Dodaj do ulubionych

Więzadła macicy?!

19.09.05, 19:17
Witam. Zaczynam 21 tc. Dziś po południu zaczęła mnie boleć prawa strona
brzusia, mniej więcej na wysokości miednicy. Nie potrafie dokładnie opisać
tego bólu...Coś zblizonego do kolki, takie dziwne kłócie. Koleżanka
podpowiedziała mi , że mogą to być... rozciagajace się więzadła macicy.
Czy któraś z Was miała takie bóle? Jeśli tak,to jaki macie sposób na ich
złagodzenie....?
Pomóżcie bo nie wiem co robić...
Obserwuj wątek
    • aga162 Re: Więzadła macicy?! 19.09.05, 20:27
      hej, ja jestem w 14tc i problemy z więzadłami miałam tak między 7, a 10tc.
      Bolało mnie po prostu po obu stronach brzucha, tak mniej więcej przy jajnikach.
      Ponieważ ból nie był bardzo duży ale ciągły (przez 2 dni) gin kazał mi przyjść
      na wizytę. Okazało sie, że to nic poważnego tylko właśnie rozciągające się
      więzadła. Mam macicę trochę w tyłozgieciu i króciutkie więzadła, więc niestety
      rozciąganie się ich dawało taki efekt. Gin kazał mi brać No-spę (i to dość
      intensywnie). Pomogło smile

pozdrawiam.
      • visenna2 Re: Więzadła macicy?! 20.09.05, 08:11
        Hej, ja jestem w 26 tc i tez tak mam. Pamiętam, że na początku ciąży bardzo
        mnie bolało, potem na długo przestało a teraz brzuchol rośnie więc znów zaczyna
        boleć. Unikam gwałtownych ruchów. Aha, i biorę no-spę, bo mam skurcze, ale
        podobno pomaga tez na bóle wzrostowe.
        • kkatie Re: Więzadła macicy?! 20.09.05, 09:52
          mnie na poczatku ciazy tez bolalo, za to pod koniec tak, ze prawie chodzic nie
          moglam sad. nie wspomne ze dopadla mnie rwa kulszowa i chodzilam niemalze na
          czworaka wink
          pozdr
          • trinity78 Re: Więzadła macicy?! 20.09.05, 13:10
            A ja właśnie kończę 8tc i tak się zastanawiam, jak to jest z tymi więzadłami i
            ich rozciąganiem. Bo mnie przestało kłuć jakieś parę dni temu. Wszystkie macie
            w tej początkowej fazie takie kłucia? Bo nie wiem, co sądzić jak one znikają...
            • zizi1978 Re: Więzadła macicy?! 22.09.05, 12:54
              To niestety nie były więzadła... 19.09. z potwornymi bolamiu mąz zawiózł mnie
              na izbe przyjęc, gdzie lekarz beż żadnego badania oznajmił, ze może to być
              wyrostek robaczykowy i trzeba połozyć mnie na patoloigię ciązy. Tak więc
              wyladowałam na oddziale patologii, gdzie po badaniach wykluczono jednek
              zapalenie wyrostka. Diagnowa lekarza:"może kolka, a może bolało bo miało
              boleć". Dzis mnie wypisali. HORROR to za mało powiedziane, jeśli chodzi o naszą
              słuzbę zdrowia.
              Wspomnę jeszcze, ze nie nikt mnie tam nie zbadał i nie zrobiono mi nawet USG.
              • myfa80 Re: Więzadła macicy?! 22.09.05, 13:35
                przy zapaleniu powaznym drog rodnych jest takie kucie ja tak kiedys mialam
                przed ciaza.....tez myslalm ze to wyrostek....
                • izu7 Re: Więzadła macicy?! 25.09.05, 17:59
                  Właśnie wróciłam ze szpitala po 2 tygodniach pobytu na bóle podbrzusza. Jestem
                  już w 27 tc, ale przyjeżdżając do szpitala byłam w 25 tc i podejrzewano skurcze
                  macicy.Dostawałam magnez w kroplówce, nospe i cordafen.Zalecano mi
                  leżenie.Robiono mi USG, badanie glukozy, badanie ginekologiczne, USG
                  Dopplerowskie. I co stwierdzono? Że to stawianie się macicy powiązane z
                  rozciąganiem wiązadeł. Wyszłam ze szpitala z bólem brzucha, nie zapisano mi
                  żadnych leków.Mam tylko brać nospę. Ja oczywiście nie pozostawiłam tak tego.
                  Poszłam do jeszcze innego lekarza, który zapisał mi Salbutamol+ Isoptin, kazał
                  także brac dodatkowo magnez i nospę. I dobrze, ze tak zrobiłam, bo bóle są nie
                  do zniesienia a po tych lekach sie wyciszają.Na moje pytanie zadane lekarzowi w
                  szpitalu, czy tak ma być, odpowiedział mi, że tak i powinnam uznac to za
                  normalne!!!Kpina!!!!Zobaczymy co czas przyniesie....
              • 1stkasia Re: Więzadła macicy?! 06.01.06, 10:11
                jak sei ojawia stawianie maciyc? tutaj wyczytuje ze to boli brzuch a co z
                ruchami didzi? czy sa mocniejsze, inne, bo ja mam falujace dizecko w brzuszku a
                nei kopiace smile
    • magania Re: Więzadła macicy?! 25.09.05, 18:45
      Wraz z powiekszaniem sie macicy naciagaja sie wiezadla i nawet cala ciaze mozna
      odczuwac takie bole.Pomaga ciepla kapiel,odpoczywanie i no spa.Ja jestem w 29tci
      czuje czesto bole w dole brzucha i w dole plecow,szczegolnie po dluzszych
      spacerach.Pozdrowionka!
    • mostowka1 Re: Więzadła macicy?! 26.09.05, 09:44
      Ja jestem w 20 tc i czuję dosyć silny ból w prawym i lewym boku (tak na
      wysokości jajników); najgorzej jest rano i jak siedzę w pracy; wizytę u gina
      mam dopiero za tydzień i zastanawiam się czy nie wybrać się wcześniej??
      • zizi1978 Re: Więzadła macicy?! 26.09.05, 09:52
        Mostowka 1 nie chce wyjść na panikarę, ale ja na Twoim miejscu poszłabym
        wczesniej do lekarza. Tak dla świetego spokoju. Może faktycznie to nic
        poważnego, ale lepiej dmuchać na zimne. Pozdrawiam, Marta.

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20716;19/st/20060131/k/a5d5/preg.png[/img]
        [/url]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka