Dodaj do ulubionych

Jakie witaminy

10.10.05, 08:38
Cześć, jakie witaminy bierzecie , jakie polecacie? Słyszałam że do k. 3
miesiąca lepeiej nie brać, jestem w 2 lekarz kazał mi zaczać brac i nie wiem
czy faktycznie brac, kwas foliwoy mam brac do 13 tyg. co wy na to ???/
Obserwuj wątek
    • irrcia Re: Jakie witaminy 10.10.05, 09:30
      To zależy od Twojej diety. Wielu lekarzy uważa, że jeśli pacjentka odżywia się
      w sposób urozmaicony, je dużo warzyw i owoców, to nie ma sensu przyjmować
      dodatkowych witamin.
    • kokons Re: Jakie witaminy 10.10.05, 09:59
      Materna jest droga ale wg opini na forum ma najwiekszy zestaw witamin (dla mnie
      porywnawalny z innymi preparatami) ma nawet jod w skladzie a nie wszystkie
      preparaty go maja... No ale ponoc fatalnie sie przelyka...
      Ja na poczatku zazywalam Prenatal ale po jakims czasie przezucilam na FALVIT -
      ma dosc duze ale okragle tabletki w swietnej oslonce, ktora dobrze mi sie
      przelyka a Prenatal mnie dusil...
      Falvit ma wszystkie potrzebne witaminy choc nie ma jodu, no ale w Prenatalu tez
      go nie mialam i lekarz przepisal mi jodid 100 do zazywania dwa razy dziennie,
      bo to odpowiednia dawka dla kobiet z terenow ubogich w jod a zaden preparat nie
      ma i tak takiej dawki wiec lykam to dodatkow i swietnie sie po jodzie czuje.
      Mozesz sprobowac stosowac Falwit a nic nie ryzykujesz bo 30 tabletek kosztuje
      6 zl! Jodid 100 100tabl. kosztuje 11 zl - wiec i tak najtanszy zestaw... Do
      tego folik...
      Pozdrawiam
      Zagladnij jeszcze tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=29938908&a=29938908
      • abea Re: Jakie witaminy 10.10.05, 10:43
        dzieki za podpowiedzi, szczerze powiem ze myślałam o falvicie, jakoś tak
        swojsko się mi kojarzy, ale wiadomo ze chce sie jak najlepiej ... tylko czy
        najlepiej to znaczy najdrozej....?
      • paycza Re: Jakie witaminy 10.10.05, 10:51
        Z tego, co wiem, falvit nie ma w skladzie kwasu foliowego (wit. B9), wiec na
        pocztek ciazy sie nie nadaje, chyba ze bierzemy dodatkowy folik. Ja bralam
        najpierw prenatal i bylo ok, teraz zmienilam na feminatal, bo ma dodatkowy jod
        w skladzie. Lekarze (trzech niezaleznych) kazali mi brac witaminy od poczatku.
        Aha! Dodatkowo mam przepisany magnez 2 razy dziennie oraz doraznie nospe.
        • mikuluk Re: Jakie witaminy 10.10.05, 20:11
          Ja biorę feminatal, mam bardzo dobre wyniki i samopoczucie też super. Ale sama
          nie jestem pewna co na tema t witamin sądzić. Mój lekarz powiedział, że nie mam
          brać żadnych witamin bo ich nadmiar może zaszkodzić. Ale ja i tak biorę bo
          intuicyjnie boję się, że kręgosłup mi się sypnie albo zęby.
          A co wy myslicie o feminatalu ktoś też to łyka????

monia
          • liza9 Re: Jakie witaminy 10.10.05, 20:52
            Ja biorę folik,żelazo 2 razy dzinnie i od jutra zacznę brać feminatalwink
            Pozdrawiam wszytskie przyszłe mamusie!

bd.lilypie.com/jD0sp2/.png
            • urodzonawewrzesniu Re: Jakie witaminy 10.10.05, 21:44
              Na poczatku po feminatalu czułam się strrrrasznie (to samo było po prenatalu)- biegunka, wymioty, ból głowy. Teraz wróciłam do feminatalu i toleruję go bezproblemów. Nie wiem co to wtedy było. Może organizm "buntował się" na taką bombe witaminową.
              • beata761 Re: Jakie witaminy 11.10.05, 10:19
                Ja wg. wskazówek mojej gin. przez pierwsze 3 miesiące brałam FOLIK . Od 4 m-ca
                biorę FEMINATAL, który ma w składzie równiez kwas foliowy i jod.
          • mysiunia2001 Re: Jakie witaminy 11.10.05, 17:34
            Monia ja brałam feminatal od 2 miesiąca ciązy ale okazało sie że on pęcznieje i
            się rozwarstwia.Na tym forum było o tym że został on wycofany.Były podobno
            jakies nowe partie tego leku.Kupiłam wiec nowa partie ale to samo sie stało
            wiec wyrzuciałm te witaminy i kupiłam prenatal.
          • wmika Re: Jakie witaminy 12.10.05, 12:04
            Ja tez biorę feminatal i to chyba nawet wczesniej niz od 3 m-ca, juz dokladnie
            nie pamiętam, ale tak polecil mi lekarz, oprócz tego jem asmag forte 3x1, a
            teraz zamiast asmagu mam aspargin (jest to magnez z potasem) bo mam skórcze
            łydek. Ja nigdy nie mialam rewelacyjnej morfologi, teraz tez mam troche
            poniezej normy ale wg mojego lekarza nie jest zle.
        • dawida25 Re: Jakie witaminy 12.10.05, 09:11
          no włąśnie, a ja się zastanawiam, czemu ginka moja kazała mi odstawić kwas
          foliowy -jestem w 10tc. Biorę tylko falvit i jod. Może kupić folik, jak
          myślicie??
    • maszka_m Re: Jakie witaminy 11.10.05, 10:43
      Każdy lekarz ma inne zdanie na ten temat. Generalnie odradza się zażywanie
      preparatów witaminowych w pierwszym okresie ciąży, bo nadmiar witamin może być
      szkodliwy dla dziecka (np. nadmiar witaminy A). Witaminy przepisano mi od 9 tc,
      wcześniej łykałam tylko folik. Ja jestem zwolenniczką Feminatalu. Co do
      Materny, to po pierwsze jest droga, a po drugie w moim szpitalu uważa się, że
      kto je Maternę, ten rodzi Manna wink)) Wielu lekarzy uważa, że Materna jest za
      mocna na ciążę i powinno się ją raczej zażywać po porodzie w okresie połogu,
      kiedy organizm jest wykończony ciążą, porodem i karmieniem.
      • dorro1 Re: Jakie witaminy 11.10.05, 15:03
        Ja do 20tc jadłam tylko folik, dopiero od połowy lekarz włączył Feminatal i
        magnez, którego mi brakuje. Dobrze to toleruję.
    • tatus_michal Re: Jakie witaminy 11.10.05, 19:40
      Polecam witaminy Materne. Kwas foliowy również
    • martina.15 Re: Jakie witaminy 11.10.05, 19:53
      bralam Folik od 7 do 13 tc regularnie, niedawno zauwazylam zaczete opakowanie w
      szafce i biore sporadycznie
      nie stac mnie na drozyzne, jestem z Jeleniej Góry i kibicuje Jelfie Jeleniej
      Górze wiec z wielka ochota checia i sentymentem kupilam Falvit. dobieram do
      tego teraz wit B complex (problemy z ustami i ogolniue skorne alergiczne
      klopotki), C (przeziebienie) ale odstawiam jak tylko sie lepiej poczuje.

nie bierz po prostu witaminy A szczegolnie jak jestes w pierwszym trymestrze-
      jej nadmiar moze byc niebezpieczny dla przede wszystkim wzroku maluszka.
      witaminy rozpuszczalne w wodzie sa nieszkodliwe, bo latwo wydalane- wlasciwie
      nie mozna ich przedawkowac (C, B, K, PP) na te tluszczowe-A D E uwazaj.
      • arubaa Re: Jakie witaminy 12.10.05, 08:58
        Falwit to nie sa witaminy przystosowane dla kobiet w ciąży - zawierają zbyt
        wysokie dawki wit. A i nie ma tam m.in. kwasu foliowego. Ja biorę na zmianę
        Feminatal i Vitrum Prenatal - mają nieco inne składy, więc biorę na przemian.
        Chodzę do 2 ginekologów i obydwaj zalecali branie witamin już od poczatku ciąży.
    • uselinka Pytanie o witaminy Materna. 12.10.05, 09:19
      Wczoraj usłyszałam ciekawą teorię na temat w/w witamin tzn. że jeśli podczas
      ciaży zażywa się te witaminki to rodzą się bardzo duże dzieci. Najpierw się
      zaśmiałam ale fakt pozostaje faktem że moja Dzidzia chociaż ma dopiero 35 tyg.
      waży prawie 3 kg no i mój lekarz przewiduje, że Bobas będzie ważył napewno
      jakieś 3,6 lub 3,7 kg. Warto zaznaczyć, że z natury jestem chuda jak patyk więc
      skąd takie dziecko? Może rzeczywiście coś w tym jest co się mówi o Maternie?
      Napiszcie jak to u Was jest tzn. jakie witaminki bierzecie no i ile ważą Wasze
      dzieciaczki.

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;17;28/st/20051112/dt/7/k/908f/preg.png
      • mysiunia2001 Re: Pytanie o witaminy Materna. 12.10.05, 11:48
        Z tego co wiem co chyba jakiś mit .Witaminki to nie sterydy po których rosną
        dzieci.Każde dziecko przyswaja tyle witamin ile jest mu niezbędne.Ja jakoś
        brałam od 2 miesiąca ciąży Feminatal a teraz Prenatal i moja dzidzia w 38 tc
        waży 2873g.
        • tatus_michal Re: Pytanie o witaminy Materna. 12.10.05, 11:54
          Pewnie, że mit. Nie wiem jak z innymi witaminami, ale Materna są bardzo dobre.
          3700 to dobra waga, ale nie jakaś kolosalna. Osobiście wśród znajomych mam
          wiele przypadków noworodków poonad 4 kg, a nawet zdarzył się 5,5 kg. Co ciekawe
          kobieta, która urodziła tego kolosa też jest drobna i nie miała większych
          problemów z porodem. Nie am oczywistych reguł. Życzę zdrówka i szybkiego
          porodu.
          • agnieszka-anna Re: Pytanie o witaminy Materna. 12.10.05, 12:58
            Ja biorę witaminy od 4 m-ca- albo Maternę albo Feminatal( wolę Feminatal, bo
            jest mniejszy i łatwiej mi przełknąć. Kwas foliowy odstawiłam mniej więcej w
            tym samym czasie, bo witaminy dla ciężarnych też go zawierają.
      • marychna31 Re: Pytanie o witaminy Materna. 29.10.05, 19:28
        6, 6 lub 3,7 to wcale nie dużo a raczej tak przy dolenj granicy. Tu wiele
        dziewczym pisało, ze rodziło dzieci sporo powyżej 4 kg (bez materny)smile
    • nikusia79 Re: Jakie witaminy 28.10.05, 21:23
      Ja biore materne z selenem od 8 tc. Moj lekarz mi zalecił, bo miałam fatalne
      wyniki krwi- hematokryt znacznie ponizej minimum. Cena- za 100 tabletek nieco
      ponad 80 zł- wieksze opakowanie wychodzi znacznie taniej. Sklad- rozni sie od
      innych witamin, ale nie znacznie. Ma niektorych witamin większe dawki + kilka
      witamin , ktorych nie ma w innych. Tabletki faktycznie sa dosc spore, zawsze
      mialam problem z przełykaniem, nawet tak malenskiej jak zyrtec, ale teraz jakoś
      sobie radzesmile Nie obawiam sie, że bede miec za duzo witamin, poniewaz sa tak
      dobrane, żeby nie zaszkodzić kobietom w ciąży. Dotąd slyszałam same dobre
      opinie na jej temat, ale na pewno roznie kobiety reagują. moja znajoma przeszła
      na materne po falvicie- miala po nim mdłosci.
    • plywka Re: Jakie witaminy 29.10.05, 11:43
      ja biorę feminatal od 3 miesiąca ciąży , przedtem tylko kwas foliowy.
    • girka9 Re: Jakie witaminy 29.10.05, 11:49
      Ja do 12 tc brałam kwas foliowy a po 12 do końca ciąży i jak karmiłam małą
      Feminatal.
      • rzencia Re: Jakie witaminy 29.10.05, 15:18
        Czesc. Ja do 3 m-ca brałam kwas foliowy a teraz (jestem w 18-tym tyg) biore dwa
        razy dziennie FALVIT. Jest nie drogi bo kosztuje 8.50. Pozdrawiam!!!
    • majca1 Re: Jakie witaminy 29.10.05, 15:37
      HA ha, "kto bierze materne ten rodzi manna" Ale trochę w tym prawdy. Brałam i
      urodziłam dużą 58 cm i 3890 córeczkę. Wszystkie wyniki (krew i mocz)w całej
      ciąży były w normie, a nawet niektóre mi się poprawiły. Przełyka się na
      początku strasznie, ale z czasem się przyzwyczaiłam. Tylko trochę droga (ok 30
      zł).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka