joanna1007 Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 13:17 mam pytanko, ....ale chyba jestem przewrazliwona juz....od paru dni swedzialo mnie cialo, jestem w 19 t.c, i poszlam sobie zrobic badanie alat i aspat, i wyniki w normie, nawet ponizej normy...?chyb aok?lepiej mniej niz wiecej? alat-5 (norma 9-36) aspat- 25 (norma 10-31) Odpowiedz Link Zgłoś
izu7 Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 13:32 Hej! Mam dokładnie to samo!!! Dzisiaj rano byłam zrobic badania na ASPAT i ALAT. W laboratorium babki powiedziały mi, ze to nie ma sensu, i , ze w ciąży wyniki są zawsze podwyższone, mimo to, zrobiłam te badania. Wyniki będą po 15.00 to dam Ci znać co u mnie wyszło ...poszukam też innych interpretacji tych wyników. Słyszałam także o tym, ze podejrzenie cholestazy ( jej objawem jest m.in swędzenie) pojawia się najczęściej około 35 tygodnia. Ty masz jeszcze dużo czasu a ja ...mało ( 37 tc i 5 dni).Zobaczymy. Bądźmy dobrej myśli. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 13:49 Mnie faktycznie dopadła cholestaza w 35 tygodniu ale czytałam , ze juz w 28 - 32 się zdarza. Życzę wam, zęby was to ominęło. Ja miałam te współczynniki ponad 250 i ponad 500 więc konkretnie, później spadły ale najważniejsze są kwasy żółciowe - robi się je, kiedy te 2 współczynniki są ponad normą. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1007 Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 16:26 ale ja mam w normie...nawet ponizej ten ALAt...wiec chyba dobrze wszytko... Odpowiedz Link Zgłoś
jeasie Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 17:00 Ja tez robilam te badania ok. 23 tyg, bo mnie wszystko swedzialo...;-( Mialam ok. 40 alat i aspat wiec spoko dzieki Bogu, ale jak mnie swedzialo tak swedzi) Juz sie pogodzilam z tym jakos. Skora sie rozciaga i jest malo nawilzona pomimo tony balsamow i oliwki...Ja nie mam na to sposobu ale chetnie poslucham dobrych rad. Podrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
izu7 Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 17:18 No to mam juz wyniki!!! ASPAT- 29 (u mnie norma 31) i ALAT - 47 ( norma 34). Czy powinnam sie martwic??????????????????? Czy wg Was takie wyniki sa ok ? Zaniepokoiłam sie dość powaznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: ALAT< ASPAT! 09.12.05, 18:57 a gdzie was tak swędzi? całe ciało? bo mnie strasznie swędzą piersi (ale to pewnie od ich rośnięcia i nabrzmienia) i pod nimi Odpowiedz Link Zgłoś