mpecak 30.01.06, 13:16 Witajcie! Jestem w 26tc, od jakiegoś czasu mam nadciśnienie i silne kołatania serca. Ktoś ostatnio powiedział mi, że nadciśnienie jest wskazaniem do cc. Wiecie coś o tym? czy któraś z Was tak miała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragica Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:24 wysokie nadcisnienie jest wskazaniem do cc.skonsultuj sie z lekarzem najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
chubus Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:24 witam.ja tak miałam.co prawda cisnienie mi podskoczyło dopiero w pod koniec 38 tygodnia a cc przeprowadzono tydzień później.nadciśnienie było jedynym wskazaniem do cięcia. asia Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:24 Tak, z tego, co pisza dziewczyny, jest to wskazanie do cc.Ale moze neich ci odpowiedza mamy bardziej doswiadczone w tej kwestii. A tak z innej beczki, napisz mi prosze jakie mialas cisnienie.Mnie utrzymuje sie 135/85, czasem ciut wiecej i sie martwie bardzo (33tc)¨.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:30 Witaj, ja miałam CC właśnie ze wględu na wysokie ciśnienie(podskoczyło w dniu porodu) miałam 170/110 i nawet po lekach nie chciało spaść. Lekarze w takiej sytuacji obawiają się że może dojść do rzucawki u matki i to jest zagrożenie zarówno dla kobiety jak i dla dziecka. Ja całą ciążę miałam ciśnienie wręcz idealne 120/80 a podskoczyło na samym końcu. Na szczęście CC nie jest straszne, ja bardzo szybko doszłam do siebie, teraz znów jestem w ciąży, rodzę na początku maja i prawdopodobnie znów będzie CC, lekarz mói że tak będzie lepiej a ja się z nim nie kłócę. Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś
mpecak Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:39 Moje ciśnienie systematycznie się podnosi ostatnio średnie ciśnienie to 145/80. Biorę dopegyt i isoptin... Wiem, że wysokie ciśnienie to zagrożenie, radzę żebyś pogadała się z lekarzem. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:45 Ja teraz w drugiej ciąży jestesm pod stałą opieką lekarza i bardzo częśto kontroluję ciśnienie (codziennie) i jest ok. Do tej pory najwyższe jakie było to 120/80 a przeważnie jest okolo 110/70 więc super. Pierwsza ciąża była jednak przenoszona i lekarz mój podejrzewa że to mogło być przyczyną powyższenia ciśnienia, dlatego teraz będziemy kontrolować żeby poród odbył się raczej parę dni przed terminem a nie po. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:47 A czy cisnienie ponizej 140/90 moze byc juz wskazaniem do leczenia? Zaznaczam ze wieczorem spada do 11/65.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 14:47 Mój lekarz stale powtarza że cisnienie do 140/90 to norma, ale może się zdarzyć że normalnie można mieć bardzo niskie ciśnienie, które nagle wzrasta i jeśli inne czynniki będą wskazywać na zatrucie ciążowe (obrzęki, białko w moczu) to to też może być zagrżenie i lekarz może podjąć decyzję o leczeniu tego stanu a potem może o cc. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 15:55 Dziekuje ci Cleo.U mnie ono wzroslo nieznacznie (wczesniej 125/75 zazwyczaj),a wyniki sa w normie.Mimo wszytsko skonsultuje to z ginka.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yagna.orlowska 140/90 31.01.06, 09:00 to jest graniczne, powyżej jest nadciśnienie. Ja miałam na juz 200... (ale na stole operacyjnym) i jak widzisz żyję Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 Re: nadciśnienie a cc 30.01.06, 13:32 O ile wiem to tak, bo podczas skurczy i bolow cisnienie jeszcze bardziej sie podnosi. Ale mnie kazano rodzic naturalnie, dali mi tylko znieczulenie zo, ktore i tak nie dzialalo bo igla sie wysliznela! Ale to bylo w Londynie- moze w Polsce tak nie spartacza... Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter oczywiście,miałam nadciśnienie indukowane ciążą 30.01.06, 13:36 a potem gestozę i w rezultacie cc w 31 tc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yagna.orlowska Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 08:58 Ja tez mialam nadcisnienie. Mierzylam cisnienie 3x dziennie. Dopoki nie przekracza 140/90 to ok. Niestety mialam juz wiecej. Potem puchlam - zatrucie ciazowe i mialam bialkomocz. Nie pomogla dieta wysokobialkowa i lezenie w szpitalu powiatowym. Moje dziecko przestalo rosnąć, co bylo widac nawet na marnym usg, po rozmiarze glowki.(dostawałam zastrzyki na rozwinięcie płucek, to ważne! Dzięki nim moja dzidzia mogła oddychac po urodzeniu) W 30 tyg. ciazy lekarz prowadzacy i ordynator zdecydowali o przewiezieniu od centrum zdrowia matki polki w Łodzi. Tam dopiero moglam miec usg z przepływami (to bardzo wazne - mowi o stanie dziecka i jest wskazaniem do ciecia). To byla bardzo madra decyzja. Dzieki niej dziecko choc wczesniaczek bylo od poczatku pod fachowa opieka.( co zrobia w takim zwykłym szpitalu?!) I choc lezalo w innym szpitalu - uratowano je (960g). Nie jeszt jeszcze z nim super, ale ma juz 6 kg. Polecam to usg, wiem ze mozna jez zrobic tez prywatnie. I lecz się! To jest bardzo poważna sprawa . Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 09:13 Ja miałam cc przy nadciśnieniu, które pojawiło się w 35tc-gestoza ciśnienie nawet 210/120!. Wszystko skończyło się szczęśliwie, dziecko urodziło się w 37tc.- zdrowiutkie. Moja koleżanka miała nadciśnienie przewlekłe od samego początku ciąży a urodziła w 36tc siłami natury zdrową dziewczynkę. Dużo zależy od tego jak duże jest ciśnienie i jaki stopien zagrożenia dla matki i dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
unoewa Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 09:47 miałam nadciśnienie już przed ciążą całą ciąże brałam dopegyt , byłam pod opieką poradni prenatalnej ciąży , trzy razy w ciągu całej ciązy leżałam w szpitalu na patologii ciąży w 35 tc miałam ciśnienie 220/170 próbowali wywołać mi poród ale po dwóch kroplówkach nie było nawet najmniejszych skurczy , wkońcu mnie pocieli mała urodziła się w 35 tc ważyła 2130 g ale wszystko zakończyło się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 Re: nadciśnienie a cc 31.01.06, 13:49 W Anglii dopiero jak cisnienie podskoczy do 150/ 100+ to dadza cos na cisnienie i to niechetnie, dopiero jesli taki wynik powtorzy sie 3 razy z rzedu w odstepach 3 godzinnych. Ja podczas porodu mialam 180/110 i nie chcieli mi zrobic cesarki. Teraz moja coreczka lezy na cmentarzu w wyniku niedotlenienia mozgu... Odpowiedz Link Zgłoś
anja.t Re: nadciśnienie a cc 07.02.06, 11:07 Czy w przypadku podwyższonego cisnienia lekarz wyrzuca na L4? Odpowiedz Link Zgłoś