14.12.05, 21:01
Mam pytanie.
Jesteśmy w 12 tyg ciąży. Mieliśmy robione badania i lekarz napisał że łożysko
znajduje się na ściance przedniej. Nasza sąsiadka (też w ciąży)ma wszędzie
wpisane że łożysko jest na ściance tylniej.
O co chodzi i jak jest lepiej??
Obserwuj wątek
    • ik75 Re: Łożysko 14.12.05, 21:04
      witam!
      Nie ma powodu do niepokoju. Do 20-22 tyg. ciąży łozysko ustala swoją pozycję,
      czyli w 12 tyg. może być na ścianie przedniej. Pod koniec 2 trymestru powinno
      przesunąć się na ścianę tylną, w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z
      łożyskiem przodującym.
      Pozdrawiam
      Iza
      • shamsa Re: Łożysko 14.12.05, 21:13
        chyba zostalo tu namieszane, ale nie chce mi sie tlumaczyc bo ide spac. w
        kazdym razie lozysko z przodu jest okej, nigdzie nie wedruje, co najwyzej do
        gory. lozysko przodujace jest na dole. dobranoc.
      • malgosiek2 Re: Łożysko 14.12.05, 21:14
        Co Ty piszesz za bzdury.
        Łożysko na tylnej jak i na przedniej stronie to łożysko prawidłowo usadowione i
        nie ma nic wspólnego z przodującym.
        Dla ciąży nie ma to znaczenia.Powtarzam w obu przypadkach to fizjologia.
        Łożysko może znajdować sie na powierzchni wszystkich ścian jamy macicy.
        Do zagnieżdżenia się łożyska dochodzi przeważnie na tylnej ścianie xzęści dna
        macicy
        Pzdr.Gosia
        • ik75 Re: Łożysko 14.12.05, 21:19
          Bzdury, nie bzdury; odysłam do
          kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,1326732.html
          • malgosiek2 Re: Łożysko 14.12.05, 21:23
            Kochanie jestem położną i wiem co piszę.
            W artykule jest mowa o DOLNEJ CZĘŚCI MACICY,a nie o ścianie macicy to
            różnica.Dolna częśc jest przy szyjcfe,natomiast tu jest mowa o dnie macicy
            czyli górna jej część.
            Pzdr.Gosia
    • arubaa Re: Łożysko 15.12.05, 08:50
      Dziewczyny, nie piszcie bzdur! (to do ik75). Tylko możecie kogoś wprowadzić w
      błąd i niepotrzebnie nastraszyć. Łożysko przoduijące a łożysko zlokalizowane na
      przedniej ścianie mają się do siebie jak pięść do nosa!
      • malgosiek2 Re: Łożysko 15.12.05, 08:55
        Toż właśnie uświadomiłam ik 75 może dotarło,że po prostu pomyliła pojęcia.
        Pzdr.Gosia
    • joana.mz Re: Łożysko 15.12.05, 10:30
      U mnie też łożysko jest na przedniej ścianie i nie jest to lepiej ani gorzej
      niż jakby było na tylniej. Możesz jedynie (podobnie jak ja) później zacząć
      odczuwać ruchy dziecka, ponieważ łożysko je jakby amortyzuje, tak mi tłumaczył
      gin jak byłam zaniepokojona, że w 22tc jeszcze nie czuję.
      Pozdrawiam!!!
      • ledzeppelin3 Re: Łożysko 15.12.05, 11:52
        Łożysko na przedniej ścianie zdarza się dość rzadko, może być ważną informacją
        dla lekarza w przypadku cięcia cesarskiego- przecięcie łożyska w czasie cięcia
        nie jest jakąś tragedią, ale nieźle krwawi i trudno coś w polu operacyjnym
        zobaczyć. Klinicznie nie ma większego znaczenia.
    • gonia28b Re: Łożysko 15.12.05, 12:18
      Ja też mam na przedniej ścianie. Ostatnio USG miałam w 26 tc. Ponoć to jest też
      OK.
    • pampusia Re: Łożysko 15.12.05, 12:46
      Łożysko na przeniej ścianie jest oki, statystycznie jest to rzadszy przypadek
      ale niczemu nie zagraża. a co do ruchów, to ja przy łozysku na przedniej ścianie
      macicy czułam ruchy już w 16 tc i jest to moja pierwsza ciąża. To kiedy poczuje
      się pierwsze ruchy zależy głównie od tuszy. Szczupłe dziewczyny czują ruchy
      szybciej.
      • joana.mz Re: Łożysko 15.12.05, 13:57
        Być może i tusza ma znaczenie przy odczuwaniu ruchów. W moim przypadku nie.
        Jestem szczupła a mimo to ruchy czułam późno, a z tym łożyskiem w roli
        amortyzatora ruchów było wcześniej, więc to nie tylko wymysł mojego gina.
    • melka_x Re: Łożysko 15.12.05, 14:10
      Łożysko może być usytuowane na dowolnej ścianie macicy. Z tylnym jest niewielki
      kłopot, bo trudniej jest ocenić jego stan i dojrzałość na usg (zazwyczaj jest w
      dużej mierze zasłonięte przez płód).

Łożysko przodujące a łożysko na przedniej ścianie to oczywiście dwie różne
      sprawy. Łożysko przodujące jest patologią, zasłania ujście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka