Dodaj do ulubionych

Niewydolność szyjki macicy?????

14.09.06, 20:24
Czy któraś z Was miała niewydolność szyjki macicy??? Jestem w 22 tygodniu i
nie wiem jak lekarz dalej z tym postąpi... .
Obserwuj wątek
    • warkoczanka Re: Niewydolność szyjki macicy????? 14.09.06, 20:48
      Tak- to nie jest rzadka przypadłość. Szyjka jest za słaba żeby utrzymywać się
      zamknięta i zaczyna sie otwierać (bardzo uproszczony opis). Pewnie lekarz
      zaleci Ci leżenie plackiem, może pessar (czyli szew na szyjce, krążek) czy coś
      innego mającego na celu zatrzymanie rozwierania sie szyjki macicy-być może bez
      szpitala się nie obejdzie. Sprawa jest poważna-uważaj na siebie -leż plackiem i
      do lekarza.
    • malgosiek2 Re: Niewydolność szyjki macicy????? 14.09.06, 20:52
      Są dwie możliwości.
      Jedna to załozenie szwu okrężnego(mc.donald)na szyjkę macicy.
      I w tym wypadku lekarz skieruje Ciebie do szpitala i tam w krótkiej narkozie
      założą szew i w szpitalu spędzisz kilka dni na obserwacji.
      Szew zakłada się do 24 t.c.
      Druga możliwość to założenie pessara-krążka na szyjkę w gab.gin. to jest koszt
      ok.200 zł.
      Wybór należy do lekarza i Ciebiesmile
      Pzdr.Gosia
      • maxdoberman Re: Niewydolność szyjki macicy????? 14.09.06, 20:55
        Dziękuję, a czy taka krótka narkoza nie zaszkodzi dziecku??? Bardzo się boję... .
        • olinek11 Re: Niewydolność szyjki macicy????? 14.09.06, 23:23
          Witam!! Szew mialam zakladany dwa razy, w poprzedniej ciazy w 23tygodniu teraz
          w 24. Przyznam sie szczerze ze wszystko zalezy od szpitala, za pierwszym razem
          bol po zabiegu czulam przez prawie 6godzin a dziecko nie ruszalo sie przez
          prawie 12 i to mialo byc niby normalne (szew byl zakladany w 2002roku) teraz
          nie czulam zadnego bolu i a mala ruszala sie praktycznie odrazu (inny szpital
          no i czas) aktualnie zaczal sie 34tydzien i wszystko jest ok. Szew trzyma
          bardzo dobrze (za pierwszym razem rozluznil sie juz po trzech tygodniach) czuje
          sie wspaniale jak na ten tydzien. Zapytaj lekarza ale ja uwazam ze narkoza nie
          szkodzi a zalozenie szwu pomaga donosic ciaze i nie musisz caly czas lezec
          plackiem przynajmniej tak jest w moim przypadku. Pozdrawiam!!
    • onthelake Re: Niewydolność szyjki macicy????? 15.09.06, 08:15
      Ja mialam zalozony szew w znieczuleniu jak do cesarskiego ciecia (dziala szybko
      na krotko i calkowicie-znieczula inaczej niz do porodu sn).Swietna rzecz-nic
      sie nie czuje.Potem pomimo szwu musialam lezec plackiem i brac leki.Teraz
      jestem w 33 tygodniu i juz nie musze lezec plackiem i odstawili mi wiekszosc
      lekow.
      • maxdoberman Re: Niewydolność szyjki macicy????? 15.09.06, 09:32
        Serdecznie Wam dziękuję za odpowiedzi... . Dzisiaj dostałam skierowanie do
        szpitala, trzymajcie proszę kciuki.
    • ariana1 Re: Niewydolność szyjki macicy????? 15.09.06, 16:45
      Ja miałam niewydolną szyjkę w obu ciążach sad W pierwszej musiałam leżec
      plackiem od 27 tc do konca. Urodziłam w 39 tc. W drugiej ciąży zdecydowałam się
      na pessar i donosiłam do 38 tc. Chcieli mi najpierw założyć szew, ale
      naczytałam się o konsekwencjach tego zabiegu i podziękowałam.
    • gigo2002 Re: Niewydolność szyjki macicy????? 15.09.06, 21:51
      w jakich przypadkach mowi sie o niewydolnosci szyjki. jestem w 31tc. wrocilam
      od lekarza. szyjka miekka i skrocona, twardniejacy brzuch, uczucie ze synek
      jest nisko, kloje mnie szyjka przy jego ruchach. dostalam no-spa i luteine
      dopochwowo. lekarz mowi zeby sie nie przeciazac. ja jestem przerazona. czy
      mozna jeszcze jakos zaradzic aby nie urodzic szybko? szew aslbo pessar wchodza
      teraz w rachube? no i czy ja aby plakiem lezec nie powinnam?
      • ariana1 Re: Niewydolność szyjki macicy????? 15.09.06, 22:37
        gigo2002 napisała:

> w jakich przypadkach mowi sie o niewydolnosci szyjki. jestem w 31tc. wrocilam
        > od lekarza. szyjka miekka i skrocona, twardniejacy brzuch, uczucie ze synek
        > jest nisko, kloje mnie szyjka przy jego ruchach. dostalam no-spa i luteine
        > dopochwowo. lekarz mowi zeby sie nie przeciazac. ja jestem przerazona. czy
        > mozna jeszcze jakos zaradzic aby nie urodzic szybko? szew aslbo pessar
        wchodza
        > teraz w rachube? no i czy ja aby plakiem lezec nie powinnam?

Szew na pewno nie wchodzi w rachubę, bo jest za późno. Pozostaje pessar, który
        mozna zakładać w każdym tygodniu ciąży albo leżenie plackiem.
    • malgosiek2 Re: Niewydolność szyjki macicy????? 15.09.06, 21:58
      www.ginekolog.pl/mod/archiwum/4786,szew,okr%C4%99%C5%BCny,szyjki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka