Dodaj do ulubionych

tętno 100 uderzeń/minuta - problem?

30.05.05, 10:22
z wszelkich pomiarów (domowych i u lekarza) ciśnienie mam ok, ale za to tętno
mam wysokie: ok. 100 uderzeń na minutę - to dla mnie norma (przed ciążą i w
jej trakcie - nic się nie zmieniło). Wiem, że normą jest ok 70 uderzeń, tak
więc moja setka wypada niezbyt dobrze. Czy tętno ma jakiś wpływ na przebieg
ciąży i na dzidzię? (podobnie jak ciśnienie?) Tętno płodu jest przecież
wyższe 2x od tętna matki więc mojemu maluchowi musiałoby wyjść 200!!!
Obserwuj wątek
    • mala.mi2 Re: tętno 100 uderzeń/minuta - problem? 30.05.05, 10:32
      ja mam to samo od 14 tc....ale poki tetno nie wykracza poza setke moj gin nie
      panikuje....to podobno taka uroda ciąży......nasze serduszka bardzo sa teraz
      zapracowane, a jeśli jednocześnie wartości pomiaru cisnienia tetniczego są w
      normie to nie ma co panikować...ja mam np. takie kołatania serducha bardzo
      często...najcześciej nad ranem , trwa to pare minut i ustaje...na to gin mi
      równiez nic nie zaleca ...tylko odpoczywać...wink

pozdr< Ania & 27 tyg Hanusia
    • kasialu Re: tętno 100 uderzeń/minuta - problem? 30.05.05, 11:46
      Ja mam to samo! 37 t.c. a tętno 105 !
    • bergo1 Re: tętno 100 uderzeń/minuta - problem? 30.05.05, 12:01
      Tetno w ciazy sie podwyzsza ( pomysl ile Ci teraz "krwi przybylo", dziecko, powiekszona macica, lozysko, wiecej do przepompowania), zaden powod do zmartwien.
    • edyta_bo Re: tętno 100 uderzeń/minuta - problem? 30.05.05, 12:05
      Ja byłam nawet w ostatnią środę u kardiologa, bo tętno 100 miałam stale, a w
      ostatnim tygodniu (teraz 33 tc)nawet ponad 110. I dowiedziałam się, że tetno do
      100 jest u ciężarnych uznawane za normę i w ogóle się na nie nie reaguje. Przy
      wyższym niż 100 mozna podać leki ale jak to w ciązy - tylko po konsultacji z
      lekarzem. Dostałam Isoptin (ale trzeba uważać, bo obniża ciśnienie jednocześnie)
      i nie wiem czy wezmę, bo to wysokie tętno jest ciągle chyba w miarę normalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka