monia0000 14.04.05, 13:40 Czy któraś z was kochane przyszłe mamusie myślała nad porodem wodnym? podobno REWELACJA! Czy macie jakieś zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta.d-g Re: Poród wodny?! 14.04.05, 13:48 Cześć, Ja bym bardzo chciała w wodzie, bo faktycznie słyszałam, że ciepła woda łagodzi skurcze i poród jest tym samym łatwiejszy. W samej stolicy nie ma takiej możliwości, jedynie w Wołominie, ale i tam nie wykluczam dojazdu. Wiem, że muszę być spełnione pewne warunki, zarówno ze strony dziecka, jak i matki. Pozdrowionka, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
fasola25 ja sie chyba juz zdecydowalam :) 14.04.05, 14:20 zainteresowalam sie tym po spotkaniu z polozna na szkole rodzenia ogladalam zdjecia, troszke poczytalam i jak na razie to najlepsza opcja wiec jesli wzystko bedzie ze mna i dzidzia ok - to chce rodzic w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: ja sie chyba juz zdecydowalam :) 14.04.05, 14:28 ja też o tym myślałam,i mam nadzieję,że rzeczywistość nie zmusi mnie do zmiany decyzji.wczoraj dowiedziałam się że mam tylko 1cm szyjki i teraz szybko musze się dowiedzieć o przeciwskazaniach do porodu wodnego.jeśli któraś z Was coś wie na ten temat,będę wdzięczna za wszelkie rady i porady.Pozdr.Malina, 18tc Odpowiedz Link Zgłoś
monia0000 Re: ja sie chyba juz zdecydowalam :) 14.04.05, 14:29 a skąd jesteś? tzn. z jakiego miasta? czy przy porodzie wodnym też może być ojciec dziecka? czy taki poród jest płatny? jeżeli tak to ile? Odpowiedz Link Zgłoś
fasola25 Re: ja sie chyba juz zdecydowalam :) 14.04.05, 14:40 ja jestem z wroclawia u nas takie porody prowadza 2 szpitale w jednym kosztuje to 500 zl (porod rodzinny+woda) a wdrugim ok 450 zł (porod rodzinny+woda) poczytaj sobie: maluchy.pl/artykul/76 podsercem.webpark.pl/porod/woda.htm potomek.pl/immersja.htmlpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia0000 Re: Poród wodny?! 14.04.05, 14:30 monia0000 napisała: I jeszcze jedno, jakie kryteria należy spełniać? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.d-g Re: Poród wodny?! 14.04.05, 15:27 Przeciwwskazania do porodu w wodzie: - choroby układy krążenia - wysokie i obniżone ciśnienie krwi, - ciężką niedokrwistość, - choroby naczyń, - choroby dermatologiczne i infekcje, - nieprawidłowe położenie płodu, - krwawienia z narządu rodnego, - zagrażająca zamartwica płodu, - poród przedwczesny, - wady rozwojowe płodu. - w Wołominie (nie wiem jak gdzieś indziej) waga dziecka nie może być wyższa niż 4 kg, tj. na ostanim USG musi wskazywać max. 3600. Pozdrowionka, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: Poród wodny?! 14.04.05, 15:31 Tez bym chciała, ale u mnie w 150 -tysięcznym mieście nie ma takiej możliwości. Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
kapoosta Re: Poród wodny?! 14.04.05, 15:38 Poród do wody to super sprawa, tylko trzeba wybierać albo to, albo zzo. Niestety często rodząca musi wyjść z wody i zakończyć poród na łóżku, a pieniędzy już nie zwrócą. Oprócz przeciwwskazań powyżej, rodząca i dziecko muszą być zupełnie zdrowi, bo w większości szpitali nawet katar uniemożliwia poród w wodzie. Sam pomysł jest świetny, ale wszystko zależy od położników. No i niestety większość z nas w ogóle nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś