05.12.05, 11:46
Czy przy dodatnim hbs poród odbywa się inaczej niż normalnie? Czy jest to
przeciwwskazanie do porodu rodzinnego?
Obserwuj wątek
    • ledzeppelin3 Re: HBs+ 05.12.05, 11:58
      Dodatni antygen HbS u ciężarnej jest wskazaniem do porodu w szpitalu zakaźnym,
      dziecko po porodzie w I dobie otrzymuje surowicę z przeciwciałami
      antywirusowymi, oprócz tego szczepienie. Co do porodów rodzinnych, trudno mi
      powiedzieć.
      • mruwa9 Re: HBs+ 05.12.05, 12:00
        w szpitalach zakaznych nie ma porodowek. Jesli juz, rodzi sie na oddziale
        septycznym. O obecnosc partnera warto spytac u zrodel, tjj. w szpitalu. Nb.
        niech sam oznaczy u siebie HBs, bo WZW typu B i C to choroby przenoszone droga
        plciowa. Poza tym dziecko po porodzie otrzyma surowice oraz 1. dawke
        szczepionki p/WZW B i bedzie moglo byc normalnie karmione piersia.
    • llilly Re: HBs+ 05.12.05, 12:45
      Z tego co się orientuję, to faktyczne trzeba oznaczyć antygen u ojca i jeśli
      będzie + to prawdopodobnie niestety poród rodzinny odpada.Pozdrawiam.
      • mruwa9 Re: HBs+ 05.12.05, 13:07
        Jesli matka rodzi na septyku, a oboje rodzice maja HBs+, to czemu ojciec ma
        miec zakaz obecnosci przy porodzie? Zwlaszcza, ze to nie ojciec bedzie krwawil
        (a wiec narazal kogokolwiek na zarazenie). HBs warto oznaczyc u ojca dziecka
        dla jego (ojca) wlasnego dobra i wiedzy na przyszlosc, a nie dla porodu jako
        takiego.
        • llilly Re: HBs+ 05.12.05, 13:13
          Faktycznie, to co mówisz jest logiczne, wiem tylko, że w moim pobliskim
          powiatowym szpitaliku wymagają do porodów rodzinnych zaświadczenia ze szkoły
          rodzenia i braku ag. u ojca, ale tam chyba nie są przystosowani do porodów
          B+.Najlepiej chyba będzie po prostu zadzwonić i zapytać w konkretnym
          miejscu.Pozdrawiam.
          • mruwa9 Re: HBs+ 05.12.05, 13:29
            to tak na chlopski rozum osobom HBs dodatnim powinnno sie zakazac np. jedzenia
            w restauracjach, bo sztucce nie sa sterylizowane, w przeciwienstwie do narzedzi
            chirurgicznych. IMHO szpital przede wszystkim powinien zaczac od egzekwowania
            elementarnych zasad higieny, aseptyki i antyseptyki od personelu, (poczawszy od
            banalnego dostepu do jednorazowych rekawiczek) a wymaganie od ojca zaswiadczen
            o nosicielstwie jakiejkolwiek zoltaczki jako warunku obecnosci przy porodzie
            traci mi dyskryminacja..
            • llilly Re: HBs+ 05.12.05, 14:36
              Spokojnie, ja nie mówię, że to mi się podoba, ale że tak jest.A porównanie
              skalpela do sztućców jest... mało mądre.Chyba rozumiesz sama.Bądżmy miłe dla
              siebie.Pozdrawiam.
        • ania_2040 Re: HBs+ 05.12.05, 20:46
          hej, ja wam radze o ile tego nie robilysmcie powtorzyc badanie HBS+. ja
          dostałam skierownaie na badanie, potem do mnie gin dzwonił i mi zakomunikował,
          ze mam HBs+ , no i oczywisćie strach itp. miesiąc póżniej sie zupełnie
          niechcacy okazało, ze moj durny lekarz (ktorego juz zmienilam) sie pomylil i
          wcale nie mam HBs+.
    • olazn Re: HBs+ 05.12.05, 13:56
      Czyli z tego co mówicie jeżeli ojciec ma Hbs- to może być obecny przy porodzie.
      • mruwa9 Re: HBs+ 05.12.05, 13:58
        Nic takiego nie mowimy. Oznaczcie HBs u Twojego partnera i majac wynik
        spytajcie sie o porod rodzinny w szpitalu, w ktorym masz rodzic. W razie odmowy-
        pytaj o uzasadnienie, na jakiej podstawie odmowiono, i jesli postawa szpitala
        Cie nie zadowala, mozesz zdecydowac sie na inny szpital.
        • 5_monika Re: HBs+ 05.12.05, 14:34
          ja z hbs +, wykrytym w ciąży rodziłam w szpitalu klkinicznym, różnica taka ,że
          nie można na zwykłej sali i specjalej do prodów rodzinnych(ładnej),tylko na
          oddziale septycznym.Mąż oczywiście był od początku do końca porodu na sali.
          Hbs zbadał później, więc nie miało to znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka