markiza4 22.07.05, 00:03 podejrzewm że nasiliły się u mnie objawy alergii. mam okropnie zatkany nos przez co nie mogę oddychać. jestem w I trymstrze ciąży i tak naprawdę nie mogę zażyć żadnego leku. co mogę zrobić, bo bardzo się męczę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpusia77 Re: zatkany nos 22.07.05, 09:17 Kup sobie wodę morską w sprayu. Taką dla niemowląt. Przepcha Ci nos i będziesz mogła go wydmuchać porządnie. Ja mam odwieczny problem z zatokami. Mam pełen nochal i nie mogę nic wydmuchać i ta sól właśnie pomaga. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewik35 Re: zatkany nos 22.07.05, 09:28 Ja nie mam zadnej alergii, ale w kazdej ciąży już od samego początku mam katar chroniczny (coś się dzieje z błonami śluzowymi pod wpływem hormonów). W I ciąży próbowałam się leczyć sposobami domowymi, nic to nie dawało. Po porodzie jak ręką odjąl. Też używam wody morskiej w spreyu. I czekam cierpliwie.Zadne homeopatyczne spraye itp okazaly sie nieskuteczne. Jak cos znajdziesz - daj znac ! Chetnie skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
annomi Re: zatkany nos 22.07.05, 09:28 Ja natomiast nigdy nie miałam problemu z katarem i zatokami, zatkanymi uszami. Odkąd jestem w ciąży mam ten problem, początkowo wydawało się, że jest to choroba jednak do dnia dzisiejszego (30tc) mam zatkany nos, wgęstą ydzielinę spływająca do gardła. Część mogę wydmuchać,część jest zabarwiona krwią jak czytałam na ten temat okazało się, że podczas ciąży występuje różnica ciśnień, która powoduje właśnie wystepowanie takich objawów, przejdzie zaraz po urodzeniu. W moim przypadku już niedługo, na szczęście bo jest to bardzo męczące. Czytałam wiele postów w których dziewczyny miały podobnie, jedyne co może załagodzić to własnie ta woda morska. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
markiza4 Re: zatkany nos 22.07.05, 12:51 dzięki dziewczyny. okazuje się jednak że nie tylko ja się tak męczę. to trochę pocieszające. mi niestety ta woda morska nic nie daje. chyba zwariuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: zatkany nos 22.07.05, 12:58 mnie pomagał mistabron. taki spray bezpieczny w ciąży. miałam od zawsze problemy z zatokami a w ciąży się nasiliły. lekarz przepisał mi właśnie mistabron i jak dla mnie -rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
markiza4 Re: zatkany nos 22.07.05, 16:00 zajrzyj tu: www.leki.med.pl/lek.phtml?id=244&idnlek=814&menu=3, sama już nie wiem czy to wolno stosować... Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: zatkany nos 23.07.05, 08:34 nie widziałam taj strony wcześniej, na ulotce pisze że jest bezpieczny w ciąży. z tego co przeczytałam może być w ampułkach albo spray- ja miałam spray. lekarz który mi przepisał oczywiście wiedział że jestem w ciąży. w każdym razie bardzo mi pomógł, a dziecko ma się świetnie- ma już 8mcy Odpowiedz Link Zgłoś