aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 07:04 ja jak wstałąm o 5.oo to juz nici ze spania Forum to zbawienie heh dla dzidzi juz wszystko przygotowane wiec nie mam co z czasem zrobic wiec Forum jak znalazl na bezssenną noc :0 Mi szykuja cesarkę bo główkę bobasa mam pod biustem )) heh moze i na listopad się załapię POZDRAWIAM ANKA Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 07:17 Mnie o 2:00 wzięło na siusiu i już nie zasnęłam . Tylko, że moja dzidzia młodsza trochę jest od Twojej. Według różnych przeliczeń przeróżna data urodzenia wychodzi. 20 grudzień - według USG robionego w piątym miesiącu ciąży, 31 grudzień - jeśli odejmę jedną menstruację, bo o jedną na pewno miałam za dużo i 3-4 styczeń według USG, które było robione ostatnio. Mam mętlik w głowie, ale mam nadzieję, że dzidzia to jednak nie grudniówka a styczniówka, przynajmniej tak szybko do szkoły mi nie pójdzie. Choć z drugiej strony chciałabym jak najszybciej urodzić, choćby już dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 07:20 no to zyczę porodu w styczniu. moja matuś męczyła się ze mną włąśnie 31 grudnia Trzymajmy się te ostatnie tygodnie )))0 Odpowiedz Link Zgłoś
apolusia Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 07:25 cześć ja mam termin na 20 grudnia a już opadł mi brzuch i zaczęły się skurcze przepowiadające, które nieźle wystraszyły mojego męża ostatnio śpię do 4-5 rano. Z formą było rewelacyjnie przez całą ciążę ale ostatnie 4 dni po porstu czuję się tak jakby ktoś wyssał ze mnie całą energię, potrafię zasnąć w ciągu dnia co nigdy wcześniej mi się nie zdażało, ale poza tym jest super i już się nie mogę doczekać naszego Krzysia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agunia1980 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 20.11.05, 21:01 Termin mam na 18 grudnia ale wedlug jednego z pierwszych usg to na 3.Mi tez juz brzuch opada i tez zdarzaja sie skurcze.A jezeli chodzi o spanie do 4-5 rano i wogole klopoty ze spaniem(mnie tez to dotyczy)to czytalam ostatnio ze to organizm juz sie powoli przyzwyczaja do nocnego wstawania do dzidzi i spania w czuwaniu.Dobrze ze do konca tak malo czasu bo bysmy sie wykonczyly : ) Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 21.11.05, 05:13 Mój organizm właśnie przyzwyczaja się do nocnego wstawania do Maleństwa! Piąta rano a ja nie śpie.... Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l1 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 18.11.05, 20:08 Miałam napisać więc piszę. Wrócilam od gin. Synuś jest już główką w dole.Niby wszystko w porządku, obecnie 35tc i 4d na 100% SYNEK potwierdzony został kolejnym zdjęciem , a wga to 2251g (+/-337g), podobno oki, za biofizyczną aktywność płodu czyli - profil biofizyczny dostaliśmy 8pkt, więc chyba także nie jest źle. A co do tych wszystkich dolegliwości, które opisywałam wcześniej też niby są prawidłowe, czyli jest tak jak powinno być- Czyli ogólnie wszystko jest ok ale mam- "leżeć ,leżeć i jeszscze raz leżeć, nie przemęczać się, nie stresować, nie denerwowac i bacznie obserwować ruchy Dzidzi", które zmniejszyły sie, itd, ogólnie jestem zła bo niby dobrze ale - "wszystko sie może zmienic z dnia na dzień"!!!! o ludzie i co tu robić za tydzień dwa egzaminy i miałam uczyć się cały przyszły tydzień ale teraz ochota mi przeszła całkowicie bo nie tego oczekiwałam usłyszeć. Wychodząc z gabinetu miałam wrażenie, że gin, nie chce mi czegoś powiedzieć-niby wszystko jest jak najlepiej ale....j.w. Teraz termin wyszedł z usg na 25.12.2005 a nie 24.12.05 ale nie należy do końca w to wierzyć, moja siostra urodziła sie w 40tc i ważyła 2500kg No dobra to trochę sobie pomarudziłam, myślałam, że mi przejdzie no ale cóż... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 19.11.05, 06:55 andzia spokojnie skoro powiedział, ze wszystko jest dobrze?lekarz nie moze ukryc nic przed pacjentką.a ta zlosc, to dlatego,ze jeszcze miesiac, a Ty musisz lezec i uwazac i masz w perspektywie miesiac nerwów. a przeciez wszystko bedzie dobrze.dzidzia zdrowa,czego chciec wiecej.a lekarze nie lubią nie donoszonych do konca ciazy i dlategi kazał Ci lezec-oni by chcieli zebysmy wszystkie rodziły równiutko w 40 tyg A łobuz i tak zrobi jak bedzie chciał Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l1 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 19.11.05, 11:13 Pewnie cos w tym jest -agikom, dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniszek1 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 07:24 Tak, ja też mam ten problem... budzę się około czwartej, piatej i juz nie śpię. probuję odespać w ciagu dnia, ale robi sie wtedy błedne koło. Termin mam na 28 listopada, ale z USG wychodzi zawsze grudzień (nawet 14). Oprócz tego, że jakos tak coraz ciężej, to w samopoczucie w porządku... Tylko wciąż nie spakowałam torby do szpitala, choć wszystko juz gotowe. Po prostu boje sie tego momentu, bo to będzie znaczyło, że poród naprawdę blisko, a tak to mogę się oszukiwać, ze jest jeszcze czas... Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 08:34 Witam Mój termin przypada na ... Wigilię,obecnie mam 35t i 1dzień,pamiętam jak na początku ciąży nie mogłam zasnąć do 2-3 w nocy, a teraz to najchętniej o 20:00 byłabym w łóżku i wystarczy mi 10min i śpię "twardym snem", nic nie jest wstanie mnie obudzić, ani telefon, ani dzwonek a wcześniej to budziłam sie jak samochód przejeżdżał koło Naszego domku A z pobudkami jest różnie, oczywiście siusiu obowiązkowo 3-4 razy w nocy, czasami jak sie obudzę o 5 to już potem nie mogę zasnąć a czasami bez żadnego problemu wracam do łóżeczka i smacznie sobie śpię pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mag_75 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 16.11.05, 06:49 Jak przeczytałam to, co napisała andzia22l, poczułam się jakby to było o mnie U mnie jest identycznie. Na dodatek też mam termin na Wigilię A dziś też siedzę już od piątej i nie ma szans na spanie... Powoli zaczynam przygotowywać rzeczy dla maleństwa- prawdopodobnie dziewczynki. Przynajmniej mam się czym zająć ))Pozdrawiam serdecznie wszystkie grudniowe Mamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 16.11.05, 08:42 Fajnie nie być samą - mag_75 Dziękuję Ci-aniaszymanska21, to ja prosiłam, ja mam gina w piątek i już nie mogę sie doczekać co mi powie bo mam delikatne bóle w dole brzuszka i pojawiają sie skurczyki czyżby do czegoś się przygotowywał Nasz syneczek ?BARDZO bym chciała ale to jeszcze trochi za wczesnie,obecnie 35TC i 2 dni, ale chyba tez powinnam pomyśleć o spakowaniu się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 16.11.05, 09:14 ja tez prosiłam,dzieki ania za info. tez ide dzis do lekarza-za godzine-i bardzo sie denerwuje,bo on jestokropny.cala ciaze bylo super a teraz zaczal mnie denerwowac. brzuch mnie bolałącholernie w nocy,ale nospy juz nie biore, bardzo chce urodzic, chocby dzis, bo juz wysiadam. nerwy po prostu mnie zjadają (kto wie, czy ten brzuch to nie przez to).juz mi poszło trzy kolo i coraz gorzej jest z robieniem dobrej miny. cały czas tylko łzy i łzy i nerwy. koszmar. pozdrawiam Was,odezwe sie pozniej,pa Odpowiedz Link Zgłoś
agikom :(:(:(:(:(:(help:( 16.11.05, 13:47 napisałąm juz o tym w osobnym watku,ale Wam tez muszenapisac, bo po pierwsze obiecałam sie odezwac po powrocie, a po drugie to strasznie sie denerwuje. Przed chwilą wróciłam ze szpitala z pierwszego w zyciu KTG. Moze najpierw napisze,ze moj lekarz wkurza mnie juz niemiłosiernie, bo nie dał mi jeszcze skierowania na KTG. Dzis na to KTG trafilam zupełnym przypadkiem, przyszedł robic je akutrat moj gin. I zupełnie jakby nic nie pamietał, poprosił mnie o skierowanie, którego przeciez mi w zyciu nie dał. Siostra robila to ktg przez 30 min.ciągle cos przerywalo, nie zapisywalo, nie wiem czy to wina sprzetu, czy cos nie tak... serduszko ladnie bilo, mały sie troszke wiercił. ja sie bardzo denerwowałam. po badaniu przyszedł moj gin je obejrzec i powiedział "eee niezaciekawe to KTG...",a na moje pytania co to znaczy i co sie dzieje, nie odpowiadał, mowił ze pewnie dziecko spi i ze zrobimy za dwa dni znów. i poszedł, byłam przerazona najpierw, a teraz jestem wsciekła, jak mozna cos takiego powiedziec kobiecie w ciazy, jak mozna ja zostawic po czyms taki mbez wyjasnien. teraz to sobie mysle ze on to chyba robi na zlosc i ze ciagle cos wymysla zeby do niego przychodizc i placic za wizyty. dziewczyny, napiszcie mi co to wlasciwie jest KTG, czemu ono słuzy tak naprawde, co tam jest badane, i jesli było "niezaciekawe" to co w nim mogło byc takiego złego, co moze byc nie tak? nie wiem co mam robic, jestem roztrzesiona i zdenerwowana na maxa, chociaz powtarzam sobie ze gdyby naprawde bylo cos nie tak to nie pusciliby mnie do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: :(:(:(:(:(:(help:( 16.11.05, 14:54 Agikom, nie nakręcaj się tak bardzo, bo nie ma powodu. Niektórzy lekarze, niestety, tak mają, że nie potrafią się komunikować z pacjentem Rozumiem, że jako pierwiastka się denerwujesz, bo nie wiesz o co w tym badaniu chodzi, a lekarz nie okazał się pomocny KTG sprawdza po pierwsze akcję serca maluszka, a Ty piszesz, że ładnie biło, więc wszystko w porządku Po drugie - rejestruje czynność skurczową. Prawdopodobnie to stwierdzenie "niezaciekawe to ktg" miało oznaczać, że nie zarejestrowało poważnych skurczy, dlatego też puścili Cię do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Dziekuje 16.11.05, 15:01 Dziekuje za słowa otuchy, bo naprade sie zdenerwowałam. Na zdrowy rozum zdaje sobie oczywiscie sprawe, ze gdyby to bylo cos powaznego,to bym zostala i wiem ze ten dr to idiota, ale jednak niepokój był wielki i tysiac złych mysli przychodzilo mi do głowy. tymbardziej ze nie wiedzialam dokladnie o co chodzi w tym badaniu. wiec jeszcze raz dizekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 16.11.05, 13:55 Witaj w klubie! Ja byłam wczoraj u mojego lekarza na wizycie i też nie jestem zadowolona. Ciąża 36 tydzień, cały czas mówił o problemach z łożyskiem - stąd jestem na zwolnieniu. A dziś nawet go nie sprawdził, powiedział, że jeszcze mamy czas. Czekałam na ta wizytę i myślałam, że się czegoś dowiem, a tu nic nowego. Chyba juz widzi koniec zarobku na mnie i dlatego nie jest już taki wylewny. Zastanawiam się czy nie iść do innego lekarza, aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku.... (Myślałaś tez o tym??) Jak przejdzie mi złość to się zastanowię.... Trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 16.11.05, 14:01 tak tak, mysle ze to dobry pomysł z innym lekarzem. jutro(a nie w piatek)mam zamiar isc jeszce raz na to ktg i z wynikiem isc do ordynatora lub innego lekarza. a do tego juz nie zblize sie na krok, chyba ze znów trafie na niego na ktg Odpowiedz Link Zgłoś
pzl8 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 19.11.05, 12:41 A naszą bacówkę od wczoraj zasypuje śnieg i zastanawiam się ,jak w poniedziałek pojadę na ktg(na dodatek na letnich oponach),nie mówiąc o jeździe do szpitala,gdyby coś zaczęło się dziać(oddalony o 40 km).Noce bezsenne,wyobraźnia produkuje koszmarne obrazy,wyczulona jestem na każdy odmienny objaw ze strony mojego organizmu.Oszaleć można. Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 20.11.05, 10:28 ja tez w poniedzialek znów ktg, ciekawe jak to bedzie,ostatnio dr powiedzial po badaniu,ze to juz tylko kilka dni...A u nas snieg tez zasypał swiat,ale opony zdazylismy zmienicPozdrawiam Was-do jutra! Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Apolusiu 15.11.05, 07:53 u mnie jak bedzie chłopiec tez Krzyś będzie Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
apolusia Re: Apolusiu 15.11.05, 08:41 aaanulka napisała: > u mnie jak bedzie chłopiec tez Krzyś będzie > Pozdrawiam serdecznie to bardzo się cieszę Krzyś to takie ładne imię i z tego co zauważyłam na forum to jesteśmy nielicznymi, które to imię wybrały Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 11:08 Ja spać mogę i do południa, tym barzdiej jeśli w nocy wstanę kilka razy na siusiu Termin mam na 15.XII a juz bym chciała mieć Szymka przy sobie :o) Dzis ide do gina i zastanawiam się co też on mi ciekawego powie. Ostanio , jakies 3 dni mam poranne skurcze. Chwilowe i mija na cały dzień. Nie wiecie co to moze być? Zapytam na pewno lekarza ale do 16. 00 jeszce tyle godzin... A Szymek taki ruchliwy się zrobił,że jak zacznie tancować to przez pół godziny prawie non stop :o) POZDRAWIAM CIEPLUTKO Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 11:29 do aniaszymanska21 - jak wrócisz od gina to proszę wejdź na to forum ponownie i napisz co lekarz Ci powiedział o tych skurczach, bo ja mam wizyte dopiero w piątek, a tez mam czasami takie skurczyki, do tego dochodzi delikatny ból w dole brzuszka miejscami no i oczywiście mam prawie non-stop twrdy brzuszek pozdrawiam i czekam a mój termin to 24.12.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 11:34 Jak tylko wrócę siadam do komputerka. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 11:46 wspolczuje wam bo ja czuje sie fantastycznie spie jak dziecko po 12 godzin, wstaje tylko raz w nocy na siku no ale ja mam jeszcze 5-6 tygdoni no i przede wszystkim nie spieszy mi sie do porodu, wiec mi sie czas ani troche nie dluzy Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 11:58 Ja jestem w 37 tc. Niestety złapałam infekcję i zażywam antybiotyk, mam zapalenie oskrzeli i tchawicy, które przez poprzedni tydzień próbowałam leczyć "domowymi" sposobami (nie wiedząc oczywiście do końca co mi jest) i mi nie pomogło. Z jednej strony już bym chciała urodzić i zacząć "nowe" życie, a z drugiej chcę się wyleczyć do końca przed porodem, żeby nie było powikłań. A tak dobrze trzymalam się całą ciążę, to na koniec mnie złapało ((( Odpowiedz Link Zgłoś
aniapiet Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 12:14 A ja mam termin z ostatnich usg na 12.12, wstaję po 3-4 razy siusiu i przeważnie też od 5 spać nie mogę, do tego od 2 dni mam jakąś depresję i beczę jak tylko mąż wraca z pracy (przez cały dzień nie mam komu się wypłakać, dlatego to Ojn musi potem wszystko znosić..."cierpliwie"))Od wczoraj też mam co jakiś czas lekkie skurcze, raczej bezbolesne, a dziś od rana czuję lekkie napięcie w dole brzuszka- jak przed okresem. Wieczorem mam wizyte u lekarza, a jak narazie to jestem w puiżamce i nie mam zamiaru się ubierać!!Może szybciej zobaczę się z moim Mateuszkiem)) Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 12:32 Ja też mam termin na 12.12, ale z OM, z usg - na 28.11, albo na 5.12, albo na 7.12. Chyba mam jakąś depresję przedporodową, bo mam pretensje do domowników (przede wszystkim do męża), że zbyt mało uwagi mi poświęcają. Nie chcę być pępkiem świata, ale jestem zła jak po całym dniu spędzonym w samotności mąż wraca z pracy (zaliczając po drodze siłownię), zamieni ze mną dwa słowa i idzie do laptopa, albo włącza tv i ucisza mnie, że ten program go interesuje, a ja mu się chcę po prostu wygadać. Czy Wy też macie takie odczucia, czy to ze mną jest coś nie tak. Myślę, że kazdy facet jest egositą, tylko czasami się maskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapiet Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 17.11.05, 19:35 No właśnie!! U mnie jest identycznie...ach, ci faceci!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniapiet Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 12:17 przeważnie też od 5 spać nie mogę, do tego od 2 dni mam jakąś depresję i beczę jak tylko mąż wraca z pracy (przez cały dzień nie mam komu się wypłakać, dlatego to Ojn musi potem wszystko znosić..."cierpliwie"))Od wczoraj też mam co jakiś czas lekkie skurcze, raczej bezbolesne, a dziś od rana czuję lekkie napięcie w dole brzuszka- jak przed okresem. Wieczorem mam wizyte u lekarza, a jak narazie to jestem w puiżamce i nie mam zamiaru się ubierać!!Może szybciej zobaczę się z moim Mateuszkiem)) Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 13:52 jak wrócisz od lekarza to napisz co mówi na te bole w dole brzucha, ja tez tak mam i to ostre, cały czas... tez mialam na poczatku nadzieje ze zobaczymy sie z Mackiem wczesniej,ale wlasnie powoli ją trace. Boli i boli i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
agikom do aniapiet 15.11.05, 13:56 ten poprzedni post był do Ciebie Ania, tylko zapomniałam zanaczyc w tytule Odpowiedz Link Zgłoś
aniapiet Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 17.11.05, 19:43 sorki, że dopiero teraz piszę) Miałam nadzieję, że będzie wcześniej, a pan doktor mówi, że wszystko ok, te bóle ze skurczami nad ranem to rozszerzanie się szyjki macici, cyt.:" z butelki od wina musi zrobić się słoik") a mały powinien urodzić się 16.12....JAK JA TO WYTRZYMAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
siciliana78 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 12:26 Witam grudniówki! Ja mam termin na 1 lub 6 grudnia, zalezy czy wg. OM czy USG generalnie jeszcze 2-3 tyg a moze mniej, a moze wiecej, tylko ONA wie Czuje sie ok, sisiu w nocy ze 3-4 razy, skurcze przepowiadajace juz sa, spie jak mpos po 12godzin, jezdze autkiem, sprzatam, gouje, pracuje. Jak normalny, tylko o 15kg cięższy człek Torba nie spakowana, ale czesc rzeczy juz przygotowana. Pokoik dla niuni gotowy na 100%, wszystko i wszyscy na nią czekają. Na swieta chce byc chuda i ładna z cudną i zdrową dzidzią na rękach, tak to sobie wymysliłam, wiec śpeisz się córeczko kochana! Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 13:23 Witam mamy grudniowe! Mój termin - 20 grudzień. Spię bardzo krótko, chociaż cały czas planuje, że teraz muszę pospać, przed tym co mnie czeka! Ale niestety nie da rady spać na zapas! Też miewam takie pojedyńcze skurcze, twardnieje mi wtedy brzuch. Ale nadal jest wysoko i tak się zastanawiam, kiedy brzuch opada niżej??? Różnicę na pewno zobaczę, bo strasznie ciężko mi się teraz oddycha. Maluch wierci mi się strasznie. Nie skupiam się nawet na liczeniu ruchów, bo cały czas czuje go razem ze mną. Zastanaiam się tylko ile już teraz waży. W 31 tyg. ważył 1850 gram. Czy robiłyście ostatnio USG, ile ważą wasze niunie?? Pozdrawiam. Eselchen i junior(-ka) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 13:43 Mój synek na przełomie 31/32 tyg. ważył tyle co Twój. Dziś idę do gina i ciekawa jestem bardzo czy będzie go "ważył". Chciałabym, ale czytał,że gdzieś tak 200g na miech przybywa więc niby łatwo wyliczyć. Uważam jednak,że synek mój to wielka indywidualnośc ;o) i nie miesci się w "statystyce ";o) Pozdrawiam PS. Dziś chyba dostanę już skierowanko na KTG ) Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 13:44 tak więc moje maleństwo to średniaczek będzie myślę ze ok 3000 kg będzie wazył jak się urodzi Pokoik równiez przygotowany torba do szpitala tez a brzuch od 2 tygodni nisko "między nogami" teraz 38 tc Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 13:48 Moja mała w 32 tygodniu ważyła 2256 gram, teraz jestem w 37 tygodniu i od tamtej pory nie robiłam usg, ale będę robiła w przyszły czwartek. Również jestem bardzo ciekawa wagi dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
siciliana78 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 13:59 moja w 32tc wazyła 1880g, nie bede juz robiła USG, jestem w 37tc. Gin twierdzi ze nie ma potrzeby bo wszystko ok. Ja nie chce by byla za wielka i za ciezka Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 14:05 Mam wrażnie że dzidzia rośnie z dnia na dzień. Kopniaki są mocne i czasem bolą, dlatego przypuszczam, że będzie niezły klocek! Kiedy pakujecie torbę do szpitala??? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 14:08 Ja to najchetniej już bym spakowała, zeby to jakoś przyśpieszyć :o) ale we wszysko się jeszcze nie zaopatrzyłam. Mam pytanie. Czy w szpitalu zamierzacie używać jakiś podkładów poporodwych czy zwyczajnych podpasek??? Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 14:13 38tc-moja torbajest juz spakowana od trzech tygodni, ania, a ja spakowalam podpaski, ale nei wiem co lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 14:42 Ja kupiłam podpaski-pieluszki Belli i jeszcze maxi Always'y. Zaopatrzyłam się tez w majtki jednorazowe. Mam dwie koszule nocne, w tym jedną spisuje juz teraz na straty - jak się zniszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
meidii Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 14:06 Samopoczucie o.k. tylko dluzej śpie o wiele i nic mi sie nie chce Ale to chyba przez wszystkim przez pogode a nie przez ciąze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 14:57 uf. Za godzinkę będę już sobie czekać u lekarza. Mam nadziję,że wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 18:40 witam, dziewczyny ja mam termin wigilijny)) Też śpię kiepsko, bo wieczorem nie mogę zasnąć z powodu kopniaków Maleństwa, a rano ok 6.00 budzi mnie starsze dziecię, które ma zaledwie 21 mies. Torbę szpitalną mam już dawno spakowaną, rzeczy dla Córeczki nr 2 przygotowane, bo właśnie jestem na etapie pakowania dobytku i przeprowadzki... Brzuch mi opadł już w zeszłym tygodniu, więc stresuję się czy Maleństwo poczeka do końca tej przeprowadzki Wolałabym, żeby wytrzymała chociaż do 1 grudnia, bo listopada nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
lwiontko0 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 18:48 ja mam termin na 5 grudnia, ale brzuszek już nisko i rozwarcie na 1 palec, więc może jeszcze w listopadzie urodzę Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe Mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 18:58 Już nie pamiętam, która z Was mnie pytał Dziewczeta, o te skurcze. Otóż lekarz powiedział mi,że w tym terminie to już moga być skurcze przepowiadające ale żeby w ich przypadku zażyć NoSpę, bo takie nawet przpowiadjace mogą skończyć się przedwczesnym porodem, a lepiej tego uniknąć. Tak w ogóle to dowiedziałam się,że to moja ostania wizyta, wyniki mam bardzo dobre, więc teraz dopiero na 9. XII mna KTG, bo to wg. treminu OM się ustala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pzl8 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 19:06 Termin na 1 grudnia,ale coś czuję,że ta radosna chwila nastąpi jeszcze w listopadzie.Wczoraj byłam u mojej ginki,brzuch się opuścił,chociaż ja tego specjalnie nie odczułam ,gdyż przez całą ciążę był stosunkowo nisko.W nocy prześladują mnie koszmary senne i chroniczny brak snu,poza tym częstotliwość odwiedzania łazienki się zwielokrotniła.Torba wyziera z kąta,tak więc pełna gotowość.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
takaja3 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 19:01 ja mam termin na 13 ale dzisiaj byłam u gina i powiedział że szyjka już całkowicie wygładzona a glówka już mocno w dole wiec w kazdej chwili sie może zacząć datego kazał mi te dwa tygodnie leżeć no i co mi przyszło nie wiem jak wyeże tylle czasu bo miałam tyle planów no ale cóż poświęce sie jeszcze te dwa tygodnie a później...... torbe mam spakowanaą spakowałam w niedziele akurat równo m-c przed w zasadzie wszystko kupione chyba tylko spirytus musze kupić a i wózek odebrać ma byc za dwa tygodnie ni i wiekie czekanie z małą wszystko ok - mam nadzieje - lekarz tak twierdzi ale wiadomo jak to jest czasami nachodza mnie jakies czarne myśli teraz w 36 tc wazy 2600 co do spania to ja tez mam problemy najgorsza jest i tak zgaga któa mnie ciągle męczy czasami to już nie mohge wytrzymac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kumari_1 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 15.11.05, 20:19 Ja mam termin na 26.12. Wczoraj wlasnie dowiedzialam sie ze szpital, w ktorym chce rodzic bedzie zamkniety od 20.12 do 3.01 (((( takiego pecha to moge miec tylko ja. w moim miescie jest jeszcze jeden szpital, ale ja nie chce w nim rodzic!!! czy ktos mnie rozumie? wiec zostaje mi albo wczesniejszy porod, albo zaczekac do stycznia (ta druga opcja bardziej mi odpowiada). ogolnie coraz mi ciezej, zaczely puchnac mi nogi, co nie jest przyjemne. jestem w 35 tyg. ciekawe ile jeszcze? pozdrawiam wszystkie grudnioweczki. trzymajmy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 16.11.05, 07:52 Ja dziś do lekarza jadę i na komputerze będę jutro napisze kiedy cesarka i ogólnie jak z dzidzią Trzymajcie kciuki żeby te jego jelitak były wporządku Odpowiedz Link Zgłoś
kkasperka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 17.11.05, 00:34 dziewczeta! mam male pytanie. czy macie rozwarcie??? ja bylam dzis u gina i powiedziala mi, ze mam 1 cm. to nic nie znaczy, bo moge tak jeszcze chodzic do konca, czyli przez 3 tyg jeszcze. a jak Wy??? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 17.11.05, 08:27 kkasperka- mam pytanko a masz jakieś "objawy", np. bóle w dole brzuszka, łapią Cię czasami takie delikatne skurczyki, albo czujesz/łaś jakby Ci sie coś zsówało? a może jakieś inne? ja mam jutro gina i takie "objawiki" i jestem ciekawa co mi powie, co prawda na poród mam jeszcze teoretycznie troszke czasu bo obecnie jest 35tc i 4dni ale ostatnio gin pow. że może być Niuniek wcześniej i stąd moje pytanko dzięki i pozdrawiam - tak dla pocieszenia moje koleżanka w piątek miała rozwarcie na 1cm i też jej lekarz powiedział, ze to jeszce troszke, potem kontrol w pon i to samo , ze jeszcze troszke a we wtorek urodziła Odpowiedz Link Zgłoś
agabro Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 17.11.05, 09:36 Witam! Ja mam termin na 29 grudnia, ale juz nie mogę się dofekać. 28 lis. mam wizyte więc może czegoś się dowiem. chociaż nie wierzę w gdybanie lekarzy kiedy to może być. jedni z rozwarciem chodzą 2 miesiące (np. ja 2,5 cm w pierwszej ciązy) inni rodzą bez rozwarcia i bez żadnych objawów przed terminem. Ja już jestem zmęczona i chyba ktoś spuścił ze mnie powietyrze. Nic mi się nie chce. Dobrze, że jesteście. Buziaki! Odpowiedz Link Zgłoś
agikom jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 11:52 JAk wyglądają ruchy Waszych dzidzi? Moj synek do niedawna jeszcze kopał tak mocniej,te ruchy były takie krótkie i zdecydowane, a teraz im blizej rozwiązania, tym coraz mniej jest tych ruchów. teraz te ruchy sa takie inne, np. rosnie mi brzuch w róznych miejscach, rózne wzgórki sie robią. i w ogole im blizej tym Maluch sie coraz mniej rusza. czy to dlatego ze ma mniej miejsca? czy tez tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l1 Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 12:06 oj - agikom, z tego co piszesz widzę , ze mamy tak samo tylko, że dla mnie to jeszce za wcześnie, obecnie 35tc i 3dni(wg.usg z 26.08.2005r, tak więc może sie tam cos pozmieniało) , a od wczoraj mój Syneczek tez stał sie leniwszy, dobrze, że jutro ide do gin to mi coś powie, bo to takie trochę denerwujące, bóle w dole brzuszka sa , skurczyki też, brzuszek trochę opadł(mam mały brzuszek),a no i prawie non-stop mam napięty pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agikom Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 12:14 no to jestesmy rzeczywiscie w identycznej sytuacji i z identycznymi dolegliwosciami, tylko ja juz 39 zaczełam No i moze bym sie tak nie przejmowała, gdyby mnie ten lekarz idiota wczoraj nie zestresował na tym ktg,jak czytalas nizej jutro znow ktg, zobaczymy, jak bedzie? napisz jutro co u gina, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l1 Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 12:18 napiszę, napiszę, no własnie a ja dopiero 35tc i 3dni, a na ktg wyjdzie wszystko w porzadku, nie przejmuj się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 13:11 Mój maluch już tez nie daje mi kopniaków, no chyba że w żebra! Ale wystawia co chwilę jakiś członek na zewnątrz. Przypuszczam, że to stopy albo kolana. Ułożony był już głową w dół, ale teraz zaczynam wątpić w to ułożenie. Zapisałam się w przyszłym tygodniu na usg, to się dowiem jak wygląda. Czy kupujecie przed porodem butelki, smoczki i laktator?? To są rzeczy, których nie mam i się zastanawiam czy nie odpuścic sobie na razie tych zakupów i nie poczekać. Co radzicie? Pozdrawiam. Eselchen i Junior(-ka) 20.12.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
pzl8 Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 14:00 Dzisiaj skończyłam 38 tydz i ruchy tez jakby zmalały i ich częstotliwość jest rzadsza niż dotychczas,zaczynam się tym trochę zamartwiać.Jednocześnie tłumaczę sobie,że dzidzia ma coraz mniej miejsca,zwłaszcza,że brzuszek niewielki (przytyłam 7kg).Na ktg dopiero w poniedziałek,nie wiem jak dotrwam do tego czasu.Poza tym cierpię na chroniczną bezsenność,co daje pole do popisu mojej wyobraźni,a to co ona produkuje,nie nastraja zbyt optymistycznie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkasperka Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 14:23 hej dziewczyny! z tym jednym centymetrem czuje sie dosc srednio... wczoraj bolalo mnie wszystko i nie moglam spac do 2.30 w nocy (taka bylam przejeta nie mam jakis konkretnych skurczy (albo o nich nie wiem) ale generalnie czuje sie inaczej niz przed tygodniem. cos mnie kluje, cos sie napina, puchne no i czasem boli mnie kregoslup. do tego po tym badaniu krwawie do teraz i nie wiem juz jak rozroznic krwawienie po badaniu od np:czopa. prawde mowiac, bardzo sie ciesze, ale mialam nadzieje jeszcze "pochodzic" bo mam trzy egzaminy pod koniec listopada... nie martwcie sie i cieszcie spokojem (choc wiem, jak to trudne, bo mi co chwile odbija pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
patysiak Re: jak ruszają sie Wasze MAluchy? 17.11.05, 14:25 u mnie za oknem wlasnie przed chwila padal snieg ... szkoda ze sie roztapia.pogoda nam nie pomaga w nastroju Odpowiedz Link Zgłoś
agikom o my biedne!!!! 17.11.05, 14:48 wiecie co?ja tak czytam i widze ze wszystkie takie same jestesmy"glupie". ja tez w nocy leze bezsennie i wtedy takie scenariusze do glowy przychodzą,ze ... o zgrozo!!! pzl8,jak tak bardzo sie niepokoisz, to moze jedź jutro na to ktg?nikt Cie nie wygoni,jesli czujesz ze cos moze byc nie tak,musza Ci zrobic badanie ja tez sie denerwuje przed jutrem,chociaz jestem przekonana ze z synkiem ok, bo rusza sie i czuje go caly czas,ale wiecie, zawsze jakos tak niepewnie. znowu im cos nie przypasuje i jeszcze zostane w szpitalu,tfu tfu a jesli chodzi o laktator i butelki,to ja laktator dostalam od kolezanki,ale nie wiem czy bym kupowala,jesli by mi nie dala.butelki mam narazie dwie.jesli chcesz to kupowac normalnie w sklepie,to moze sie wstrzymaj?jak sie okaze potrzebne to Ci wszystko dowiozą. dziewczyny,teraz ide obiadek wstawic,trzymajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 24.11.05, 15:57 byłam w szpitalu i myślałam juz że wyjdę z bobaskiem ale lekarz chce przetrzymać mnie do terminu więc do ok. 4 grudnia mam czasi puscili mnie do domku. W szpitalu rozgonili skórcze mam się oszczędzać bo szyjka sie skróciła, a że czeka mnie CC to lepiej niech pród się nie zaczyna tylko jak przyjade w umówiony dzionek to bede miała CC w szpitalu pobyt to tragedia nudno smutno bleeeeeeeeeeeee... a Wam co się szykuje????? Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
paulakp Re: Grudzień jak samopoczucie ??Moj termin 24.12 24.11.05, 16:21 Czesc ja mam termin na 24 grudnia ogolnie tak jak u Was mamuski wstaje po 3 lub 4 razy w nocy siusiu i mala kopie okropnie tak sie mocno wierci i ogolnie jest mi ciezko przybralam 15 kg Pozdrawiam Was i WAsze dzieciatka papa Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ??Moj termin 24.12 24.11.05, 16:24 heh ja na + mam już 20 kg Jej a jak zrobią mi CC w Andrzejki ))))pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
takaja3 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 24.11.05, 17:46 no hej ja jestem w 38 tc i mam juz od jakiegos czasu skurcze i sie zastanawiam jak ci te skurcze rozgonili bo ja bym chętnie choc do jutra przeczekała...... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 24.11.05, 17:45 Mnie tak kopie, tak się wierci. Wczoraj byłam totalnie zmordowana. I nadal jeżdże do szkoły, termin na 15. XII. Myslałam,że wytrzymam bez narzekania do końca ciąży ale chyba się nie da Cały czas dostaję pod prawe żebro. Dziś Szymek miał czkawke Jak ma czkawkę to troszkę jest spokojniekszy. Mam jeszce tyle do pozaliczania w szkole przed porodem, a on ma to w swoim małym nosku... Postanowiłam dziś z nim pogadać. Powiedizałam mu że mam dużo pracy i że bardzo go kocham, żeby dał mi troszkę spokoju itd. Pospiewałam i na razie spokój Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaanulka Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 24.11.05, 18:20 z tymi skórczami to sama nie wiem dostałam kroplówkę i faktycznie żadziej mam skórczyki. te skórcze nie są bolesne tylko odczuwalne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
takaja3 Re: Grudzień jak samopoczucie ?? 24.11.05, 18:35 no moje sa bolesne i to powiem że znacznie na dodtek takie na okres ciągnace do kręgosłupa no i mniej wiecej co 15 min pisałam osobny watek ale przeciez nikt nie zdiagnozuje mnie wirtualnie martwie sie...... Odpowiedz Link Zgłoś