Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

07.05.06, 21:53
kiedy zaprzestać spania na brzuchu tzn od którego tygodnia ciąży jest to
niebezpieczne dla płodu?
Obserwuj wątek
    • mmalicka21 Re: spanie na brzuchu 07.05.06, 22:01
      twoje pytanie powinno brzmieć
      do którego tygodnia jest to możliwe a nie niebezpieczne
      podejrzewam że tak do około 14 tygodnia- póki ci brzuch nie wyskoczy
      jak już wyskoczy nie ma mozliwości spania na brzuchu z wiadomych powodów
      • magia Re: spanie na brzuchu 07.05.06, 22:22
        Raczej do kiedy bedzie Ci wygodnie. Ja w pierwszej ciazy na brzuchu spalam do
        ok. 30 tc, obecnie w 22tc wciaz na brzuchu spie, bo w innej pozycji sie nie
        wysypiam. Pytalam ginekologow i powiedzili, ze dziecku krzywdy nie jestem w
        stanie tak zrobic.
    • jashka80dm Re: spanie na brzuchu 07.05.06, 22:30
      na brzuchy spalam poki moglam. jak juz brzuch przeszkadzal, niestety zmuszona bylam spac na boku. ja do 5 miesiaca- nawet jak juz mialam lekki brzuszek, jezdzilam do pracy rowerem smile)) pozniej sie balam bo mialam wrazenie ze mnie trzesie na tym rowerze.
      • monikaaleksandra Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 13:27
        Jestem chyba rekordzistką tego forum, bo śpię na brzuchu w ... 37 tc! Pomimo
        normalnych rozmiarów dziecka (około 3 kg) brzuch mam tak mały i "rozłożony" na
        boki, a w zasadzie dziecko jest "wciśnięte" we mnie (tak - do środka), że kiedy
        usiądę z kolanami przygiętymi prawie do brody, albo wiążę sobie buty, to w
        zasadzie nie widać, że w ogóle jestem w ciąży i mam rodzić za 20 dni!
        Pytałam się lekarza, czy to nie jest niebezpiecne dla dziecka, ale uspokajał
        mnie, dziwiąc się tylko nad moim przedziwnym wyglądem w końcówce ciąży.
        • margonik Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 13:33
          Może właśnie dlatego masz tak rozłożony brzuch, bo śpisz na nim? wink

Niedawno byłam na filmie "Maria" i jest tam scena, jak bohaterka w
          zaawansowanej ciąży leży na brzuchu. Zastanawiałam sie, jak to możliwe i nawet
          spróbowałam się tak położyć (w 22 tygodniu), ale czułam sie tak, jakbym
          położyła sie na piłce smile
          • monikaaleksandra Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 14:49
            Nie śpię na brzuchu każdej nocy, czasami w dzień, czasami leżę i czytam -
            dziecko normalnie sie wtedy rusza, niesądzę, żeby się "dusiło", a dziecko mam
            ułożone prawdłowo, w pozycji główkowej, na pewno nie "na skos" smile

A jak Twoje wrażenia po filmie? Wybieram się, czytam różne recenzje, sama nie
            wiem...
            pozdrawiam,
            Monika
            • margonik Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 15:10
              Film zrobił na mnie duże wrażenie. Prawdę mówiąc spodziewałam sie czegoś
              bardziej kontrowersyjnego w kwestii wiary, a tymczasem nie jest to nie tylko
              film kontrowersyjny, ale wręcz oszałamiająco 'prawomyślny' i głęboki. Naprawdę
              polecam.
              Natomiast, ponieważ jesteś w ciąży, ostrzegam, że jest tam wątek, który może
              wzbudzić Twój niepokój i zestresować Cię. Nie chcę za bardzo opowiadać filmu,
              ale wspomnę tylko, że ciąża bohaterki nie kończy się za bardzo optymistycznie.
              Do tego film momentami jest bardzo głośny, więc może lepiej poczekać troszkę i
              obejrzeć go już po porodzie na komputerze lub DVD.
    • simonkapl Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 19:01
      Dopoki bedziesz mogla.Ja spalam na brzuchu jeszcze w poczatkach 9 miesiaca.
      • gosika78 Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 19:06
        .Ja spalam na brzuchu jeszcze w poczatkach 9 miesiaca.
        Nie wierzę !!! smile)) Ja miałam już chyba w 4 miesiącu wrażenie, że mi macica "wystaje" (bez sensu zupełnie) i jakoś mi niewygodnie było
        • simonkapl Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 19:08
          No to sobie nie wierz. Nikogo nie zmuszam do tego .
      • kasiakasiakasia1 Re: spanie na brzuchu 08.05.06, 19:10
        ślicznie dziękuję za odpowiedzi czytałam gdzieś że to może być niebezpieczne bo
        aota dusi dziecko czy coś takiego więc spanikowałam bo tylko w takiej pozycji
        mogę się porządnie wyspać i chciałabym z tego korzystać jak najdłużej wink pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka