wieleb 04.09.06, 15:19 28 tc., Jak zapobiegacie. Do lekarza iść czy po maści do apteki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_wojciechowska Re: Żylaki 04.09.06, 15:41 39 tc i brak zylakow. Ale z tego co wiem trzeba unikac dlugiego stania i siedzenia, nogi ukladac wysoko, spacerowac, mozna stosowac rajstopy przeciwzylakowe i masci. Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: Żylaki 04.09.06, 16:02 Ja mialam specjalne rajstopy,sa dosyc drogie i trzeba naprawde dobrze wymierzyc,no i jedyny minus ze przez ciaze musialam zmieniac co jakis czas w zwiazku z przyrostem cialka,ale mnie pomogly nogi nie puchly i nie bolaly,nie wszystkie kremy mozna stosowac,gin bedzie wiedzial jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.filipowska Re: Żylaki 04.09.06, 18:46 Ja już przed ciążą miałam z nimi problem i właśnie miałam iść na operację kiedy się okazało,że jestem w ciąży. Też dostałam pończochy na wymiar od naczyniowca, ale rzadko w nich chodzę, bo są grube i latem bym w nich umarła. Od drugiego trymestru biorę detralex ( pelethrocin) 2x dziennie żeby zapobiec zakrzepicy i zmniejszyć obrzęki oraz rwanie nóg. Maści typu lioton 1000 odpadają bo są z heparyną. Odpowiedz Link Zgłoś
gumisluiza Re: Żylaki 04.09.06, 22:42 ja na poczatku bralam tabletki,pozniej lekarz przepisal mi zastrzyki pod skornie (w brzuch) i jest dobrze,nogi mnie az tak niebola jak przy tabletkach noi sa tansze te zastrzyki i skuteczniejsze.radzilabym isc z tym do lekarza,poniewaz nie wszystkie masci moga brac kobiety w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1907 Re: Żylaki 05.09.06, 08:53 Jeśli żyklaki już się pojawiły konicznie zgłoś to swojemu lekarzowi. U mnie dały o sobie znać pod koniec ciąży (mimo, że nie przytyłam za dużo - 10 kg) Lekarz przepisał mi detralex, jadłam to przez ostatni miesiąc, niestety mimo tego dwa dni po porodzie zrobiło mi się zakrzepowe zapalenie żyły (na szczęście niezbyt rozległe) Ból jest dość mocny, przy tym obrzęk, zaczerwienienie. Zaleczenie tego trwało ponad tydzień. Wniosek: naprawdę najlepsza jest profilaktyka Odpowiedz Link Zgłoś