noshadow 14.01.05, 14:35 moje dziecko waży w tym okresie 230 g! I rozwija sie prawidlowo, czy to nie przeklamanie w tym artykule (100 g)?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margot_susane Re: Tydzień siedemnasty 12.02.05, 09:14 Hej... ja w 16 tc usłyszalam od ultrasonolożki ze dzidzia waży około 200 g. A wogóle porównanie "tyle co Twoja dłoń" brzmi dość makabrycznie.... )) Odpowiedz Link Zgłoś
mama75 Re: Tydzień siedemnasty 12.02.05, 13:57 moj synek w 16 tc wazyl 210 g, moj maz skwitowal to bardzo "obrazowo" - TO TYLE ILE TABLICZKA CZEKOLADY PLUS 5% GRATIS Odpowiedz Link Zgłoś
basiak14 Re: Tydzień siedemnasty 09.03.05, 20:14 i tak bajka z ta czekolada, ja przeczytalam ze moj dzidek wazy tyle co kromka chleba-tylko nie wiem jakiego... Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_curran Re: Tydzień siedemnasty 06.06.05, 19:55 ...mój facet nigdy nie zapytał czy dzidzia jest jak tabliczka czekolady czy jak kromeczka chlebka... A szkoda, bo też bym pozartowała. Unfortunatelly. Odpowiedz Link Zgłoś
jufalka Re: Tydzień siedemnasty 02.02.06, 12:25 To prawda... trochę makabrycznie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1700 Re: Tydzień siedemnasty 16.06.05, 18:34 moja ginekolog z badania usg powiedziala ze to 17 tydzien a moj brzuszek nie bardzo sie powiększył a z moich obliczen to 15 tydzień!!odpiszcie Odpowiedz Link Zgłoś
an76 Re: Tydzień siedemnasty 20.06.05, 22:57 powiem tak - policzylas wiek dziecka od momentu poczecia a liczy sie (i tego uzywaja wszyscy poza przyszlymi matkami ) od pierwszego dnia ostaniej miesiaczki. Przeczytaj co jest napisane w pierwszym tygodniu i wszystko bedzie jasne Dla mnie tez sie stalo Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
malami100 Re: Tydzień siedemnasty 08.11.05, 17:19 Agnieszka nie martw się ja też jestem w 17 i dopiero zaczęło mi brzuszek wyrzucać i jeszcze do tego jesteś szczupla. lekarze liczą ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, dlatego wychodzi ci różnica. To samo było u mnie mało się z ginekologiem nie posprzeczałam kto ma rację i mi wówczas wszystko wytłumaczył ciąża, którą wylicza ginekolog trwa 40tygodni +/- 1 tydz. a jeżeli wiesz dokładnie kiedy zaszłaś to liczysz 38 tygodnii +/- 1 tydz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta_0587 Re: Tydzień siedemnasty 18.06.08, 07:33 hej ja tez myslalam ze ginekolog mnie robi w konia ale pozniej mi wytlumaczyl ze do daty poczecia dodaje sie dwa tygodnie stad ten tydzien a to ze brzuszek ci sie nie powiekszyl to sie nie przejmuj moja kolezanka w szostym miesiacu dopiero dostala duzego brzuszka a ja niestety jestem w 16 tygodniu i sie ze mnie smieja ze wygladam na 6 ale sie tym nie przejmuje wazne ze dzidzius jest zdrowy a pozatym kazda kobieta przechodzi ciaze inaczej takze ciesz sie ze mozesz nosic ciuchy z przed ciazy bo ja z ledwoscia sie dopinam tylko dorzucam co 2 tygodnie ciuchy do kartonu z mysla ze po ciazy je jeszcze wloze pozdrawiam Ciebie i dzieciatko ktore masz pod sercem Odpowiedz Link Zgłoś
thorper Re: Tydzień siedemnasty 28.10.08, 00:44 Nie martw się, ja my też wyznaczyliśmy termin poczęcia, ale liczymy wg terminu lekarza. Swoją drogą, to fajnie wiedzieć, kiedy się dziecko poczęło. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia41 Re: Tydzień siedemnasty 20.06.05, 23:53 trzymam za dzidzie kciuki. niech sie wszystko ulozy jak najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
nikita61 Re: Tydzień siedemnasty to ktory mc 25.11.05, 10:23 hej dziewczyny 17 tydzien ciazy to ktory mc.koniec 4 czy poczatek 5 .i jak to sie liczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
chilli_xxx Re: Tydzień siedemnasty to ktory mc 25.11.05, 10:52 Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko": 1 miesiąc - 1-4 tygodzień, 2 miesiąc - 5-8 tygodzień, 3 miesiąc - 9-13 tydzień, 4 miesiąc - 14-17 tydzień, 5 miesiąc - 18-22 tydzień, 6 miesiąc - 23-27 tydzień, 7 miesiąc - 28-31 tydzień, 8 miesiąc - 32-35 tydzień, 9 miesiąc - 36-40 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
hodos No to pieknie:) 19.04.06, 23:20 z wyliczeń zaczynam już 5 miesiąc jak ten czas leci! Odpowiedz Link Zgłoś
anna0505 Re: Tydzień siedemnasty to ktory mc 30.11.05, 19:25 cale szczescie ze ktos o to spytal ja tez nie mialam zielonego pojecia w ktorym to ja wlasciwie miesiacu jestem i 17 tydzien ktory to jak ktos mnie pytal to mowilam ze 17 tydz . bo to glupio zeby matka nie wiedziala no ale z kad ja mialam wiedziec pozdrawiam i trzymam za was kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: Tydzień siedemnasty 25.11.05, 10:58 A ja nie wiem ile moje wazy bo mój ginekolog twierdzi, że nie ma badań o szkodliwosci usg i na każdej wizycie tylko sprawdza czy serduszko ok i ogólnie dzidzia. Za m-c mam mieć dokładniejsze usg. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita61 Re: Tydzień siedemnasty 25.11.05, 17:39 dzieki chilii.jestes super .bo tak malo o tym pisza Odpowiedz Link Zgłoś
nikita61 Re: Tydzień siedemnasty 30.11.05, 21:42 ja dzisiaj bylam na usg i mam wyniki efw 220g-to chyba waga bpd 3,99-?? nie wiem co to hc-14,71-ob glowki ac 11,90-ob brzuszka fl 2,81 dl kosci udowej a kto wie co to fta mam 11,27 cmkwadratowych?/ Odpowiedz Link Zgłoś
anna0505 Re: Tydzień siedemnasty 01.12.05, 22:12 mi sie wydaje ze to moze byc wielkosc domku dzidzi wszak mieszkania tez okresla sie w metrach kwadratowych hahaha ( a tak na serio to ne mam zielonego pojecia) Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień siedemnasty 28.12.05, 11:22 ja tez nie mam pojęcia co oznacza skrót fta,ale moze warto pogrzebac w internecie napewno cos sie na ten temat znajdzie.Dziewczyny jestesmy prawie na półmetku ciąży a nic nie piszecie o swoim samopoczuciu-bo u mnie ok , dzidzia zaczęła kopać i fikać koziołki,jest dosc aktywna.Już nie moge sie doczekać aż usłysze dzidzi serduszko,i nie wiem jak was ale mnie zżera ciekawość czy teraz w moim brzuszku u dzidzi rozwijają się wargi sromowe czy już dzwno rozwineły się jajeczka?pozdrawiam wszystkie mamusie ,i prosze piszcie jak się czujecie?- mam nadzieje ze jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Tydzień siedemnasty 28.12.05, 11:54 juz pisze co oznaczają poszczególne skróty: BPD-średni wymiar dwuciemnieniowy HC-średni obwód główy AC-średni obwód brzucha TCD-średni wymiar poprzeczny móżdzku FL-średnia długość kości udowej NT-przezierność karkowa CRL-długość płodu od ciemienia do siedzenia NB-kość nosowa na podstawie wymiarów poszczególnych odcinków oblicza się "wiek ciązy"-tygodnie ciązy. np wg BPD można mieć 24 tc(-15,+15) ale juz według AC 25tc(-15,+15). NT- jej wymair świadczy czy u dziecka wystepuje jakas wada genetyczna (zbyt szeroka) a NB-jej obecnosc lub brak-równiez o wystepowanoiu wady Odpowiedz Link Zgłoś
ania.cholewa Re: Tydzień siedemnasty 28.12.05, 22:45 Witam wszytskie mamy! Ja również mam pytanie??? Właśnie zaczełam 17 tydzień ciąży. Kiedy powinnam poczuc ruchy dziecka?? To moja pierwsza ciąża wiec czekam na ten moment z wielka niecierpliwością? Odpiszcie! Pozdrawiam ANIA Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień siedemnasty 09.01.06, 13:19 Ruchy dziecka zaczynają być odczuwalne między 17 a 20 tygodniem ciąży.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenqa Re: Tydzień siedemnasty 06.02.06, 11:20 Ja czułam już w 15-tym, chociaż na początku trudno było je odróżnić od "chodzenia jedzenia po brzuchu" W 16-tym dzidziuś zaczął "kopać" rękę tatusia leżącą na brzuchu Cierpliwości i powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gochajakobs Re: Tydzień siedemnasty 07.02.06, 16:38 Ja poczułam pod koniec 16 tygodnia. Nie byłam pewna że to ruchy bo wszyscy mówili że to za wcześnie.Ale pocieszyła mnie wasza wiadomość!!! To oznacza że mam już kontakt z moim dzieckiem Dziękuję. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
yoannay Re: Tydzień siedemnasty 27.02.06, 18:30 Podobnie jak gochajakobs poczulam pierwsze, delikatne ruchy w 16 tyg.Poczatkowo nie wiedzialam czy to napewno dziecko ale zaczelo sie to powtarzac w miare regularnie od kilku dni i jestem pewna,ze to moj malutki synek (wlasnie sie dowiedzialam na ostatnim badaniu)daje znac o sobie...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moni.ka80 Re: Tydzień siedemnasty 21.07.08, 11:20 Witam Ja również jestem w 17 tygodniu, ale jeszcze nie odczuwam żadnych ruchów dziecka. W zasadzie to nawet nie iem czego się spodziewać. To też moja pierwsza ciąża i nie moge doczekać się już tego momentu. pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
dotorka Re: Tydzień siedemnasty 16.02.06, 14:30 17 tydzień moja dzidzia zaczyna dopiero w poniedziałek. ale fajnie pomyśleć, że jeśli moje maleństwo jest dziewczynką, bo jeszcze nie wiem, to już zaczyna się jej organizm szykować na to, by i w przyszłości też i ona mogła zostać matką, a ja babcią, dziwne to...tak coś czuję, że to będzie dziewczynka, Julia Rozalia, pozdrawiam przyszłe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
platkizmlekiem Re: Tydzień siedemnasty 02.03.06, 12:25 Cześć! Moje dzieciątko ma 16 tygodni i 2 dni. Mam już mały brzuszek i przytyłam 3 kilogramy, to dlatego, że pysznie gotuję i zjadam tego ogromne ilości. Za to mój biust... urósł o dwa rozmiary, a wygląda na to, że jeszcze urośnie. Dzisiaj idę kupić kolejny większy biustonosz . Dorotko, ja także chciałabym, żeby miała na imię Rozalia, albo Jagna, albo Laura. Może być też Karolina, Dorota, a najchętniej tak, jak ja mam na imię, Kamilla... Na razie mój chłopak akceptuje tylko Laurę, ale może jeszcze go do tej Kamilli przekonam. Już nie moge się doczekać, kiedy poczuję te pierwsze ruchy... Jejku... Odpowiedz Link Zgłoś
hekate_mw Re: Tydzień siedemnasty 02.03.06, 18:43 Ja właśnie mam ostatni dzień 17 tygodnia... Ruchy dzidzi czuję od końca 13 tygodnia - jak jeszcze się wierciło jak "jedzonko w jelitach", choć od dwóch tygodni czuję jak lekko kopie... przytyłam narazie 1.5kg a piersi urosły mi o jeden rozmiar. Niestety nie znam wagi, wielkości ani płci dzidzi bo ostatnie USG miałam w 11 tygodniu i teraz idę dopiero w 20-21 tygodniu. Nie możemy się z Tatą dzidzi doczekać tego badania! Pozdrawiam wszystkie mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
mbs11 Re: Tydzień siedemnasty 09.03.06, 09:51 witajcie, u mnie także tydzień 17. Coś w brzuszku mi sie dzieje ale czy to ruchy dzieciątka,sama nie wiem. Brzuszek urósł mi ale minimalnie, w zasadzie nie widać zebym była w ciązy a jedynie jakbym sie dosć mocno objadła. Aż zastanawiam sie czy to normlane.Lekarz sie śmieje i mówi zebym sie nie martwiła że jeszcze bede mieć dosć dużego brzucha. A poza tym czuje sie dobrze, znacznie lepiej niz przez pierwsze trzy miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
kawalczewskaj Re: Tydzień siedemnasty 16.03.06, 13:29 Dziewczyny jestem w 17tygodniu i zauważyłam żółyą , gęstawą wydzielnę na bieliznie. Czytałam gdzieś ze czasem wyciekają kobietom wody plodowe, lub może to jakies bakterie bo troszkę swędzi . Czy powinnam iść do ginekologa ? Miałyście tak? Odpowiedz Link Zgłoś
m125 Re: Tydzień siedemnasty 16.03.06, 20:35 naturalne ciazowe uplawy sa koloru mlecznego, bez zapachu i nic nie swedzi. mozesz miec jakas infekcje/bakterie, wiec lepiej idz do ginekologa i zrob posiew z pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawalczewskaj Re: Tydzień siedemnasty 17.03.06, 14:21 Dziękuję bardzo ,pójde do ginekologa, choc jest już lepiej kupiłam sobie płyn do higienty intymnej z kawsem mlekowym Lactacyd Femine i działa bardzo dobrze. A tak poza tym to strasznie się cieszę z mojego malutkiego jeszcze brzuszka) że rośnie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiciaszejk7 Re: Tydzień siedemnasty 02.05.06, 22:53 Cześć dziewczyny. też jestem 17tn.to moja druga ciąża ruchy czuje od końca 12 tygodnia.nie wiem ile moja dzidzia mierzy ani ile waży bo mój lekarz twierdzi że dzieci mierzy sie dopiero po porodzie.martwie się tylko bo dokuczaja mi bóle brzucha promieniujące do pochwy. czy Wy też cos podobnego czujecie?mój brzusio jest jeszcze nie zauważalny-szkoda bo jak sie chwale ze to 5 m-ac to nikt mi nie wierzy.jedno mnie cieszy moja waga jeszcze nie drgnęła(pomine fakt że w pierwszej ciązy w tym okresie miałam już 10 kilo nadwagi;ale wtedy miałam cały czas zachcianki na słodkie)A Wy dziewczyny macie jakies zachcianki?a jak to jest z tymi przesądami?słodkie na chłopca a kwaśne na dziewczynkę czy odwrotnie? ciekawa jestem bo teraz objadam sie korniszonami...hihi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agulas1 Re: Tydzień siedemnasty 09.05.06, 22:49 Witam! Ja kończę 17-ty tydzień. Też mnie martwią bóle brzucha - po bokach, zwłaszcza po lewej stronie, tak jakby kolka albo jakiś skurcz, lekarz zalecił mi No-SPę, ale szczerze mówiąc nie pomaga, a ja ledwo chodzę (bo najbardziej boli przy chodzeniu). Mam dosyć duży brzuch, czy myślicie, że to może być przyczyną (tzn. szybko rosnący brzuch powodujący rozciąganie się więzadeł)? Będę wdzięczna za wszystkie informacje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
efqa Re: Tydzień siedemnasty 10.05.06, 08:18 Ja jestem 3ci raz w ciąży. Za pierwszym razem bóle były znacznie później. Mam wrażenie że przy kolejnych ciążach po prostu wszelkie mięśnie i wiązadła trzymające brzuch "w kupie" puszczaja o wiele wcześniej. Ja w tej chwili mam brzuch jak przed porodem za 1 razem! Co prawda wtedy przytyłam tylko 10 kg i miałam malutki brzuszek. A teraz mam podobne objawy: ból po bokach brzucha. Najczęściej wieczorem, zwłaszcza jak się nachodzę. Nie martwie się póki przechodzi po odpoczynku. Jakby nie przechodziło albo brzuch będzie często twardniał to trzeba powiedziec lekarzowi. No-spa może nie pomóc i wtedy zapisze fenoterol. Mój znienawidzony towarzysz przez 3cie trymestry obu ciąż Powodzenia nam wszystkim życzę e. Odpowiedz Link Zgłoś
iza9940 Re: Tydzień siedemnasty 01.06.06, 15:17 cześć ja też jestem w 17 -nastym tygodniu i od jakiegoś czasu mam bóle brzucha raz z jednej raz z drugiej stony czasem nawet z obu naraz i nasilają sie w czasie chodzenia jest to moja druga ciąża / pierwszą ciążę przeszłam rewelacyjnie/ bylam u lekarza bo zaczęło mnie to martwić ale podobnoż wszystko jest ok przepisal mi luteinę / naturalny progesteron / biore go od kilku dni i raz mi pomaga raz troszkę mniej ale nie wolno mi sie tym zamartwiać bo przecież jest wszystko ok.A teraz kiedy przeczytałam że ktos tez ma takie dolegliwości bardziej się uspokoilam i powiem Ci że ja też mam już duży brzuch w porownaniu do pierwszej ciąży / miałam małą piłeczkę/.Pa Pa Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: Tydzień siedemnasty 22.04.07, 22:06 Też myslę, że te wymiary są bardzo "naciągane", zwłaszcza waga. W pierwszej ciąży, w zasadzie tuż przed porodem moje dziecię oszacowano na 2800g, a jakieś 12 godzin później okazało się, że synek ważył całe kilo więcej. Teraz łukasz ma prawie trzy latka, a ja z niecierpliwością czekam na usg połówkowe, żeby zacząć zastanawiać się nad imieniem dla jego rodzeństwa. Też 17 tc, ruchy poczułam w 15. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Tydzień siedemnasty 07.07.06, 18:49 Ja tak miałam, okazało się, że to grzybica, na którą ciężarne są bardzo podatne. Nie zwlekaj z wizytą u lekarza bo to szkodzi małemu, zapisze ci pewnie jakieś czopki Odpowiedz Link Zgłoś
funa77 Re: Tydzień siedemnasty 11.09.06, 16:31 To grzybica. W ciąży wiele kobiet ma taki problem. Jak będziesz u lekarza - na kolejnej wizycie - to dostaniesz jakieś leki. Ale nie licz na to że się z tym uporasz, bo w ciąży nie można zażywać mocnych leków, które na 100% rozwiązałyby problem. W każdym razie nie ma co się za bardzo przejmować, tylko starać się podleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
es_jp Re: Tydzień siedemnasty 04.02.09, 18:39 Ja jestem tez w 17 tyg. Przytyłam 7 kg!!!! Mam fajny, spory brzuszek, a biust urósł mi z 75C do 80E. To moja druga ciąza, w pierwszej przytyłam 12 kg, teraz jestem troszke podłamana, bo pewnie dojdę do 20.Czuję juz pierwsze ruchy, zwłaszcza w nocy 09.02 mam usg i zapewne dowiem sie jaka będzie płec dzidzi.U mnie ma być Franuś lub Basia. Przyszłe mamy zaniepokojone małym brzuszkiem pocieszę, ze podczas mojej pierwszej ciązy do 24 tyg praktycznie nie było go widać, za to teraz w 17 tyg mam już dośc pokaźny.Co do samopoczucia to własnie przestałam wymiotować, moja waga wzieła się stąd, ze gdy jadłam przestawało mi byc niedobrze, wiec wciąz jadałam by nie zwrócicMęczy mnie jeszcze slinotok i to potwornie. Wciąz chodze i pluję, na zakupy wychodzę z butelka lub kubeczkiem. Żadna z moich kolezanek nie miała tego objawu, a ja juz mam troszkę dośc, bo ludzie dziwnie się na mnie patrzą. Wieczorami mam zgagę i pije ogromne ilości wody.Pozdrawiam wszytskie kochane brzuszki Odpowiedz Link Zgłoś
monika9637 Re: Tydzień siedemnasty 07.06.06, 13:17 jestem w siedemnastym tyg ciazy ,dwa tygodnie temu lekarz stwierdzil u dzidziusia wodniaka karku 1cm zaburzenia krazenia.w klinice w poznanie po badaniach testu potrojnego i podwojnego stwierdzno powazna wade mozgu.dziecka moze w kazdej chwili umrzec lub podczas porodu .jestem w szoku i moj swiat sie zalamal.monika Odpowiedz Link Zgłoś
sabini3 Re: Tydzień siedemnasty 17.07.06, 13:13 cześć dziewczyny! wlasnie zaczynam 17 tydzien! wspolczuje bardzo Monice ktorej dzidzia ma zagrozone zycie. to strasznie przykra sprawa,bo zadana z nas nie chciala by stracic swego malenstwa. wszystko ok az tu nagle zle wiesci. zycze ci dobrej wiary i szczescia. ja przytylam 4kg. mam sie dobrze,mam teraz duzo energii do dzialania. ciaze widac bo brzuch szybko zaczal sie rozpychac.bardzo sie ciesze.wagi dzidzi nie znam. w 13tyg miala 6cm,to chyba prawidlowo? jestem ciekawa czy to dziewczynka czy czlopak.nie jestem pewna ale mialam pare razy fajne babelki w brzuchu,moze to dzidzia.zycze Wam wszystkim wszystkiego naj. Odpowiedz Link Zgłoś
dynamit_an Re: Tydzień siedemnasty 30.10.06, 20:25 Ja tez należę do grona tych szczęśliwiutkich przyszłych mam. Choć jeszcze jakiś czas temu miałam silne bóle i moja gin stwierdziła, że ciąża jest zagrożona. Ale biorę cały czas luteinę i jeszcze coś i dużo odpoczywam. Dziś czuję sie juz rewelacyjnie i myślę sobie, że mój dzidziuś też. Zawarliśmy nawet umowę, że będę o siebie bardzo dbać i że on się też postara z całych sił, żeby wytrwać do końca. A czekamy na niego ja i szczęśliwy tatuś.Pozdrawiam cieplutko wszystkie obdarzone darem macierzyństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
surminka Re: Tydzień siedemnasty 17.06.08, 16:22 Cześć Monika! Na jakiej podstawie Twój lekarzstwierdził cos takiego? Miałas wcześniejsze badanie połówkowe, czy ze zwykłego usg, chociaż w to drugie to mi się nie chce wierzyć!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
merryd Tydzień siedemnasty 05.12.06, 22:26 tez jestem w 17 tygodniu.to moja pierwsza ciąża.bardzo to wszystko przezywam.tyle się naczytałam o USG wykonywanym w tym okresie ciąży,że juz nie mogłam doczekać się swojego.żeby wreszcie zobaczyć swoją dzidzie. no i dziś w końcu nastąpił ten dzień.i co? i nic...Nie dowiedziałam się nic. nawet nie miałam możliwości by spojrzeć w monitor,ani by zobaczyć bicie serduszka.Nic.bardzo mi teraz przykro Czy powinno tak być?? Odpowiedz Link Zgłoś
miki8921 Re: Tydzień siedemnasty 10.01.07, 11:31 cześć dziewczyny ja tez jestem w siedemnastym jeszcze nie czuje ruchów bobaska a na usg niczego się nie dowiedziałam tak jak koleżanka brzuszek mam juz lekko widoczny i ludzie juz podejrzewają ....... ale jesteśmy z tatusiem najszczęśliwsi na świecie i czekamy na dzidzie pozdrawiam was!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: Tydzień siedemnasty 10.01.07, 12:42 czesc to jest moja druga ciaza i swego czasu tez doszukiwalam sie roznych informacji na temat rozwoju dziecka jeszcze w brzuszku, ja czytalam tylko jeden kalendarz poniewaz po kazdym badaniu usg rozwoj mojego dziecka byl porownywalny do tego opisanego w necie, podaje wiec linka i zainteresowane sobie poczytaja niemowle.onet.pl/1095942,8,1,1120,7551,wszystko.html Odpowiedz Link Zgłoś
jolka-22 Re: Tydzień siedemnasty 24.01.07, 22:30 czesc dziewczyny!jestem wlasnie w 17tc i czuje sie bardzo dobrzemoj maluszek coraz czesciej daje o sobie znac i juz nie moge doczekac sie wizyty u gina za 5dni)mam nadzieje ze wszystko jest ok,to juz bedzie 18 tydzien.jestem ciekawa jak Wy sie czujecie i Wasze maluchy.pozdrawiam i czekam na posty.pa pa! Odpowiedz Link Zgłoś
sanday77 Re: Tydzień siedemnasty 30.03.07, 21:13 hej, ja również jestem w 17tc czuję się dobrze chociaż jestem pod ścisłą kontrolą poradnii patologii ciąży w Szczecinie. Powodem jest moja choroba nadciśnieniowa którą już miałam przed zajściem w ciążę. Na razie moja Fasolka siedzi grzecznie i plumka sobie w swoim prywatnym basenie. Takiemu to dobrze.... Pozdrawiam i czekam na posty. Jeśli ktoś jest ze Szczecina to chętnie nawiążę kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
iza1414 Re: Tydzień siedemnasty 20.04.07, 13:23 witam mamuski też jestem obecnie w 17tc czuję się dobrze choć czasem dokuczają mi zatoki. Mam wrażenie że od tygodnia dzidziuś sie porusza. Niepokioi mnie tylko mały brzuch widoczny właściewie w pozycji leżącej.Wizyta u lekarza dopiero za tydzień ale mam nadzieje że wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re: Tydzień siedemnasty 20.04.07, 14:17 i ja w 17 tyg. wizyte miałam w poniedziałek, widziałam Maleństwo najprawdopodobniej Dziewczynka tyle ze była ułożona pośladkowo dlatego gin. dała 60-70% na dziewczynkę. Pierwszą też miałam ułożoną posladkowo i miałam cc, teraz lekarka równiez mi to wróży. A co do Malenstwa to widziałam, serduszko biło ale w sumie konkretów sie nie dowiedziałam tzn. nie mialam żadnego mierzenia Dzidzi jak wydaje mi sie powinno być... nie wiem dlaczego... nastepna wizyta 18 maja-może dowiem sie czegoś więcej. pozdrawiam i jesli ma ktos ochotę porozmawiac z "rówieśniczką" to zapraszam na maila gazetowego k. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.sztanga Re: Tydzień siedemnasty 21.05.08, 17:42 ja również jestem w 17 tc, zaczął się dziś. i dziś również nastąpiła ta bardzo dlugo wyczekiwana chwila, maleństwo się poruszylo. i nie było to ''ruszanie się jedzenia'' było to mocne i bardzo wyczuwalne poruszanie się w moim brzuchu. aż się popłakałam. ostatnie badanie miałam pod koniec 15 tygodnia i mały leżał główką do dołu i cały czas się ruszał, aż lekarz nie mógł zrobić zdjecia. kolejna wizyta 3 czerwca. już nie mogę się doczekać i może wreszcie się dowiemy z mężem jaka jest płeć. pozdrwawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carelajn Re: Tydzień siedemnasty 05.06.08, 14:29 Dwa dni temu rozpoczęłam 17 tydzień. Dziwi mnie jedno NIC NIE PRZYTYŁAM. Jestem szczuplutka, więc powinnam już troszkę przybrać na wadze. hmm Ruchy dziecka poczułam w 16-tym tygodniu. Wyczuwalne tylko po lewej stronie brzucha, dość częste, zwłaszcza podczas leżenia. Od wczoraj nic nie czuję, myślę, że dzidziuś się obrócił jakoś inaczej. No bo chyba wszystko jest ok. oh W poniedziałek wizyta u lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olcia2052 Tydzień siedemnasty 06.06.08, 21:41 Hejka wszystkim przyszlym mamusiomja jetesm w polowie 17-tego tygodnia.Ruchy zaczelam czuc w sumie w 15-tygodniu to bardzo dziwne uczucie takie łaskotanie takjakby w brzuszku sie cos wiło....czasami mam dziwne kłucia po bokach brzuszka,mam nadzieje ze wszystko jest w pozadku czekam na drugie usg za niecale trzy tygodnie Nawet nie zdawalam sobie sprawy ze to juz piaty miesiac powoli sie zaczyna...Jak ten czas szybko leci juz nie moge sie doczekac kiedy w końcu pzytule swoja dzidzie..Pozdrowionka dla wszystkich MaM Odpowiedz Link Zgłoś
miceel Re: Tydzień siedemnasty 18.06.08, 09:50 Ja też zaczełam 17 t.c, ale jeszcze nie czuję ruchów.Może jest ktoś z Krakowa? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wujorowa Re: Tydzień siedemnasty 04.02.09, 18:13 hej, ja też jestem z Krakowa i własnie jutro zaczynam 17. tydzień... ruchy chyba już poczułam pierwszy raz w sobotę wieczorkiem ale jeszcze nie umiem za bardzo ich rozpoznawać... pojutrze idę na kolejne USG, może nam sie uda podglądnąć co dzidzia ma między nózkami Odpowiedz Link Zgłoś
es_jp Re: Tydzień siedemnasty 04.02.09, 18:42 Hej wujorowa, ja jestem spod Warszawy. Czuje ju z ruchy od 15 tyg- jakoś dziwnie wczesnie. W poniedziałek mam usg. Na kiedy masz termin, ja na 20.07.09 r.z usg, bo z miesiączki wychodzi tydzien poźniej. Podobno usg jest bardziej wiarygodne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś