asiap26 10.10.06, 15:01 Mam może dziwny a może nie problemik ale już rośnie. jestem w 10 tygodniu ciązy i mam okropne zaparcia. Nie byłam w kibelku juz prawie tydzień, nigdy nie miałam żadnych problemów. Może mi coś poradzicie, proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grimma Re: potrzebuję porady 10.10.06, 15:03 Gdy męczą Cię zaparcia, możesz zastosować podane poniżej sposoby ich łagodzenia: * jedz dużo produktów zawierających błonnik, takich jak otręby (bez przesady), świeże owoce i warzywa, warzywa strączkowe. * codziennie wypijaj, co najmniej 7-8 szklanek płynów (nie kawy i herbaty). * każdego dnia wykonuj niezbyt intensywne ćwiczenia, najlepiej spaceruj około godziny dziennie. * unikaj produktów wzdymających, takich jak fasola, kapusta i cebula. * unikaj produktów powodujących zaparcia, takich jak czekolada, ryż, czarne jagody. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: potrzebuję porady 10.10.06, 15:04 szklanka wody na czczo, śliwki suszone na czczo, czopki glicerynowe, grochówka (doskonale przepycha), otręby...w ogóle duuuuużo wody... Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka Re: potrzebuję porady 10.10.06, 15:04 jesli mozesz troche ruchu, dużo błonnika, wody mineralnej , kefiry, mleko zsiadłe, suszone owoce. rób wszystko zeby nie dopadły cie hemoroidy bo to koszmarnosc jest. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
doma791 Re: potrzebuję porady 10.10.06, 15:10 Te śliwki to ponoć nieżły sposób, mi na szczęscie póki co te problemy się nie pojawiły,ale kolezanka opowiadała jak skutecznie jej sie udało walczyć z zaparciami dzięki śliwkom. Odpowiedz Link Zgłoś
alessandra55 Re: potrzebuję porady 10.10.06, 20:01 Mnie pomagala z rana przed sniadaniem sliwka suszona najlepsza Kalifornijska bo miesista i jogurt albo zamiast tego zestawu poprostu winogron....... co kto lubi ja polecam moze i u Ciebie zadziała POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: potrzebuję porady 11.10.06, 09:57 mnie pomaga winogron, albo siemię lniane(mielone, zalane gorącą wodą), wiem ze ohydztwoale zaparcia tez nie sa przyjemne... Odpowiedz Link Zgłoś
katerina1 Re: potrzebuję porady 11.10.06, 15:23 śliwki suszone (6-8 szt) najlepiej zalać wrzątkiem wieczorem, a rano zjeść namoczone. Winogrona, kiwi... jogurty... Mnie lekarz w sytuacjach bardzo trudnych (nie za często) zapisał lek: DUPHALAC. Jest obrzydliwy, ale bezpieczny i bardzo skuteczny (bez recepty).. powiedział żeby nie zażywac nic ziołowego typu Xenna i inne takie. w ciągu ostatnich 2 miesięcy brałam może 3-4 razy... wszystko jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
skowronka1979 Re: potrzebuję porady 11.10.06, 15:36 lactulosum można brać, taki syrop, pyszny pomarańczowy, tylko może mieć efekty uboczne - mdłości i ból brzucha. Ja miałam oba. Ale działa. A jak problem trwa kilka dni, to nie ma nic lepszego nad lewatywę. A potem owoce, i duuużo wody. Odpowiedz Link Zgłoś