baby244 31.01.05, 01:51 czy ktoras miala z was robiona kolposkopie, wiem ze w polsce to sie rzadko wykonuje ale ja jestem w usa i czekam na takie badanie, a jestem w 9 m-cu ciazy prosze o odp. pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bzysia Re: kolposkopia !!! 31.01.05, 08:19 czesc, mialam robiona kolposkopie 4 mc ciazy w celu wykluczenia stanu nowotworowego w po tym jak wyszla mi cytologia 3, a co dokladnie Cie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
lenag Re: kolposkopia !!! 31.01.05, 08:54 Witaj. Ja miałam wykonywaną kolposkopię, co prawda jeszcze przed ciążą, ale myślę, że to nie ma znaczenia. To badanie to nic innego jak obejrzenie pod specjalnym mikroskopem pochwy i szyjki macicy. Nie boli wogóle. Pozdrawiam. Magda i Mateusz src="lilypie.com/days/050619/0/0/1/+0" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
baby244 Re: kolposkopia !!! 31.01.05, 12:53 tz.jestem w 36 tc i jestem w usa, wlasnie dostalam skierowanie na kolposkopie po zlym wyniku cytologii,czy mam sie bac????wsedzie czytam ze to wykrycie..czy nie ma nowotworu, poztym tez mam nadzerke bac sie??? pozdroweinia dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
lenag Re: kolposkopia !!! 31.01.05, 15:07 Nerwy raczej nie pomogą ani Tobie, ani maleństwu. Zły wynik cytologii raczej spowodowany jest przez nadżerkę, a kolposkopia umożliwi lekarzowi lepsze przyjrzenie się zminanom i ewentualnie jakąś pomoc doraźną (w końcu już niedługo rodzisz i nie mogą za bardzo ingerować). Na pewno wszystko będzie dobrze Skierowanie na to badanie wcale nie oznacza jeszcze nowotworu, a świadczy raczej o trosce lekarza. Trzymaj się ciepło i jakbyś miała jeszcze jakieś pytanie to pisz na priv. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
bzysia Re: kolposkopia !!! 01.02.05, 08:08 tak jak wczesniej lenag napisala, samo badanie to nic nadzwyczajnego, poloza Cie na fotelu i zbadaja podejrzany element pod mikroskopem pod bardzo duzym powiekszeniem, na tej podstawie beda w stanie okreslic jakiego typu zmiany zaszly w tkance. W ciazy barzdo czesto wychodzi zly wynik cytologii, ktory wcale nie swiadczy o zmianie nowotworowej, tylko o stanoie zapalnym. Na razie nie masz sie co martwic. Super, ze lekarz wogole Cie skierowal. Kolposkopia jest uscisleniem wyniku cytologii. W moim przypadku okazalo sie, ze polip, ktory mam na szyjce macicy i ktory dal zly wynik cytologii nie jest grozny, ale ja i lekarz sie uspokoilismy. Pozatym gdyby nawet okazalo sie ze cos jest nie tak to nowotwory szyjki macicy nie sa az tak grozne i sa stosunkowo latwe do wyleczenia. Czasem - gdy nie da sie tego wyleczyc farmakologicznie- pomaga sciecie kawalka szyjki macicy, co potem absolutnie nie przeszkadza w kolejnym zajsciu w ciaze. Jeszcze jedna sprawa- nawet jesli teraz wykryja u Ciebie zmiane nowotworowa- to 36 tydz- juz moga zrobic Tobie cesarke- dziecko na pewno jest rozwiniete a Ciebie- gdyby to bylo cos bardzo powaznego od razu poddac leczeniu - bo u mnie gdy bylam w 4 miesiacu lekarz powiedzial, ze w razie co beda czekac az dziecko sie rozwinie na tyle, by moglo samodzielnie przezyc, (ale na peewno nie do 9 miesiaca )podadza leki na rowoj pluc i zrobia cesarke, by moc szybciej zaczac mnie leczyc. Tak wiec glowa do gory- na pewno wszystko bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
baby244 Re: kolposkopia !!! 01.02.05, 16:26 dzieki za pocieszenie jak pisalam wczesniej jestem w usa, jeszcze bedac w polsce wiedzialam ze mam nadzerke, ale nie mialalm robionej cytologii, tutaj dopiero lekarz zalecil, jako standardowe badaniw w ciazy, jutro ide na wizyte do poloznej ( do ktorej chodze co tydzien )bo tutaj tak jest jesli ciazanprzebiega prawidlowo to badania robi polozna nie lekarz i jutro ma ona zadecydowac czy to badanie jeste teraz konieczne czy dopiero po porodzie, poza tym dowiem sie tez jutro wynik cytoogii, a wogole czy takie badanie boli.. jesli np.pobieraja wycinek szyjki macicy??? dzieki za odp. pozdrawiam goraco baby244 i maksio 36tc jeszcze tylko 28 dni do rozwiazania... Odpowiedz Link Zgłoś
bzysia Re: kolposkopia !!! 02.02.05, 10:40 czesc, niestety nie wiem, czy pobranie wycinka jest bolesne, bo u mnie nie bylo takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
lenag Re: kolposkopia !!! 02.02.05, 10:48 Ja miałam pobierane wycinki (2x), u mnie robiono to bez znieczulenia. Raczej nie nazwałabym tego bólem, to takie bardziej uszczypnięcie (trwa dosłownie pół sekundy). Może nie jest zbyt przyjemne, ale bez tragedii. Na pocieszenie dodam, że kiedyś ktoś na forum pisał,że mieł zroboine znieczulenie przy pobieraniu wycinków. Trudno mi powiedzieć, jak jest w Stanach. Nie sądzę również aby w tak zaawansowanej ciąży ktokolwiek ośmielał się naruszać szyjkę macicy. Głowa do góry. Magda i Mateusz src="lilypie.com/days/050619/0/0/1/+0" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: kolposkopia !!! 02.02.05, 11:15 Ja nie miałam kolposkopii co prawda ale mimo 2 grupy cytologii paskudną nadżerkę która nadawała sie tylko pod nóż..uspienie na 10 minut zero bólu....teraz jestem w 34 tc i cytologia jak u dziewicy..to na pocieszenie mamom ktore maja nadżerkę..nawiasem mowiąc moja wczesniejsza ciaża przebiegała pod widmem nadżerki której juz na 1 kontroli poporodowej nie było i pojawiła sie po 10 latach.A co do pobierania wycinka to leżała ze mna pani ktorej pobierano wycinek właśnie w krótkim uspieniu i też łatwośc zabiegu przeszła jej najśmielsze oczekiwania Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 do BABY 244 02.02.05, 11:19 Jestem zaskoczona że nie kazano ci w Polsce robic cytologii..byłam pewna że jest to badanie standardowe...tak powiedziała moja pani doktor wypisujac skierowanie.może to niedopatrzenie Twojego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
baby244 Re: do BABY 244 02.02.05, 19:09 ok, dzieki dziweczyny za odpowiedz dzis bylam wlasnie na wynikach, okazalo sie ze w cytologii wyszedl podwyzszony stan HPV, jednak lekarz zlecil mi kolposkopie dopiero po porodzie, a jestem 36 tc , wiec nie martwie sie za bardzo bo powiedzial ze to tez moze po porodzie zniknac tak jak i nadzerka poza ttym jestem w 36 tc a nasz synek jest bardzo malutki wazy jedynie 2100, ale ja jak sie urodzilam waylam 2,400 wiec bedziemy mieli strrasznie malutka kruszynke pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
bzysia Re: do BABY 244 02.02.05, 20:02 nie maszsie co martwic, ze dzidzius jest malutki, moja siostra urodzila sie w 1- szym dniu 36 tyg i wazyla 2060 i teraz jest zdrowa bardzo dobrze rozwinieta i niezwykle zdolna 12-latka Odpowiedz Link Zgłoś