Dodaj do ulubionych

USG - 30 tydzień

01.07.05, 16:32
Chodzę do dwóch lekarzy - do jednej ginekolog, która prowadzi moją ciąże i do
drugiej - na USG na podstawie skierowań od tej pierwszej. Wszędzie czytam, że
standard to 3 USG - to trzecie około 30 tygodnia. I tak też informowała mnie
ta gin od USG. poszłam więc do tej pierwszej, wspomniałam o tym skierowaniu a
ona stwierdziła, że jest niepotrzebnebo to przesada itp. Jak to jest? Ta moja
ciąża nie jest taką bez powikłań, 2 razy w szpitalu, długo Duphaston, teraz
dla odmiany ryzyko przedwczesnego porodu i Fenoterol. No i co dziwne to
prywatna przychodnia, za którą płacą ode mnie z pracy. I co mam zrobić? Isć
znowu i się kłócić? Bez sensu.
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: USG - 30 tydzień 01.07.05, 16:37
      Pierwsza ciąża z kasy chorych-usg 10razy(nie płaciłam!) w tym dwa "bo miałam
      zły sen" i kilka w szpitalu na podtrzymaniu.Teraz ten sam lekarz prywatnie usg
      co wizyte,a w 28tc (teraz21tc) mam mnieć już w szpiatlu z doplerem.
      Skoro firma płaci to się upieraj! teraz,za 4-5tyg. i przed porodem.Twoje prawo.
      • eminka1 Re: USG - 30 tydzień 01.07.05, 17:40
        Nie popuść! 3 USG nawet państwowo jest zalecane i bezpłatne (3 właśnie ok. 30
        tc). Kurcze Ci lekarze są jacyś beznadziejni. Walcz o swoje, tym bardziej, że
        jesteś po przejściach.
        • justin301 Re: USG - 30 tydzień 02.07.05, 13:20
          up
          • lolita27 Re: USG - 30 tydzień 02.07.05, 13:36
            Ja jestem w 29 tc i mam zalecone kolejne usg a to juz bedzie 4 mimo ze wszystko
            ok do tej pory. Ale wyczytalam ze inne mamusie tez maja czesciej robione usg,
            standardoweo od 3 do 6 nawet. pozdrawiam
            • gabi67 Re: USG - 30 tydzień 02.07.05, 13:55
              kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,64885,2656912.html
              • justin301 Re: USG - 30 tydzień do gabi 02.07.05, 18:14
                Czytałam wczoraj. Znalazłam rekomendację Pol. Tow. Ginekologicznego, w której
                wyraźnie piszą, że 11-14, 20 +/-2 i 30 +/-2 i nawet są szczegółowe wytyczne po
                co i co się sprawdza więc nie rozumiem takiej odmowy. Tylko będzie mi
                niezręcznie chodzić z takimi rzecami i się wykłócać. A to, że cośtam może
                jakieś w 36 tygodniu to pewnie też zaoszczędzi i nie dojdzie to do skutku, bo
                przecież jestem obarczona ryzykiem przedwczesnego porodu.
    • kaska77131 Re: USG - 30 tydzień 02.07.05, 14:51
      Ja też chodzę osobno do ginekologa i osobno do lekarza na usg. W tej ciąży
      chodzę żadziej bo nie mam czasu ale w poprzedniej chodziłam często i wyglądała
      ona podobnie jak twoja. Trzy razy w szpitalu i fenoterol od 24 tygodnia sześć
      razy dziennie.Na usg można przecież chodzić bez skierowania zapłacisz za to
      oczywiście ale raz na jakiś czas można.
      • justin301 Re: USG - 30 tydzień do kaska 02.07.05, 20:10
        Widzisz, chyba zapomnialam napisać, że to jest prywatna opieka medyczna, za
        którą ekstra płaci mój pracodawca. Przeczytałam wczorakj taką informacje na
        stronie Dudarewicza, że zgodnie z zaleceniami Konsultanta krajowego ds
        ginekologii i Położnictwa w Polsce USG powinno być wykonane każdej cieżarnej 2
        razy 18-22 i 28-32 tydzień i są to zalecenia minimalne. Wiesz, przykre to jest
        jak tak sama musisz pilnować co kiedy i ciagle o czymś przypominać. A tu
        jeszcze czasem się okazuje, że nawet tego minimum nie możesz dostać. Nie
        wymyślam przeciez jakichś dziwolągów. Ale jak się nie uda mi przekonać do tego
        skierowania to pójdę do kogoś innego i może zażądam zwrotu pieniędzy od tej
        przychodni. Poza tym tracę zaufanie do mojego lekarza a tak chyba nie powinno
        być.
    • bea_30 Re: USG - 30 tydzień 02.07.05, 15:34
      ja jestem w 35 tygodniu i jak dotychczas miałam robione dwa razy USG (dodam iż
      chodzę prywatnie). Mój lekarz twierdzi, że jeżeli badanie ginekologiczne nie
      wskazuje na nieprawidłowosci (m.in. prawidłowo "urośnięty" brzuszek, prawidłowa
      ilość wód, i prawidłowy stan szyjki) to nie ma konieczności wykonywania tego
      ostatniego USG około 30 tygodnia. Dzidzia już jest na tyle duża i układ kostny
      jest na tyle zwapniony, że mozliwość diagnozowania jest bardzo bardzo
      ograniczonana. Potwierdził, że obecnie jest "moda" na wykonywanie USG przy
      każdej wizycie, a specjalisci od USG dają zalecenia co do czestotliwości
      wykonywania badań, ale kiedy ciaża przebiega prawidłowo raczej nie powinno sie
      z tym przesadzać. Dodał, iż np w Stanach jest ogólne zalecenie do wykonywania
      tylko jednego USG. Więc nie martw się, jeżeli do tej pory Twój lekarz dobrze
      prowadził ciażę, to napewno wie co robi. Pozdrawiam
      • justin301 Re: USG - 30 tydzień do bea 02.07.05, 18:18
        Nie wiem skąd ona ma tę pewność, że wszystko w porządku, skoro jak bylam
        ostatnio to siedzialam na krześle na przeciwko niej i tak wyglądała wizyta. A
        no nie, dostałam oczywiście receptę na fenoterol. A czy brzuch mam twardy to
        nie fatygowala sie, żeby sprawdzić, bo spieszyło się jej do domu. Tak, że to,
        że wszystko jest w porządku, to wyczytała z mojej twarzy chyba. A badanie
        ostatnio miałam jak spadłam 2 miesiace temu ze schodoow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka