meg241 04.08.05, 10:32 Jakie są normu cukru po obciążeniu glukoza?? Czy 145 to cukrzyca?? Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariaza Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 10:36 na moim wyniku była norma do 110, ale to może również zależeć od laboratorium. A drugiej strony ja mam w rodzinie cukrzycę i wiem, że prawidłowy cukier powinien być w okolicach 90. Ja takie wyniki miałam po obciążeniu 50gr glukozy i po godzinie. Moim zdaniem powinnaś albo powtórzyć badanie, bo może nawcinałaś się dnia poprzedniego słodyczy lub skonsultowała to z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 10:38 110 to chyba norma bez obciązenia glukozą, po obciązeniu bodajże do 140. Pewnie będziesz musiała powtórzyć badanie co wcale nie oznacza cukrzycę. Odpowiedz Link Zgłoś
dariaza Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 10:46 na moim badaniu było w obu przypadkach do 110. Odpowiedz Link Zgłoś
malgo111 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 11:09 mam cukrzyce ciazowa, wiec moge sie podzielić doswiadczeniami. Norma po obciązeniu glukozą 50g to 140. Jesli jest powyżej 140 do 179 to jest duze podejzrenie cukrzycy ciązowej. nie ma znaczenia czy najadlas sie dzien wczesniej słodyczy, bo to jest kwestia tolerancji glukozy. na pewno bedziesz miala test obciazenia glukoza 75 g i wtedy ew. skieruja cie do poradni cukrzycowej. gdybyś miała pytania, to zapraszam na prywatny email; walczakgosia@wp.pl/Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 10:52 to nie ja mam takie wyniki tylko kumpela. Ja miałam w ciazy 98 i nie pamietam juz jakie były normy. Wydaje mi sie jednak ze 145 to troche za duzo. a lekarz jej powiedział ze wsyztsko jest ok, nie kazał powtorzyc badania ani nic. wydaje mi sie to troche dziwne. Dlatego chciałam to skonsultowac to z kims kto jest w tych sprawach na biezaco Magda Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 10:57 110 to norma na czczo a po obciążeniu 50g glukozy norma to 140. Jeśli jest powyżej to test jest nieprawidłowy i prawdopodobnie trzeba go będzie powtórzyć z obciążeniem 75g glukozy. Cukrzyca to jeśli przy 50g wychodzi powyżej 200. Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 11:03 lekarze.w.interia.pl/normy.html A to link do norm Odpowiedz Link Zgłoś
malgo111 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 11:12 każdy wynik po obciazeniu 50 g glukozy powyżej 180 to cukzryca ciazowa, a jesli mieści sie miedzy 140-179 to jest duze prawdopodobieństwo, dlatego robi sie test obciazenia 75 g. Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 11:36 Dzieki dziewczyny za odpowiedz. Powedzcie mi jeszcze co moze sie ewentualnie dziac jesli to jest cukrzyca ciazowa i nie jest zachowana zadna dieta ani nic. Dziewczyna jest w 35 tygodniu i nie wiem czy mam jej powiedziec zeby poszła do innego lekarza?? Dodam jeszcze ze jej coreczka jest doac mała, wazy ok. 1500 gram. Czy to moze miec zwiazek?? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
malgo111 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 11:49 to dziwne, wlasnie przy nieleczonej cukrzycy jest duze prawdopodobieństwo urodzenia zbyt duzego dziecka- a wiec trudnosci przy porodzie, ale wiekszym ryzykiem jest pzredwczesny porod. Ja jestem na diecie, dzidzius w 33 tc. ważyl 2 kg, a teraz od 34 tyg. mam co tydzien ktg- nie ma co sie oszukiwac jest to ciaża obarczona ryzykiem. nie wiem skad jest twoja koleżanka, ale w Warszawie jest swietna poradnia na karowej. Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 12:08 Jestesmy z Torunia. Własnie chce ja wysłac do swojego gina ale chwilowo jest na urlopie, wraca 15. wczoraj sie z nia widziałam i jakos nie moge przestac myslec o tym co mi opowiadała. i to podejscie lekarza, ze wszytsko ok. znam tego gina i kiedys z nim rozmawiałam o ciazach i problemach w ciazy i on mi powiedział ze jego pacjentki ciezarne nie maja problemow, nie leza w szpitalach itp. dodal tez ze jacys jego znajomi gini z zagranicy byli zdziwieni ze u nas jak kobieta ma podejrzenie cukrzycy czy cukrzyce ciazowa to lezy w szpitalu. Kurde, martwie sie na powaznie. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
malgo111 Re: normy cukru w ciąży 04.08.05, 13:37 Tu nie trzeba lezec w szpitalu, ale poniewaz jest to ciaza podwyzszonego ryzyka, to opieka jest powazniejsza- czyli wlasnie ktg co tydzien od 34 tc, mierzenie poziomu cukru 4 razy dziennie - glukometrem. Jesli ginekolog twojej kolezanki jest olewacki, to dla świetego spokoju niech ona sama zrobi test obciazenia glukoza - kosztuje to ok. 20 zł bez skierowania. najpierw pobiera sie na czczo, wypija 75 g glukozy i po godzinie, i po dwoch pobiera sie krew. troche to meczac, szczegolnie, ze trzeba byc na czczo, ale to badanie daje 100 procent pewnosci. jeśli potzrebujesz info o cukzrycy ciazowej, to zajrzyj na strone; www. mojacukrzyca.akcjasos.pl Odpowiedz Link Zgłoś