Dodaj do ulubionych

twardy brzuch?????

19.04.05, 08:42
Dziewczyny jestem w 25 tygodniu ciąży. Nasłuchałam się wiele rzeczy odnoście
twardego brzucha. Czy któraś z Was zaobserwowała to zjawisko? Czy to jest w
ciąży normalne? Czy powinam jak najszybciej zwrócić się do ginekologa, bo od
kilku dni obserwuję, że od czasu do czasu mój brzuch jest twardy prawie jak
kamień.
Podzielcie się ze mną swoimi spostrzeżeniami.
Obserwuj wątek
    • 21kwiecien Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 08:50
      Twardnienie brzucha to skurcz, takie skurcze napewno mogą występować w trzecim
      trymestrze ciąży i jeśli są bezbolesne to jest to całkiem normalne zjawisko.
      Jednak w czasie wizyty porozmawiaj o tym z lekarzem bo nie wiem czy 25 tydz to
      nie za wcześnie. Pozdrawiam
    • asia06 Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 08:55
      Na takie twardnienie brzucha lekarze zwykle zalecają łykać NoSpę forte, średnio
      3*1 lub zwykłą 3*2. I często dodają magnez (aspargin, czyli magnez z potasem,
      chyba nie ma przeciwwskazań dla kobiet w ciąży). Mi to pomogło na twardnienia i
      ciągnięcia w dole brzucha. NoSpę łykałam tylko przez 5 dni
      • pelka22 Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 09:08
        U mnie twardnienie brzucha było objawem skracającej się szyjki. Nic więcej nie
        działo się. Także poinformuj lekarza żeby to sprawdził. Jakbyś akurat wybierała
        się na USG to poproś o pomiar szyjki (niestety bada się to dopochwowo). Szyjka
        mi się skróciła i od 32 tc mam założone pessarium na szyjkę.
    • bafilek Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 12:14
      U mnie zaczęło sie w 24 tc. Dostałam no-spę, aspargin i magnezin (i zwolnienie
      z pracy). Brałam do końca 36 tc, ponieważ skurcze były bolesne i pojawiły się
      za wcześnie. Dodatkowo zaczęła się rozwierać szyjka, najpierw na 0,5 , a po
      jakimś czasie na 1,0. Nie lekceważ objawów, bo to grozi przedwczesnym porodem,
      ale odpoczywaj dużo. Tak mi zalecił lekarz i teraz szczęśliwie 38 tydzień trwa.
    • maallinka Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 13:47
      Joleczko, moze ja Cie pociesze swoim przypadkiem - w poprzedniej ciazy brzuch
      mialam twardy jak kamien co najmniej kilka razy dziennie az czulam tak mocny
      scisk jak twardnial. Ale urodzilam w terminie a w 7 miesiacu chodzilam po
      gorach i w ogole czulam sie swietnie. Teraz w drugiej ciazy (obecnie 20
      tydzien) tez zaczyna mi juz czassem twardniec brzuch ale znam to z poprzedniej
      ciazy wiec sie tym nie przejmuje - chyba taka moja uroda smile
      pozdrawiam
    • sefora5 Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 13:55
      u mnie twrardnieni zaczeło sie w 20 tyg. teraz jestem w 25 i jeszce sie zdarza
      jest to bardzo bolesne i niestety zawsze po jakiej robocie
      czy dłuzszym spacerze, byłam u gina zbadał szyjke mowi że ok przepisał mi
      laktomag z magnezem obadamy staram sie nie forsowac
    • aga.79 Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 13:56
      Mi się twardnienia zaczęły w 19 tc, teraz jestem w 26. Bałam się skrócenia
      szyjki, powiedziałam o tym lekarzowi. Ale zalecił tylko no-spę 3x2 i sporo
      wypoczynku. W sumie mi to nie pomagało, ale z szyjką jest ok. Teraz mam takie
      dni, że brzuch jak kamień, a czasami jest ok. Ale grunt, że to nie boli, więc
      chyba nie jest niebezpieczne. Jak mam twardy biorę no-spę.
      Powiedz o tym lekarzowi, ale nie martw się, bo wiele dziewczyn ma z tym
      problem, a nie zawsze to coś poważnego.
    • kasiag29 Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 18:03
      u mnie tez brzuch czasem twardy od prawie poczatku. podobno tak czasem jest i
      nic zlego to nie oznacza ale moze. Teraz juz 29t wiec mam duzo odpoczywac nie
      stresowac sie i spieszyc nie nosic nic i obserwowac brzuch. jak twardy to brac
      nospe. czasem jest twardy dosyc czesto a inne go dnia raz czy dwa. staram sie
      wylapac jakas zaleznosc. pozdrawiam
    • tulippan Re: twardy brzuch????? 19.04.05, 18:26
      ja tez mam twardy brzuch, dostalam do zazywania Fenoterol i Isoptin 40 od 25
      tc, jak leze to brzuch jest ok ale jak chodze czy stoje, to jest twardy.

w sumie nic mi nie ma, zadnych skurczow ale biore jak mi kaze lekarz 3 razy
      dziennie
    • ulapod Re: twardy brzuch????? 20.04.05, 01:45
      joleczka26 napisała:

> Dziewczyny jestem w 25 tygodniu ciąży. Nasłuchałam się wiele rzeczy odnoście
      > twardego brzucha. Czy któraś z Was zaobserwowała to zjawisko? Czy to jest w

Na pewno powiedz o tym lekarzowi a teraz najwazniejsze to nie forsuj się i nie dotykaj brzucha (naciskanie, masowanie pobudzają macicę do skurczy).
      Ja miałam brzuch twardy jak kamień prawie non stop od 19 tyg., brałam leki (Fenoterol) i leżałam a teraz jestem w 39 a brzuch miękki wink

pozdrawiam

ula
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka