10.03.06, 09:40
Witam,

Proszę o radę. Jestem w 26 tygodniu ciąży i mam bardzo duże problemy z
zatwardzeniami. Macie jakiś sposób na przeciwdziałanie tej dolegliwości?

Pozdrawiam
Nati
Obserwuj wątek
    • sja75 Re: problemik 10.03.06, 09:45
      pij duzo wody,do jedzonka ciemne pieczywo,otręby,jogurt,suszone owoce(sliwki
      dobrze działaja)rano szklana ciepłej wody z miodkiem na czczo!
    • ola261 Re: problemik 10.03.06, 09:46
      Może za mało pijesz i spożywasz za mało blonnika? Spróbuj wprowadzić do swojej
      diety jeszcze więcej warzyw i owoców i duuużżżo pij. U mnie działasmile
      • eps Re: problemik 10.03.06, 10:16
        Ja przestałam jeść czekoladę a zaczęłam śliwki suszone i pomogło.
      • kinga2877 Re: problemik 10.03.06, 10:17
        U mnie też to działa-nie mam najmniejszych problemów. Piję mnóstwo wody, soki i
        jem ciemne pieczywo(ale to akurat robiłam też nie bedąc w ciąży).A mój gin
        oglądając wyniki z moczu stwierdził,że piję za dużo i że mam się ograniczyć, bo
        mi się obrzęki porobią....lekko się wkurzyłamsmilena niego rzecz jasna
        • komyszka Re: problemik 10.03.06, 10:41
          potwierdzam- szklanaka zimniej przegotowanej wody na czczo (do tego miód i
          cytrynka moze byc) codziennie rano i problem z głowy.
          a zatwardzenie moze powodowac tez żelazo- pewnie przyjmujesz samo albo w jakims
          preparacie wielowitaminowym.
          • patylda Re: problemik 10.03.06, 11:10
            Jednak lepiej jeść żelazo i leczyć zaparcia niż nie jeść żelaza i nabawić się
            niedokrwistości w czasie ciąży.
            Dużo błonnika - na przykład sałata lodowa. Z odrobiną octu (np. w sosie
            vinaigrette) o ile nie złapie Cię po tym straszna zgaga, + rzodkiewka albo ta
            długa biała rzodkiew - pyszna sałatka i świetnie na mnie działała. Marchewka
            surowa, seler. Dorzuć sobie soczki Fit tymbarku - takie z dodatkiem błonnika -
            napój i błonnik w jednym.
            Spacery - koniecznie, jeśli tylko nie masz zaleconego leżenia. Jak najwięcej
            ruchu !
            A jak już n ic nie pomoże, to powiedz lekarzowi, żeby przepisał Ci laktulozę
            (taki syropek o smaku mandarynek) i używaj go z rozsądkiem - zaczynając od 1
            łyżeczki. Jak nie pomoże po paru godzinach - to dopiero drugą. Jak podziała -
            to nie bierz więcej. Jak nie - to wg zaleceń producenta, tj. 3x15ml (łyżka do
            zupy). Ale ostrożnie, bo widywałam takie biegunki po tej laktulozie w dawce
            3x15, że nikomu nie życzę.
    • anagram2 Re: problemik 10.03.06, 11:11
      zapytaj mądrali z postu powyżej.Dużo czyta i wie wszystko. No złośliwa jestem
      dziś. Znerowowała mnie młoda.
      Polecam mandarynki. Mnie pomaga. Pozdrawiam,
    • luciii czopki glicerynowe są dobre :) 10.03.06, 11:13
      lekarz zalecił mi w pierwszej ciąży [teraz też je mam na zapasie, w razie
      czegoś ;P]
    • azja811 Re: problemik 10.03.06, 11:13
      Bardzo dobrze dzialają nasiona babki płesznika 3xdziennie po łyżeczce popic
      obficie wodą.Nie uzależnia,bez skutków ubocznych,dziala po kilku godzinach.Nie
      przeczyszcza ale reguluje ze względu naśluz w nim zawarty.naprawde
      rewelacja...a dodatkowo oczywiście przestrzegać odpowiedniej diety.Pozadrwiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka