nati53 10.03.06, 09:40 Witam, Proszę o radę. Jestem w 26 tygodniu ciąży i mam bardzo duże problemy z zatwardzeniami. Macie jakiś sposób na przeciwdziałanie tej dolegliwości? Pozdrawiam Nati Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sja75 Re: problemik 10.03.06, 09:45 pij duzo wody,do jedzonka ciemne pieczywo,otręby,jogurt,suszone owoce(sliwki dobrze działaja)rano szklana ciepłej wody z miodkiem na czczo! Odpowiedz Link Zgłoś
ola261 Re: problemik 10.03.06, 09:46 Może za mało pijesz i spożywasz za mało blonnika? Spróbuj wprowadzić do swojej diety jeszcze więcej warzyw i owoców i duuużżżo pij. U mnie działa Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: problemik 10.03.06, 10:16 Ja przestałam jeść czekoladę a zaczęłam śliwki suszone i pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga2877 Re: problemik 10.03.06, 10:17 U mnie też to działa-nie mam najmniejszych problemów. Piję mnóstwo wody, soki i jem ciemne pieczywo(ale to akurat robiłam też nie bedąc w ciąży).A mój gin oglądając wyniki z moczu stwierdził,że piję za dużo i że mam się ograniczyć, bo mi się obrzęki porobią....lekko się wkurzyłamna niego rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka Re: problemik 10.03.06, 10:41 potwierdzam- szklanaka zimniej przegotowanej wody na czczo (do tego miód i cytrynka moze byc) codziennie rano i problem z głowy. a zatwardzenie moze powodowac tez żelazo- pewnie przyjmujesz samo albo w jakims preparacie wielowitaminowym. Odpowiedz Link Zgłoś
patylda Re: problemik 10.03.06, 11:10 Jednak lepiej jeść żelazo i leczyć zaparcia niż nie jeść żelaza i nabawić się niedokrwistości w czasie ciąży. Dużo błonnika - na przykład sałata lodowa. Z odrobiną octu (np. w sosie vinaigrette) o ile nie złapie Cię po tym straszna zgaga, + rzodkiewka albo ta długa biała rzodkiew - pyszna sałatka i świetnie na mnie działała. Marchewka surowa, seler. Dorzuć sobie soczki Fit tymbarku - takie z dodatkiem błonnika - napój i błonnik w jednym. Spacery - koniecznie, jeśli tylko nie masz zaleconego leżenia. Jak najwięcej ruchu ! A jak już n ic nie pomoże, to powiedz lekarzowi, żeby przepisał Ci laktulozę (taki syropek o smaku mandarynek) i używaj go z rozsądkiem - zaczynając od 1 łyżeczki. Jak nie pomoże po paru godzinach - to dopiero drugą. Jak podziała - to nie bierz więcej. Jak nie - to wg zaleceń producenta, tj. 3x15ml (łyżka do zupy). Ale ostrożnie, bo widywałam takie biegunki po tej laktulozie w dawce 3x15, że nikomu nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: problemik 10.03.06, 11:11 zapytaj mądrali z postu powyżej.Dużo czyta i wie wszystko. No złośliwa jestem dziś. Znerowowała mnie młoda. Polecam mandarynki. Mnie pomaga. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
luciii czopki glicerynowe są dobre :) 10.03.06, 11:13 lekarz zalecił mi w pierwszej ciąży [teraz też je mam na zapasie, w razie czegoś ;P] Odpowiedz Link Zgłoś
azja811 Re: problemik 10.03.06, 11:13 Bardzo dobrze dzialają nasiona babki płesznika 3xdziennie po łyżeczce popic obficie wodą.Nie uzależnia,bez skutków ubocznych,dziala po kilku godzinach.Nie przeczyszcza ale reguluje ze względu naśluz w nim zawarty.naprawde rewelacja...a dodatkowo oczywiście przestrzegać odpowiedniej diety.Pozadrwiam Odpowiedz Link Zgłoś