Dodaj do ulubionych

PIERSI - masować czy nie?

26.02.05, 10:53
Czy w ciąży powinno się masować piersi? Na kremie do pielęgnacji biustu
pisze ,że tak, ale odpowiednimi ruchami i działa to ujędrniająco i przeciw
rozstępom. A tu wczoraj mąż mi się zwierzył,ze koleżanki z pracy, które mają
już dzieci, niby w żartach, ale przekonywały go żeby "za często nie masował",
bo zwiotczeją..sad komu wierzyć?
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 12:05
      Według mnie masaż ujędrnia skórę, a nie doprowadza do wiotczenia.Ja codziennie
      masuję i wklepuję krem na biust .
    • ulapod Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 12:06
      Wiem, ze połozne zalecają masowanie piersi i sutków
      aby przyśpieszyć poród (masaż powoduje zwiekszenie skurczy).
    • mm44 Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 12:22
      Masowanie jest jak najbardziej zalecanie, bo przygotowuje piersi do karmienia
      zapobiegając zastojom kanalików. Mnie ginekolog zaleciła masownaie piersi po
      ich zewnętrznych stronach, tak jest najwiecej kanalików. Pozdrawiam
      • ewucha28 Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 12:31
        No z tym karmieniem to nie słuchaj bo to bzdury przekazywane przez kobiety ,a
        nie mające racji bytu.Piersi i sutkow nie trzeba hartować aby przygotowywac do
        karmienia,to mity z czasow kiedy nasze mamy rodziły,ale mozesz je odpowiednio
        masowac aby zapobiegac ich sflaczeniu,masowanie sutkow tuz przed porodem moze
        pomoc w jego wywołaniu ,połozne radza mamom po terminie aby w ten sposob
        stymulowały piersi.
        • ewucha28 Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 12:34
          tutaj daje linka do poczytania ,polecam mity i prawdy dotyczące karmienia
          piersią,przedczytajcie wszystkie strony.
          kobieta.gazeta.pl/edziecko/0,54926,2065959.html
    • mynia0 Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 12:53
      nie powinno się masować piersi, szcezgólnie brodawek, bo można wywoływać
      skurcze. nie wierz w hartowanie sutków - to mit. pierś jest przygotowana do
      karmienia bez hartowania, a czy początki karmienia będą bolesne czy nie, to
      sprawa indywidualna.

uważaj też na kremy do biustu - nie wszyskie można używać w ciąży. akoleżanek
      męża nie słuchaj.
    • kiarka Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 13:02
      przepraszam ale uwazam ze glupie podejmuje tematy twoj maz z kolezankami z
      pracy...ty mozesz kolezanek sie poradzic ale twoj maz o zwiotczalych piersiach
      zony ze swoimi kolezankami?? a piersi nie trzeba hartowac, masowac,zgadzam sie
      ze to mit.wystarczy wklepywac kremik czy wsmarowac i juz...chyba ze masowanie
      brodawek co 15 kazda w ciagu godziny (kilka razy dziennie) dla przyspieszenia
      porodu (te babeczki ktorych termin juz minal).
      • natalya20 Re: PIERSI - masować czy nie? 26.02.05, 13:22
        masaz? jak najbardziej ale najlepiej poradzis sie lekarza jak to robic gdyz zle
        masowanie moze wlasnie prowadzic do naciagania skory i rozstepow, polozna
        powiedziala mi rowniez zeby szczegolnie w poniejszym etapie ciazy nie masowac
        za dlugo bo moze wystapic przedwczesny porod(wywoluje to skorcze maciciy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka