ania-dl 22.08.06, 19:27 Jestem w 26tc, od jakiegos czasu prawie caly czas mam twardy brzuch i częste bóle kości miednicy. Czy ktoś moze mi powiedziec co to moze znaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gwiazdka1232 Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 22.08.06, 20:22 Ania! nie chce cie straszyc, ale jak najszybciej powinna sie zglosic dolekarza.ja z takimi objawami wyladowalam w szpitalu na podtrzymaniu. biore caly czas fenoterol i musze duzo polegiwac. twarda macica znaczy skurcze przepowiadajace, tzn przygotowuje sie do porodu. mam nadzieje ze bedzie wszystko ok, ale dla swietego spokoju idz jak najszybciej do lekarza, albo nawet na izbe przyjec. z tym nie ma zartow, zycze ci jak najlepiej, ale wiem tez co to moze oznaczac. a 26 tc to za wczesnie na porod .powodzenia. poki co wez nospe i lez, a jutro do lekarza!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania-dl Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 22.08.06, 20:24 dzieki za opowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
geospiza Hmmm... 22.08.06, 23:37 ..no to ja już sama nie wiem.. Czytam wiele o ciąży i wszędzie pisza, że te skurcze przepowiadające są normalne, pojawiają się gdzieś tak od 25-27 t.c. - macica po prostu "ćwiczy" skurcze... Ale nie powinny one być za częste i trwać za długo... U mnie też takie twardnienie brzucha występuje - z 2-4 razy dziennie (na razie), krótko - z 30 sekund może, ale nieprzyjemnie... I nie słyszałam, żeby należało się tego bać, bo im dalej w ciąży, tym będą te skurcze mocniejsze... Muszę zapytać ginekologa przy okazji... A jak u Ciebie dokładnie to wygląda ? Co do bólów miednicy, to się nie przejmuj, mnie boli wszystko od dawna.. Krzyż, kości, teraz jeszcze podbrzusze w niektórych pozycjach, ścięgna, więzadła.. Ech... I do tego rwa kulszowa ;P Pięknie, nie ma co Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 23.08.06, 09:05 Nie strasz dziewczyny.Jesli to jest tylko twardnienie brzucha, niebolesne, bez plamienia, to jest to normalne.Tak moze byc, nie wiecej niz 4 na godzine.Mozna pic Magnez.Lepiej zeby lekarz sprawdzl szyjke.Ja mam to od 20 t.c.Bylam u lekarza i w ogole machnal reka bo to fizjologia.Sa to skurcze Braxtona-Hicksa Odpowiedz Link Zgłoś
anusia3331 Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 23.08.06, 10:12 powinnaś iść do lekarza i nie zwlekać.. skurcze przepowiadające rzeczywiście mogą być ale lekarz mus określić czy w twoimn przypadku to ok czy trzeba brać leki. ja w pierwszej ciąży przeoczyłam ten moment i skończyło się 10 tygodniami w szpitalu plackiem bo nadpękł mi pęcherz płodowy. teraz jużwiem czym to grozi i od 3 tygodni leżę w domu biorę leki i się uspokoiło. więc radzę jednak skonsultować z lekarzem. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gabi981 Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 23.08.06, 12:11 Witajcie Ja w poprzedniej ciąży tez dokładnie w 26 tygodniu wyladowałam z bólami pleców i nadetym brzuchem na Karowej.Diagnoza, przedwczesny poród i najblizsze 24 godz. miały wyjasnic czy da sie zatrzymac. Dostałam odrazu zastrzyki celeston na przyspieszenie rozwiniecia sie pęcherzyków płucnych u dziecka i fenoterol na zatrzymanie. Pierwsze dni nie mogłam nawet wstawac na siusiu, lezalam na porodówce.Poźniej na patologi ciąży i po 2 tyg. do domu na polegiwanie ale mialam jeszce założone pesarium. Donosiłam do końca i wszystko zakonczyło sie szczesliwie. Nie bagatelizuje tego, sio do lakarza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 24.08.06, 09:30 www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,1371 Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: 26tc twardnienie brzucha i bóle kości miednic 23.08.06, 13:23 jestem w 29 tyg., od jakichś 4 tyg. też miewqam twardineie brzucha do tego mam obfitszy śluz ginka kazłą mi brać nospę forte 2 razy dziennie, do tego magnez a śluzu wiećej, bo za duzo chodzę i też mam ograniczyć, wiecej odpoczywać, mniej sie ruszac Odpowiedz Link Zgłoś