momtheworld Re:krwawienie w 17 tygodniu 25.01.06, 19:09 jestem w 17 tygodniu ciazy i przy oddawaniu moczu mam lekkie uplawy + czasami drobne slady krwi czerwonej lub brazowawej, wczesniej mialam infekcje drog moczowych, bralam augmentin przez 5 dni, skonczylam brac 2 dni temu. do tego dodam ze boli mnie prawy jajnik. nie wiem czy ta infekcje powrocila, czy w ogole jest normalne takie krwawienie (rozszerza sie macica?), do lekarza dopiero ide w przyszlym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik momtheworld 14.02.06, 22:10 Trzeba wykluczyć infekcję dróg moczowych, zrobić badanie moczu i ewentualnie posiew. Bóle, które u Pani wsytępują moga również być związane z drogami moczowymi. Podobnie jak krwawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiax1 Re: Odpowiem na pytania 25.01.06, 23:33 Ja takze mam pytanie. Za ok 2 tyg bede miala 2 cesarkę (w odstępie roku i 2 miesiecy od pierwszej) ze względu na wskazanie okulistyczne. Z mężem chcielibysmy miec wiecej dzieci. Jakie sa ograniczenia w ilosci cesarkich ciec? Czy 4 to jeszcze bezpieczna liczba? Od czego to zalezy? Jak dluga powina byc przerwa? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik krysiax1 14.02.06, 22:13 Uważa się, że po trzech cc czwarta ciąża jest zagrożona pęknięciem macicy. Z tej przyczyny proponuje się wtedy w innych krajach podwiązanie jajowodów. Wszystko zależy od tego jak przebiegało gojenie się i jak zostały wykonane poprzednie cięcia. I nawet zdarza się, że wykonuje się czwarte i piąte cc. Pomiędzy cc a następną ciążą powinno się odczekać minimum rok. Odpowiedz Link Zgłoś
emi802 Re: krysiax1 15.02.06, 11:37 Mam pytanie: termin porodu mam na27 kwiecien2006-wkoło pępka mam jakby siniaka- czy to coś poważnego? Odpowiedz Link Zgłoś
kamila6_26 Re: Odpowiem na pytania 26.01.06, 07:48 z mezem staramy sie o dziecko, cały styczeń współżylismy bez zabezpieczeń, cykle mam długie 31 dniowe, spodziewana miesiaczke powinnam dostac 27. stycznia, bo mam zawsze bardzo regularnie i długie ok 7 dni, a tu 20 stycznia dostałam okres skąpe krwawienie, i tylko i dzień a dwa dni samo plamienie, po 3 dniach nie było sladu!! zrobiałm test , który nic nie wykazał- tzn. ze nie jestem w ciazy!! Co było powodem ze tak szybko dostałam okres i nie w terminie!poza tym mam bole brzucha w dole, nie silne, ale daja znac o sobie, czy powinnam isc do lekarza, czy to normalne, a moze jestem w ciazy prosze o rade!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamila6_26 bole brzucha czy isc do lekarza?!! 26.01.06, 07:51 z mezem staramy sie o dziecko, cały styczeń współżylismy bez zabezpieczeń, cykle mam długie 31 dniowe, spodziewana miesiaczke powinnam dostac 27. stycznia, bo mam zawsze bardzo regularnie i długie ok 7 dni, a tu 20 stycznia dostałam okres skąpe krwawienie, i tylko i dzień a dwa dni samo plamienie, po 3 dniach nie było sladu!! zrobiałm test , który nic nie wykazał- tzn. ze nie jestem w ciazy!! Co było powodem ze tak szybko dostałam okres i nie w terminie!poza tym mam bole brzucha w dole, nie silne, ale daja znac o sobie, czy powinnam isc do lekarza, czy to normalne, a moze jestem w ciazy prosze o rade!! Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik kamila6 14.02.06, 22:16 Trudno jest określić jakie były przyczyny tak krótkiej i przyspieszonej miesiączki. Aby upewnić się, czy na pewno nie jest Pani w ciąży należy wykonać badanie krwi na stężenie BetaHCG. Być może nie jest Pani w ciąży, a następny cykl będzie znów długi jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikluszczki1 Re: Odpowiem na pytania 26.01.06, 07:58 Dzien dobry mam taki problem z ciśnieniem mojej żony (26tc, pierwsza ciąża) W czasie pomiarów dziwnie skacze , raz mierzymy ma 149/78 a za 3 minuty juz 119/62 Taka syutuacja powtarza się ostanio czesto, byliśmy u lekarza na wizycie ale nic konkretnego nie powoedziała, zrobiliśmy badanie dna oka jest w porządku żadnych zmian. MOże to przez tą ostanią pogodę i takie wysokie ciśnienie atmosferyczne? zaznacze iż pzrez ostatni miesiąc mierzymy ciśnienie trzy razy dziennie i było w normire w granicach od 115/60 do 135/75, moż etrzy razy było troche wyższe a za drugim pomiaarem wracało do normy. bardzo prosze om odpowiedz. co się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik dominikluszki1 15.02.06, 20:37 Zmiana ciśnienia pod wpływem ruchu, stresu, wysiłku to normalne zjawisko. Jeżeli ciśnienie mierzone w spoczynku przekracza w ciąży wartość 90/145, to wtedy możemy mówić o podwyższeniu ponad normę. Jeżeli u żony nie występują dodatkowe objawy np. obrzeki, obecność białka w moczu, to wystarczy dokładnie kontrolować ciśnienie i obserwowac jego wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina266 Beta HCG w 24 dniu cyklu!!! 26.01.06, 08:06 Czy badanie beta HCG w 24 dniu cyklu(około 4 dni przed miesiączką)może stwierdzić już ciążę.Czy nie jest to za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Beta HCG w 24 dniu cyklu!!! 15.02.06, 20:37 Tak, to badanie może stwierdzić ciążę w 24 d.c. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek28 Re: Odpowiem na pytania 26.01.06, 09:05 Witam, Boli mnie spojenie łonowe przez cały trzeci trymestr, najgorzej przy przewracaniu się z boku na bok. To moja pierwsza ciąża, jestem w 40 tc, termin na jutro, dziecko dośc duże, wg ostatniego USG w 38+4 tygodniu 3600g. Naczytałam się na forum, ze to może być rozejście się spojenia łonowego, co może oznaczac kalectwo w przypadku porodu naturalnego, który planuję. Trochę mnie to przeraziło, co robić??? Bardzo prosze o szybką odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik groszek28 15.02.06, 20:40 Rzeczywiście takie objawy mogą oznaczać rozejście spojenia łonowego. Należy to leczyć preparatami wapnia w ciąży i po porodzie. Gdyby objawy nasilały się np. utrudniały chodzenie, konieczna jest wizyta u specjalisty - ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiinga rzucanie palenia 18.02.06, 00:59 Witam! Wiem, że powinno się rzucić przed ciążą, no ale skoro się nie dało, to mam pytanie: czy można w ciąży stosować jakieś środki wspomagające rzucenie palenia ? Hipnoza, akupunktura, melisa - o takich słyszałam. Czy są one szkodliwe w ciąży? Dziękuję Pozdrawiam, W. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik wiinga 18.02.06, 19:50 Niestety, nic nie zastąpi silnej woli. W ciąży można stosowac łagodnie działające preparaty uspokajające (melisa). Raczej niewskazane jest stosowanie nikotyny w plastrach, gumie itp. Hipnoza i akupunktura nie powinny źle wpłynąć na ciążę, a mogą pomóc w wyzbyciu się nałogu. Dla pocieszenia dodam, że też udało mi się rzucić palenie 3 lata temu )) Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: Odpowiem na pytania 26.01.06, 10:32 Witam, mam pytanie o opryszczke wargwą. Ten wątek był poruszany wiele razy ale nie ma od specjalisty jednoznacznej odpowiedzi czy opryszczka wargowa w 1 trym. może powodowac jakieś wady wrodzone u płodu? jakie? jest wiele opinii,że wargowa nie powoduje żadnych wad oraz takie, że przez opryszczke wargową można poronic lub urodzic dziecko z porażeniem mózgowo-rdzeniowym. Jaka jest Pana opinia? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik anagram2 18.02.06, 19:53 Jeżeli zaraziła się Pani opryszczką wargową przed zajściem w ciążę, to nie jest ona groźna. Świeże zakażenie (szczególnie we wczesnej ciąży) zwiększa ryzyko wad. Ale wiele ciąż kończy się pomyślnie - bez żadnego uszczerbku dla zdrowia dziecka. Zakażenie lub zmiany opryszckzowe na wargach sromowych w terminie okołoporodowym są wskazaniem do cc. Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia791 Re: Odpowiem na pytania 26.01.06, 11:06 Mam pytanie,jestem 4 dni po wyznaczonym terminie porodu, jakies 4 dni temu kochalam sie z mezem gdyz wyczytalam, ze moze to przyspieszyc porod. niestety na mnie to nie zadzialalo a od 3 dni mam uplawy o zabarwieniu lekko bezowym, nie wiem co to moze oznaczac. Jutro mam wizyte kontrolna w szpitalu ale moze mi cos wczesniej podpowiesz. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
blondyna01000 Re: Odpowiem na pytania 26.01.06, 11:27 dzien dobry jestem w 5tc i miewam krotkie klujace bole w jajniku,czy to normalne?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik blondyna 01000 18.02.06, 19:57 Niewielkie dolegliwości bólowe moga występowac na początku ciąży. Jeżeli nie przypominają skurczów jak przy menstruacyjnym krwawieniu i nie towrzyszy im plamienie, nie ma powodu do obaw Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 selekcja plemników???????? 26.01.06, 22:41 Jestem obecnie w 5 m-cu ciąży.Spodziewam się chłopca.Marzy mi się również dziewczynka a ostatnio usłyszałam o selekcji plemników.Czy ta metoda jest faktycznie stosowana czy to tylko plotki dla naiwnych.Jeśli to prawda bardzo bym się ucieszyła bo przy kolejnym podejściu nie musiałbym zdawać sie na "łaskę natury".Gdzie można zdobyć jakieś dokładniejsze informacje? Karina i Dzidziulek Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik karina66 21.02.06, 20:22 Oczywiście istnieją takie metody selekcji plemników, choć w Polsce oficjalnie nie są stosowane. Oficjalnie, bo w rzeczywistości wiele par ma takie marzenia jak Pani i taką selekcję się stosuje. Wystarczy trafić na dobrego ginekologa Odpowiedz Link Zgłoś
ewkam1 Statyczne tętno dziecka - 38 tc 26.01.06, 23:48 Witam, o czym moze swiadczyc malo dynamiczne tetno dziecka, ukladajace sie na zapisie KTG w tzw. "male zeby". Czy to mozliwe, ze za kazdym razem, gdy mamy robione to badanie dziecko spi?? Tetno waha sie w granicach 120-140, najczesciej ok 133- 138... Ruchy czuje bez zmian. Martwie sie, poniewaz lekarz prowadzacy juz po raz drugi zalecil kontrolnie zrobic KTG w szpitalu. Prosze o odpowiedz, bo sie martwie...( Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik ewkam1 21.02.06, 20:27 Tętno dziecka mieści się w granicach normy. Wahania częstości uderzeń serca są zjawiskiem normalnym, a nawet świadczącym o zdrowiu. KTG ma sprawdzić, czy nie dochodzi do zwolnień akcji serca płodu poniżej 110/min. w zależności od ruchów i czynności skurczowej. Dopiero na tej podstawie można wyciągnąć wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
misia272 Re: Odpowiem na pytania 27.01.06, 10:19 Od pewnego czasu przy wstawaniu i przewracaniu się z boku na bok odczuwam bóle. Czy to spojenie łonowe mi sie rozchodzi? Czy to jest normalne w ciąży, czy można temu zapobiec? A co się dzieje z nim przy porodzie i czy później wraca do siebie? Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 21.02.06, 21:41 Wszystko zalezy od tego, w którym tygodniu ciąży Pani jest. Jezeli to III trymestr, to nie można wykluczyć rozchodzenia sie spojenia łonowego. Leczenia polega na stosowaniu profilaktycznym dużych dawek wapnia i witamin. Pisałem o tym w innym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
spartanka4 Re: Czy 4,62 co to nie za mało? 27.01.06, 15:46 według Om dzisiaj zaczynam 13 tydzień w środę była na USG i dzidziuś ma 4,62 cm na początku była szczęśliwa i ne spytałam lekarza czy to dobre wymiary ale jak zaczęła czytać posty innych przyszłych mam i szukać w internecie jakie wymiary powinien mieć dzidziuś to zaczęłam się naprawdę martwić, co to może oznaczać że dzidziuś jest tak mały. Cykle miałam ok 33 dniowe Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik spartanka4 22.02.06, 21:07 Wielkość dziecka odpowiada 12 tygodniowi ciąży, co świadczy o tym, że do owulacji i zapłodnienia zaszło później niż w 14 dniu. Przy tak długich cyklach byłby to 19 dc. Ponieważ Pani najprawdopodobniej póxniej zaszła w ciążę, płód jest mniejszy niż wynikałoby z obliczeń według zatrzymania się miesiączki. Również termin porodu przesunie się o około tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
maj29 Kłucia 27.01.06, 16:21 Witam serdecznie,termin porodu mam na 29 czerwca.od kilku dniu czuje ruchy dziecka ale tylko 1-2 razy dziennie raczej po srodku pod pepkiem moje pytanie dotyczy tego, ze prawie caly czas boli mnie prawa strona, ponizej pepka, nieraz sa to uklucia a innym razem jak leze lub siedze przechylona na prawy bok to po prostu mnie boli. prosze mi powiedziec czy powinnam sie z tym zglosic do lekarza prowadzacego wczesniej?(wizyte mam za 2,5 tygodnia). czy to moze dzidzia uciska a moze cos innego? bede wdzieczna za odpwoiedz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olgu78 Re: Kłucia 08.02.06, 14:43 Witam! Ja równiez mam termin 29 czerwca i podobny problem, z tym, że kłucia i pobolewania pojawiają się w lewej części podbrzusza i dzisiaj przechodzą na noge. Nie jest to uciązliwe bardzo, ale troche niepokojace. Dodam jeszcze ze nasz tygrysek wierci sie aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik olgu78 22.02.06, 21:13 Takie dolegliwości po lewej stronie moga być równiez sprowokowane zrostami np. po stanie zapalnym przydatków. Nalezy wykluczyć zmiany zapalne w moczu i infekcję dróg moczowych. Taka dolegliwość może być również związana z napinaniem się wiązadeł w czasie ich szybkiego wzrostu. Jeżeli dolegliwości sa uporczywe, konieczna jest konsultacja z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik maj29 22.02.06, 21:10 Uporczywe bóle po prawej stornie mogą sugerować stan zapalny wyrostka robaczkowego, o ile go nie usunięta. Bo jeśli usunięto, to mogą być zrosty pooperacyjne. W każdym razie takie dolegliwości wymagają konsultacji lekarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_shirley79 bole brzucha 29.01.06, 20:49 Dobry wieczór Pani Doktor, piszę żeby się podzielić swoimi rozterkami, w piątek 20.01 był 28 dzień cyklu (przy cyklach 28-dniowych) i nic … czekałam cierpliwie. Ale w poniedziałek rozpoczęły się jakieś dziwne plamienia, które ustały po paru godzinach, zrobiłam popołudniu test i II krechy wyszły, ale plamienie pojawiło się znów. Wiec we wtorek poszłam od razu do mojego lekarza powiedział mi ze to jeszcze za wcześnie i nic nie widzi, ale przepisał mi duphaston i mam go zażywać przez 2 tygodnie po 3 razy dziennie. I zażywam. teraz jest lepiej plamienie ustało ok czwartku, ale dzis bardzo boli mnie brzuch ... nie wiem co on moze oznaczac i jak sie go pozbyc ??? Pozdrowienia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik ania_shirley79 23.02.06, 20:23 Objawy, jakie Pani opisuje są sygnałem zagrażającego poronienia. Leczenie składa się z podawania hormonów i leków rozkurczowych. Proponuję po uzgodnieniu z lekażem dodatkowo stosowac leki rozkurczowe. Wskazane jest sprawdzenie, czy ciąża rozwija się prawidłowo i jest umiejscowiona w macicy (dokładne USG). Odpowiedz Link Zgłoś
alicyjka11 Re: Odpowiem na pytania 30.01.06, 11:26 Witam.Jestem w 38 tyg.ciazy.Chciałabym wiedzieć czy mogę w ciąży i podczas karmienia używać płynu na kurzajki o nazwie Brodacid.Jeżeli nie,proszę o podanie nazwy bezpiecznego specyfiku na tę przypadłość.Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina988 Re: Odpowiem na pytania 31.01.06, 10:00 Witam! Bardzo proszę o odpowiedź,termin mam na 27 lutego,dziecko zaczęło się częściej i "mocniej"ruszać, tak że czasami widać przez brzuch główkę albo coś innego,no i nie raz boli.Odczuwam kilka razy dziennie jak mocno ciśnie w dół brzucha jakby chciało wyjść.Dwoje dzieci urodziłam 2 tyg przed terminem, czy teraz też może się to powtórzyć,ze względu na dwa wczesniejsze?Czy u wszystkich przyszłych mam występują jakieś objawy przynajmniej kilka dni przed porodem,i jak one wyglądają(wcześniej się tym nie interesowałam,ale teraz jestem w innej sytuacji,mąż jest za granicą i nie wiem czy zdąży wrócić dlatego bardzo mi zależy na odpowiedzi).Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
monika2821 niezgodnosc serologicznaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 31.01.06, 10:26 Jestem w 5 tygodniu ciazy. Mam 30 lat. Jestem najszczesliwsza osoba na swiecie. Bedac na pierwszym roku studiow w wieku 21 lat zaszlam w ciaze ,która usunelam. Ja i mój maz jestesmy w niezgodnosci serologicznej. W pierwsza ciaze zaszlam tez z nim. Ja ma A RH- a mój maz O RH+. Co w tej sytuacji robic? Nie jestem w stanie powiedziec lekarzowi ,ze 10 lat temu usunelam ciaze. Nie dostalam wtedy zadnego zastrzyku odnoscie konfliktu serologicznego. To mi nie przechodzi przez usta i chyba nie przejdzie. To zbyt bolesne, przykre i wstydliwe. Zatem czy mogę ta ciaze traktowac jako pierwsza i nie bac się konfliktu serologicznego? Co mam zrobic? Może jakies badania, jeśli tak to proszę o dokladna nazwe-zrobie je prywatnie. Bardzo proszę o pomoc i z gory dziekuje za kazda wskazowke! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik monika2821 24.02.06, 20:52 Podstawowym badaniem jakie trzeba wykonac jest stwierdzenie przeciwciał antyRh, tzw. odczyn Coombsa. Jeżeli będzie ujemny, to o sprawie można zapomnieć i powtórzyć badanie w połowie ciąży i przed porodem. Jeżeli okazałby się dodatni, to trzeba zgłosić się do lekarza i taką ciążę odpowiednio prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 PyTANIE O RUCHY DZIECKA!!!!!! 31.01.06, 12:38 Dzień dobry, mam pytanie zwiazane z ruchami dziecka: Jestem w 23 tc i od około 2 tygodni dziecko rusza sie co drugi dzień tzn. w jeden dzień jeest spokojny i nie rusza sie prawie wcale , a następnego dnia jest aktywny(czasem nawet bardzo). Nie wiem czy mam powody do zmartwień... Bardzo bym była wdzięczna za odpowiedż. Z góry dziekuję . Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik adad05 24.02.06, 20:54 Nie ma Pani powodów do zmartwień. Taka aktywność ruchowa dziecka w tym okresie jest całkowicie prawidłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik karolina998 23.02.06, 20:26 W 38 tyg. jest Pani w terminie porodu i może się on rozpocząć w każdej chwili. Ruchy dziecka nie są sygnałem porodu. A ucisk w dole brzucha może występować nawet na kilkanaście dni przed porodem. Nie pozostaje nic innego niż cierpliwie czekać i ewentualnie co 3 dni wykonywać KTG. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik alicyjka11 23.02.06, 20:30 Może Pani stosować ten preparat. Proszę tylko dokładnie smarować same kurzajki i uważać, żeby Brodacid nie dostał się np. do śluzówki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
alafen czy stukanie to objaw skracajacej sie szyjki? 31.01.06, 10:35 na ostatniej wizycie dowiedziałam sie ,że mam mizerną szyjkę. Od jakiegoś czasu czuje mocne, równomierne kłucia w pochwie.Czy to znaczy ,że szyjka sie skraca? Jestem w 23 t.c. Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik alafen 24.02.06, 20:56 Określenie "mizerna szyjka" jest niemedyczne i nie wiem, co oznacza według Pani ginekologa. Kłucie w pochwie nie jest najczęściej objawem skracania się szyjki. Najbardziej niepokojąca jest czynność skurczowa, bóle i lekko różowe plamienie. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 pyt.o menopauzę;) 31.01.06, 12:18 W jakim wieku mogą pojawić się najwcześniej objawy menopauzy i czy mogą mieć na nią wpływ leki stymulujące przed IUI.Dodam,że ze mną było wszystko ok,badania hormonalne w normie,HSG w porządku,posiewy ok itd.problem był z mężem i w zasadzie stymulacja nie była konieczna,ale jednak była. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik honi_29 25.02.06, 22:10 Powszechnie uważa się, że stosowanie stymulacji nie przyspiesza momentu menopauzy. W Polsce występuje ona przeciętnie między 50-52 rokiem życia. Odpowiedz Link Zgłoś
niepwewna okres w ciąży.. 31.01.06, 13:05 niektore kobiety pisaly tu ze mialy okrez w ciąży, chciałabym zapytać jak taki okres wygląda i jak odróżnic go od rozpoczynającego się poronienia? ile może on trwac i czy wysptępuje wtedy owulacja..tj dlaczego się go ma skoro jest się w ciązy? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik niepwewna 25.02.06, 22:13 Krwawienie najczęściej w terminie miesiączki, gdy już istnieje ciąża, jest z reguły mniej obfite i krótkie. Nie sposób odróżnić tych objawów od zagrażającego poronienia, choć w tym ostatnim najczęściej pojawiają się bóle. KAżde krwawienie występujące w czasie ciąży traktujemy jako zagrażające poronienie. Jeżeli jest się w ciąży, to zablokowany jest mechanizm owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agz_home Re: Również pytanie o ruchy dziecka!!!! 02.02.06, 15:12 Dzień dobry! Jestem w 27tc. od wczorajszego wieczoru ruchy Dziecka są bardzo słabe, nie wiem czy ma spokojniejszy dzień czy powinnam się niepokoić. Nigdy mocno mnie nie kopie (pewnie wciąż ma dużo miejsca), ale te ruchy, falowania brzucha były ostatnio dość częste i wyraźne. I jescze jedno w wielu książkach poświęconych tematyce ciąży (np. "W oczekiwaniu na dziecko") zalecają wręcz liczenie ruchów, gdy jest ich mniej niz 10 na godz, trzeba to skonsultować z lekarzem. Czy jest to konieczne, zwłaszcza jak Mały rusza się o bardzo różnych porach. Gdybym musiała zaczać je liczyć to dziś wypadło by to kiepsko. Czy powinnam udac się do lekarza, czy dać dziecku spokojnie odpocząć. Wczoraj wieczorem bardzo się zdenerwowałam i boję się czy to nie przez to Mały siedzi cicho Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik agz_home 25.02.06, 22:17 Mniejsza aktywność ruchowa dziecka może się zdarzać. Jeżeli jest Pani zaniepokojona można wykonać dla Pani spokoju KTG. Liczenie ruchów stosowano jako sposób obserwacji wtedy, kiedy nie było jeszcze dostępnego KTG. Uważam, że nie jest to konieczne. Zwłaszcza liczenie ruchów w każdej godzinie. Niepokojące jest, gdy dziecko nie rusza się przez wiele godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqqq Re: Odpowiem na pytania 02.02.06, 15:50 Panie doktorze - proszę zajrzeć do mojego pytania i odpowiedzieć na nie - jeśli jest to możliwe Zamieszczam link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=36074278 Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik moniqqq 27.02.06, 21:57 Przy podejrzeniu przenoszenia ciąży trzeba wykonać dokłądne badanie USG, powtarzać badania KTG, aby ocenić czy dziecko jest w dobrej kondycji. Jeżeli obserwuje się jakiekolwiek objawy świadczące o niedotlenieniu, należy rozpocząć indukcję porodu. Można ją poprzedzić tzw. preindukcją - podaniem leków doszyjkowo. Taki stan wymaga czujności. Ale nie oznacza automatycznie cc. To zalezy od Pani i Pani lekarza prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
2222m1 Re: Odpowiem na pytania 02.02.06, 16:05 mam pytanie dotyczące wysypki/uczulenia na nogach, strasznie swędząca; 18 tydzień ciąży. Czy przyczyną może być niewłaściwa dieta czy jakies zakażenie. Czym można to leczyć? Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik 2222m1 27.02.06, 21:59 Trudno mi stwierdzić bez badania jaki to rodzaj wysypki. Mogę podejrzewać, że uczuleniowy. Najlepiej udać się do dermatologa, gdyż taka wysypka raczej nie ma związku z ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 nasz wirtualny gi-poł.... 02.02.06, 16:29 chyba nie doszukał się w necie odpowiedzi na niektóre postawione pytania,a może tylko miał dyżur w szpitalu lub zbija kasę w pryw.gabinecie Odpowiedz Link Zgłoś
aga2105 Re: Odpowiem na pytania 02.02.06, 16:39 Lekarz przepisał mi metronidazol i nie jestem pewna czy to nie jest zbyt silny lek, ponieważ nie mam chyba żadnych dolegliwości,które wskazywałyby na rzęsistkowicę czy bakteryjne zapalenie pochwy (wg ulotki takie schorzenia leczy metronidazol). Jedyną dolegliwością jest lekkie kłucie brzucha. Poza tym badanie moczu wykazało odczyn zasadowy i krwinki białe ( "poj" - tak jest zapisane). Nie wiem czy takie objawy (lekkie kłucia w 16tc i leukocyty w moczu) są powodem, żeby stosować metronidazol? Pewnie mi nie zaszkodzi i powinnam słuchać lekarza, a może jeszcze się skonsultować z innym? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 27.02.06, 22:04 Dla pewności należy wykonać badanie stopnia czytsości i ewentualnie posiew. Być może okazę sie, że to leczenie jednak jest potrzebne. Objawy, które Pani opisała, nie są typowe dla stanu zapalnego pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś