Dodaj do ulubionych

mam za duży brzuch?

19.05.05, 14:00
Jestem w 12 tygodniu ciąży (właśnie wczoraj miałam USG wiek maluszka to 13
tygodni z pomiarów). Moja normalna waga to 54 kg przy wzroście 162. Teraz
ważę już 58,5 i martwię się, że to za dużo. Nie objadam się słodyczami a
ponieważ miałam anemię to jadłam dużo owoców i ważyw oraz mięsa niż normalnie
jadam i anemii już wprawdzie nie mam ale pojawił się niezły brzuszek. Trochę
mnie to stresuje bo każdy zwraca mi uwagę żebym się nie objadała a ja i tak
chodzę głodna. Jak to jest u Was bo jak dotychczas to każdy się chwali, że ma
mały brzuszek i wogóle jest szczupłym a ja czuje się coraz gorzej jak
odmieniec i w moje ciuchy przestałm się już dopinać. Co robić? Lekarz
twierdzi, że wszystko jest ok wyniki ekstra i to mnie cieszy więc czy mogę
np. jakieś ćwiczenia stosować na zmniejszenie obwodów tu i ówdzie.
agata
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 14:02
      w 12 tc chodzilam juz w spodnicy ciazowej, bo brzuch mi wystrzelil a nie
      przytylam ani grama 9 nawet schudlam).
      prawidlowy przyrost wagi w ciazy to ok 0.5 kg na tydzien.
    • kasiali2 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 14:06
      nie stersuj się, nie warto, jeśli lekarz powiedział Ci, że jest OK to tak jest.
      Ja przytyłam w ciąży prawie 30kg. Fakt było to za dużo i lekarz ostrzegał mnie
      przed tym. Nadmiar tuszy może spowodowac cukrzycę i nadciśnienie, co w ciąży
      jest niewskazane. Ale ja w ciąży ciągle spałam i jadłam, i tak w kółko.
      Urodziłam śliczna córeczkę i teraz zrzucam zbędne kilogramy. Brzuch miałam
      wielki (nie mieściłam się za kierownicą swojego autka). Jeśli nie obiadasz się
      słodkościami, a jesz owoce i warzywa to nic ci niegorzi. Widocznie twój organizm
      tego potrzebuje. Nie martw się!!! Jeśli jesteś głodna to coś zjedz. W czasie
      ciąży wazne jest dobre samopoczucie, pamietaj że teraz maluszek jest częścią
      ciebie i twoje samopoczucie mu się udziela.
      Powodzenia
    • mala.ela Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 14:10
      16 tc, od początku przytyłam 1 kg, a ważyłam sporo (taka prawdziwa nadwaga), w
      1 miesiacu miałam juz brzuch, od miesiaca chodzę w ciążowych spodniach, do
      moich ciuchów się nie mieszczę, strasznie sie objadam bo jestem stale głodna,
      codziennie batonik (mars - mój ulubiony; czego nigdy nie było przed ciążą), no
      i widzisz. Nie przytyłam a brzuch mi wysadziło... Moja lekarka powiedziała że
      widać dzidzia czerpie z zapasów mamusi smile (a jest ich sporo)
    • ruda773 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 14:29
      Ja tez miałam brzuchol od poczatq ciązy. Ostatnio widział mie kolezanka mojej
      tesciowej i myslała że na dniach rodze. Taki mam przed sobą brzuch! A tu
      jeszcze 2 miesiące. Przyznaje że sporo przytyłam, chociaz uwazam na to co jem.
      Cóz, mam pecha z ta wagą.
      • szam_anka22 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 14:36
        ja też miałam duży brzuch!!do porodu w obwodzie miałam 110 cm!!przytyłam 20 kg!!
        ale to dopiero w 2 i 3 trymestrze!!kilogramami sie nie przejmuj bo ja jestem 3
        miesiące po porodzie i wszystko zrzuciłam bez rzadnej diety i ćwiczeń!!
        dobra rada: smaruj się codziennie oliwką(najlepiej całe ciało),oliwka poprawia
        napięcie skóry i rozstępy nie wychodzą!!warunkiem jest systematyczność!!
        pozdrawiam!!
    • monika9710 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 14:44
      Nic sie nie martw, mnie też idzie wszystko w brzuszek i jest ogromny, ale nie
      potrafię sie oprzeć słodyczą.23tc, rozstępów na szczęście jeszcze nie mam, oby
      tak dalej.papa
    • kingaolsz Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 15:00
      Odpusc sobie jak sie inni chwala, ze malo przytyli itp. Ciaza to jest stan, w
      ktorym nie wolno sie odchudzac, ograniczac jedzenia i byc przez to glodnym. Po
      pierwsze nie sluzy to Twojemu dziecku, skad ono ma brac wartosciowy pokarm jak
      nie z tego co mu dostarczasz? Jesli bedziesz jadla , tak jak piszesz, rozsadnie
      to nie bedziesz miec problemow.
      Poza tym, niektorym sie brzuszek pojawia szybciej , niektorym pozniej, nie m
      zasady.

Ciesz sie ciaza i nadchodzacym sezonem na wspaniale owoce smile))))))))

Pozdr
      Kinga
      • zombi_25 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 15:08
        Ja niestety tez sie martwie moim wygladem. Brzuch mi zupełnie nie przeszkadza,
        chociaż jest ogromny (112cm) a jestem w 21,2 tyg. Martwi mnie natomiast mój
        szybki przyrost wagi.W pierwszym trymestrze przytylam 6 kg a od 13 tyg do dzis
        przybyło mi jeszcze 10,5kg. Tak więc mam 17 kg do przodu a też sie nie
        objadam.Od 18 jem tylko owoce i czasem jogurt.Dzis ide na połówkowe i aż się
        wstydze wejsć na wage.Mam nadzieje że ta waga stanie wkońcu w miejscusad
        • gaja26 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 15:37
          ja po skończeniu 12 tc też już miałam widoczny brzuszek i wszyscy mnie dołowali
          stwierdzeniem, że brzuch to rośnie dopiero w 5 m-cu. Teraz zaczęłam 7 m-c i mam
          fajną kształtną piłkę, do przodu 8 kg. Brzuszek rósł mi mo malutku od początku,
          zatem przywykłam. Teraz już się nie martwię wcale, bo wyglądam lepiej w ciąży z
          wagą 76 kg, niż niejedna kobieta bez ciąży wink))))))))))))
          Nie głodź się, tylko jedz normalnie, bo możesz zaszkodzić sobie i dziecku.
          Lepiej przytyć 25 kg. niż urodzić dziecko z niedowagą lub żeby dziecko z ciebie
          ciągnęło tak, że będziesz mieć przez niedożywienie problemy z zębami, włosami
          cerą etc.
          Zombi bez obrazy, ale owoce i jogurt to chyba niezbyt odpowiedzialne przyszła
          mamo? Pomyśl o zdrowiu swojego maluszka. Jak będzie wzrastał z tego co mu i
          sobie dostarczasz? A białko, węglowodany, mięso, ryby, nabiał?
          Przepraszam, ale przeraża mnie taka wizja ciązy o jakiej piszesz.
          • lenka30a Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 15:47
            Jestem w 21 tc, przytyłam juz 9 kg
            nie obżeram się jak prosiak, jem jak jestem głodna, słodyczami tez sie nie
            opycham,
            i co ja poradzę, że juz tyle przytyłam???
            zaczęłam tyć od 12 tc
            ciekawe na jakim poziomie zakończę ciążęsmile
          • zombi_25 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 19:07
            Chyba mnie źle zrozumiałaś.Ja jem jogurty i owoce po 18 godzinie.Chyba
            zrozumiałas ze od 18 tygodniasmile
            • gaja26 Do zombi 19.05.05, 20:53
              Tak, dokładnie zrozumiałam, że przerażona wagą po 18 tc przeszłaś na owoce i
              jogurty smile)) To cieszę się bardzo. To jest jak najbardziej świadome
              macierzyństwo smile Chylę czoło i pozdrawiam
    • agutek76 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 15:44
      ja brzuch mam ogromny-wywalilo mi go dosyc wczesnie- no i tez mam 162 wzrostu
      a w 9 tyg wazylam 53,900 a teraz waze 60,500 - - a to poczatek 23 tygodnia -
      staram sie troche uwazac co jem ale bez przesady- dzidzius jest najwazniejszy
    • agata.s1 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 17:33
      super, że to nie tylko ja przytyłam już od samego początku. Mam super humor
      dzięki Wam drogie mamusie. Idę na rynek kupić plecak warzyw i zrobic sobie
      ulubioną potrawę miskę zsiadłego mleka z rzodkiewką, szczypiorem, natką
      pietruszki i ogórkami. Pozdrawiam.
      Agata
      • sisi55 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 17:53
        Ja zaczynam 15 tydzień, a juz od dawna nawet nie próbuje wcisnąć się w jeansy.
        Chodzę w luźnych rzeczach - dresach. I ogólnie po mnie nic nie widać, no może
        że odrobine przytyłam, ale ja w lustrze widzę spory brzuszek, no i mąż też
        zauważył, że coś się zaokrągliło.
        A nie żałuję sobie. Codziennie rano pozwalam sobie na kubek słodkiego kakao i
        kilka herbatników z czekoladą lub bułeczki z miodem. Ale tak mi się chce czegoś
        słodkiego, że nie mogę...
    • molica Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 18:43
      Nie przejmowałabym się zanadto.
      Ale radziłabym uważać z owocami - jest mitem, że nie tuczą. Mają w sobie dużo
      cukru (choć łatwiej przyswajalnego). Moją szwagierkę, która w pierwszej ciąży
      była we Francji skierowali do dietetyczki (w ramach ubezpieczenia!), która
      oświadczyła, że kobietom w ciąży wolno jeść trzy porcje owoców dziennie.
      1 porcja to np.:
      250g truskawek lub arbuza;
      150g brzoskwini lub ananasa, kiwi, mandarynek, melona, pomarańczy, jabłek;
      100g banana, świeżych fig (!),
      30g. owoców suszonych
      i niestety 150ml soku też jest liczone jako jedna porcja owoców, więc jeżeli
      wypijesz trzy nieduże szklanki soku, to nie powinnaś już jeść owoców tego dnia.
      Powodzenia!
    • gosia262 Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 18:55
      Kochaniutka, ja przytyłam 26 kilo w ciąży, z czego 8 (!) w pierwszym
      trymestrze. przed ciążą ważyłam 55 kilo przy 169 cm, ale powrót do tej wagi
      udał mi sie dopiero po ponad roku!! Nie masz sie czym martwic, najważniejsz, że
      jesteście zdrowi, a na odchudzanie będziesz miała cała resztę życia!! Myslę,że
      najważniejsze to jeśc to, na co sie ma ochotę i ile się chce!! dzidzia sama
      daje znac, czego potrzebuje
      • pysia_ka Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 20:01
        Nie martw się nie waga i wygląd są teraz najważniejsze ale twoje samopoczucie.
        Ja jestem w 32tc i pomimo ze dużo nie przytyłam (9 kg) wyglądam jakbym połknęła
        arbuza, brzusio wyskoczył mi wcześnie ale noszę go z dumą, jem na co mam ochotę
        łącznie ze słodyczami a dochudzaniem martwić się będę później. Wcale nie
        ubieram się w luźne ciuchy, kupiłam kilka ciążowych spodni a do tego noszę
        rozciągliwe bluzki. Powodzenia.
        • vikiko Re: mam za duży brzuch? 19.05.05, 20:47
          szczerze mówiąc uspokoiłam się trochę bo ja też strasznie się obrzeram;-( przed
          ciążą miałam przy wzroście 165,52 kg teraz 16 tc i mam już ...60 kg o zgrozo
          wszystko poszło mi w brzuszek który w obwodzie ma 96 cm i jest widoczny prawie
          od początku.
          • katherine2000 Re: mam za duży brzuch? 20.05.05, 10:33
            jeżeli lekarz mówi, że wszystko jest w porządku - to ok
            jednak sama dla siebie "zapychaj się owocami" i chodź na spacery
            pozdrawiam
            • justin301 Re: mam za duży brzuch? 20.05.05, 12:36
              Ja jestem w 22 tygodniu i przytyłam 5 kg, moja waga bardzo długo stała w
              miejscu a teraz jak ruszyła to... Ja staram się codziennie zrobić jakiś spacer,
              tak kolo godziny, jem dużo owców i warzyw. Jem tak jak do tej pory, no może
              bardziej zdrowo i regularnie i staram się unikać moich ulubionych pizzerii. I
              tak się nawet zastanawiam jak to jest, że jem tyle co zawsze a tyle mi się
              potafi tego odłozyć. Dziwna ta natura kobiet w ciązy. Najważniejsze to to, ze
              masz prawidlowe wyniki badań, nie masz anemii, cukrzycy czy innych wynalazków.
              Jedne tyją 5 inne 25 i tyle. Moje koleżanki, wszystko zrzuciły i nadal chodzą w
              obcisłych dżinsach.
    • gumecka Re: mam za duży brzuch? 20.05.05, 13:34
      Widocznie taka twoja uroda.
      Kochana ja wazylam przed ciaza 55kg a teraz bedac w 34,5tc waze az 71kg,
      niezle co nie ale podobno te ktore wicej tyja szybciej tego sie pozbywaja, u
      mnie to efekt zbierania sie wody w organizmie-zejdzie smile)
    • agutek76 do molica 20.05.05, 13:54
      wiesz co pewnie, ze z niczym nie nalezy przesadzac- ale jak jestem strasznie
      glodna i jest dawno po sniadaniu - i mam do wyboru zjesc snicersa, czekolade
      czy chleba to wole obezrec sie owocow i warzyw- przynajmniej jak przytyje to od
      zdrowych rzeczysmile)) zaraz po sniadaniu robie sobie miche- krojone jablka,
      marchewki, rzodkiewki, kiwi, mandarynki, winogrona i podgryzam tak do obiadu
      • molica Do Agutka 20.05.05, 20:09
        Problem w tym, że dużo kobiet uważa, że owoce to odżywczo +/- to samo co
        warzywa, a to nieprawda. Warzywa nie zawierają cukrów i nawet w cytowanej
        diecie francuskiej można je jeść do woli. Zaś z owocami trzeba uważać.
        Moja szwagierka na początku ciąży jadła głównie owoce i mięso i przytyła w
        ciąży 20kg przy 165cm wzrostu, ja staram się trzymać tej diety (choć też
        niezbyt restrykcyjnie) i jak na razie (34tc) przytyłam 10kg przy 175cm. Inna
        rzecz, że ściśle kontroluje hormony tarczycy (bo muszę), które odpowiadają w
        dużej mierze za przemianę materii.
    • agutek76 do molica 20.05.05, 23:34
      zdaje sobie sprawe ze od owocow tez sie tyje- szczegolnie od winogron, bananow,
      avocado, ale jak mam wybor albo albo to wybieram owocesmile)) sama wiesz jak to
      jest jak lapie straszliwy glod- ciekawe jestem co Ty jesz jak jestes bardzo
      glodna- a jestes juz np po obiedzie- jak na ten tydzien to rzeczywiscie
      niewiele przytylas- moze cos mi poradzisz? zamiast owocow i marchewek?? tez mam
      problem z tarczyca- mam niedoczynnosc- a przy niedoczynnosci odwrotnie niz przy
      nadczynnosci sie tyjesad((
      • molica Re: do molica 21.05.05, 13:47
        Ja mam totalną niedoczynność, bo leczyli mnie z nadczynności jodem
        radioaktywnym, a to oznacza po prostu całkowite rozwalenie tarczycy - przestaje
        działać i bierze się sztuczny hormon do końca życia codziennie.
        W ciąży podwoili mi dawkę i myślę, że to może mieć wpływ.
        Jak jesteś głodna to wcinaj na maxa warzywa!
    • madziaa26 Re: mam za duży brzuch? 21.05.05, 21:59
      nie martw sie,kazdy inaczej to przechodzi.Ja w ciazy przytylam prawie 30 kg
      przy wzroscie 168,brzuch mialam naprawde wielki,a moj synek wazyl prawie 5 kg
      jhak sie urodzil,w ciazy sie nie objadalam,ostatni posilek przed 17,duzo
      warzyw,owocow,uwazalam na to co jem i tez bylam przerazona,ze tak
      tyje,niepotrzebnie jak sie okazalo.Jestem 2 miesiace po porodzie i zostalo mi
      juz tylko kilka kg z tych trzydziestu,jestem zdziwiona i zadowolona
      jednoczesnie,ze tak szybko wracam do swojej wagi.Nie sie czym martwic,dzidzia
      najwazniejsza,a jak juz urodzisz to te kilogramy zejda na dalszy
      plan.Pozdrawiam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka