilas zoltaczke wiec jak to z toba jest?
      • ade1 Re: Hbs dodatni 11.01.05, 21:55
        Nic sie nie martw. Bardzo duzo kobiet w ciazy dowiaduje sie o tym ze ma hbs
        dodatni. ja tez to mam i nie wiem skad. Jesli chodzi o dziecko to nie ma to
        zadnego znaczenia. w pierwszej ciazy wlasnie rodzilam na oddziale septycznym i
        nic poza tym, a to co pisze kolezanka wyzej o podaniu immunoglobuliny to mojemu
        malemu to podali ale nei ze wzgledu na moj hbs tylko na to ze mam krew
        konflikotowa tzn Arh ujemny. Obecnei kazde dziecko po porodzie jest obowiazkowe
        szczepione przeciwko zoltaczce.problem polega na tym ze tty pozniej po porodzie
        musisz sie kontrolowac tzn sprawdzac czy wirus zoltaczki ktory jest w tobie nie
        robi nic zlego tzn najlepiej raz na rok robic proby watrobowe, jesli sa ok to w
        porzadku a jesli przekraczaja normy to do hepatologa po tabletki. moze sie
        okazac ze nigdy nic ci sie z tego powodu nei bedzie dzialo a moze byc tak ze
        wirus sie uaktywni i wtedy trzeba zajac sie leczeniem. ja robie proby jest ok,
        i jeszcze jedno to sie przenosi droga plciowa wiec neich maz sprawdzi i
        ewentualnie sie zaszczepi poza tym wiesz zlglasaj u dentysty, nie mozesz byc
        dawca krwi itd. Ale spokojnie jak masz proby watrobowe ok ,to znaczy ze nic sie
        nei dzieje, ale lepiej kontroluje to raz na rok. ja sie tez wystraszylam
        poszlam do hepatologa i mi wytlumaczyl wszystko.
        • brooklynka Re: Hbs dodatni 11.01.05, 23:03
          dziekuje wszystkim za odpowiedz, uspokoilyscie mnie.
          pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszle i obecne mamusie
          brooklynka
          • thiessa Re: Hbs dodatni 11.01.05, 23:39
            Jezeli ktos byl szczepiony przeciwko zoltaczce typu B tez mu moze wyjsc +.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka