Dodaj do ulubionych

wada serduszka???

09.07.06, 21:52
Jestem w 31 t.c.drugiej ciąży. Ostatnie 10 dni spędziłam w szpitalu z powodu
skracającej się szyjki. Podczas rutynowego USG zauważono w serduszku mojego
synka nieprawidłowość, której wcześniej nie było. Miał powiększoną lewą
komorę serduszka i zbyt wąską tętnicę płucną. Na echo serca które zrobili 3
dni później, komora była nieznacznie większa, a tętnica niecałe 2 mm za wąska
przy samym ujściu z serduszka. Czy możliwe by taka wada się cofnęła?
Zadam to samo pytanie lekarzowi, w środę jadę na konsultację do specjalisty
od echa serca płodu - ale może któraś spotkała się z podobnym przypadkiem, że
wada serca pokazała się w trakcie ciąży, a do porodu ustąpiła???
Obserwuj wątek
    • jagoodka8 Re: wada serduszka??? 10.07.06, 06:42
      U mojej koleżanki na miesiac przed terminem porodu usg wykazalo duze
      niprawidlowosci w budowie serduszka, miala potem robione usg u jakiejs pani
      profesor, ktorej tez sie cos nie podobalo. W kazdym razie od razu odeslali ja na
      patologie ciazy i przygotowywali ja ze dziecko od razu bedzie operowane po
      porodzie. Ona sie tak zestresowala ze od razu urodzila- przedwczesnie. I co się
      okazało- ze z coreczka jest wszystko w pozadku- serduszko zdrowiutkie. Może nie
      warto przeceniać badania USG. Z reszta na forum czytalam juz nie raz ze dzieci
      sie rodzily z zupelnie inna waga niz na usg.. albo strasznie czesto zdazaja sie
      pomylki plci, a niektorzy lekarze czasem po prostu lubia straszyc...
      Ja życzę Ci powodzenia i żeby USG w twoim przypadku okazalo sie omylne. I proszę
      Cię bardzo staraj sie myslec pozytywnie, ze wszystko bedzie OK to napewno
      twojemu dzieciatku tylko pomoże!!!
      • mrowka75 Re: wada serduszka??? 10.07.06, 09:47
        U mojej koleżanki dziecka stwierdzono nieprawidłowości w budowie serca -
        natychmiast została skierowana na echo serca płodu, kóre wykonywał kardiolog
        dziecięcy wykwalifikowany w ocenie echo serca. Myśłe,że najlepszym pomysłem
        jest takie własnie badanie. Chyba,że własnie takie badanie miałas wykonywane.
        Trzeba czekac na rozwój wypadków i jesli rzeczywiście jest cos nie tak poród
        powinien się odbyć w dobrym ośrodku.
    • ewik-78 Re: wada serduszka??? 14.07.06, 22:21
      Chciałam tylko podziękować za odpowiedzi, byłam już na konsultacji u kardiologa
      i nie potwierdził żadnej wady serca u synka. To była reakcja na Fenoterol (lek
      p.skurczom macicy) Dla pewności po urodzeniu mam zrobić echo serduszka małemu.
      Strasznie jestem szczęśliwa!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka