Dodaj do ulubionych

37 tc---czy robić posiew?????

28.04.05, 20:37
jestem w 37/38 tc,zastanawiam sie nad zrobieniem posiewu z kanału szyjki
macicy.czy warto zrobic to badanie przed porodem?czy mi "nie zaszkodzi" samo
pobranie (głupio to brzmi, ale coś takiego obiło mi się o uszy)? i pod jakim
katem najlepiej je zrobić?????( coś słyszałam,że pod kątem paciorkowców; czy
są jeszcze jakieś inne opcje????)prosze o poradę, bo jestem już skołowana, a
poród całkiem niedługo......
Obserwuj wątek
    • bafilek Re: 37 tc---czy robić posiew????? 28.04.05, 21:02
      A masz jakieś dolegliwości, że chcesz to zrobić? Czy też tak sobie, bo piszesz,
      że warto? Jeśli nawet zrobisz, to co tu może zaszkodzić. Jesteś juz w
      bezpiecznym okresie, więc nawet jeśli poruszenie szyjki przyspieszy poród to
      nic ci nie grozi.
    • jakw Re: 37 tc---czy robić posiew????? 28.04.05, 21:26
      Mi dziś gin (36 tc) pobierał materiał do posiewu - pod kątem czegoś tam, co nie
      powoduje żadnych dolegliwości i problemów u mamy, ale może spowodować problemy u
      noworodka.
    • majowka05 Re: 37 tc---czy robić posiew????? 28.04.05, 21:40
      chce zrobic ten posiew, bo mam tzw. wieczne upławy (co nie ma w moim przypadku
      związku tylko z ciążą, po prostu "taka uroda"), robiłam jakiś czas temu
      czystość pochwy i była super,wiem jednak, że jakieś bakterie mogą zaszkodzić
      noworodkowi (przy porodzie naturalnym), dlatego właśnie chce zrobić posiew,
      choc mój lekarz twierdzi, że nie ma wskazań.z kolei czytałam w gazecie, że
      należy zrobić, tak czy owak (podobno te bakterie, nie dają zewnetrznych objawów
      swego istnienia). i takie mam problemy pod koniec ciąży.może wymyślam, może
      nie, może za dużo czytam, ale przezorny zawsze ubezpieczony...no i naczytałam
      sie o posiewach na forach..
      • magdulka26 Re: 37 tc---czy robić posiew????? 28.04.05, 21:53
        Zrób sobie posiew ,to tak mało Cię kosztuje a tak duzo wnosi.Bakterie nie musza
        dawać znaku o swoim istnieniu ,a przy porodzie możesz zarazić dziecko.Ja bym
        zrobiła.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka