zgredek_ojejku 19.03.06, 12:50 Mam pytanie... Mojej małżowinie ) bardzo puchną stopy i dłonie... Czy jest jakiś sposób, żeby jej ulżyć w cierpieniach?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patylda Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 12:54 Nogi i ręce do góry ! Mało chodzenia, żadnego noszenia. Masaż - w stronę "serca". Koniecznie trzeba kontrolować ciśnienie tętnicze i obecność białka w moczu - to może być gestoza (dawniej zatrucie ciążowe), ale to zrobi za Ciebie lekarz prowadzący. Odpowiedz Link Zgłoś
madziczek79 Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 14:43 opuchlizna kostek czy palców jest zjawiskiem często spotykanym w ciąży,dlatego że kobieta w ciąży transportuje ok 50% więcej krwi niż nieciężarna.Jedyne co was powinno niepokoić to ; -obrzęk twarzy -podwójne widzenie i zawroty głowy -podwyższone ciśnienie tętnicze -zbyt gwałtowny przyrost wagi dlatego tak ważne są pomiary ciśnienia i wagi na każdej wizycie u ginekologa.Najlepiej położyć się na lewym boku lub z nogami do góry(aby ułatwić krążenie) Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 15:12 Najczesciej to zaburzenia w gospodarce wodnej organizmu czeste u kobiet w ciazy Mnie gin przepisał profilaktycznie furagin Odpowiedz Link Zgłoś
patylda Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 16:19 A nie furosemid? Furagin to lek bakteriostatyczny czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 16:36 Mi lekarz powiedział że to normalne pod koniec ciązy (ja mam 38tc). Pozbyć sie tego nie da ale można złagodzić. Lekarz zabronił solić potrawy i mogę wypijać max 1 litr płynów dziennie, to zapobiega zatrzymywaniu wody w organiżmie. Odpowiedz Link Zgłoś
laurka112 Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 16:40 Mam to samo, więc jutro zrobie sobie na wszelki wypadek alat i aspat oraz wszystkie badania. Zaczynam się tym z lekka niepokoić Pomimo tego, że dużo odpoczywam, piję wodę, itp., to nadal mam stopy jak słonik.... Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 17:20 Furagin ma ponoc rowniez działanie moczopedne usuwajace nadmiar wody z organizmu Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: Opuchnięte stopy i palce 19.03.06, 17:25 Najlepiej poradzić się ginekologa przy najbliższej wizycie. Mnie np. od 3 tyg. puchną OKROPNIE stopy i dłonie, moja ginekolog powiedziała że to normalne w ciąży, bo dziecko uciska na naczynia limfatyczne - i jak nie mam podwyższonego białka w moczu i wysokiego ciśnienia to jest ok ! (inaczej to grozi zatruciem ciążowym!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
baaalbina Re: Opuchnięte stopy i palce 20.03.06, 09:55 dobry i sprawdzony sposób na zniwelowanie opuchlizny i zatrzymywanie wody w organiżmie to natka pietruszki(działa moczopednie no i produkt naturalny!!! na początek 1 pęczek dziennie, a przy końcówce 2 dziennie sprawdzone i potwierdzone, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś