Dodaj do ulubionych

Odpowiem na pytania

• iwetta26 PROPRANOLOL W CIAZY? 18.02.06, 14:52
      Czy w ciązy mozna brać propranolol na obnizenie pulsu i czy odstawia się go
      przed porodem?
    • anieczka79 Re: Odpowiem na pytania 18.02.06, 19:22
      dzień dobry,
      jestem w 34 tc, dwa dni temu wyszłam ze szpitala, trafiłam tam z powodu
      skróconej szyjki macicy i skurczy. przy okazji kompleksowych badań wyszło, że
      mam bakterie coli. Biore Amotaks. moje pytanie jest następujące czy bakteria ta
      może mieć negatywny wpływ na mojego dzidziusia?? a jesli tak to jaki??

z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
    • monia853 Re: Odpowiem na pytania 18.02.06, 22:16
      Witam!
      Jestem w 13tc i martwię się o mojego dzidziusia ponieważ od około 2 tygodni
      kilka razy dziennie odczuwam lekkie kłucie po lewej stronie brzucha i mam
      dziwną wydzielinę z pochwy(kolor biały).Proszę o odpowiedz bo bardzo się
      martwię o moje Maleństwo;-(
    • anatomka Re: Odpowiem na pytania 19.02.06, 22:37
      Witam mam problem otóż nie wiedząc ze jestem w ciąży zrbilam dwa zdjęcia Rtg
      bioder bez oslony. Obliczylam ze byl to 5 i 6 tydzien.Czytalam o tym jakie to
      mogło miec skutki i sie przerazilam. Ale lekarz mi powiedzial ze jezeli płod
      przezyl do dzisiaj ( a jestem juz w 25tc) to moze byc wszystko w porządku. A co
      pani o tym mysli.Czy mam szanse na zdrowe dziecko i jakie te zdjęcia mogą miec
      skutki.Ale przyzaje ze dzidzius rozwija sie prawidlowo i mam cichą nadzieje ze
      wszystko bedzie w porządku.
    • martan51 Re: Odpowiem na pytania 21.02.06, 14:26
      Moja sytuacja wyglada nastepujaco: od 3 miesiecy biore tabletki
      antykoncepcyjne, w poprzednim miesiacu pomiedzy jednym a nastepnym cyklem
      zjadania tabletek zrobilam przerwe tygodniowa po czym ponownie zaczelam brac
      tableki. Po 10 dniach od zjedzenia 1 tabletki wspołzyłam. Czy jest mozliwe aby
      zaszla w ciaze? Dodam ze tabletki biore regularnie o tej samej porze z
      tolerancja do 15 minut ( raz tylko w przeciagu tych 10 dni zdarzylo mi sie
      wziac tabletke o 2 godziny pozniej).
      Drugie moje pytanie to czy gdybym rzeczywiscie byla w ciazy to biorac nadal
      tabletki antykoncepcyjne, moge tym zaszkodzic płodowi??
      • martan51 Re: Odpowiem na pytania 21.02.06, 14:28
        zapomnialam dopisac ze tabletki ktore biore to Mercilon
    • agabialystok potwierdzenie ciąży 21.02.06, 15:29
      czy jest to możliwe aby równo w 4 tygodnie po ostatniej miesiączce licząc od
      pierwszego dnia stwierdzić ciążę? dziś jest 28 dzień cyklu, a mam je 23-25
      dniowe, wiec już jest po a okresu jescze nie mam. z gory dziękuję za odpowiedź.
      • malgocha11 w sprawie skurczy 30.03.06, 10:58
        Jutro zaczyna mi się 33 tydzień ciąży i niestety zaczęły mi się właśnie bardzo
        bolesne skurcze łydek. Czy jeśli biorę Prevital to moge sobie kupić magnez w
        tabletkach takie musujące i pic jedną tabletkę dziennie? Wizyte mam dopiero za
        2 tygodnie więc nie wiem czy mogę bez konsultacji z lekarzem?
        • dyzurna LIszaj 31.03.06, 18:14
          witam serdecznie

I ja mam do Pana Doktora pytanie:

1. Jestem w 37 tc i Od 2 dni mam kolo ust liszaja o srednicy 1 cm, wiem ze na
          taka dolegliwosc przepisywane sa antybiotyki badz sterydy czy jest jakis lek
          nie zagrazajacy zdrowiu dzidzusia?
    • jukka5 czy ktoś tu odpowiada? 21.02.06, 15:34
      Chciałam się dowiedzieć czy jest jeszcze ktoś kto odpowiada na zadawane tu
      pytania?
    • gosia4567 Re Jak to jest z odwracaniem??/ 21.02.06, 17:26
      Mam pytanie czy u nas w Polsce podejmuje sie jakiekolwiek proby odwracanie
      dziecka bedacego w polozeniu posladkowym w przypadku kolejnej ciazy?
      • zuzaeb gdzie jesteś gin-poł? 21.02.06, 18:11
        wygląda na to, że pan doktor opuścił to forum...... hm, jaka szkoda
        • pylak Re: gdzie jesteś gin-poł? 22.02.06, 13:57
          Pan gin. wziął nogi za pas - odrobić zaległości z atką masą pytań byłoby trudno
          smile)))
    • ewka197 Re: Odpowiem na pytania 22.02.06, 10:17
      Dzień dobry.Ja mam takie pytanie?Proszę mi powiedzieć kiedy należy się kochać
      aby "zaplanować"płeć dziecka, bo my z mężem planowali a okazało się w ostatnim
      usg że będziemy mieć syna a nie córkę ,a i tak go kochamy. Z góry dziękuje za
      odpowiedż.
    • anaj_kubus Re: Odpowiem na pytania 22.02.06, 14:01
      Mam pierwszy okres ciazy (miesiac) Pani ginekolog powiedziała mi ze mam zbyt
      małośluzu i przepisała mi femine kazała przyjść za 2 tygodnie i zapytała sie
      czy mam kota powiedziała ze zrobi mi wszytkie badaznia dopiero za 2 tygodnie
      czy moze mi Pan coś wiecej powiedziec .
    • kasia9699 Re: Odpowiem na pytania 22.02.06, 21:24
      Witam,
      jestem w 40 tygodniu ciązy, tydzień temu byłam na wizycie i lekarz stwierdził
      rozwarcie na 1 palec, czy to oznacza rychły poród ??, czy tez moze się zdarzyć
      że urodzę po terminie i to sporo. Miałam nadzieje że to rozwacie wrózy szybki
      poród, że łatwiej będzie rodzic i będzie szybsza akcja porodowa. Czy wogóle
      istniej jakaś zalezność między tym?? Moze moje pytanie jest głupie, ale już sie
      bardzo zaczynam bać i wygląda na to że próbuje się pocieszyć. Dziękuję i pozdrawiam.
    • agadu5 Re: Odpowiem na pytania 23.02.06, 11:52
      mam klopot typu:jestem w 23 t.c. i jest to moja trzecia ciaza, pierwsza 4 lata
      temu donoszona, druga 9 m-cy temu-poronilam. Teraz jestem na zwolnieniu ale
      jest rzecz,ktora mnie niepokoi,otoz od ok. miesiaca boli mnie spojenie lonowe,
      od kilku dni boli mnie do tego stopnia,ze nie moge chodzic i moja lekarka nie
      widzi w tym nic dziwnego. Jutro mam wizyte i niewiem co dalej? od 3 dni
      pobolewa mnie dol brzucha i dzis rano strasznie byl napiety( biore asargin i no-
      spe) niewiem czy nie przesadzam z wrazliwoscia na punkcie ciazy,ale jednak
      poronienie zrobilo swoje,bardzo pragniemy tego dziecka. Prosze o odp. czy mam
      zmienic lekarza, czy to cos groznego? Kasia
    • mag.koch Re: Odpowiem na pytania 24.02.06, 09:41
      mam nadzieje ze przeczytam odpowiedz na swoje pytanie i z góry za nią
      dziękuje.Jestem w 20 tc. to moja 4 ciaza.1-wsza urodził sie zdrowy syn ma juz 7
      lat, następnie miałam dwa poronienia w 6 tc i 12tc.obecna ciaza to duży stres
      poniewaz do tej pory byłam na podtrzymaniu (Duphaston)i kazdy dzień to obawa
      przed stratą.do tej pory nie czuję ruchów i jestem przerażona. w 19tc.słyszałam
      serduszko.od czasu do czasu pobolewa mnie brzuch.
    • urwisiara Re: Odpowiem na pytania 24.02.06, 13:39
      Dzień dobry Panie Doktorze!
      Mam do Pana bardzo ważne dla mnie pytanie. Otóż mam wysoki poziom testosteronu i
      moja druga ciaża zakończyła się obumarciem (miesiaczkuję również nieregularnie).
      Chciałabym wiedzieć czy ten podwyższony poziom hormonu mógł mieć na to wpływ.
      Chcę zaznaczyć, że przed pierwsza ciaża 6 lat temu zażywałam przez rok DIANE-35
      i ciaża przebiegała bez komplikacji.Jeśli ten wysoki poziom hormonu miał wpływ
      na obumarcie ciaży co powinnam zrobić( jakie badania przeprowadzić) przed
      zaplanowaniem kolejnej ciaży?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • mouha Re: Odpowiem na pytania - stopien Grannuma 24.02.06, 21:14
      Witam,
      tydzien temu bylam na USG i lekarz stwierdzial, ze mam II stopien dojrzalosci
      wg Grannuma, dzis tj w 23 tygodniu ciazy bylam na usg 3D i inny lekarz
      stwierdzil, ze mam 0 stopien, Juz nic nie rozumiem i nie wiem jak powiino byc w
      kolejnych tygodniach, prosze o wyjasnienie.

Kolejna sprawa - jakis czas temu po tescie PAPP-A mialam wskaznik urodzenia
      dziecka z zespolem Downa 1:70, zrobiona pozniej amniopunkcja nie wykryla
      zadnych nieprawidlowosci plodu, mam jednak pytanie co moglo wplynac na moj
      wysoki wskaznik wojnej jednostki beta HCG (mam 27 lat) i ewentualnie jak jej
      podwyzszony wskaznik moze wplynac na dalszy przebieg mojej ciazy?
      Mimo pozytywnych wynikow po amniopunkcji nadal sie boje...

z gory dziekuje
    • bondyrka Re: Odpowiem na pytania 24.02.06, 22:49
      Ja tez mam pytanie,poniewaz nurtuje mnie ono od poczatku ciazy i mam straszne
      wyrzuty sumienia,nie wiedzac,ze jestem w ciazy wzielam na imprezie tabletke
      ecstasy i troche amfetaminy,znajomi mnie namowili i tak jakos sie
      skusilam,opuznial mi sie okres i zrobilam test,okazalo sie,ze jestem w 5
      tyg.ciazy,gdy sie dowiedzialm nie moglam pozbyc sie wyrzutow sumienia i do
      teraz bedac w 34 tyg.ciazy bije sie z myslami czy moglam zagrozic dziecku,niby
      badania wszystkie sa pomyslne,usg tez niczego nie wykazuje,ale bardzo prosze o
      opinie eksperta czy w tak wczesnej ciazy mozna zagrozic w ten sposob
      dziecku,bede bardzo wdzieczna
      • spoti Re: Odpowiem na pytania 25.02.06, 10:24
        Planuje ciaze i szczepie sie przeciwko zołtaczce. II szczepienie mam w marcu i stad moje pytanie: jak dlugo powinnam odczekac po II szczepieniu? Trzecia ostatnia dawke szczepionki powinnam wziasc po pół roku ale wezme jak juz urodzesmile
    • karolinka4891 Re: Odpowiem na pytania 25.02.06, 14:18
      dzien dobry PAnie doktorze wykryto u mnie torbiela na prawym jajniku 5.5 cm
      staram sie o dziecko czy to nie bedzie mialo przeszkod zebym zaszla w ciaze?
    • etabeta Re: Odpowiem na pytania 25.02.06, 22:51
      1.5 roku temu mialam usuniete miesniaki macicy, jeden byl dosc duzy - 90 mm,
      drugi 30 mm, wszystko zagoilo sie dobrze, bez komplikacji. Mam 24 lata, planuje
      ciaze w najblizszym czasie, czy przebyta operacja moze to utrudniac?
    • monia853 czy wykonac badania prenatalne? 26.02.06, 20:23
      Witam!Jestem w 14 tygodniu ciąży z dzidizusiem ja na razie jest wszystko w
      porządku.Zastanawiam się czy wykonac badania prenatalne poniewaz od10 roku
      zycia choruję na niedoczynnosc tarczycy.Dwa lata temu wykryto ją rónież u mojej
      mamy i jej siostry.Przed ciąża nie miałam zbyt dobrze wyregulowanych wyników
      (TSH 7-w październiku 2005 a wczesniej nawet 160 i więcej) ale teraz(wyniki z
      przed tygodnia)TSH wynosi 2,3.W mojej rodzinie są dwa przypadki gdzie dzieci
      (teraz juz kobiety 40-letnie)urodziły się z niesprawnością intelektualną ale
      nie było to podobno powodem zaburzeń genetycznych(z tego co wiem jedna z nich
      nie była dobrze dotleniona przy porodzie)Bardzo się boję iż u mnie przede
      wszystkim przez niedoczynnosc tarczycy mogę urodzic niepełnosprawne dziecko
      dlatego wczesniej wolałanbym wiedziec.Z góry bardzo dziekuję za odpowiedz.
    • anula302 Re: Odpowiem na pytania 27.02.06, 08:19
      Dzień dobry.Jest to mój pierwszy cykl po odstawiieniu Cilestu, który zażywałam
      bo miałam torbiel na lewym jajnkiu(na szczęście wchłoneła się)teraz jestem w 19
      dc(cykle mam 24,26 dniowe) a od paru dni czuje co jakiś czas kłócie w lewym
      jajniku,pobolewa mnie też momentami podbrzusze tak jak na miesiaczke.Oczywiście
      staramy się z meżem o dziecko.Mam pytanie czy to normalne że po odstawieniu
      tabletek są takie pobolewania?czy to znowu może robi się torbiel? Z góry
      dziękuję za odpowiedź.Ania
    • mycha50 Re: Odpowiem na pytania 27.02.06, 08:40
      witam, mam na imie magda i mam pytanie.
      kiedy moge zrobic test ciązowy żeby byc pewna jego wyniku? ostatnią miesiączke
      miałam 30 stycznia a kochałam sie 5 lutego bez zabezpieczenia. czy mozliwe jest
      zajście w ciąże? jeśli tak to kiedy zrobic test? bardzo prosze o odpowiedź
    • kamilka27 5 tydz czy isc na L4? 27.02.06, 09:06
      jeste w piatym tygodniu ciaży byłam 4 dni temu u mojego ginekologa
      potwierdził ciaze, za 4 tyg mam termin na USG i badanie i wtedy
      wystawi mi zaswiadczenie o ciazy do zakaldu pracy. moje pytanie jest
      takie czy powinnam isc na L4 jestem grafikiem komputerowym , praca8
      godz. przy komputerze, czasami kontakt z oparami farb
      fleksograficznymi. czy żle zrobilam ze nie wzielam L4 od mojego
      ginekologa, przeciez poczatek ciazy jest bardzo wazny, czy to moze
      zaszkodzic mojemu maleństwu?
      prosze o pilna odpowiedz!!!moj szef jeszcze nie wie chcialm isc do
      niego z zaswiadczeniem, ale dostane je dopiero za4 tygodnie!!
      • zuzaeb pan doktor nas opuścił 27.02.06, 09:40
        chyba nie ma sensu wypisywac tu tych pytań bo od tygodni ten dr tu nie
        zaglada....
    • 1stkasia Re: Odpowiem na pytania 27.02.06, 23:26

• brzuszka Re: Odpowiem na pytania 28.02.06, 09:53
      czy moge przyjmować rutinoscorbin? Brałam go codziennie ze względu na problemy
      z naczynkami.
    • aniak302 Re: Odpowiem na pytania 28.02.06, 09:58
      Witam,

Cztery dni spóźnia mi się miesiączka, a bolą mnie strasznie piersi tak jak
      przed miesiączką, czy możliwe jest żebym była w ciąży?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka