Dodaj do ulubionych

Tydzień siedemnasty

14.01.05, 14:35
moje dziecko waży w tym okresie 230 g! I rozwija sie prawidlowo, czy to nie
przeklamanie w tym artykule (100 g)?!
Obserwuj wątek
    • margot_susane Re: Tydzień siedemnasty 12.02.05, 09:14
      Hej... ja w 16 tc usłyszalam od ultrasonolożki ze dzidzia waży około 200 g. A
      wogóle porównanie "tyle co Twoja dłoń" brzmi dość makabrycznie.... smile))
      • mama75 Re: Tydzień siedemnasty 12.02.05, 13:57
        moj synek w 16 tc wazyl 210 g, moj maz skwitowal to bardzo "obrazowo" - TO TYLE
        ILE TABLICZKA CZEKOLADY PLUS 5% GRATIS smile
        • basiak14 Re: Tydzień siedemnasty 09.03.05, 20:14
          i tak bajka z ta czekolada, ja przeczytalam ze moj dzidek wazy tyle co kromka
          chleba-tylko nie wiem jakiego...smile
        • jenny_curran Re: Tydzień siedemnasty 06.06.05, 19:55
          ...mój facet nigdy nie zapytał czy dzidzia jest jak tabliczka czekolady czy jak
          kromeczka chlebka... A szkoda, bo też bym pozartowała. Unfortunatelly.
      • jufalka Re: Tydzień siedemnasty 02.02.06, 12:25
        To prawda... trochę makabrycznie brzmi.
    • agnieszka1700 Re: Tydzień siedemnasty 16.06.05, 18:34
      moja ginekolog z badania usg powiedziala ze to 17 tydzien a moj brzuszek nie
      bardzo sie powiększył sad a z moich obliczen to 15 tydzień!!odpiszcie
      • an76 Re: Tydzień siedemnasty 20.06.05, 22:57
        powiem tak - policzylas wiek dziecka od momentu poczecia a liczy sie (i tego
        uzywaja wszyscy poza przyszlymi matkami smile ) od pierwszego dnia ostaniej
        miesiaczki. Przeczytaj co jest napisane w pierwszym tygodniu i wszystko bedzie
        jasne smile Dla mnie tez sie stalo smile
        Powodzenia!
      • malami100 Re: Tydzień siedemnasty 08.11.05, 17:19
        Agnieszka nie martw sięsmile ja też jestem w 17 i dopiero zaczęło mi brzuszek
        wyrzucaćsmile i jeszcze do tego jesteś szczupla. lekarze liczą ciążę od pierwszego
        dnia ostatniej miesiączki, dlatego wychodzi ci różnica. To samo było u mniesmile
        mało się z ginekologiem nie posprzeczałam kto ma racjęsmile i mi wówczas wszystko
        wytłumaczyłsmile ciąża, którą wylicza ginekolog trwa 40tygodni +/- 1 tydz. a
        jeżeli wiesz dokładnie kiedy zaszłaś to liczysz 38 tygodnii +/- 1 tydz.
        Pozdrawiamsmile
      • marta_0587 Re: Tydzień siedemnasty 18.06.08, 07:33
        hej ja tez myslalam ze ginekolog mnie robi w konia ale pozniej mi
        wytlumaczyl ze do daty poczecia dodaje sie dwa tygodnie stad ten
        tydzien a to ze brzuszek ci sie nie powiekszyl to sie nie przejmuj
        moja kolezanka w szostym miesiacu dopiero dostala duzego brzuszka a
        ja niestety jestem w 16 tygodniu i sie ze mnie smieja ze wygladam na
        6 ale sie tym nie przejmuje wazne ze dzidzius jest zdrowy a pozatym
        kazda kobieta przechodzi ciaze inaczej takze ciesz sie ze mozesz
        nosic ciuchy z przed ciazy bo ja z ledwoscia sie dopinam tylko
        dorzucam co 2 tygodnie ciuchy do kartonu z mysla ze po ciazy je
        jeszcze wloze winkpozdrawiam Ciebie i dzieciatko ktore masz pod
        sercem wink
      • thorper Re: Tydzień siedemnasty 28.10.08, 00:44
        Nie martw się, ja my też wyznaczyliśmy termin poczęcia, ale liczymy wg terminu
        lekarza. Swoją drogą, to fajnie wiedzieć, kiedy się dziecko poczęło.
    • tysia41 Re: Tydzień siedemnasty 20.06.05, 23:53
      trzymam za dzidzie kciuki. niech sie wszystko ulozy jak najlepiej
    • nikita61 Re: Tydzień siedemnasty to ktory mc 25.11.05, 10:23
      hej dziewczyny 17 tydzien ciazy to ktory mc.koniec 4 czy poczatek 5 .i jak to
      sie liczy??
      • chilli_xxx Re: Tydzień siedemnasty to ktory mc 25.11.05, 10:52
        Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko":

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
        2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
        3 miesiąc - 9-13 tydzień,
        4 miesiąc - 14-17 tydzień,
        5 miesiąc - 18-22 tydzień,
        6 miesiąc - 23-27 tydzień,
        7 miesiąc - 28-31 tydzień,
        8 miesiąc - 32-35 tydzień,
        9 miesiąc - 36-40 tydzień.
        • hodos No to pieknie:) 19.04.06, 23:20
          z wyliczeń zaczynam już 5 miesiącsmile jak ten czas leci!
      • anna0505 Re: Tydzień siedemnasty to ktory mc 30.11.05, 19:25
        cale szczescie ze ktos o to spytal ja tez nie mialam zielonego pojecia w ktorym
        to ja wlasciwie miesiacu jestem i 17 tydzien ktory to jak ktos mnie pytal to
        mowilam ze 17 tydz . bo to glupio zeby matka nie wiedziala no ale z kad ja
        mialam wiedziec pozdrawiam i trzymam za was kciuki
    • agnes3131 Re: Tydzień siedemnasty 25.11.05, 10:58
      A ja nie wiem ile moje wazy sad bo mój ginekolog twierdzi, że nie ma badań o
      szkodliwosci usg i na każdej wizycie tylko sprawdza czy serduszko ok i ogólnie
      dzidzia. Za m-c mam mieć dokładniejsze usg.
      • nikita61 Re: Tydzień siedemnasty 25.11.05, 17:39
        dzieki chilii.jestes super .bo tak malo o tym pisza
      • nikita61 Re: Tydzień siedemnasty 30.11.05, 21:42
        ja dzisiaj bylam na usg i mam wyniki efw 220g-to chyba waga
        bpd 3,99-?? nie wiem co to
        hc-14,71-ob glowki
        ac 11,90-ob brzuszka
        fl 2,81 dl kosci udowej
        a kto wie co to fta mam 11,27 cmkwadratowych?/
        • anna0505 Re: Tydzień siedemnasty 01.12.05, 22:12
          mi sie wydaje ze to moze byc wielkosc domku dzidzi wszak mieszkania tez okresla
          sie w metrach kwadratowych hahaha ( a tak na serio to ne mam zielonego pojecia)
    • blondi_bydgoszcz Re: Tydzień siedemnasty 28.12.05, 11:22
      ja tez nie mam pojęcia co oznacza skrót fta,ale moze warto pogrzebac w
      internecie napewno cos sie na ten temat znajdzie.Dziewczyny jestesmy prawie na
      półmetku ciąży a nic nie piszecie o swoim samopoczuciu-bo u mnie ok , dzidzia
      zaczęła kopać i fikać koziołki,jest dosc aktywna.Już nie moge sie doczekać aż
      usłysze dzidzi serduszko,i nie wiem jak was ale mnie zżera ciekawość czy teraz
      w moim brzuszku u dzidzi rozwijają się wargi sromowe czy już dzwno rozwineły
      się jajeczka?pozdrawiam wszystkie mamusie ,i prosze piszcie jak się czujecie?-
      mam nadzieje ze jak najlepiej.
      • guderianka Re: Tydzień siedemnasty 28.12.05, 11:54
        juz pisze co oznaczają poszczególne skróty:
        BPD-średni wymiar dwuciemnieniowy
        HC-średni obwód główy
        AC-średni obwód brzucha
        TCD-średni wymiar poprzeczny móżdzku
        FL-średnia długość kości udowej
        NT-przezierność karkowa
        CRL-długość płodu od ciemienia do siedzenia
        NB-kość nosowa

na podstawie wymiarów poszczególnych odcinków oblicza się "wiek ciązy"-tygodnie
        ciązy. np wg BPD można mieć 24 tc(-15,+15) ale juz według AC 25tc(-15,+15). NT-
        jej wymair świadczy czy u dziecka wystepuje jakas wada genetyczna (zbyt
        szeroka) a NB-jej obecnosc lub brak-równiez o wystepowanoiu wady
    • ania.cholewa Re: Tydzień siedemnasty 28.12.05, 22:45
      Witam wszytskie mamy! Ja również mam pytanie??? Właśnie zaczełam 17 tydzień
      ciąży. Kiedy powinnam poczuc ruchy dziecka?? To moja pierwsza ciąża wiec czekam
      na ten moment z wielka niecierpliwością? Odpiszcie! Pozdrawiam ANIA
      • blondi_bydgoszcz Re: Tydzień siedemnasty 09.01.06, 13:19
        Ruchy dziecka zaczynają być odczuwalne między 17 a 20 tygodniem ciąży.Pozdrawiam
      • magdalenqa Re: Tydzień siedemnasty 06.02.06, 11:20
        Ja czułam już w 15-tym, chociaż na początku trudno było je odróżnić
        od "chodzenia jedzenia po brzuchu" wink W 16-tym dzidziuś zaczął "kopać" rękę
        tatusia leżącą na brzuchu smile
        Cierpliwości i powodzenia!!!
        • gochajakobs Re: Tydzień siedemnasty 07.02.06, 16:38
          Ja poczułam pod koniec 16 tygodnia. Nie byłam pewna że to ruchy bo wszyscy
          mówili że to za wcześnie.Ale pocieszyła mnie wasza wiadomość!!! To oznacza że
          mam już kontakt z moim dzieckiem smile
          Dziękuję. Pa
          • yoannay Re: Tydzień siedemnasty 27.02.06, 18:30
            Podobnie jak gochajakobs poczulam pierwsze, delikatne ruchy w 16 tyg.Poczatkowo
            nie wiedzialam czy to napewno dziecko ale zaczelo sie to powtarzac w miare
            regularnie od kilku dni i jestem pewna,ze to moj malutki synek (wlasnie sie
            dowiedzialam na ostatnim badaniu)daje znac o sobie...pozdrawiam
      • sarunia21 Re: Tydzień siedemnasty 16.03.06, 13:34
        ja juz czuje od 16tc
      • moni.ka80 Re: Tydzień siedemnasty 21.07.08, 11:20
        Witam
        Ja również jestem w 17 tygodniu, ale jeszcze nie odczuwam żadnych ruchów dziecka. W zasadzie to nawet nie iem czego się spodziewać. To też moja pierwsza ciąża i nie moge doczekać się już tego momentu.
        pozdrawiam
        Monika
    • dotorka Re: Tydzień siedemnasty 16.02.06, 14:30
      17 tydzień moja dzidzia zaczyna dopiero w poniedziałek. ale fajnie pomyśleć, że
      jeśli moje maleństwo jest dziewczynką, bo jeszcze nie wiem, to już zaczyna się
      jej organizm szykować na to, by i w przyszłości też i ona mogła zostać matką, a
      ja babcią, dziwne to...smiletak coś czuję, że to będzie dziewczynka, Julia
      Rozalia, pozdrawiam przyszłe mamusie
      • platkizmlekiem Re: Tydzień siedemnasty 02.03.06, 12:25
        Cześć! Moje dzieciątko ma 16 tygodni i 2 dni. Mam już mały brzuszek i przytyłam
        3 kilogramy, to dlatego, że pysznie gotuję i zjadam tego ogromne ilości. Za to
        mój biust... urósł o dwa rozmiary, a wygląda na to, że jeszcze urośnie. Dzisiaj
        idę kupić kolejny większy biustonosz wink . Dorotko, ja także chciałabym, żeby
        miała na imię Rozalia, albo Jagna, albo Laura. Może być też Karolina, Dorota, a
        najchętniej tak, jak ja mam na imię, Kamilla... Na razie mój chłopak akceptuje
        tylko Laurę, ale może jeszcze go do tej Kamilli przekonam. Już nie moge się
        doczekać, kiedy poczuję te pierwsze ruchy... Jejku...
        • hekate_mw Re: Tydzień siedemnasty 02.03.06, 18:43
          Ja właśnie mam ostatni dzień 17 tygodnia... Ruchy dzidzi czuję od końca 13
          tygodnia - jak jeszcze się wierciło jak "jedzonko w jelitach", choć od dwóch
          tygodni czuję jak lekko kopie... przytyłam narazie 1.5kg a piersi urosły mi o
          jeden rozmiar. Niestety nie znam wagi, wielkości ani płci dzidzi bo ostatnie
          USG miałam w 11 tygodniu i teraz idę dopiero w 20-21 tygodniu. Nie możemy się z
          Tatą dzidzi doczekać tego badania! smile Pozdrawiam wszystkie mamusie!
          • mbs11 Re: Tydzień siedemnasty 09.03.06, 09:51
            witajcie, u mnie także tydzień 17. Coś w brzuszku mi sie dzieje ale czy to
            ruchy dzieciątka,sama nie wiem. Brzuszek urósł mi ale minimalnie, w zasadzie
            nie widać zebym była w ciązy a jedynie jakbym sie dosć mocno objadła. Aż
            zastanawiam sie czy to normlane.Lekarz sie śmieje i mówi zebym sie nie martwiła
            że jeszcze bede mieć dosć dużego brzucha. A poza tym czuje sie dobrze, znacznie
            lepiej niz przez pierwsze trzy miesiace.
            • kawalczewskaj Re: Tydzień siedemnasty 16.03.06, 13:29
              Dziewczyny jestem w 17tygodniu i zauważyłam żółyą , gęstawą wydzielnę na
              bieliznie. Czytałam gdzieś ze czasem wyciekają kobietom wody plodowe, lub może
              to jakies bakterie bo troszkę swędzi . Czy powinnam iść do ginekologa ?
              Miałyście tak?
              • m125 Re: Tydzień siedemnasty 16.03.06, 20:35
                naturalne ciazowe uplawy sa koloru mlecznego, bez zapachu i nic nie swedzi.
                mozesz miec jakas infekcje/bakterie, wiec lepiej idz do ginekologa i zrob
                posiew z pochwy.
                • kawalczewskaj Re: Tydzień siedemnasty 17.03.06, 14:21
                  Dziękuję bardzo ,pójde do ginekologa, choc jest już lepiej kupiłam sobie płyn
                  do higienty intymnej z kawsem mlekowym Lactacyd Femine i działa bardzo dobrze.
                  A tak poza tym to strasznie się cieszę z mojego malutkiego jeszcze brzuszkasmile)
                  że rośniesmile) Pozdrawiam
                  • hodos Re: Tydzień siedemnasty 20.04.06, 10:40
                    mój też rośnie.. jak na drożdzachsmile
                    • wiciaszejk7 Re: Tydzień siedemnasty 02.05.06, 22:53
                      Cześć dziewczyny. też jestem 17tn.to moja druga ciąża ruchy czuje od końca 12
                      tygodnia.nie wiem ile moja dzidzia mierzy ani ile waży bo mój lekarz twierdzi
                      że dzieci mierzy sie dopiero po porodzie.martwie się tylko bo dokuczaja mi bóle
                      brzucha promieniujące do pochwy. czy Wy też cos podobnego czujecie?mój brzusio
                      jest jeszcze nie zauważalny-szkoda bo jak sie chwale ze to 5 m-ac to nikt mi
                      nie wierzy.jedno mnie cieszy moja waga jeszcze nie drgnęła(pomine fakt że w
                      pierwszej ciązy w tym okresie miałam już 10 kilo nadwagi;ale wtedy miałam cały
                      czas zachcianki na słodkie)A Wy dziewczyny macie jakies zachcianki?a jak to
                      jest z tymi przesądami?słodkie na chłopca a kwaśne na dziewczynkę czy odwrotnie?
                      ciekawa jestem bo teraz objadam sie korniszonami...hihi pozdrawiam
                      • agulas1 Re: Tydzień siedemnasty 09.05.06, 22:49
                        Witam! Ja kończę 17-ty tydzień. Też mnie martwią bóle brzucha - po bokach,
                        zwłaszcza po lewej stronie, tak jakby kolka albo jakiś skurcz, lekarz zalecił mi
                        No-SPę, ale szczerze mówiąc nie pomaga, a ja ledwo chodzę (bo najbardziej boli
                        przy chodzeniu). Mam dosyć duży brzuch, czy myślicie, że to może być przyczyną
                        (tzn. szybko rosnący brzuch powodujący rozciąganie się więzadeł)? Będę wdzięczna
                        za wszystkie informacje. Pozdrawiam!
                        • efqa Re: Tydzień siedemnasty 10.05.06, 08:18
                          Ja jestem 3ci raz w ciąży. Za pierwszym razem bóle były znacznie później. Mam
                          wrażenie że przy kolejnych ciążach po prostu wszelkie mięśnie i wiązadła
                          trzymające brzuch "w kupie" puszczaja o wiele wcześniej. Ja w tej chwili mam
                          brzuch jak przed porodem za 1 razem! Co prawda wtedy przytyłam tylko 10 kg i
                          miałam malutki brzuszek. A teraz mam podobne objawy: ból po bokach brzucha.
                          Najczęściej wieczorem, zwłaszcza jak się nachodzę. Nie martwie się póki
                          przechodzi po odpoczynku. Jakby nie przechodziło albo brzuch będzie często
                          twardniał to trzeba powiedziec lekarzowi. No-spa może nie pomóc i wtedy zapisze
                          fenoterol. Mój znienawidzony towarzysz przez 3cie trymestry obu ciąż sad
                          Powodzenia nam wszystkim życzę smile
                          e.
                        • iza9940 Re: Tydzień siedemnasty 01.06.06, 15:17
                          cześć ja też jestem w 17 -nastym tygodniu i od jakiegoś czasu mam bóle brzucha
                          raz z jednej raz z drugiej stony czasem nawet z obu naraz i nasilają sie w
                          czasie chodzenia jest to moja druga ciąża / pierwszą ciążę przeszłam
                          rewelacyjnie/ bylam u lekarza bo zaczęło mnie to martwić ale podobnoż wszystko
                          jest ok przepisal mi luteinę / naturalny progesteron / biore go od kilku dni i
                          raz mi pomaga raz troszkę mniej ale nie wolno mi sie tym zamartwiać bo przecież
                          jest wszystko ok.A teraz kiedy przeczytałam że ktos tez ma takie dolegliwości
                          bardziej się uspokoilam i powiem Ci że ja też mam już duży brzuch w porownaniu
                          do pierwszej ciąży / miałam małą piłeczkę/.Pa Pa
                      • lukas.2004 Re: Tydzień siedemnasty 22.04.07, 22:06
                        Też myslę, że te wymiary są bardzo "naciągane", zwłaszcza waga. W pierwszej
                        ciąży, w zasadzie tuż przed porodem moje dziecię oszacowano na 2800g, a jakieś
                        12 godzin później okazało się, że synek ważył całe kilo więcej. Teraz łukasz ma
                        prawie trzy latka, a ja z niecierpliwością czekam na usg połówkowe, żeby zacząć
                        zastanawiać się nad imieniem dla jego rodzeństwa. Też 17 tc, ruchy poczułam w
                        15.
              • delfina77 Re: Tydzień siedemnasty 07.07.06, 18:49
                Ja tak miałam, okazało się, że to grzybica, na którą ciężarne są bardzo podatne.
                Nie zwlekaj z wizytą u lekarza bo to szkodzi małemu, zapisze ci pewnie jakieś czopki
              • funa77 Re: Tydzień siedemnasty 11.09.06, 16:31
                To grzybica. W ciąży wiele kobiet ma taki problem. Jak będziesz u lekarza - na
                kolejnej wizycie - to dostaniesz jakieś leki. Ale nie licz na to że się z tym
                uporasz, bo w ciąży nie można zażywać mocnych leków, które na 100% rozwiązałyby
                problem. W każdym razie nie ma co się za bardzo przejmować, tylko starać się
                podleczyć.
        • es_jp Re: Tydzień siedemnasty 04.02.09, 18:39
          Ja jestem tez w 17 tyg. Przytyłam 7 kg!!!! Mam fajny, spory
          brzuszek, a biust urósł mi z 75C do 80E. To moja druga ciąza, w
          pierwszej przytyłam 12 kg, teraz jestem troszke podłamana, bo pewnie
          dojdę do 20.Czuję juz pierwsze ruchy, zwłaszcza w nocy smile09.02 mam
          usg i zapewne dowiem sie jaka będzie płec dzidzi.U mnie ma być
          Franuś lub Basia. Przyszłe mamy zaniepokojone małym brzuszkiem
          pocieszę, ze podczas mojej pierwszej ciązy do 24 tyg praktycznie nie
          było go widać, za to teraz w 17 tyg mam już dośc pokaźny.Co do
          samopoczucia to własnie przestałam wymiotować, moja waga wzieła się
          stąd, ze gdy jadłam przestawało mi byc niedobrze, wiec wciąz jadałam
          by nie zwrócicsmileMęczy mnie jeszcze slinotok i to potwornie. Wciąz
          chodze i pluję, na zakupy wychodzę z butelka lub kubeczkiem. Żadna z
          moich kolezanek nie miała tego objawu, a ja juz mam troszkę dośc, bo
          ludzie dziwnie się na mnie patrzą. Wieczorami mam zgagę i pije
          ogromne ilości wody.Pozdrawiam wszytskie kochane brzuszkismile
    • monika9637 Re: Tydzień siedemnasty 07.06.06, 13:17
      jestem w siedemnastym tyg ciazy ,dwa tygodnie temu lekarz stwierdzil u
      dzidziusia wodniaka karku 1cm zaburzenia krazenia.w klinice w poznanie po
      badaniach testu potrojnego i podwojnego stwierdzno powazna wade mozgu.dziecka
      moze w kazdej chwili umrzec lub podczas porodu .jestem w szoku i moj swiat sie
      zalamal.monika
      • sabini3 Re: Tydzień siedemnasty 17.07.06, 13:13
        cześć dziewczyny! wlasnie zaczynam 17 tydzien! wspolczuje bardzo Monice ktorej
        dzidzia ma zagrozone zycie. to strasznie przykra sprawa,bo zadana z nas nie
        chciala by stracic swego malenstwa. wszystko ok az tu nagle zle wiesci. zycze
        ci dobrej wiary i szczescia. ja przytylam 4kg. mam sie dobrze,mam teraz duzo
        energii do dzialania. ciaze widac bo brzuch szybko zaczal sie rozpychac.bardzo
        sie ciesze.wagi dzidzi nie znam. w 13tyg miala 6cm,to chyba prawidlowo? jestem
        ciekawa czy to dziewczynka czy czlopak.nie jestem pewna ale mialam pare razy
        fajne babelki w brzuchu,moze to dzidzia.zycze Wam wszystkim wszystkiego naj.
        • dynamit_an Re: Tydzień siedemnasty 30.10.06, 20:25
          Ja tez należę do grona tych szczęśliwiutkich przyszłych mam. Choć jeszcze jakiś
          czas temu miałam silne bóle i moja gin stwierdziła, że ciąża jest zagrożona.
          Ale biorę cały czas luteinę i jeszcze coś i dużo odpoczywam. Dziś czuję sie juz
          rewelacyjnie i myślę sobie, że mój dzidziuś też. Zawarliśmy nawet umowę, że
          będę o siebie bardzo dbać i że on się też postara z całych sił, żeby wytrwać do
          końca. A czekamy na niego ja i szczęśliwy tatuś.Pozdrawiam cieplutko wszystkie
          obdarzone darem macierzyństwa!
      • surminka Re: Tydzień siedemnasty 17.06.08, 16:22
        Cześć Monika!
        Na jakiej podstawie Twój lekarzstwierdził cos takiego?
        Miałas wcześniejsze badanie połówkowe, czy ze zwykłego usg, chociaż w to drugie
        to mi się nie chce wierzyć!!
        pozdrawiam
    • merryd Tydzień siedemnasty 05.12.06, 22:26
      tez jestem w 17 tygodniu.to moja pierwsza ciąża.bardzo to wszystko
      przezywam.tyle się naczytałam o USG wykonywanym w tym okresie ciąży,że juz nie
      mogłam doczekać się swojego.żeby wreszcie zobaczyć swoją dzidzie. no i dziś w
      końcu nastąpił ten dzień.i co? i nic...Nie dowiedziałam się nic. nawet nie
      miałam możliwości by spojrzeć w monitor,ani by zobaczyć bicie
      serduszka.Nic.bardzo mi teraz przykrosad Czy powinno tak być??
      • miki8921 Re: Tydzień siedemnasty 10.01.07, 11:31
        cześć dziewczyny ja tez jestem w siedemnastym jeszcze nie czuje ruchów bobaska
        a na usg niczego się nie dowiedziałam tak jak koleżanka brzuszek mam juz lekko
        widoczny i ludzie juz podejrzewają ....... ale jesteśmy z tatusiem
        najszczęśliwsi na świecie i czekamy na dzidzie pozdrawiam was!!!
        • kiniak22 Re: Tydzień siedemnasty 10.01.07, 12:42
          czesc to jest moja druga ciaza i swego czasu tez doszukiwalam sie roznych
          informacji na temat rozwoju dziecka jeszcze w brzuszku, ja czytalam tylko jeden
          kalendarz poniewaz po kazdym badaniu usg rozwoj mojego dziecka byl porownywalny
          do tego opisanego w necie, podaje wiec linka i zainteresowane sobie poczytaja

niemowle.onet.pl/1095942,8,1,1120,7551,wszystko.html
    • jolka-22 Re: Tydzień siedemnasty 24.01.07, 22:30
      czesc dziewczyny!jestem wlasnie w 17tc i czuje sie bardzo dobrzesmilemoj maluszek
      coraz czesciej daje o sobie znac i juz nie moge doczekac sie wizyty u gina za
      5dnismile)mam nadzieje ze wszystko jest ok,to juz bedzie 18 tydzien.jestem ciekawa
      jak Wy sie czujecie i Wasze maluchy.pozdrawiam i czekam na posty.pa pa!
      • sanday77 Re: Tydzień siedemnasty 30.03.07, 21:13
        hej, ja również jestem w 17tc smile czuję się dobrze chociaż jestem pod ścisłą
        kontrolą poradnii patologii ciąży w Szczecinie. Powodem jest moja choroba
        nadciśnieniowa którą już miałam przed zajściem w ciążę. Na razie moja Fasolka
        siedzi grzecznie i plumka sobie w swoim prywatnym basenie. Takiemu to
        dobrze....smile
        Pozdrawiam i czekam na posty. Jeśli ktoś jest ze Szczecina to chętnie nawiążę
        kontakt.
        • iza1414 Re: Tydzień siedemnasty 20.04.07, 13:23
          witam mamuski też jestem obecnie w 17tc czuję się dobrze choć czasem dokuczają
          mi zatoki. Mam wrażenie że od tygodnia dzidziuś sie porusza. Niepokioi mnie
          tylko mały brzuch widoczny właściewie w pozycji leżącej.Wizyta u lekarza
          dopiero za tydzień ale mam nadzieje że wszystko jest ok.
          • kinia0422 Re: Tydzień siedemnasty 20.04.07, 14:17
            i ja w 17 tyg. smile wizyte miałam w poniedziałek, widziałam Maleństwo
            najprawdopodobniej Dziewczynka tyle ze była ułożona pośladkowo dlatego gin.
            dała 60-70% na dziewczynkę. Pierwszą też miałam ułożoną posladkowo i miałam cc,
            teraz lekarka równiez mi to wróży. A co do Malenstwa to widziałam, serduszko
            biło ale w sumie konkretów sie nie dowiedziałam tzn. nie mialam żadnego
            mierzenia Dzidzi jak wydaje mi sie powinno być... sad nie wiem dlaczego...
            nastepna wizyta 18 maja-może dowiem sie czegoś więcej.
            pozdrawiam i jesli ma ktos ochotę porozmawiac z "rówieśniczką" to zapraszam na
            maila gazetowego
            k.
            • kasia.sztanga Re: Tydzień siedemnasty 21.05.08, 17:42
              ja również jestem w 17 tc, zaczął się dziś. i dziś również nastąpiła
              ta bardzo dlugo wyczekiwana chwila, maleństwo się poruszylo. i nie
              było to ''ruszanie się jedzenia'' było to mocne i bardzo wyczuwalne
              poruszanie się w moim brzuchu. aż się popłakałam. ostatnie badanie
              miałam pod koniec 15 tygodnia i mały leżał główką do dołu i cały
              czas się ruszał, aż lekarz nie mógł zrobić zdjecia.
              kolejna wizyta 3 czerwca. już nie mogę się doczekać i może wreszcie
              się dowiemy z mężem jaka jest płeć. pozdrwawiam
    • carelajn Re: Tydzień siedemnasty 05.06.08, 14:29
      Dwa dni temu rozpoczęłam 17 tydzień. Dziwi mnie jedno NIC NIE
      PRZYTYŁAM. Jestem szczuplutka, więc powinnam już troszkę przybrać na
      wadze. hmm Ruchy dziecka poczułam w 16-tym tygodniu. Wyczuwalne
      tylko po lewej stronie brzucha, dość częste, zwłaszcza podczas
      leżenia. Od wczoraj nic nie czuję, myślę, że dzidziuś się obrócił
      jakoś inaczej. No bo chyba wszystko jest ok. oh
      W poniedziałek wizyta u lekarza.
      Pozdrawiam
    • olcia2052 Tydzień siedemnasty 06.06.08, 21:41
      Hejka wszystkim przyszlym mamusiomsmileja jetesm w polowie 17-tego tygodnia.Ruchy
      zaczelam czuc w sumie w 15-tygodniu to bardzo dziwne uczucie takie łaskotanie
      takjakby w brzuszku sie cos wiło....czasami mam dziwne kłucia po bokach
      brzuszka,mam nadzieje ze wszystko jest w pozadku czekam na drugie usg za niecale
      trzy tygodniesmile Nawet nie zdawalam sobie sprawy ze to juz piaty miesiac powoli
      sie zaczyna...Jak ten czas szybko leci juz nie moge sie doczekac kiedy w końcu
      pzytule swoja dzidzie..Pozdrowionka dla wszystkich MaMsmilesmilesmilesmile
      • miceel Re: Tydzień siedemnasty 18.06.08, 09:50
        Ja też zaczełam 17 t.c, ale jeszcze nie czuję ruchów.Może jest
        ktoś z Krakowa? Pozdrawiam.
        • wujorowa Re: Tydzień siedemnasty 04.02.09, 18:13
          hej, ja też jestem z Krakowa i własnie jutro zaczynam 17. tydzień...
          ruchy chyba już poczułam pierwszy raz w sobotę wieczorkiem ale
          jeszcze nie umiem za bardzo ich rozpoznawać... pojutrze idę na
          kolejne USG, może nam sie uda podglądnąć co dzidzia ma między
          nózkami smile
          • es_jp Re: Tydzień siedemnasty 04.02.09, 18:42
            Hej wujorowa, ja jestem spod Warszawy. Czuje ju z ruchy od 15 tyg-
            jakoś dziwnie wczesnie. W poniedziałek mam usg. Na kiedy masz
            termin, ja na 20.07.09 r.z usg, bo z miesiączki wychodzi tydzien
            poźniej. Podobno usg jest bardziej wiarygodne.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka