monia_2005_5 15.11.05, 10:34 Witam pracujące mamusie! Proszę napiszcie mi jak została rozwiazana u Was w pracy ( cały dzień przy komie) sprawa max 4 godz przed monitorem w czsie ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tsunami05 Re: praca przy komputerze 15.11.05, 10:53 Mojej pracy sie nie da bez komputera. Siedzę jakieś 8-16 godzin dziennie. Jestem 2 30 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
arubaa Re: praca przy komputerze 15.11.05, 11:10 Ja też nie wyobrażam sobie, co niby miałabym robić przez ponad pół dnia bez komputera. Ten przepis pochodzi z czasów, kiedy monitory były gorszej jakości, obecnie chyba nikt nie traktuje go poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: praca przy komputerze 17.11.05, 16:56 Hej! Jestem w 5 mies. i pracuję na cały etat. Szefowa rozwiązała to tak, że 6 godzin siedzę przy komp. a pozostałe 2 godziny wymyślają mi robote papierkową. Szukałam w internecie (w przepisach prawnych) info na ten temat - i...nie jest to niestety jednoznacznie uregulowane że 4 godziny - kodeks pracy tego nie określa jednoznacznie i pozostawia do interpretacji pracodawcy (W KODEKSIE przeczytaj nie tylko paragraf o pracy przy komp. ale i poniższe paragrafy, które powodują nijednoznaczność). Poza tym z tego co pamiętam Kodeks Pracyodsyła jeszcze do ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: praca przy komputerze 17.11.05, 17:47 Przepis jest lekko przestarzały, bo szkodliwośc zależy od wieku sprzętu, na kórym pracujesz. Ja dostałam monitor LCD i częściej niż zwykle robię sobie przerwy, żeby nie siedzieć ciągle w jednej pozycji. Uważam, że to całkowicie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jooasian Re: praca przy komputerze 17.11.05, 19:55 Witam ja też pracuje przy kompie cały dzień.Przerwy robie sobie częściej niz wcześniej ale i tak bóle pleców doskwierają. Jakoś pracodawca nie satra się zapewnić koobietom w ciąży innych prac. Pozdrawiam, asia Odpowiedz Link Zgłoś