amus878787
29.11.15, 20:11
Nie wiem czy dobrze umiejscowiłam wątek- jeśłi nie bardzo prosze o przeniesienie go. Jęsli znajduje watki o podobnej tematyce to zwykle związane są z HCV albo HBS .......
witam serdecznie mam 28 lat jestem osobą otyła ( otyłośc towarzyszi mi od malutkiego)
od 2008 roku monitoruję transaminazy i bywa rożnie zwykle sa w okolicach 50 ( w 2009 roku byly w okolicach 200 zrobiono badania na wszystkie żoltaczki plus miana ANA2 i ASMA wszystko wyszło ok po jakimś czasie aspat i alat sam spadł do okolic 50 i tak zwykle sie utrzymywał raz to bylo 30 raz 60 takie wahania
co roku mam robione USG jamy brzusznej wątroba zwykle powiekszona z objawami stłuszczenia, nie spożywam alkoholu/ narkotyków jedynie to to czesto pzryjmuje leki przeciwbólowee- migrena ale wszystko z głową. po porodzie w 2011 przez 2 lata brałam leki na depresję. zakończyłam w 2013 wyniki transaminaz byly wtedy znośne.
Badania z kwietnia 2015
Aspat 50
Alat 48
Badania z dnia 19.10.2015
Aspat 99,8 [ <32>]
alat 77,6 [<33]
amylaza 64,1 [28-100]
morfologia w porządku.
do badań skłoniło mnie pobolewanie po prawej stronie brzucha mdłogiści odbijanie sie i nadmierne gazy
USG:
Wątroba znacznie powiększona ( wymiar skośny 188mm, wymiar góra dół 261 mm echogenicznośc jednorodna, podwyższona z wygaszaniem cech jak w stłuszczeniu, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny echoujemny bez złogów.
PŻW nieposzerzonym ŻW poszerzone do 14 mm ( norma do 12 mm)
Naczynia wewnątrzwątrobowe i przewody żółciowe wewnątrzwątrobowe zwężone
Trzustka niepowiększona, echogenicznośc jednorodna znacznie podwyższona jak w otłuszczeniu, ogon trzustki przysłonięty gazami
Śledziona nieznacznie powiększona w wymiarze podłużnym 136mm x 47 mm normochomogeniczna, jednorodna
Mała śledziona dodatkowa śr 22mm
Obie nerki o gładkich obrysach prawidłowym rysunku miąższowo-zatokowym bez cech zastoju i cieni złogów
Nerka prawa 119x49mm warstwa miąższowa 19 mm. Nerka lewa powiększona 137x 60 mm, warstwa miąższowa 20 mm
Pola nadnerczowe wolne
Aorta brzuszna widoczna odcinkowo nieposzerzona
Powiększonych węzłów chłonnych w okolicy naczyń i przestrzeni zaotrzewnowej nie stwierdzono
Pęcherz moczowy średnio wypełniony o gładkich ścianach
Macica niepowiększona
Wolnego płynu w jamie otrzewnej, opłucnej i osierdziu niestwierdzono
Badanie trudne techniczne ze względu na gazy i obesitas
Wnioski. Cechy stłuszczenia wątroby i otłuszczenia trzustki powiększenie nerki i śledziony
wyniki pare dni później
GGTP 110 [ do 50]
Aspat 101
alat 64
fosotaza 102 [42-141]
Mocznik 19 [15-38]
kreatynina 0,68 [0,4-1,2]
bilirubina 0,6 [0,2-1,2]
crp 1,86 [0-6]
Cholesterol całkowity 155 [<190]
HDL 30 [>50]
LDL 92[<100
Trójglicerydy 166 [>150]
lipaza 30 [<=60]
HCV- niereaktywny
HBS - niereaktywny
wyniki po tygodniu
Aspat 180
Alat 110
GGTP 100
po kolejnym tygodniu
Aspat 140
Alat 100
GGTP 110
Ferrytyna 200 norma do 150
IGG 16 norma do 13
USG najświeższe
wątroba powiekszona 174 mm jednorodna hyperechogeniczna
śledziona niepowiększona
żyła wrotna 13 mm
reszta bez zmian.
trójglicerydy i cholesterol zwykle mam poza normą ale od jakiegoś czasu jestem na diecie i wyniki te są w normie.
dzisiaj mialam wykonywaną gastroskopie wszystko a jak najlepszym porządku
za pare dni będe miala wykonywaną biopsję
czy takie wyniki mogą wskazywac na marskosć??
najgorsze jest to ze mam niedoczynnośc i ladnie trzymałam wyniki na euthyroxie 100
teraz podwojona dawka nie pomaga TSH mam na poziomie 8 FT3 ponizej normy jakby organizm nie przyjmowal leków( próbowano już zmienić na letrox na novothyral i to samo) celiaklia wykluczona, helicobakter wykluczony.
czy moze byc winna wątroba?
czy moze to być już marskośc??