Dodaj do ulubionych

spojenie lonowe

25.01.06, 18:35
jestem w 38 tc mam bole spojenia lonowego podczas przewracania sie z boku na
bok i podczas wstawania.Jest to moja druga ciaza, przy pierwszej nie mialam
tych boli,a porod odbyl sie drogami rodnymi szybko i sprawnie. Szukam teraz
opini u kobiet z podobnymi dolegliwosciami, co sadzicie czy porod drogami
rodnymi nie spowoduje rozejscia spojenia? Czy rodzilyscie naturalnie przy
tego typu problemie?
Obserwuj wątek
    • kubas2001 Re: spojenie lonowe 25.01.06, 19:01
      Ja podczas pierwszej ciąży też nie miałam takich problemów, teraz od 10tc boli
      mnie spojenie. Lekarz stwierdził rozejście spojenia łonowego i już wtedy
      postanowił, że ciąża zakończy się cesarką. Stwierdził, że nie pozwoli mi rodzić
      naturalnie, ponieważ nie chce ze mnie zrobić kaleki. Biorę tabletki Ossospan i
      mam bardzo fajną dietę: galaretki. Zaznaczam, że mój pierwszy synek urodził się
      z wagą: 3900g i wg gina to może być przyczyną rozejścia. Teraz dziecko też ma
      być podobno dorodne. Pozdrawiam i życzę powodzenia (a możę cesarka...).
    • mineko1 Re: spojenie lonowe 25.01.06, 19:25
      mnie tez boli spojenie łonowe, 17tc, i wlasnie sie zastanawiamczy to nie
      rozejscie spojenia łonowego.
      • oljot Re: spojenie lonowe 25.01.06, 19:30
        Bardzo mnie to zainteresowalo,poniewaz jestem w 18tc i wlasnie mam takie
        dolegliwosci.Przy pierwszej ciazy tego nie mialam,urodzilam silami natury
        dziecko ponad 4kg.Lekarz to bagatelizuje mowiac zebym wziela nospę jak bardzo
        boli.Teraz sie zastanawiam czy nie nastawia ć sie na cesarke...
        • guderianka Re: spojenie lonowe 25.01.06, 19:33
          nie wiem czy mówimy o tym samym ale ja często skarżyłam się mężowi że "pipka
          mnie boli"-nie umiałam inaczej tego odczucia określic. Pierwszy raz spotykam
          sie z okresleniem rozjeścia sie spojenia. a to moja druga ciąza hehee..no
          cóz..człowiek całe zycie sie uczysmilemożecie napisac cos wiecej na ten temat?
          Pierwsze dziecko tez rodziłam sn i jak na moje gabaryty było spore-ja 154 a
          mała 6-cm/3600.pozdrawiam
          • kinia_1979 Re: spojenie lonowe 25.01.06, 20:15
            Kurcze, mam dokładnie te same dolegliwości.
            Mój lekarz stwierdził, że to przez to że dziecko napiera główką i dlatego tak
            jest.
            To moja trzecia ciąża, w dwóch poprzednich nie miałam takich dolegliwości,
            dodam jeszcze że jestem dość szczupła i niezdbyt wysoka, a chłopcy ważyli:
            starszy 3250g a młodszy 3980g. Może pierwszy nie był wielki i dlatego nie
            miałam tych dolegliwość podczas drugiej ciąży, a że młodszy trochę sobie ważył
            to teraz dopiero to odczuwam?!
    • onion75 Re: spojenie lonowe 25.01.06, 20:24
      ja oprocz wymienionych przez ciebie dolegliwosci mam problem z chodzeniem.
      Ale moja ginekolog powiedziala, ze nie powinnam miec problemow z porodem sn.
      No i zastanawiam sie od jakiego momentu ta dolegliwosc jest wskazaniem do cc.
      • bibba Re: spojenie lonowe 25.01.06, 20:38
        Rowniez to mialam w drugiej ciazy. Mozna rodzic naturalnymi silami, sa rozne
        stopnie 'rozejscia', czasem jest tylko 'rozmiekczenie' bez rozejscia. Trzeba
        uwazac jak sie rusza, trzymac uda razem, nawet przekrecajac sie z boku na bok,
        nie wsiadac do samochodu otwierajac uda a trzymajac razem itp - to pomaga
        zapobiec rozejsciu jesli jeszcze nie nastapilo. Dobry lekarz powinien to
        doradzic, sa tez pasy ktore mozna nosic by utrzymac miednica w jednym kawalku.
        Znam kobiete ktora przy drugiej ciazy miala rozejscie, urodzila normalnie i nie
        jest kaleka, ale to sprawa i prowadzacego i pacjentki smile

POmimo ze w drugiej prawie nie moglam chodzic, teraz w trzeciej (34tyg) nie mam
        nic!
        • sjur Re: spojenie lonowe 25.01.06, 21:55
          hej, czy podczas drugiego porodu bole spojenia byly dla ciebie problemem i jek
          sie czulas po porodzie? Czy stosowalas pas?
    • mamasebunia Re: spojenie lonowe 25.01.06, 20:42
      Trzeba zrobić USG i zmierzyc czy sie rozchodzi (bo moze tylko boleć) Ja miałam
      rozejscie 0,5 cm i miałam cc
      • onion75 Re: spojenie lonowe 25.01.06, 20:53
        kto powinien zrobic usg? ginekolog czy ortopeda?
        • mamasebunia Re: spojenie lonowe 25.01.06, 21:49
          Mi robił ginekolog. Musi mieć odpowiednie USG
      • sjur Re: spojenie lonowe 25.01.06, 22:02
        w ktorym tygodniu zrobiono ci usg, bo mi ginekolog powiedziala,ze tego nie da
        sie rady zobaczyc na usg?
    • karolcia86 Re: spojenie lonowe 25.01.06, 22:23
      W peirwszej ciąży i teraz też boli mnie spojenie. Ale rodziłam normalnie i nie
      miałam żadnych komplikacji.
      Teraz mówiłam o tym lekarce, obejrzała i nie stwierdziła nic podejrzanego.
      Boli, ale nie rozchodzi się.
      • sjur Re: spojenie lonowe 25.01.06, 22:42
        milo czytac takie dobre wiesci,bo ja bardzo chce urodzic "dolem", uwazam
        cesarskie ciecie za "zlo konieczne".Jak duze bylo twoje pierwsze dziecko i czy
        mialas znieczulenie do porodu, bo ja przy pierwszej ciazy nie, ale teraz mysle
        to zrobic, poniewaz rozluznia miesnie robiac je bardziej poddatne na rozciaganie
        (w klinice, w ktorej postanowilam rodzic anastezjolog podaje w I fazie porodu
        0.1% srodka znieczulajacego, co jest 4 razy mniej niz zalecane przy porodzie)
        pozdrowienia...
    • ahima Re: spojenie lonowe 26.01.06, 11:05
      Często lekarze nie robią nic dopóki spojenie się nie rozejdzie... niestety... a
      rozchodzi się najczęściej podczas sameo porodu. Te bóle, które opisujecie mogą
      mieć dwa źródła: albo maluch napiera na wyjście i rzeczywiście to można
      odczuwać jako takie bóle, albo spojenie sprawdza, czy da radę. Na szczęscie
      spojenie rozchodzi się tylko u kilku % kobiet mających te bóle i to w
      większości przypdaków dopiero w trakcie porodu (niestety). Dlatego wasi
      ginekologowie na razie niewiele robią. Jeśli spojenie rozejdzie się podczas
      porodu, to należy później 8 tyg. leżeć, często w pasach, i prawie się nie
      ruszać, bo każdy ruch to ból. Dlatego naciskajcie ginów na badania podczas
      ciąży, sprawdzające, czy spojenie nie zaczęło się rozchodzić...
      Pozdrawiam
    • simonkapl Re: spojenie lonowe 26.01.06, 19:21
      Ok, odnalazlam watek, dziekuje Ci sjur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka