mkmika 16.09.05, 14:56 Czy jest mozliwe, aby w 8tc nie widac było serduszka w usg dopochwowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulaaa Re: serduszko 16.09.05, 15:08 w 8tc(jeśli to rzeczywiście ten tydzień) dziecko powinno mieć ok.2-3cm-moje miało 2.2cm więc niemożliwe żeby nie było widac serduszka.... jak zarodek ma do 1cm to może się zdarzyć że nie widać na slabszym sprzęcie ile miała twoja dzidziula? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: serduszko 16.09.05, 15:16 Nie ma reguły z tymi rozmiarami. Ja byłam na usg w 8 tyg. i 2 dniu i dzidzia miała 16 mm. Lekarz powiedział, że rośnie dobrze. Wymiarami nie należy się sugerować. Ale rzeczywiście to dziwne, że nie było widać serduszka. Ja widziałam w 6 tyg. i 4 dniu, maluszek miał wtedy 3 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
mkmika Re: serduszko 16.09.05, 15:16 To było usg bez mozliwości podania pomiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: serduszko 16.09.05, 15:18 to idź na inne pewnie podajesz ze to 8tc wg ost.@? nie martw się i idź do innego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
mkmika Re: serduszko 16.09.05, 15:22 Musze zmykać podłaczę się wieczorem na razie i dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
wandana Re: serduszko 16.09.05, 15:44 To bywa bardzo różnie. Po pierwsze jak liczysz tygodnie - od OM, czy od zapłodnienia. Jesli od OM to przecież tak naprawde wszystko zależy od owulacji, a ta mogła mieć miejsce sporo później niż nam się wydaje. Owszem - zwykle serduszko jest widoczne od 7 tc, ale ... 1. jeśli owulacja była później to po prostu dziecko jest młodsze o tydzien lub nawet dwa niz wynika z obliczen 2. lekarz moze miec slaby sprzet (a skoro nie mial nawet mozliwosci zrobienia pomiaru to na to wyglada) i niewiele na nim widzial 3. umiejetnosci lekarza mogly nie byc najlepsze Ja sama na USG pod koniec 6tc u jednego lekarza widzialam tylko pecherzyk ciazowy nawet bez zarodka, a 4 dni pozniej u innego na o niebo lepszym sprzecie zobaczylam i malenstwo i bijace serduszko. Oczywiscie moze byc roznie, ale to jeszcze za wczesnie, zeby cokolwiek wyrokowac - najlepiej wybierz sie do innego lekarza na dobre usg, a jesli nie masz takiej mozliwosci - poczekaj kilka dni i powtorz. Trzymam kciuki, zeby wszystko bylo w jak najlepszym porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
mkmika Re: serduszko 16.09.05, 19:46 Jeżeli chodzi o termin to fakt wszystko jest poplatane, bo ostatnia@ była 27 czerwca tak...tak.... ale to juz ustaliłam z lekarzem,ze wypadł mi jeden cykl i jedyny termin mozliwy na zapłodnienie wypadał 7.08 tak wiec nie jet łatwo to wszystko okreslic. Dostałam od swojego lekarza , który zresztą prowadził moją poprzednia ciazę, propozycje zrobienia usg rzeczywiscie na lepszym aparacie mam adres i chyba sie wybiore, bo mimo wszystko sie troch`e denerwuje...: (.Tylko moze poczekam mój lekarz poponował mi tydzień....sama nie wiem może poczekam do 12 tygodnia??/... Tylko kiedy bedzie ten 12??? Opanowana mama.Dzieki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś