Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

27.02.06, 14:00
Witam...ja obecnie jestem w 18 tyg.ciąży i mam Igg(ilościowo) 21, Igm
(jakościowo) - dodatni i awidność 0,176. Po dokładniejszym badaniu TOXO ISAGA
IMG okazało sie,ze jest to stara,przebyta conajmniej 12 m-cy wcześniej
infekcja.Mam pytanie ...skoro jest to stara infekcja to dlaczego IGM jest
dodatni? Czy powinnam sie leczyć?
Obserwuj wątek
    • malami1001 Re: Toksoplazmoza 27.02.06, 14:29
      Witajsmile Jeśli jest dodatni to znaczy że chorobę już przeszłaś(choroba
      przechodzi bezobjawowo i się jej nie leczy- dla dorosłych nie jest groźna), i
      jest to znak dla gina że nie ma już niebezpieczeństwa zarażenia się tą chorobą
      w czasie ciąży( bardzo niebezpieczne dla dzidziusiów w brzuszku).
      Więc bądź spokojnasmile
      Pozdrawiam 33 tc
    • adaczar1 Re: Toksoplazmoza 01.03.06, 11:13
      witam, mam podobny problem, toxo przechorowane przed ciążą, posiadane
      przeciwciała, IgM ujemne, za to teraz (33tc), IgM wzrosło - jest dodatnie!
      Gdzie się wykonuje badania TOXO ISAGA IGM, jestem z woj. śląskiego ale jestem
      zdesperowana, nie wiem co robić.
      • aska_ou Re: Toksoplazmoza 01.03.06, 11:41
        IgM + , IgG - wtedy wynik jest nieswoisty, kontrola za 3 tygodnie. Jeżeli wynik
        będzie ten sam ciężarna jest seronegatywna, nie wymaga leczenia, wskazana jest
        kontrola za 3 miesiące

Jeśli IgM i IgG są dodatnie to przy obecności objawów należy rozpocząć leczenie.
        Przy braku objawów należy powtórzyć badanie po 3 tygodniach .Leczenie należy
        rozpocząć przy wzroście IgG co najmniej o 2 rozcieńczenia lub gdy miano IgG jest
        wysokie, przy dodatnim mianie IgM.

Najpierw zrobić szybciutko badanie zarówno na IgM jak i IgG i udać się do
        lekarza. Jestem z Małopolskiego ale niemal każda przychodnia odpłatnie wykonuje
        to badanie, koszt ok 50 zł.
        Jednak ty już przechodziłaś tokso. więc może wstrzymaj nerwy bo to szkodzi
        dziecku i udaj się spokojnie na badanie oraz do lekarza smile
        Pozdrawiam!
        • dorciaz Re: Toksoplazmoza 01.03.06, 12:42
          Witam ponownie...Badania na toxoplazmoze (IGG,IGM i awidność) robiłam w
          Luxmedzie-koszt 99zł(jestem z Lublina).Właśnie dzisiaj ide na wizyte do
          specjalisty w IMW i mam nadzieje, że dowiem sie czegoś bardziej
          konktetnego.Wspomne jeszcze, że IGG mi cały czas spadają(w XII-33.I-29,II-
          21),ale niestety IGM cały czas dodatni sad((.Bardzo sie martwie, bo moje
          pierwsze dziecko(mam synia 6 lat)urodził sie z wadą układu moczowego(ale juz
          jest wszystko okwink)i wiem co to znaczy miec problem z dzieciakiem sad.Pozdrawiam
          Was bardzo serdecznie...dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka