Dodaj do ulubionych

praca przy komputerze

15.11.05, 10:34
Witam pracujące mamusie!
Proszę napiszcie mi jak została rozwiazana u Was w pracy ( cały dzień przy
komie) sprawa max 4 godz przed monitorem w czsie ciąży?
Obserwuj wątek
    • tsunami05 Re: praca przy komputerze 15.11.05, 10:53
      Mojej pracy sie nie da bez komputera. Siedzę jakieś 8-16 godzin dziennie.
      Jestem 2 30 tc.
      • arubaa Re: praca przy komputerze 15.11.05, 11:10
        Ja też nie wyobrażam sobie, co niby miałabym robić przez ponad pół dnia bez
        komputera. Ten przepis pochodzi z czasów, kiedy monitory były gorszej jakości,
        obecnie chyba nikt nie traktuje go poważnie.
    • ares1976 Re: praca przy komputerze 17.11.05, 16:56
      Hej!
      Jestem w 5 mies. i pracuję na cały etat. Szefowa rozwiązała to tak, że 6 godzin
      siedzę przy komp. a pozostałe 2 godziny wymyślają mi robote papierkową.
      Szukałam w internecie (w przepisach prawnych) info na ten temat - i...nie jest
      to niestety jednoznacznie uregulowane że 4 godziny - kodeks pracy tego nie
      określa jednoznacznie i pozostawia do interpretacji pracodawcy (W KODEKSIE
      przeczytaj nie tylko paragraf o pracy przy komp. ale i poniższe paragrafy,
      które powodują nijednoznaczność). Poza tym z tego co pamiętam Kodeks
      Pracyodsyła jeszcze do ustawy.
    • sineira Re: praca przy komputerze 17.11.05, 17:47
      Przepis jest lekko przestarzały, bo szkodliwośc zależy od wieku sprzętu, na
      kórym pracujesz. Ja dostałam monitor LCD i częściej niż zwykle robię sobie
      przerwy, żeby nie siedzieć ciągle w jednej pozycji. Uważam, że to całkowicie
      wystarczy.
      • jooasian Re: praca przy komputerze 17.11.05, 19:55
        Witam ja też pracuje przy kompie cały dzień.Przerwy robie sobie częściej niz wcześniej ale i tak bóle pleców doskwierają. Jakoś pracodawca nie satra się zapewnić koobietom w ciąży innych prac.
        Pozdrawiam, asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka