emei2 26.01.05, 18:49 czesc, jestem na forum 1 raz i jestem przerażona..proszę pomżcie...jestem w 32 tygodniu ciązy..czy ktoś wie jaki powinnien być wymiar BPD (pomiar obwodu główki) opisany na USG ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anek130 Re: pomiar główki w USG 26.01.05, 18:58 cześć - ja miałam USG robione akurat w 31 tc i 4 dniu i BPD wynosiło 83 mm. Podaję Ci stronę, gdzie możesz sobie poszukać, jakie powinny być wymiary i w którym tygodniu. www.inetium.pl/mamydzieci/printview.php?t=83&start=0 pozdrawiam Ania 32tc Odpowiedz Link Zgłoś
emei2 Re: pomiar główki w USG 26.01.05, 19:05 dziękuję, dziękuję, okrutnie się martwię, bo byłam dzisiaj u lekarza i kazał mi ponownie zrobić usg właśnie ze względu na obwód główki...dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: pomiar główki w USG 26.01.05, 19:04 Mierzone u mojej małej w 33 tc- BPD 82. a dlaczego jesteś przerażona jeśli wolno zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
cookee2 Re: pomiar główki w USG 26.01.05, 19:13 www.noworodek.pl/modules.php?name=USG tu sobie możesz sprawdzić i nie martw się na zapas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emei2 Re: pomiar główki w USG 26.01.05, 19:20 w 32 tyg pomiar wynosił 88 mm, co wskazywało tak naprawdę na 35 tyg...nie wiem czy pomyliła sie pani doktor czy coś jest nie w porządku ?? fakt jest taki, że w czasie badania ona była tak roztargniona ze pomyliła inne dane...a mój lekarz prowadzący - zaniepkojony wysłał mnie na jeszce jedno usg w następnym tygodniu... Odpowiedz Link Zgłoś
cookee2 Re: pomiar główki w USG 26.01.05, 19:26 Tak ale odchylenie w wynikach może wynośić +/- 22 dni.Poza tym wymiary podane na usg (ten ich szablon) dotyczy dzieci urodzonych z wagą 3400 ,a przecież rodzą się zdrowe 2500 i 4500 i nie sposób żeby miałe identyczne główki.Dodam że moje dzieci po urodzeniu (ob.gł) 32 cm drugie 34 cm a syn szwagierki 37 cm .Także nie ma czym się przejmować na zapas !Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: pomiar główki w USG 27.01.05, 08:21 Naprawdę nic sie nie martw , przecież to tylko kilka milimetrów, a do tego może wchodzić błąd pomiaru +/-21 dni. Niepotrzebnie Cię lekarz nastraszył. U mnie na każdym USG każda mierzona część małej jest z innego tygodnia (w granicach błędu) i tak jest w wielu przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
emei2 Re: pomiar główki w USG 27.01.05, 13:41 iwka !! dziękuję serdecznie, całą noc nie spałam...poszłam dzisiaj do innego lekarza na konsultację...powiedział dokładnie to samo co TY... dziękuję..dziękuję...Boże nie wiedziałam , ze tak się boję o to moje maleństwo.. Odpowiedz Link Zgłoś