Dodaj do ulubionych

Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO

30.03.06, 08:35
Od kilku dni biorę żelazo "Sorbifer Durules" firmy ASTRA, bo mam niedobory.
Niestety zawsze po tej tabletce bardzo źle się czuję: zaczyna mnie boleć
brzuch, tak mi w środku ciężko.. Zaczęłam brać jedną tabletkę co dwa dni, ale
i tak muszę cierpieć.
Czy Wy też tak macie? Czy może są inne leki z żelazem, które nie są tak
inwazyjne? Już sama nie wiem co mam robić, bo brać muszę, ale czy muszę tak
cierpieć?
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 08:39
      ja miałam identyczne objawy po zazywaniu żelaza w tabletkach- cos jak wzdecia,
      napinanie itp sensacje. internista zamiast tabletek przepisał mi zelazo w
      syropie- poprawiło sie. lecz generalnie staralam sie uzupelnic niedobór przez
      jedzenie odpowiednich produktów.
      • robin81 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 08:42
        mnie lekarz przepisal tardyferon fol. zazywam dopiero drugi dzien wiec nie wiem
        jeszcze o zadnych skutkach ubocznych.pozdrawiam
        • niutka_78 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 08:44
          Robin81: no to pewnie żadnych skutków ubocznych nie będziesz mieć, bo mnie juz
          po pierwszej tabletce tak ściskało...
          • robin81 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 08:57
            zobaczymy.nawet nie myslalam ze moga jakies skutki uboczne wystapic.moj lekarz
            powiedzial ze w 30%kobiet w ciazy wystepuja niedobory zelaza bo troszke sie
            martwilam. natomiast wg mojej mamy jestem wyrodna matka ktora nie dba o
            bejbikasad
            • marsjanka1999 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 09:20
              biore zelazo juz dwa miesiace, na poczatku Sorbifer - ale po nim bardzo zle sie czulam, generalnie
              problemy z ukladem pokarmowymcrying wytrzymalam dwa tygodnie i odstawilam... uff dochodzilam do
              siebie po tym tydzien... od miesiaca biore Tardyferon, i toleruje go o niebo lepiej. Pewne objawy
              niebardzo pozadane przeze mnie sa, ale to juz naprawde male piwo w porownaniu z tym, co bylo przy
              Sorbiferze...

pzdr Marsjanka 32 lata & Marianna 6,5 roku i Michalina 31 tc
    • zgagunia Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 09:16
      Hej , ja biore Hemofer- F (chyba, tego - F nie jestem pewna) i poza częstrzymi
      (2,3 razy dziennie wizytami w kibelku jest raczej ok), a zmienil sie jeszcze
      kolor stolca (przepraszam za doslownosc). Mysle ze to zalezy od organizmu.
      Pozdrawiam
      • mimi_75 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 09:26
        a ja biorę biofer folik, to jest nowość, wieć nie we wszystkich aptekach można
        go dostać, ale jest rewelacyjny, od dwóch miesięcy go biorę i nie mam żadnych z
        tego tytułu dolegliwości, a poziom żelaza w normie.

bd.lilypie.com/3jChp1.png[/img][/link]
    • sabiptysia Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 09:47
      Wszelkiego rodzaju preparaty witaminowe powinno sie zazywac po posilku. Raz, ze
      skladniki lepiej sie wchlaniaja a dwa, to nie ma wtedy takich ubocznych
      dolegliwosci jak np. mdlosci czy bole brzucha... przekonalam sie na wlasnej
      skorze... jak tylko zapomne zaraz po posilku zazyc to pozniej lece zielona do
      ubikacji smile)
      • mrowka75 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 14:53
        Żelazo to nie witamina. Żelazo w preparacie dwuwartościowym (Tardyferon,
        sorbifer, hemofer, ascofer)należy brac na czczo, gdyż pokarm utrudnia jego
        wchłanianie, a nie pomaga. Polecam preparat, w którym jest żelazo
        trojwartościowe (Ferrum Lek), można brac niezależnie od posiłków, a ilość
        działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego jest znacznie obniżona.
        Preparat ten jest na receptę i kosztuję ok 20 zł za 30 tabl.
    • hekate_mw Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:02
      Też biorę żelazo "Sorbifer..." od pięciu miesięcy i dokładnie jak wyżej zasada
      jest taka że trzeba je łykać po posiłku (lub w trakcie największego posiłku)
      wtedy dolegliwości ustępują (przynajmniej powinny). Ja tak miałam...
    • anagram2 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:07
      biore to samo juz miesiąc i nic mi nie jest. a nawet jest lepiej bo nie mam
      zatwardzeń. To pewnie zależy od organizmu. zmień lek na inny. Aha, niech bedzie
      powlekany inaczej szkliwo zabarwisz.Pozdrawiam,
      • niutka_78 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:14
        Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi!
        Jeśli chodzi o czas brania, to w ulotce jest napisane, aby brać minimum pół
        godziny przed posiłkiem, więc sie stosowałam do tego. Może faktycznie lepiej
        brać w trakcie, lub bo?
        Jeśli chodzi o kolor stolca -to jest to narmalne, że się zmienia po żelazie smile
        No i występuja zatwardzenia (anagram2 -jesteś wyjątkiem wink )
        Spróbuję więc brać podczas posiłku -może sie poprawi... Bo szkoda mi 30zł
        wyrzucac w błoto :-\ inaczej wezmę taki w syropie.
        Pozdrawiam Was!
        Niutka
        • aska_ou Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:37
          Dziewczyny, ja tez musze brac zelazo i biore ASCOFER . Nie moge juz boli
          wszystko jelita odmawiaja posluszenstwa jestem wzdeta na wieczor tak ze mam dosc
          wszystkiego.
          ODstawilam wczoraj Fe i zrobilam sobie sok z burakow na ktory czekam z
          utesknieniem , moze to cos pomoze ???
          • bogusia1231 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:42
            Poproś lekarza o zmianę - ja brałam gdzieś od drugiego trymestru 3x dziennie i
            było ok, w moim przypadku mój organizm najlepiej wchłania sorbifer (hemofer,
            ascofer i coś jeszcvze nie przynosiło żadnych rezultow - próby z dwóch ciąż)
            • 0902b Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:54
              Polecam Tardyferon, chyba jeden z lepszych preparatów. Żeby byly efekty, nie
              należy zażywać żelaza w trakcie posiłku, bo zmniejsza się jego wchłanialność.
              Trzeba 2 godziny po posiłku lub pół godziny przed posiłkiem, najlepiej popijać
              sokiem z witaminą c. Wtedy są najlepsze efekty. Mi po miesiącu kuracji
              hemoglobina skoczyła z 10,4 do 11,7, więc całkiem nieźle.
        • stamag Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 18:00
          Anagram nie jest aż takim wyjątkiem. Ja też po żelazie (po Sorbiferze właśnie)
          mam ciągłe rozwolnienie. Całkiem sporo babek tak ma.
          Szkoda, Ty akurat masz takie przykre skutki uboczne.
    • martitka.martitka Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 10:53
      Ja biore Sorbifer Durules od 5 miesiecy i to teraz 2 tabletki naraz i
      rzeczywiscie za kazdym razem robilo mi sie niedobrze, musialam sie klasc, bo
      nie mialam na nic sily... Najpierw bralam zawsze na czczo i to byl koszmar,
      potem zaczelam brac przed obiadem ale tez nie czulam sie zbyt dobrze az w koncu
      wyczytalam w encyklopedii lekow, ze jak wystepuja jakies dolegliwosci ze strony
      ukladu pokarmowego to mozna ten lek brac takze w trakcie posilkow, zaczelam tak
      robic i jest duzo duzo lepiej...
      • 0902b Do martitki 30.03.06, 10:56
        Jest lepiej ale czy ci się poprawiły wyniki? Bo w przeciwnym wypadku branie
        tych preparatów mija się z celem.
    • fiamma75 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 11:52
      Brałam ten sam lek, ale źle go znosiłam - bóle brzucha, biegunki na przemian z
      potwornymi zaparciami. Lekarka zmieniła mi na Tardyferon Fol i nie mam żadnych
      objawów ubocznych smile
      • monikaaleksandra A jak wy to zażywacie? 30.03.06, 12:11
        Na ulotce Sorbiferu jest wyraźnie napisane, że ten preparat należy przyjmowac CO
        NAJMNIEJ PÓŁ GODZINY PRZED POSIłKIEM. Jest to lek polegający na stopniowym
        uwalnianiu żelaza w jelitach. Kiedy przyjmujecie go w trakcie albo po posiłku,
        to system uwalaniania tego żelaza jest zaburzony, gdyż żelazo łączy się ze
        składnikami pokarmowymi, wchłania się wolno, niecałkowicie i wywołuje takie
        właśnie objawy, jak napisałyście. Gdy tymczasem tabletka "wędruje" sobie przez
        puste jelito cienkie, żelazo wchłania się natychmiast do krwi i nie pownno się
        mieć żadnych skutków ubocznych.
        Sorbifer jest najlepszym preparatem żelaza włąsnie ze względu na sposób jego
        uwalaniania. Co z tego, że np. Hemofer ma też dużą ilość tego pierwiastka, skoro
        wchałania się z niego jakiś niewielki procent żelaza a reszta jest wydalana.
        Przyjmuję Sorbifer od czterech misięcy i nie mam żadnych sensacji żołądkowych.
        Czytanie ulotek, jak widać, czemuś ma służyć.
        • niutka_78 Re: A jak wy to zażywacie? 30.03.06, 12:22
          Monikaaleksandra: ja właśnie brałam ten lek ściśle wg wskazań na ulotce i
          miałam takie sensacje.. Dlatego pomyślałam, że może lepiej będzie podczas
          posiłku, ale masz rację -może nie być efektów.
          No to nie wiem co mam zrobić sad Mam się tak męczyć? Dopiero 3 czy 4 tabletki
          zjadłam, ale chyba nikłe sznse mam na przyzwyczajenie organizmu? sad
        • martitka.martitka Informacja z encyklopedii lekow 30.03.06, 12:25
          Ponizewj znajdzisz to co podaje encyklopedia na temat tego leku i jego
          stosowania.

Nazwa handlowa leku:
          Sorbifer Durules

Nazwa międzynarodowa: FERROSI SULFAS
          Postacie występowania leku: tabletki powlekane
          Jak działa lek? Jest to lek o działaniu poprawiającym tworzenie krwi poprzez
          dostarczenie żelaza; leczy niektóre postacie niedokrwistości.
          Lek ma działanie krwiotwórcze.

Kiedy lek ma zastosowanie? Lek stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu
          niedokrwistości spowodowanej niedostateczną ilością żelaza we krwi.

Jakie są zasady przyjmowania leku? Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku
          ustala lekarz prowadzący. Przyjmuj go między posiłkami, popijając wodą. Na
          godzinę przed spożyciem leku nie spożywaj produktów mlecznych.
          W razie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego spożywaj lek w czasie
          posiłku lub zaraz po jego spożyciu.
          U dzieci stosuje się inne dawki (inne w zapobieganiu, a inne w leczeniu).
          Zapamiętaj dokładnie, jaką dawkę ustalił lekarz dla Twojego dziecka.
          Pamiętaj! Nigdy nie przyjmuj podwójnej dawki, nawet jeżeli zapomnisz zażyć lek
          na czas!

Jakie mogą być niepożądane skutki? Nudności, wymioty.
          Biegunka lub zaparcia oraz czarna barwa stolca.

O czym należy poinformować lekarza? O tym, że chorujesz na chorobę wrzodową
          żołądka lub dwunastnicy.
          O tym, że chorujesz na choroby, których przebieg związany jest z zaburzeniem
          przemiany żelaza.
          O tym, że chorujesz na niedokrwistość hemolityczną.
          Powiadom lekarza o innych lekach, które aktualnie stosujesz.

Zapytaj lekarza, jak stosować lek, gdy przyjmujesz jednocześnie: Antybiotyki z
          grupy Tetracyklin.
          • niutka_78 Re: Informacja z encyklopedii lekow 30.03.06, 12:32
            martitka.martitka napisała:

> Ponizewj znajdzisz to co podaje encyklopedia na temat tego leku i jego
            > stosowania.
            >
            >
            > W razie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego spożywaj lek w czasie
            > posiłku lub zaraz po jego spożyciu.

smile Więc spróuję jednak podczas posiłku go przyjmować smile
            Dziekuję smile
            • monikaaleksandra Re: Informacja z encyklopedii lekow 30.03.06, 12:48
              W ulotce jest wyraźnie napisane, żeby to stosować co najmniej pół godziny przed
              posiłkiem. Tak też mówił lekarz.
              Dziwne, ale nic złego mi się po nim nie dzieje.
              • 0902b Re: Informacja z encyklopedii lekow 30.03.06, 13:03
                Radzę jednak zmienić preparat, jesli ten jest problematyczny i po sprawie.
                Łykanie podczas posiłku może spowodować gorszą wchłanialność, a przecież chodzi
                o efekty, a nie o łykanie dla swiętego spokoju.
    • olka_sos Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 14:58
      Ja niestety też mam anemię w ciąży. Jendak po żelazie mam biegunki. Moja
      lekarka stwierdziła, że nic się nie stanie jeżeli tego żelaza dodatkowo łykać
      nie będę. Jak wyniki będą naprawdę bardzo złe to wtedy będziemy się martwić
      (jest żelazo w syropie, w zastrzykach). Na razie mam pić zakwas z buraków, bo
      to na pewno nie zaszkodzi. A warto się zastanowić czy się tak męczyć z tym
      żelazem, czy jest taka niezbędna konieczność, bo ja np. po poprzedniej ciąży
      nabawiłam się zapalenia jelita grubego właśnie po żelazie (do tego mogą
      doprowadzić stałe biegunki) - a uwierzcie mi to się dużo gorzej i dłużej leczy
      niż anemię.
    • aga55jaga Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 15:57
      ja to robiłam tak - w pierwszej ciązy anemia - dostałam sorbifer i oczywiście
      po zapoznaniu się z ulotką przjęłam kilka tabl. na pusty żołądeczek - co sie ze
      mną działo to było straszne - mdłości wymioty myślałam że "zejdę" juz z tego
      świata. Więc po wielu próbach i błędach wypracowałam taką metodę - jadłam sobie
      normalne śniadanko czekałam godzinkę czy dwie - kiedy wiedziałam, że nadchodzi
      czas drugiego śniadania na 30 min przed drugim posiłkiem przyjmowałam
      tabletuchę i po upływie tegoż czasu jadłam - inaczej nie było mowy o
      przyswojeniu preparatu - aha nie powinno łączyć się żelaza z mlekiem a np z
      sokiem pomarańczowym
      Dodam, że wyniki poprawiły się a hematokryt z 29,9 podnosił się systematycznie
      i w 37 tyg przed porodem wynosił 35,7

Ale są też i kobiety, które żelaza nie przyswajają i wtedy potrzebne sa
      zastrzyki bądź kroplówki
      • niutka_78 Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 17:21
        Połknęłam żelazo przed obiadem (jakieś 15 minut), poskubałam trochę surówki
        (wit.C) i potem zjadłam obiad.
        No i nic nie boli smile Myślicie, że po 3 tygodniach będą widoczne już lepsze
        wyniki? Będę robiła badania, więc morfologię też zrobię. No zobaczymy jak
        będzie...
    • iwona-arch Re: Pytanie do tych co zażywają ŻELAZO 30.03.06, 18:08
      Ja juz 2 miesiąc zazywam Tardyferon Fol.2 tabletki dziennie.Nie widze zadnej
      zmiany w samopoczuciu.wszystko jest jak najlepiej..a co najwazniejsze..mam juz
      corazlepsze wynikismiletakze polecam!!! Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka