Dodaj do ulubionych

nadciśnienie a cc

30.01.06, 13:16
Witajcie!
Jestem w 26tc, od jakiegoś czasu mam nadciśnienie i silne kołatania serca.
Ktoś ostatnio powiedział mi, że nadciśnienie jest wskazaniem do cc. Wiecie
coś o tym? czy któraś z Was tak miała?
Obserwuj wątek
    • dragica Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:24
      wysokie nadcisnienie jest wskazaniem do cc.skonsultuj sie z lekarzem najlepiej
    • chubus Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:24
      witam.ja tak miałam.co prawda cisnienie mi podskoczyło dopiero w pod koniec 38
      tygodnia a cc przeprowadzono tydzień później.nadciśnienie było jedynym
      wskazaniem do cięcia.
      asia
    • simonkapl Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:24
      Tak, z tego, co pisza dziewczyny, jest to wskazanie do cc.Ale moze neich ci
      odpowiedza mamy bardziej doswiadczone w tej kwestii.
      A tak z innej beczki, napisz mi prosze jakie mialas cisnienie.Mnie utrzymuje
      sie 135/85, czasem ciut wiecej i sie martwie bardzo (33tc)¨.Pozdrawiam
      • cleo1976 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:30
        Witaj, ja miałam CC właśnie ze wględu na wysokie ciśnienie(podskoczyło w dniu
        porodu) miałam 170/110 i nawet po lekach nie chciało spaść. Lekarze w takiej
        sytuacji obawiają się że może dojść do rzucawki u matki i to jest zagrożenie
        zarówno dla kobiety jak i dla dziecka. Ja całą ciążę miałam ciśnienie wręcz
        idealne 120/80 a podskoczyło na samym końcu. Na szczęście CC nie jest straszne,
        ja bardzo szybko doszłam do siebie, teraz znów jestem w ciąży, rodzę na
        początku maja i prawdopodobnie znów będzie CC, lekarz mói że tak będzie lepiej
        a ja się z nim nie kłócę. Pozdrawiam AGA
      • mpecak Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:39
        Moje ciśnienie systematycznie się podnosi sad
        ostatnio średnie ciśnienie to 145/80. Biorę dopegyt i isoptin... Wiem, że
        wysokie ciśnienie to zagrożenie, radzę żebyś pogadała się z lekarzem. Trzymam
        kciuki!
        • cleo1976 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:45
          Ja teraz w drugiej ciąży jestesm pod stałą opieką lekarza i bardzo częśto
          kontroluję ciśnienie (codziennie) i jest ok. Do tej pory najwyższe jakie było
          to 120/80 a przeważnie jest okolo 110/70 więc super. Pierwsza ciąża była jednak
          przenoszona i lekarz mój podejrzewa że to mogło być przyczyną powyższenia
          ciśnienia, dlatego teraz będziemy kontrolować żeby poród odbył się raczej parę
          dni przed terminem a nie po. smile
          • simonkapl Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:47
            A czy cisnienie ponizej 140/90 moze byc juz wskazaniem do leczenia? Zaznaczam
            ze wieczorem spada do 11/65.Pozdrawiam
            • cleo1976 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 14:47
              Mój lekarz stale powtarza że cisnienie do 140/90 to norma, ale może się zdarzyć
              że normalnie można mieć bardzo niskie ciśnienie, które nagle wzrasta i jeśli
              inne czynniki będą wskazywać na zatrucie ciążowe (obrzęki, białko w moczu) to
              to też może być zagrżenie i lekarz może podjąć decyzję o leczeniu tego stanu a
              potem może o cc.
              • simonkapl Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 15:55
                Dziekuje ci Cleo.U mnie ono wzroslo nieznacznie (wczesniej 125/75 zazwyczaj),a
                wyniki sa w normie.Mimo wszytsko skonsultuje to z ginka.Pozdrawiam
      • yagna.orlowska 140/90 31.01.06, 09:00
        to jest graniczne, powyżej jest nadciśnienie. Ja miałam na juz 200... (ale na
        stole operacyjnym) i jak widzisz żyję smile
    • asiek1975 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:32
      O ile wiem to tak, bo podczas skurczy i bolow cisnienie jeszcze bardziej sie
      podnosi. Ale mnie kazano rodzic naturalnie, dali mi tylko znieczulenie zo,
      ktore i tak nie dzialalo bo igla sie wysliznela! Ale to bylo w Londynie- moze w
      Polsce tak nie spartacza... smile
    • ania.silenter oczywiście,miałam nadciśnienie indukowane ciążą 30.01.06, 13:36
      a potem gestozę i w rezultacie cc w 31 tc.
      pozdrawiam
    • yagna.orlowska Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 08:58
      Ja tez mialam nadcisnienie. Mierzylam cisnienie 3x dziennie. Dopoki nie
      przekracza 140/90 to ok. Niestety mialam juz wiecej. Potem puchlam - zatrucie
      ciazowe i mialam bialkomocz. Nie pomogla dieta wysokobialkowa i lezenie w
      szpitalu powiatowym. Moje dziecko przestalo rosnąć, co bylo widac nawet na
      marnym usg, po rozmiarze glowki.(dostawałam zastrzyki na rozwinięcie płucek, to
      ważne! Dzięki nim moja dzidzia mogła oddychac po urodzeniu) W 30 tyg. ciazy
      lekarz prowadzacy i ordynator zdecydowali o przewiezieniu od centrum zdrowia
      matki polki w Łodzi. Tam dopiero moglam miec usg z przepływami (to bardzo wazne
      - mowi o stanie dziecka i jest wskazaniem do ciecia). To byla bardzo madra
      decyzja. Dzieki niej dziecko choc wczesniaczek bylo od poczatku pod fachowa
      opieka.( co zrobia w takim zwykłym szpitalu?!) I choc lezalo w innym szpitalu -
      uratowano je (960g). Nie jeszt jeszcze z nim super, ale ma juz 6 kg. Polecam to
      usg, wiem ze mozna jez zrobic tez prywatnie. I lecz się! To jest bardzo poważna
      sprawa .
    • gogo2 Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 09:13
      Ja miałam cc przy nadciśnieniu, które pojawiło się w 35tc-gestoza ciśnienie
      nawet 210/120!. Wszystko skończyło się szczęśliwie, dziecko urodziło się w
      37tc.- zdrowiutkie. Moja koleżanka miała nadciśnienie przewlekłe od samego
      początku ciąży a urodziła w 36tc siłami natury zdrową dziewczynkę. Dużo zależy
      od tego jak duże jest ciśnienie i jaki stopien zagrożenia dla matki i dziecka.
      • unoewa Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 09:47
        miałam nadciśnienie już przed ciążą całą ciąże brałam dopegyt , byłam pod
        opieką poradni prenatalnej ciąży , trzy razy w ciągu całej ciązy leżałam w
        szpitalu na patologii ciąży w 35 tc miałam ciśnienie 220/170 próbowali wywołać
        mi poród ale po dwóch kroplówkach nie było nawet najmniejszych skurczy , wkońcu
        mnie pocieli smile mała urodziła się w 35 tc ważyła 2130 g ale wszystko zakończyło
        się dobrze
    • asiek1975 Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 13:49
      W Anglii dopiero jak cisnienie podskoczy do 150/ 100+ to dadza cos na cisnienie
      i to niechetnie, dopiero jesli taki wynik powtorzy sie 3 razy z rzedu w
      odstepach 3 godzinnych. Ja podczas porodu mialam 180/110 i nie chcieli mi
      zrobic cesarki. Teraz moja coreczka lezy na cmentarzu w wyniku niedotlenienia
      mozgu...
    • anja.t Re: nadciśnienie a cc 07.02.06, 11:07
      Czy w przypadku podwyższonego cisnienia lekarz wyrzuca na L4?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka