Dodaj do ulubionych

WYPRAWKA - pytania

20.06.05, 14:52
Właśnie radośnie zabrałam się do kompletowania różnych wyprawkowych gadżetów
(tych niepotrzebnych też pewnie uzbieram od groma, ale co tam)

moje Małe urodzi się w październiku, więc zaliczane jest do "zimowych",
szczególnie, że zima potrafi u nas trwać do maja smile))
Mam w związku z tą wyprawką kilka pytań:

1. jak rozumiem, to kaftanik to jest coś takiego kopertowo wiązanego lub
zapinanego z boków na zatrzaski - co jest wygodniejsze? a może takie bluzeczki
zapinane wzdłuż na zatrzaski?

2. czapeczki - gdzieś wyczytałam, że te wiązane są niewygodne, bo Maluchy mają
króciutką szyjkę. Ale te niewiązane chyba spadają?

3. Jaki jest rozmiar skarpetek odpowiadający 56-62?

4. sweterki, czy to potrzebne, jeżeli kupuje się polarowe pajace? a' propos,
to większość cieplejszych bluz dla maluchów ma kapturki - to chyba strasznie
niewygodne, prawda?

5. wszelkie spodenki, dresiki, pidżamki (będę mieć synusia) też wydają mi się
zbędne - skoro chcę kupić pajace, czy śpiochy...

6. i jeszcze mam wątpliwość jaki przyjąć stosunek rzeczy cieplejszych (np.
polarkowych, z grubszej bawełny) do takich cienizn - przypomnę, że moje Małe
ma się pojawić w październiku

ponieważ dzisiaj kupiłam rzeczy różnych firm - wszystkie w rozmiarze 56, a
każde na inną wielkość dzidziusia, to planuję jednak mieć ten rozmiar i mniej
więc podobne rzeczy w 62, potem się zobaczy...

uff, proszę o komentarze i odpowiedzi.
pozdrawiam serdecznie,

Ania
Obserwuj wątek
    • dorota751 ot kilka odpowiedzi... 20.06.05, 15:35
      1. Dobrze rozumiesz pojęcie "kaftanik" ale mój mały od początku ubierany był w
      body, najpierw zapinane wzdłóż ciała, a z czasem takie zakładane przez głowę.
      Kaftaniki to porażka, niewygodne, materiały na ogół twarde a boduś mięciutki,
      nie ściąga się.
      2. czapki wiązane można poprostu wiązać nie pod brodą a z boku,
      3. skarpetki kupowałam "na oko" ,
      4. sweterki - no cóż, może jeden - max dwie sztuki. Jak najbardziej bez
      kaptura. Jeśli już się idzie na dwór to zamiast bluzy z kapturem takiemu
      maluchowi zakłada się kombinezon.
      4. Spodnie Kubie założyłam pierwszy raz chyba jak miał 5 m-cy, tak to cały czas
      był albo w śpiochach albo w pajacu własnie. Wydawało mi się, że spodnie
      niepotrzebnie uciskają brzuszek.

Ogólnie zalecam jak najmniej suwaków, koronek, ozdóbek. To dopiero po 6 m-cach.
      Dorota
      • joanna1982 Re: ot kilka odpowiedzi... 20.06.05, 15:47
        Witaj! Ja rodziłam w czerwcu ale teraz spodziewam sie listopadowego bąbelka.
        1) Kaftaniki s.ą niewygodne-lepsze body
        2) Wszystko co z kapturem dla takiego maluszka jest nie wygodne
        3) sweterki może 1-2 nie więcej
        4)pajacyki koniecznie ze stopkami i zapinane sprzodu bo z tyłu dziecku nie
        wygodnie
        5)czapeczki zawiązywane (mozna wiązać z boku) bo spadną.
        6)i kombinezona na zimę kup większy i też ze stopkami
        7)skarpetki rzeczywiście na oko bo inaczej raczej nie da rady
        8)A co do rozmiarów to co firma to inna wielkość pomimo tego samego rozmiaru,
        nie kupuj za dużo 56 lepiej 60 lub 62 (zalezy od firmy) Bo moze brzdąc być
        długi i już mu tych 56 nie założysz.A poza tym starczają najwyżej na pierwszy
        miesiąc zycia dzidzi.
        Mam nadzieje że pomogłam, pozdrawiam,
        Asia,mama rocznej Natalki i bąbelka 18 tc
        • werrap Re: ot kilka odpowiedzi... 20.06.05, 15:52
          zgadzam się z przedmówczyniami smile
          co do polarór i bawełny ciepłych czy lżejszych...
          na pewno do spania jakieś bawełniane cieńsze nie polarowe a na dzień to zależy
          czy będziesz go trzymać cały czas pod kołderką czy nie smile
          wera
    • bazylea1 Re: WYPRAWKA - pytania 20.06.05, 15:58
      sama chętnie poczytam odpowiedzi bo mój pierwszy synek jest z marca a teraz się
      spodziewam malucha listopadowego więc w sprawie zimowego noworodka nie mam
      rozezznania. ale z mojego doświadczenia:
      >
      > 1. jak rozumiem, to kaftanik to jest coś takiego kopertowo wiązanego lub
      > zapinanego z boków na zatrzaski - co jest wygodniejsze? a może takie bluzeczki
      > zapinane wzdłuż na zatrzaski?
      >
      najlepsze są body zapinane z przodu na całej długości, albo na ramionach.
      koszulki, bluzeczki dla leżącego malucha są w ogole niepraktyczne - zwijają się
      za plecami.

> 2. czapeczki - gdzieś wyczytałam, że te wiązane są niewygodne, bo Maluchy mają
      > króciutką szyjkę. Ale te niewiązane chyba spadają?
      >
      ja miałam tylko wiązane do niedawna, z tym że maluszkowi trzeba wiązać z boku a
      nie pod bródką.

> 3. Jaki jest rozmiar skarpetek odpowiadający 56-62?
      >
      hmmm te najmniejsze w sklepie wink

> 4. sweterki, czy to potrzebne, jeżeli kupuje się polarowe pajace? a' propos,
      > to większość cieplejszych bluz dla maluchów ma kapturki - to chyba strasznie
      > niewygodne, prawda?
      >
      bluzy z kapturem - nie, sweterki - raczej tylko na "wielkie wyjscie"

> 5. wszelkie spodenki, dresiki, pidżamki (będę mieć synusia) też wydają mi się
      > zbędne - skoro chcę kupić pajace, czy śpiochy...
      >
      mojemu synkowi od 2 m-ca zakładałam na dzień właśnie dresiki a nie śpiochy
      (śpiochy i pajace tylko do spania), w zimie chyba tym bardziej bo są cieplejsze

> 6. i jeszcze mam wątpliwość jaki przyjąć stosunek rzeczy cieplejszych (np.
      > polarkowych, z grubszej bawełny) do takich cienizn - przypomnę, że moje Małe
      > ma się pojawić w październiku
      >
      ja jeszcze się nie zastanawiałam nad tym zbytnio ale u mnie w domu jest ciepło
      więc na po domu to pewnie kupię ze 2-3 dresiki, polarowe komplety to raczej
      tylko na dwór + kombinezon, no i bielizna czyli body - tego dobrze mieć sporo
      bo nieraz kupka się wylewa wink
    • atk2001 Re: WYPRAWKA - pytania 20.06.05, 16:09
      wielkie dzięki za podpowiedzi, już mi trochę jaśniej w głowie smile))
      pozdrawiam ciepło,

Ania
    • pimpek_sadelko Re: WYPRAWKA - pytania 20.06.05, 16:17
      rozmiar 56 pominelam. mam jedynie jedno bosy. zaczelam od 62 za rada kolezanek
      doswiadczonych.
      skarpetki po prostu kupowalam na oko, mam w roznych rozmiarach. od tyci-tyci do
      wiekszych.
      czapeczki: mam dwie smerfetki bawelniane ( nie zawaiazywane, tylko wkladane), 2
      wiazane na spacery, w tym jedna cieplejsza ( kajtek urodzi sie we wrzesniu).
      mam dwie bluzy z kapturkiem, jedna 62 a druga 68. dresik dostalam na 62 ale
      watpie, ze go zaloze bo niby gdzie w tym dresie taki maluch ma latac?
      dla mnie hitem sa pajace. tych mam sporo w kilku rozmiarach ( tu uklony dla
      tesciowej, ktora szalal i ciagle jakis donosilabig_grin).
      jesli chodzi o stosunek rzeczy cieplych do cienkich ja obymsilam taki plan:
      w domu mam cieplutko, zatem tu wystarczy zalozone body i na to pajac. na dwor
      na pajac bedzie kombinezon, a jesli bedzie wyjatkoow zimno na pajac bluza a
      dopiero potem kombinezon.
      obliczylam tez ile miesiecy kajtek bedzie mial jak konczy sie zima ( ok pol
      roku), zatem do rozmiaru 68 mam kilka cieplejszych wariantow ubioru. reszte
      bede kupowac juz poznioej. sklepy beda czynne, bez obaw, a z polrocznym
      dzieckiem pod koniec marca mozna juz isc na zakupysmile
      wtedy kupie mu jakas kurteczke wiosenna, spodnie prawdziwe, buciki itdsmile
    • malgosia_30 Re: WYPRAWKA - pytania 20.06.05, 17:18
      kaftaniki - zamiast tego wole body szczegolnie jezeli twoj dzidzius urodzi sie
      w pazdzierniku - chroni plecki kaftaniki sie zwijaja uwieraja nie sa praktyczne
      i najlepiej z dlugim rekawem zapinane w kroku.
      czapeczki rozmiar 36 lub 38 - kupilam te wieksze bez wiazania
      polecam ubranka na 62 te na 56 sa z regoly od razu za male kup ich doslownie
      ze 2 szt.
      Gdy jest zimno ubierasz malucha w body na to pajacyk lub inny dresik i
      kombinezon przykrywasz kocykiem lub dwoma jak bardzo zimno i juz ze sweterkami
      to bym nie przesadzala dzieci sie w nich poca i potem placza ze im goraca.
      pozdr. Malgosia nie dlugo mama x 2 czekam na lipcowa coreczke trzymam kciuki za
      Was
    • e_r_i_n Re: WYPRAWKA - pytania 20.06.05, 17:27
      atk2001 napisała:

1. Ja polecam jednak body - czyli bluzeczki na zatrzaski, najlepiej, gdyby były
      zapinane na całej długośći - żeby nie trzeba było ich wkładać przez głowę.
      Chociaż oczywiscie i z takimi przez głowe dasz sobie radę smile

2. My używaliśmy tylko wiązanych czapeczek - nie było kłopotu.

3. W każdym sklepiej Ci podpowiedzą. Ale powiem szczerze, że ja u noworodka
      w ogóle skarpetek nie używałam - miał same śpiochy ze stopami, więc takowe nie
      były potrzebne.

4. Mój synek urodził się w październiku, więc mogę o tym napisać. Otóż my nie
      mieliśmy w ogóle cieplejszych rzeczy - typu polarki, sweterki. Po prostu był
      cieńszy i grubszy kombinezon, a pod spodem normalne ciuszki, w odpowiedniej
      ilości. Pamiętaj, ze maluch będzie jeździł w wózku, pod kocem/ochraniaczem,
      więc nie musi być super - grubo ubrany.

5. I dobrze Ci się wydaje - ja miałam chyba dwa komplety ze spodniami (ale był
      one dopinane na zatrzaski do bluzeczek) plus jakiśspadkowy dresik. Ale podstawą
      ubioru były pajace (w nich też Wiktor spał - oczywiście w cienszych - spał
      z nami, więc miałam kontrolę nad tym, czy jest przykryty).

6. Tak jak już napisała - takich grubych rzeczy nie potzeba, a jeśli już ,to
      bardzo niewiele.

Aha, u mnie podstawowym rozmariem było jednak 62 - na 56 miałam pojedyncze
      rzeczy - dwie czy trzy bluzeczki, kilka sztuk spiochow.
    • basia741 Re: WYPRAWKA - pytania 20.06.05, 18:17
      moja córcia ma 4 tygodnie i wciąż nosi rozmiar 56, po porodzie musiałam dokupic
      ubranka w tym rozmiarze, bo miałam za mało. Dlatego uważam, że kilka kompletów
      trzeba mieć na wszelki wypadek. Hania urodziła się mając 51 cm długości, a w
      rozmiarze 62 do tej pory pływa.
      miałam 3 kaftaniki i uzywałam ich w szpitalu oraz w domu dopóki nie odpadł
      pępek, czyli dokładnie 2 tygodnie, potem przeszłam na body, które rzeczywiście
      są dużo wygodniejsze.
      nie da się przewidzieć co się w praktyce okaże najlepsze, bo dzieci są różne i
      upodobania mam są różne. najlepiej nie kupować za dużo, a później dokupić to co
      się najlepiej sprawdza.
      pozdrawiam
      basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka