niepytana Re: tylko cesarka 25.06.05, 21:38 Przeczytalam wszystkie wpisy i wiekszosc ma po trochu racji. Sama ciaza i porod to juz jest ryzyko dla zdrowia i zycia matki i dziecka. Obojetnie czy cc czy psn. Zgadzam sie ze komplikacje zdarzaja sie po cc i po psn, jak ktos ma pecha. Do mnie przemawia jeden fakt. Mieszkam w US gdzie lekarze za byle drobiazg sa ciagani po sadach i doprowadzani do ruiny. Troche mnie to zawsze draznilo az sobie zaczelam przychodzic na to forum gdzie sie dowiedzialam jak to lekarze w Polsce czy to bez powolania czy tez dlatego ze akurat maja zly dzien odstawiaja sobie taka fuche ze w glowie sie to nie miesci. W przypadku ciezarnych konczy sie to czesto tak ze kobiety przechodza dramat, malutkie dzieci umieraja, a doktorzy dalej bezkarnie praktykuja. Wracajac do faktu iz lekarze w US sa tak bardzo skarzeni przez generalna publike, chca oni wybrac jak najbezpieczniejsza droge leczenia, jezeli nawet juz nie z powodu pacjenta to z powodu samych siebie. W tej chwili zaczyna sie to pomalu uspokajac, ale jeszcze pare lat temu ubezpieczenia pacjentow zaczely wariowac poniewaz bylo wystawiane mnostwo rachunkow za cc, ktora jak wiadomo jest drozsza niz porod sn. Nie bylo to nic w stylu korupcji czy zadania pacjentek o cc. Poprostu lekarze przy najmniejszym tylko ryzyku, jak np. nieprawidlowe ulozenie plodu, podwyzszone cisnienie u pacjentki, wada wzroku, dysproporcja plodu wzgledem budowy ciala matki, itd. (niech sobie kazdy dopisze jeszcze inne wskazania do cc) szybciutko podejmowali decyzje o cieciu cesarskim. Wazne bylo tylko aby legalnie mozna bylo cos wpisac na forme ubezpieczeniowa. Dlaczego wiec pytam lekarze w Stanach tak chetnie wykonywali ciecia cesarskie jezeli niosa one za soba zwiekszone ryzyko dla matki i dla plodu. Przeciez w/g ubezpieczalni chcieli oni uniknac ewentualnych spraw sadowych z powodu komplikacji przy porodach silami natury i przez co ubezpieczalnie zostawaly obarczane dodatkowymi kosztami. Doszlo w niektorych przypadkach do tego ze ubezpieczalnie chca widziec opinie co najmniej dwoch lekarzy zanim zechca zaplacic za cc, lub tez godza sie zaplacic tylko za jakas czesc chyba ze pacjentka chocby i tylko sprobuje psn. Mnie to wlasnie przekonuje o bezpieczenstwie cc w porownaniu do psn. Kto lepiej bedzie bronil wlasnej skory niz specjalista ktory sie na tym zna i ktory napewno nie chcialby byc skarzony za ewentualne komplikacje. Moje osobiste zdanie jest takie. Dla kobiety psn byl kiedys o wiele bezpieczniejszy niz cc. To sie jednak zmienia wraz z postepem medycyny. Na ile psn jest bezpieczniejszy od cc, czy cc od psn na dzien dzisiejszy nie mam wyrobionego zdania. Jednak dla dziecka cc jest najbezpieczniejsza metoda przyjscia na ten swiat. Przeciskania sie przez kanal rodny, obojetnie w jakich rozmiarach czy obojetnie w jakiej pozycji, 100 czy nawet 200 lat postepu medycznego nie ulatwilo. Co dal nam postep medycyny to wlasnie ewentualne cc w razie jakby te naturalne przeciskanie przez drogi rodne nie szlo jak trzeba. Nawet statystyki mowia ze te same dziecko, obojetnie czy zagrozone czy nie, ma o wiele wieksze szanse dostac lepsza punktacje w skali APGAR urodzone cc niz przez porod silami natury. Kazdy kto uwaza ze dziecko z psn jest bezpieczniejsze niz te z cc to dla mnie zwykly heretyk. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: tylko cesarka 26.06.05, 09:00 niepytana napisała: Nawet statystyki mowia ze te same dziecko, obojetnie czy zagrozone czy nie, ma o wiele wieksze szanse dostac lepsza punktacje w skali APGAR urodzone cc niz przez porod silami natury. Kazdy kto uwaza ze dziecko z psn jest bezpieczniejsze niz te z cc to dla mnie zwykly heretyk. Tak moja droga pokaż gdzie masz te statystyki chętnie poczytam,ja rodziłam naturalnie i uważam gdyby było w skazanie do cc to bym tak urodziła .Ale po co robic sobie problem na życzenie dla własnego widzimisię.Nie jestem lekarzem i nie stety nie potrafie ocenic czy lepiej urodzic przez cc czy naturalnie.Jakby wszystkie matki były az tak wszechwiedzące to po co nam lekarze w takim razie A i jeszcze jedno mieszkamy w Plsce i nie ma co sie porównywac do US. Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: tylko cesarka 26.06.05, 17:25 Mi za cale statystyki wystarczy ten przyklad: www.witek.okama.pl/ I pewnie rodzicom tego dziecka tez. Nie chce mi sie juz wiecej szukac watkow tylko z tego forum, np. Koniki, ktorej przez to ze nie wykonano cc umiera teraz kilkumiesieczne dziecko w szpitalu, i jeszcze pare osob. Jedna z nich sama ma wady po nieudanym porodzie przez jej matke, i jeszcze jedna kobieta ktorej brat byl niedotleniony podczas porodu naturalnego. Niestety nie mam linkow i nie chce mi sie szukac dla jednego niedowiarka. Moze lepiej Ty sie pofatygujesz i znajdziesz mi link do historii chociaz jednego dziecka urodzonego przez cc ktory przechodzi przez dramat podobny do tego od Witka. > A i jeszcze jedno mieszkamy w Plsce i nie ma co sie porównywac do US. Nie wszyscy mieszkamy w Polsce, a i porownywac nie chcialam US do Polski tylko dalam przyklad ktory akurat mial miejsce w US. Kompleksy masz jakies czy co??? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: tylko cesarka 26.06.05, 17:58 kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,2580391.html I nie rozmawiamy o skrajnościach ale za i przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 do gabi67 26.06.05, 23:37 Ja się juz wypowiadałam na temat tego artykułu i drugi raz nie będę, ale powiem tylko jedno, dla zagorzałego zwolennika porodu naturalnego a zarazem przeciwnika cesarskich cięc, którym niewatpliwie jest autor tego artykułu zawsze cesarskie ciecie bedzie miało wiecej wad. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: tylko cesarka 26.06.05, 23:29 Watek stary ale znalazłam, proszę dokładam do twoich dwóch: www.lubin.on-line.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=228 Odpowiedz Link Zgłoś
bananowysong Do do.ki 25.06.05, 23:58 Nie chcę dyskutować na temat psn czy cc. Piszę bo zastanawiam się jak to możliwe, że lekarz może powiedzieć takie słowa: "...Nie neguje trudow porodu. Wiem, ze czasem idzie krzywo. No i co z tego? Shit happens, jak mawial Forrest Gump. Dlaczego pani uwaza, ze ktos dal jej prawo do udanego porodu???..." Taaakkk.... Zastanawiam się też, czy mówi Pan ( jeśli jest Pan położnikiem ) takie słowa tym Panią, którym poród się "nie udał" ???????????? Jestem ciekawa czy powiedziałby Pan "to" mojej mamie. ? Bo jej się właśnie "to gó.." przytrafiło !!!!!! Całe szczęście, że Pan już w Polsce nie praktykuje. Jest tu gdzieś na forum wątek o chamskich tekstach...... Ręce opadają.... Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: tylko cesarka 26.06.05, 09:25 Proponuję,by do.ki spróbował chociaż raz bez znieczulenia urodzić chociaż jedno dziecko.Daję głowę,że wymięknie już jak dopadną go pierwsze bóle podobne do miesiączkowych Odpowiedz Link Zgłoś
beatawitek Re: tylko cesarka 26.06.05, 14:44 Świetnie!! teraz sie czuje rewelacyjnie i moge podziękować niektórym z Was!Ja musze mieć cesarkę ! czy to jest wygodnictwo? czy po prostu mam wybrać wózek inwalidzki po porodzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
angelangel Re: tylko cesarka 26.06.05, 15:25 Ja nie sądzę, że ten doki w ogóle jest lekarzem, myślę że to fikcja. Myślę że to jakiś człowieczek, którego rajcuje prawienie kazań, zauważcie jaki ton panuje w jego tekstach. Przekonanie o własnej wyższości, wszechwiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Re: tylko cesarka 26.06.05, 15:22 do.ki- kolejny lekarz teoretyk. Nie chciałabym spotkać kolejnego takiego bezdusznika na swojej drodze... Osobiście nie daję facetom możliwości wypowiadania na temat porodu. Pozdrawiam Ciężarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: tylko cesarka 26.06.05, 17:05 Do.Ki na pewno nie jest teaoretykiem z takim zdroworosadkowym podejściem musisz byc swietnym fachowcem ! życze udanego ojcostwa i pozdrawiam(sorry za prywate) Co do cesarki na zyczenie bez wskazań (żadnych, nawet natury psychologicznej)) nie wypowiadam się ,uzyje metafory to tak jakby wymieniac profilaktycznie zastawke serca , bo a nuz się zepsuje? Burza podnosi sie wtedy , kiedy odzywa się ktos z ...odmiennym zdaniem , na dodatek facet! wszystkim Mamom ( i Tatom) zycze szczęśliwego rodzicielstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: tylko cesarka 26.06.05, 17:51 cc na zyczenie,cc ze wskazan, sluchajcie to sa bardzo cizkie tematy.Mieszkam w niemczech,jak juz nie ktorzy sie orientuja, i tutaj o cc mozna porosic gdy ktos sie boi, /jak sadze jest wczesniej jakas rozmowa z psychologiem/,albo poprostu lekarz ginekolog to widzi,sama gdy jeszcze nie bylam w ciazy myslalam tylko o cc.Po dwoch nie powodzeniach i ogromnym bolu,stwierdzilam ze wytrzymam i porod. Ale cc na zyczenie nie uwazam za glupia,za bardziej szkodliwa dla kobiety czy dzieckqa(moj lekarz tez nie), a i jeszcze powroce do sprawy dawania lapowek- w polskich szpitalach( wiem bo w ciagi 7 miesiec bylam tam 2 dluuugie razy),jak nie zaplacisz,lub jak nie masz znajomosci to jestes niczym.Ja bardzo szanuje prawo,wole zaplacic 500 zl.mandatu niz dac policj 100,nie cierpie korupcji,ale szpital i zdrowie to co innego, nie mogla bym w imie idiotycznego prawa ,i chamow lekarzy nie zaplacic,w tych przypadkach chodzi o czlowieka,placilam jak babcia miala operacje,placilam jak ja bylam w szpitalu i jesli na moje nieszczescie znalazlabym sie znowu w polskim szpitalu.znowu bym zaplacila,obojetnie czy ze strachu przed cesarka, czy za co kolwiek... swoja droga do czego doszlo zeby placic za traktowanie ludzi jak ludzi... . Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: tylko cesarka 26.06.05, 18:12 12 lat temu kiedy rodziłam syna były w szpitalu przepełnione sale dzieci zabierano od matek i dwano je w dzień do karmienia w nocy je dokarmiano.Sala porodowa podzielona przescieradłami i 5 łóżek obok siebie żadnych osobnych sal.I zero prywatności.Natomiast nie brakowało podkładów i ligniny oraz środków do pielęgnacji noworodka.Ale nie moge nażekac na personel był zyczliwy miły i nikomu nie musiałam płacić za to że mi pomag.6 lat temu kiedy rodziłam córcie miałm osobny boxs, sakwe ,wanne do dyspozycji oraz muzyke aby rozładowac napięcie.Bardzo zyczliwi ludzie i lekarze i znów nikomu za nic nie płaciłam .tym razem miałam dziecko od samego dnia narodzin.A teraz zobaczymy jak będzie mam nadzieje że wszystko bedzie dobrze i dla mnie najważniejsze aby moje dziecko było zdrowe i nikomu za nic nie będe płacić. Tak to moje drogie panie sie zmienia i zalezy na jakiego człowieka na swojej drodze spodka !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 szpital w jeleniej to koszmar... 26.06.05, 19:43 przynajmniej dlamnie,najpierw godzina na izbie z krwawieniem, po dowiedzeniu sie ze obumarla ciaza zostalam opieprzona i upokorzona, po tem polozona obok dziewczyny ktora dwie godziny wczesniej urodzila,(dziewczyna mila zreszta zaprzyjaznilysmy sie i dala dzidzi na imie ania),ligniny brak, dziewczynie kurczyla sie macica i nie dostala nic przeciw bulowego.bo braki, no i miedzy nami nawet przescieradel nie bylo, pielegniarki opryskliwe,jestem twarda,ale 2 dni po wyjsciu lykalam prochy.Dla mnie ten szpital byl koszmarem... . Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: tylko cesarka 26.06.05, 20:45 Nie znalazlam w tym linku z gory zadnego przykladu dziecka uposledzonego przez porod cc. Moje zdanie jest takie ze gdybym pierwszy raz rodzila i bylabym zdrowa i wszystko przebiegaloby ok w ciazy zdecydowalabym sie na porod sn. Chociazby dlatego zeby zobaczyc jak to jest i co to za bol i czy on mnie akurat spotka i jak dlugo bede rodzic i w ogole chyba z samej ciekawosci. Co mnie irytuje to jakies manualne odwracania plodu w lonie matki zeby urodzic naturalnie, rodzenie naturalne przeciw innym wskazaniom takim jak zle ulozenie plodu, roznego rodzaju problemy zdrowotne matki czy dziecka, brak postepu w porodzie naturalnym itd. Smiem zauwazyc ze ta cala histeria z zamawianiem cc jest mocno nasilona w Polsce. Moje tlumaczenie jest jedno. Pacjentki nie maja zaufania do lekarzy (ktorzy apropos sa sami sobie za to winni). Kobiety boja sie ze mimo iz w trakcie porodu naturalnego nastapia wskazania do cc lekarze beda zwlekali z wykonaniem operacji badz to czekajac na lapowke, badz to z ogolnej znieczulicy ktora panuje w polskiej sluzbie zdrowia, badz to jeszcze z innych nikomu nie znanych i nieokreslonych pobudek. Watkow o takich wlasnie porodach zakonczonych czy to tragicznie czy to o malo co tragicznie bylo tu juz sporo i trzeba bylo byc slepym na jedno oko zeby przez ostatnie 9 miesiecy ich tu nie zauwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: tylko cesarka 26.06.05, 22:43 Straszne ten temat wywołuje emocje. Ja niestety byłam 2 razy na patologii, ciągle mam jakieś problemy, dużo czytam na forum i mam już takiego strachola, że szok. Bardzo boję się porodu siłami natury. Chyba muszę pomyśleć o znieczuleniu zzo, ktore też niestety jest luksusem. Sama urodzilam się sn w ułożeniu pośladkowy. W związku z różnymi rehabilitacjami i zabiegiem operacyjnym po tym cudownym wydarzeniu - tylko cesarka ( jeszcze na studiach mialam problemy i musialam jakiś czas chodzić w kołnierzu na szyi ). Coż, mogę tylko tyle od siebie, że oslabia mnie takie postępowanie lekarzy, że mimo wskazań od np. okulisty podejmują decyzje o porodzie sn. No i rozwala mnie to, że mimo braku postępu w porodzie sn tak późno, często chyba zdarza się zwlekanie z decyzją o cesarce i chyba naraża się na niepotrzebny ból bez efektu. Moją koleżankę męczyli tak 2 doby. Mojemu koledze ze studiów zmarlo dziecko przy porodzie - teraz znów po latach dane mu było przeżyć koszmar - tym razem skończyło się wszystko dobrze ale znowu niewiele brakowało. inna moja znajoma - rozeszlo jej się spojenie łonowe no po prostu koszmar. Niestety często słyszę o cesarkach robionych z jakichś fikcyjnych wskazań za kasę nielegalnie wręczaną lekarzom. O tym to już w ogóle nie chce mi się pisać. Niestety w związku z brakiem w moim otoczniu jakichś pozytywnych przeżyć odnośnie porodu sn bardzo się go boję. Mam jednak nadzieję, że trafie na sensownych lekarzy, dostanę to znieczulenie zzo i jakoś to pojdzie no a w razie potrzeby zrobią mi to cc i nie będą z tym czekać 2 doby jak u mojej koleżanki. W związku z tym życzę wszystkim forumowiczkom szybkich porodow sn, cc bez komplikacji i zdrowych dzieci. Oraz jak najmniej stresów. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki cos w tym jest 26.06.05, 22:58 Byc moze w Polsce jest inaczej, ale belgijskie szpitale traktuja porodowki jako swoje wizytowki. Przescigaja sie w standardzie oferowanych pokoi. W koncu taka pacjentka to skarb- ludzie nie zaluja kasy na urodzenie potomka, wiec zaplaca za ponadstandardowe uslugi, a i potem przyjda, z innymi problemami zdrowotnymi. I tak porodowka nakreca koniunkture. Pracuje w malym prywatnym szpitalu, ktory dzieki polozeniu na uboczu jest regularnie odwiedzany przez ludzi znanych z mediow. Nawet kiedys znieczulalem do porodu wicemiss Belgii (ale nie powiem z ktorego roku), co ona zreszta potem opowiedziala w ilustrowanym tygodniku (na szczescie bez nazwisk, ale i tak wszyscy w firmie wiedzieli) Jakos jednak nie chce mi sie wierzyc, ze w gre wchodzi niedouczenie polskich lekarzy, bo polscy lekarze sa dobrze wyksztalceni. Nie podejrzewam tez, ze winna jest chciwosc ani zla wola. Wiec co? Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: cos w tym jest 27.06.05, 21:30 a może to, że to co my kobiety uznajemy za porod czesto nim nie jest z medycznego punktu widzenia... Dla lekarzy porod zaczyna się kiedy spelnione są pewne ściśle okreslone warunki. Same (nawet silne i dosc regularne) skurcze jeszcze nie muszą oznaczać porodu. Dlatego często słyszymy o porodach, które trwały dwie doby. Dalszymi przyczynami są duże braki finansowe, a także fakt że większość lekarzy się nie dokształca. Zadłuzone szpitale im nie fundują wyjazdów na zagraniczne konferencje, nie wszyscy dobrze znają języki i mają dostęp do specjalistycznej prasy zagranicznej. Kolejnym aspektem są pewnie złe nawyki. Do 1992 roku prawie nikt nawet w Polsce nie myślał o porodach rodzinnych, zzo na życzenie, cesarkach z powodu złego ułozenia płodu czy stanów lękowych. Oczekiwania kobiet bardzo szybko się zmieniły, ale wielu lekarzom nie jest łatwo. Trzeba tez pamiętać o lukach w wiedzy merytorycznej wielu piszących tu Pań. Kto zna faktyczne statystyki? Przeciez ogromna wiekszość jest przekonana o tym, że dziecko przy cc wyjmuje sie jak z otwartej torby. Więc jak może dojść do uszkodzeń. Pomijam już ryzyko jakie cc niesie dla matki. Dla mnie bardzo dziwna jest ostra dyskusja laików ze specjalistami. Zwłaszcza kiedy używane są dość śmieszne argumenty, albo wobec ich braku obraźliwe uwagi. A jakie są fakty - to chyba nikogo nie interesuje. Bo najwazniejsze jest to, zeby przykonac innych, postawic na swoim, udowodnic wyzszośc takiej czy innej metody. Kiedy wchodzę no niektórych Warszawskich szpitali i widze miny personelu rozumiem strach przed porodem. Jednak cc zazwyczaj robią Ci sami ludzie, a efektem nawet drobnej pomyłki może być osierocenie dziecka. Warto jest walczyć o prawo wyboru, ale trzeba tez szukac rzetelnych informacji o zagrożeniach. Lekarze z prywatnych klinik zawsze powiedzą o tym jakie cc jest wspaniale (albo opowiedzą o ryzyku tak, żeby klientki nie odstraszyć) - bo żyją z wykonywania tych zabiegow. Lekarze starszej daty powiedzą natomiast, że cc na życzenie to fanaberia - oni ukszałtowali sie w innych czasach. Miłoby było gdyby kiedyś doszło do sensownej merytoryczej dyskusji - z przywołaniem statystyk. Tylko, że pewna grupa Pań i tak nie uznalaby jej wyniku. Zatem czy warto o wogole dyskutowac na ten temat? Czytając ten watek skłaniam się ku temu, że chyba nie warto... Szkoda czasu i nerwow. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki jedzcie do Brazylii! <LOL> 26.06.05, 22:44 Tam problem jest odwrotny: bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/323/7322/1155 What is already known on this topic In Brazil, one quarter of all women deliver in the private sector The rate of caesarean deliveries in the private sector is extremely high (70%) and more than twice that in the public sector, where rates have recently fallen due to a new policy Previous studies in which women were interviewed after birth showed that a substantial proportion of private patients who have caesarean sections would have preferred normal delivery What this study adds In two antenatal interviews, preferences regarding type of delivery were nearly identical among public and private patients and strongly favoured vaginal births Contrary to popular belief, middle and upper class women in Brazil do not want to deliver by caesarean section A mlode Brazylijki niech przyjada do Polski. )) Odpowiedz Link Zgłoś
rataj1237 Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 27.06.05, 09:57 przeczytalem kilka twoich postow, ale wicej sie nie da bo twoje lansowanie sie na omnibusa medyczno-spolecznego jest porazajace. Zrob maly krok dla siebie a wiuelki dla ludzkosci i przenies na inne forum. pzdr rataj1237 Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 27.06.05, 10:07 Do.ki ma to do siebie, że lubi wracac jak bumerang, a jego podejscie do ciężarnych kobiet jest czysto a nawet zbyt ideologiczne z domieszką sarkazmu, byc może jest dobrym anestezjologiem, ale jest mało sympatyczny, bywa złośliwy w swoich postach, i raczej na miejscu kobiet nie szukałabym u niego pomocy, był jeden gośc kiedys na forum, nazywał się Dariusz Jędrasiak, ten pan przynajmniej nie zionął taką złością. Pozatym do.ki od 15 lat mieszka poza granicami naszego kraju, ale najwiecej ma do powiedzenia na temat naszej służby zdrowia. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 27.06.05, 10:59 No tak, jak sie nie ma nic merytorycznego do powiedzenia (ani do zarzucenia adwersarzowi) to najlepiej pojechac ad personam. yola, doki ma wiele do powiedzenia nt medycyny, o naszej słuzbie zdrowia nie wypowiada sie, jak poczytasz bez założonej tezy - to zobaczysz. A zapewniam cie, że medycyna i służba zdrowia to nie jest to samo. Czy naprawdę tak trudno jest znieść, że ktoś nie czuje się zobowiązany do jednakowego z przedmówcami gdakania, i na dodatek potrafi przytoczyć logiczne i uzasadnione argumenty na poparcie swoich tez? Najwyraźniej trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 27.06.05, 11:19 reszka2 napisała: > Czy naprawdę tak trudno jest znieść, że ktoś nie czuje się zobowiązany do > jednakowego z przedmówcami gdakania, i na dodatek potrafi przytoczyć logiczne i > > uzasadnione argumenty na poparcie swoich tez? > Najwyraźniej trudno. Ja wiem że lekarz zawsze będzie bronił lekarza, nawet jakby ten drugi plótł tzw. farmazony, a tu prosze bardzo masz post, który świadczy jedynie o tym,że do.ki nie zawsze na wszystko ma logiczna odpowiedź: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25460223&a=25663355 Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 27.06.05, 15:26 yola13 napisała: > jeden gośc kiedys na forum, nazywał się Dariusz Jędrasiak, ten pan przynajmniej nie zionął taką złością. yola13, ja nie zione zloscia, naprawde. Nie umiem sie zloscic. Nie rozumiem dlaczego uwazasz, ze to zlosc. A z Darkiem mialem na privie niezwykle ciekawa dyskusje. Teraz Darek jest na wakacjach, ale przekaze mu, ze za nim tesknicie. ucieszy sie. > Pozatym do.ki od 15 lat mieszka poza granicami naszego > kraju, ale najwiecej ma do powiedzenia na temat naszej służby zdrowia. No ale akurat nie tu, prawda? Tu nie ma dyskusji o opiece zdrowotnej w Polsce ani gdzie indziej. > Bez komentarza. I tymi slowami yola13 zakonczyla swoj komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 29.06.05, 18:30 Ale jedno do.ki musze ci przyznac że lubisz zażarte dyskusje. Szanuje twoje poglądy, choc sie z nimi nie zgadzam i uważam, że kobieta powinna miec prawo wyboru. Wiecej juz sie chyba nie da powiedziec w tym temacie. Mimo wszystko pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: jedzcie do Brazylii! <LOL> 27.06.05, 15:13 rataj1237 napisał: > przeczytalem kilka twoich postow, ale wicej sie nie da bo twoje lansowanie sie > na omnibusa medyczno-spolecznego jest porazajace. Zrob maly krok dla siebie a > wiuelki dla ludzkosci i przenies na inne forum. Jednostce tak zlosliwej jak ja nie potrzeba innej zachety, by tu pozostac. Najfajniejszy argument za cieciem na zyczenie przytoczyl znajomy kolega lekarz: kobieta ma prawo decydowac o obligatoryjnych wydarzeniach w swoim zyciu. Skoro ma prawo do aborcji na zadanie, to logiczne jest tez prawo do cc na zadanie. Wiec robta co chceta. Na razie wystarczy mi tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
asikx Cesarka jest super!!! 27.06.05, 11:18 Miałam cesarkę ze wskazań medycznych (całe szczęśćie!!!!) w zeszłym roku w lipcu. Gdybym kiedykolwiek wpadła na pomysł posiadania drugiego dziecka - to zanim zajdę w ciążę nazbieram pieniędzy aby móc mieć pewność cesarki. Nic mnie nie bolało - cesarkę miałam rano, popoludniu tego samego dnia dostałam czopek przeciwbólowy i na tym koniec - następnego dnia dostałam czopek - na wszelki wypadek gdyby zaczęło boleć - schowałam go do szuflady i zapomniałam o nim. Więc nie byłam szprycowana przeciwbólowymi, ani tym bardziej moje dziecko. Mogłam siadać, wiercić się, wstawać, kłaść BEZ BÓLU. Blizna goiła się przepięknie. Dziecko - aniołek spokojności, wesołe, uśmiechnięte, pięknie je, samo zasypia - to w kwestii ostatniej wypowiedzi sz.p K. o nadpobudliwych dzieciach z cesarek.... Jestem przeszczęśliwa, że miałam cesarkę - ale nikomu nie będę wmawiać, że to najlepszy sposób rodzenia. Tak samo nie chciałabym słyszeć od "naturalnych", że tylko poprzez psn i ból porodowy kobieta nawiązuje prawdziwą więź z dzieckiem (naprawdę taką idiotyczna opinię usłyszałam). Pozdrawiam, Aśka PS. A panu krajowemu konsultantowi ds. ginekologii i położnictwa, który zaleca szpitalom nakłanianie do psn, oraz decydentom NFZ-etu (zapewne też mężczyznom), który utrudnia jak może refinansowanie cesarek (stąd również niechęć szpitali do ich wykonywania)- życzę wielu udanych BARDZO bolesnych porodów kamieni moczowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ataner37 Re: Cesarka jest super!!! 27.06.05, 12:53 Temat jest bardzo trudny. W jednym z miesieczników wypowiada się lekarz ginekolog, profesor, który uważa, że kobieta ma prawo do cc na życzenie, tak samo jak ma prawo do operacji nosa, piersi czy zmiany płci. Wg niego warto rozważyć rozwiazanie, aby w cenniku szpitali państwowych umieścić pozycję cc na życzenie. Uważa oczywiście, że trzeba pacjentkom przedstawić wszystkie wady i zalety takiego rozwiązania ciąży. Pisze wyraźnie, że jeżeli kobieta decyduje się na cc wyłącznie ze strachu przed bólem zachęca do porodu sn ze znieczuleniem. I na koniec wypowiedzi jest jeszcze uwaga: "W USA i Niemczech największa ilość pozwów sądowych przeciwko lekarzom dotyczy właśnie cesarskich cięć. Nie tych, które zrobiono na życzenie rodzącej, ale tych, których odmówiono lub przeprowadzono za późno, narażająć na szwank życie lub zdrowie dziecka." W zwiazku z tym, że cc na życzenie wykonuje się legalnie w prywatnych klinikach (robią je lekarze, tak? czyżby ryzykowali?) uważam, że w państwowych szpitalach również taka pozycja powinna się znaleźć. I niech to cc będzie nawet płatne - tyle ile wynosi rzeczywisty koszt takiej operacji (choć jestem przeciwna, w końcu płacimy juz raz składkę na ubezpieczenie zdrowotne, a ile razy w końcu kobieta w swoim życiu rodzi dziecko). Powinna być przy tym pełna informacja o wadach i zaletach cc, jednak w ostateczności to kobieta ma podjąć decyzję. Myślę, że gdyby cc było tak ryzykowne, jak niektórzy mówią, to przy tylu wykonywanych operacjach tego typu, już by się okazało, że nie wolno go wykonywać, nie wykonywano by go napewno w prywatnych klinikach - nie piszcie, że zysk jest dla tych klinik najważniejszy, bo gdyby pacjentki umierały tam przy cc to raczej właściciele takich klinik poszliby z torbami. Wiem jak to jest rodzić sn, wiem jak to jest mieć cc, znam wady i zalety psn i cc. Nie wiem dziś jak chciałabym rodzić kolejne dziecko, ale wiem, że chciałabym mieć wybór. I chciałabym, żeby taki wybór miała każda kobieta. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: Cesarka jest super!!! 27.06.05, 15:22 Bardzo dobrze napisane, ja stoje murem wlasnie za tym slowami. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Do ataner37 29.06.05, 18:20 Dzięki ci bardzo dobra kobieto za tyle ciepłych słow, popieram Cię za twoje podejście do sprawy. Masz rację w 100%. Przybij piątkę. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaleczka Re: tylko cesarka 27.06.05, 15:32 witam, miałam cc ze wskazaniem medycznym (po 18,5 godz prób urodzenia naturalnie, rozwarcie szyjki było na "opuszkę palca"), ale gdybym miała ponownie rodzić wybrałabym TYLKO I WYŁĄCZNIE CC. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: tylko cesarka 27.06.05, 16:29 Zastanawia mnie dlaczego tak nażekacie na Polskich lekarzy mnie nie spodkało nic złego z ich strony nie jestem tu na forum napewno jednostką.Przedstawiacie lekarzy jako bestie znecające sie nad rodzącymi czsyta przesad.Część zwas albo dła łapówkę, a część ma zamiar dać więc po co to gadnie same jesteście sobie winne i nie ma sie dziwic że potem lekarz czeka aby dostac w łape.Bo kolejna rodzaca oceniła że dla niej właśnie najlepsze jest cc!!!!Wiadomo że pierworódki nie mają lekko,dopiero drógi poród jest łatwiejszyKiedy nie dawno wylądowałam na patologii połozna ktora mnie przyjmowała powiedziała:Najgorsze są te kobiety które sie naczytałay książek lub wiadomości w internecie i udają wszech widzące!W sumie chyba nie powinno być lekarzy skoro one same potrafią ocenic czy sa wskazania czy nie ma na wykonanie cc!!! Pozdrawiam Gabi Ps.Zaraz napewno rozpęta sie koszmar bo nie podzielam wszego zdania,a jak widać tu sie takich nie lubi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
na_tasza Re: tylko cesarka 27.06.05, 20:41 Jeszcze jedno a propos bezpieczeństwa cc: największe niebezpieczeństwo stwarzają cc, które są wykonywane nagle, bo psn się nie udaje i trzeba szybko działać. Przy cc zaplanowanych niebezpieczeństwo jest dużo mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: tylko cesarka 27.06.05, 21:06 to nie jest tak do konca z tymi lekarzami, ja mam jednego i jest super,juz kiedys pisalam o nim na forum,ale niestety on jest w polsce a ja teraz w monachium,ale jak minie 1 trymestr to sie do niego wybiore,bo jest super fachowcem. Partacze sa szedzie i w niemczech i w polsce i...i... . A co do korupcji, no to niestety,wszem i wobec wiadomo ze polska jest skorumpowana i dopuki sie to nie zmieniu ludzie niestety beda placic.A cc, czy nie lepiej byloby faktycznie zalegalizowanie cesarki, a grube pieniadze ktore placa rodzace bylyby na szpital,a nie na nowe auta dla skorumpowanych lekarzy. W jeleniej dziewczyn rodzila jakies 35 godzin,i jej maz nie rozumial dlaczego nie robia jej cesarki,dopiero jak lekarz powiedzial" zona sie tak meczy a pan nic",facet polecial do bankomatu,i cesarke zrobili, To nie sa straszenia,przeciez dziewczyny maja swoich zaufanych lekarzy, ,a takie przypadki sie zdarzaja.Ja bym chciala naturalny,ale jak bol mnie przerosnie,a bedzei mozliwosc to cc.I niechcialbym czekac 30 godzin.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: tylko cesarka 27.06.05, 22:20 Ja chcialabym spróbować napisać tu parę zdań o odpowiedzialności. Bo tak szczerze mówiąc trochę orientuję się w zaganieniach prawnych związanych z pracą lekarza. Generalnie to nie chciałbym wykonywać tego zawodu, mając jaką taką wiedzę o odpowiedzialności. Jeżeli chodzi tu o odpowiedzialność karną to trzeba by pomyśleć o dwóch przepisach takich jak nieumyslne spowodowanie smierci i nieudzielenie pomocy okolice art. 155 kk. Takie sprawy toczą się w sadach przeciwko lekarzom - tyle, że w telewizji nie pokazują wszystkich procesów a przeważnie znanego wszystkim z ekranów Lwa. Pozostaje jeszcze kwestia odpowiedzialności cywilnej. Odpowiedzialność finansową ponosi jednostka zatrudniająca lekarza czyli np. szpital a właściwie jego ubezpieczyciel no i oczywiscie jak ubezpieczyciel wyplaci odszkodowanie to wzrasta pewnie skladka za ubezpieczenie - to tak jak spowodujemy wypadek samochodowy i szkoda jest likwidowana z OC. A nie są to male kwoty. Jest w dalszym ciągu bardzo dużo spraw np. o zakażenia żółtaczką a odszkodowania wcale nie są niskie. Poza tym w tej chwili można odwoływać się do sądow miedzynarodowych - a tam to już nieźle potrafią takie szkody wycenić. Lekarz ponosi odpow. pracowniczą - wina nieumyślna ograniczenie odpowiedz, przy umyślnej - ponosi odpowiedzialność za całą szkodę. Poza tym takie rzeczy sie roznoszą i pewnie jak już się komuś kiedyś ręka omsknie to naprawde można być skończonym. Ja jak bym byla dyrektorem szpitala na pewno nie chciałabym zatrudnić kogoś takiego u siebie. W tej chwili jest tych spraw w sądach sporo, adwokaci lubią brać takie sprawy, bo mogą na nich nieźle zarobić. Więc wykonywanie zawodu lekarza to moim zdaniem trudna i odpowiedzialna praca. Nie piszę tu nawet o odpowiedzialności moralnej i wyrzutach sumienia. Jak lekarz podejmie decyzję o cesarce nawet po "przekonywaniu" go do tego przez pacjentkę, to w razie jakiegoś błędu niewątpliwie ponosi on za to odpowiedzialność i nic go od niej nie uwolni - nawet to, że robil to na życzenie pacjentki. Ciekawe jak to jest poźniej z dokumentacją medyczną takich cesarek na życzenie, bo przecież muszą tam jakieś podstawy swojej decyzji umieszczać. To ciekawy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: tylko cesarka 27.06.05, 22:21 Moja poprzednia wypowiedź nie oznacza oczywiście ani za ani przeciw.Ot takie sobie spostrzeżenia osobiste. Odpowiedz Link Zgłoś
balbiniaq Re: tylko cesarka 27.06.05, 23:04 i właśnie dlatego nie ma cc na życzenie w szpitalach publicznych. Bo wszystko jest super do pierwszego wypadku - a te jak wiadomo się zdarzają wszędzie. Wtedy jeśli kobieta pójdzie do sądu lekarz, nawet mając pisemną prośbę kobiety o cc, i tak zostanie pociągnięty do odpowiedzialności. Dlatego czasem lekarze pozorują trwanie akcji porodwej - w trakcie której stwierdzają brak postępu porodu (bo zanik tętna byłby widoczny na ktg) i szybko zaworzą kobietę na cc. Myślę, że Ci którzy biorą łapówki mają to wszystko dobrze opracowane. A prywatne kliniki szybko wypłacają odszkodowanie - zanim sprawa wyjdzie na światło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: tylko cesarka 30.06.05, 19:19 Dyskusja była inteesująca. ja np. chętnie bym poczytała. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo77 Re: tylko cesarka 04.07.05, 14:55 Witam, tez mialam cc, wprawdzie ponad rok temu. Bedac w ciazy bylam nastawiona tylko na porod sn. W zwiazku w powiklanami zmuszona bylam lezec na patologii przez 3 tygodnie i tym czasie bylam kilka razy na porodowce na powstrzymaniu akcji porodowej. Wlasnie podczas tych wizyt odechcialo mi sie porodu silami narury bardzo skutecznie. Na szczescie mala byla uzlozona posladkowo wiec mialam robiona cesarke. Po 10 godzinach wstalam, umylam sie i poszlam z mala na sale, bez zadnych problemow. Przeciwbolowe dostalam slownie dwa razy - pyralgine i za 15 minut jakiegos twardziela bo padlam jak kamien. Zadnych kroplowek i innych srodkow, nic. Teraz prawdopodobnie jestem drugi raz w ciazy mam nadzieje, ze tez skoncz sie cc. Pozdrawiam Placebo77 Odpowiedz Link Zgłoś
listopadowka Re: tylko cesarka 04.07.05, 16:51 ja jestem zdecydowana na poród naturalny głównie ze względu na to,że szybciej dochodzi się do siebie.ze 3 czy 4 godziny i można już wstać.w zasadzie jednak nie ma znaczenia jak,chodzi przecież o to,żeby dzidziuś był już z nami))) Odpowiedz Link Zgłoś