molsze4 13.07.06, 13:34 CZy Wasze blizny po nacięciu są zgrubiałe? Parę tygodni po porodzie mam paskudny zgrubiały punkt w samym wejściu do pochwy - boję się, że może przeszkadzać przy współżyciu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasik_w11 Re: Zgrubienie po nacięciu krocza? 13.07.06, 13:40 Spokojnie. Ja jestem już po porodzie 1.5 roku i też mam zgrumienia. Miałam 35 szfów wewnetrznych i zewnętrznych razem i też mam zgrubienia. Niestety to zaniknie za jakieś 2 lata tak mi mówił lekarz. Zresztą szwy się goją do pół roku także jeżeli po 6 miesiącach jeszcze nie zejdzie to spytaj ginekologo przy kontroli po porodowej. Chyba że Ci ropieją to musisz iść wcześniej ale jeżeli nie to poczekaj zgrubienie to nic takiego Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Zgrubienie po nacięciu krocza? 13.07.06, 13:47 Może robi Ci sie bliznowiec? Czyli taki przerost na bliźnie. W razie czego zgłoś sie do lekarza. Ja miałam mały zabioeg chirurgiczny po którym coś takiego mi się zrobiło. Okropność. Niedawno byłam u dermatolog i powiedziała, że są na to metody - jakies maści a nawet miejscowe zastrzyki ze stertydów. Nie wiem, czy to dotyczy także takiego miejsca jak krocze. Prawdę mówiąc, po doświadczeniu z tą moją małą nieszczęsną blizną, bardziej boję sie kolejnego bliznowca niż samego porodu - i to niezależnie czy po SN, czy po CC. Nie chodzi nawet tylko o kwestię estetyki, ale ten mój bliznowiec mnie strasznie swędzi, mimo że już ponad rok minął od zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.k.25 To normalne. 13.07.06, 14:28 Zgrubienie jest normalnym objawem bo to blizna, a blizny są wypukłe.Ja mam bliznę po ranie w które na dodatek wdało się zakażenie bo miałam naderwane krocze i mięśnie pochwy kiedy zostalam zgwalcona. Zgrubienie jest i bedzie, ale we współzyciu absolutnie nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś