Dodaj do ulubionych

skurcze Brakstona-Hiksa, poradźcie

13.02.05, 19:41
Witajcie
jestem przerażona. W ciągu ostatnich 2 godzin miałam ok. 6 skurczów. Jestem
dopiero w 30 tc. Być może trochę się przeforsowalam dzisiaj i wczoraj. Mam
alarmować lekarza czy poczekać do rana ? Proszę pomóżcie.
Pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • alicja-alicja Re: skurcze Brakstona-Hiksa, poradźcie 13.02.05, 20:08
      Natychmiast połknij No-Spę. Na pewno nie zaszkodzi. A potem niezwłocznie
      zadzwoń do swojego ginekologa, a jeśli nie masz do niego telefonu - to dzwoń do
      szpitala, na oddział położniczy, opisz im swoją sytuację i pytaj. Radzę nie
      zwlekać. Pozdrawiam i napisz potem co i jak.
      • kapoosta Re: skurcze Brakstona-Hiksa, poradźcie 14.02.05, 09:12
        rozmawiałam z lekarzem i powiedział, że mam leżeć. Dopóki nie boli mnie w dole
        brzucha to nie ma się co denerwować. No to się kładę.
        Pozdrawiam
        • alicja-alicja Re: skurcze Brakstona-Hiksa, poradźcie 14.02.05, 12:54
          Pozdrawiam! Czasem takie skurcze pojawiają się z nerwów, wtedy czuć napinanie
          brzuszka, ale nie ma bólu w podbrzuszu, także nie denerwuj się niczym. Trzymaj
          się.
          • neti87 Re: skurcze Brakstona-Hiksa, poradźcie 14.02.05, 14:28
            Jeśli skurcze nie bolą i pozwalają Ci leżeć, spać lub drzemać, to nie powinnaś
            się martwić. Ja po długich spacerach bądź wyprawach do sklepu miewałam (miewam)
            często twardy brzuch przez dośc długi czas, to jest właśnie taki bezbolesny
            skurcz. Trzymaj się!!!
            • magdalena1811 Re: skurcze Brakstona-Hiksa, poradźcie 14.02.05, 21:16
              Zgadzam się co do Nospy. Łykałam ją przez połowę ciąży.
              • ewucha28 skurcze BraXtona 15.02.05, 09:45
                Prawdopodobnie już od połowy drugiego trymestru zwracasz uwagę na oznaki
                przedwczesnego porodu. Teraz, kiedy zaczął się trzeci trymestr, twoje ciało
                może zacząć przygotowywać się do porodu. Te wstępne skurcze zwane są skurczami
                Braxtona-Hicksa. Różnią się one od skurczów porodowych i nie stanowią żadnego
                powodu do obaw. Jak poznać różnicę? Jeśli skurcze są nieregularne i zanikają,
                gdy zmieniasz pozycję lub wstaniesz, by zrobić kilka kroków, prawdopodobnie
                odczuwasz skurcze przepowiadające Braxtona-Hicksa.
                • ewucha28 Re: skurcze BraXtona i Hicksa 15.02.05, 09:47
                  - Braxtona Hicksa - ciąża to nie tylko skurcze porodowe. W ciągu 9 miesięcy
                  macica stale ulega kurczeniu się i rozkurczaniu. Już od 13. tygodnia ciąży
                  pojawiają się tzw. skurcze Braxtona Hicksa, których zadaniem jest przygotowanie
                  ciała kobiety do porodu. Na początku ten rodzaj skurczów nie jest wyczuwalny,
                  później (od 24. tygodnia) stają się coraz silniejsze. Bywa że towarzyszy im złe
                  samopoczucie lub dotkliwy ból krzyża. Mogą pojawić się i występować regularnie
                  przez kilka godzin, a potem nagle zniknąć.

www.rodziceonline.pl/bizz/rodzice/a/tekst.jsp?place=bizz_rodzice_main_a&news_cat_id=140&news_id=2662
                  niemowle.onet.pl/1095865,4,29,1117,7551,wszystko.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka